shop.musicserver.cz
Dramatičtí Čeští slavíci: Triumfální nástup skupiny Kryštof a nejtěsnější vítězství Karla Gotta

Dramatičtí Čeští slavíci: Triumfální nástup skupiny Kryštof a nejtěsnější vítězství Karla Gotta

Vydáno: 24.11.2013 00:46 v sekci Novinky - Josef Martínek | foto: facebook interpreta
slavičí sbírka skupiny Kryštof
© facebook.com/krystof
Po loňském vítězství Tomáše Kluse se jindy konzervativní soutěži i letos podařilo zachytit monstrózní nástup interpreta, který se v minulých ročnících na předních pozicích neumístil - večer totiž skončil především triumfem skupiny Kryštof. V kategorii zpěváků sice Tomáš Klus loňské prvenství neobhájil, s Karlem Gottem však prohrál o pouhých sedmačtyřicet bodů.

Havířovská formace Kryštof se slavnostního předávání v pražské Státní opeře nezúčastnila, v Kutné hoře totiž zrovna odehrávala závěrečný koncert svého zcela vyprodaného turné k loňské desce "Inzerát". Obhájci páté pozice z předchozího ročníku přeskočili letos po grandiózním úspěchu na koncertních pódiích, v domácím éteru i v prodejnách hudby všechny své soupeře a poprvé se v tradiční anketě vměstnali mezi nejlepší trojici, a to rovnou na nejvyšší stupínek.

Tomáš Klus
© novinky.cz
Kromě toho si parta kolem Richarda Krajča zásluhou písně "Cesta" podmanila také kategorii Skladba roku, kterou vyhlašuje rádio Impuls, a veškerou konkurenci předčila také v kategorii Videoklip roku. Třešničkou na dortu pak byl Krajčův bronz mezi zpěváky. Všechny trofeje převzal za skupinu jejich manažer, na pódiu se objevil také Tomáš Klus, který s nimi jejich aktuální hit nazpíval.

Kabát, držitelé předchozích šesti zlatých slavíků mezi skupinami, letos sestoupili na stříbrný stupínek, bronz stejně jako loni obdržela kapela Chinaski. Naopak stříbrného slavíka neobhájili recesisté z Nightwork, ti se po pár týdnů starém oznámení o konci kariéry mezi oceněnými neobjevili.

Ivana Gottová
© novinky.cz
Také v kategorii zpěváků došlo oproti loňskému ročníku ke změně na prvním místě, písničkář Tomáš Klus totiž minulé prvenství nezopakoval, svého osmatřicátého zlatého slavíka tak vyhrál Karel Gott. Ten se podobně jako Kryštof na předávání neobjevil, koncertoval totiž v Německu. Fanoušky tak rekordman v počtu triumfů pozdravil alespoň formou předtočeného spotu a dopisu, který za něj při převzetí sošky přečetla manželka Ivana.

Rozdíl mezi zlatým Gottem a stříbrným Klusem činil přitom pouhých sedmačtyřicet hlasů. Zástupce pořádající agentury Musica Bohemia Jaroslav Těšínský to divákům oznámil už v průběhu večera, výsledek zároveň označil za nejtěsnější rozdíl mezi první a druhou pozicí od znovuobnovení ankety v roce 1996.

Lucie Bílá
© novinky.cz
Poměrně nudně naopak dopadl souboj žen, tam totiž posedmé v řadě (a pošestnácté celkově) zvítězila Lucie Bílá. Stříbrný slavík pošesté připadl Lucii Vondráčkové, která kvůli vyhlášení přijela z Kanady. Největší rozruch tak mezi dámami způsobilo bronzové umístění Anety Langerové - bývalá dvojnásobná vítězka se totiž mezi nejúspěšnější tři interpretky vrátila po dlouhých šesti letech, když z medailových pozic vyštípala Ewu Farnou - majitelku pěti bronzových slavíků z minulých let.

Objevem roku se v konkurenci písničkářky Kateřiny Marie Tiché a zpěvačky Lenny stal Adam Mišík, jenž místo děkovné řeči divákům na pár sekund zazpíval. Johny Machette, který spolu s ním a Voxelem pro letošní podzim uspořádal speciální společné turné, se zase radoval v relativně nové kategorii Hvězda internetu. Ta se poprvé vyhlašovala loni a výhru si tehdy připsali třinečtí Charlie Straight.

Johny Machette
© novinky.cz
Naopak úplné bezvětří vládne v kategorii Slavík bez hranic určené slovenským interpretům. Pošesté totiž zvítězila košická kapela No Name, tuto cenu tak zatím kromě ní dosud nikdo jiný neobdržel. Cenu s názvem Skokan roku přiřkli hlasující seskupení ABBA Stars, jehož skok z pětačtyřicátého na desátého místo se dá třeba vedle nominace Dalibora Jandy (jeho dcera Anna Jiřina, jejíž tvorbu zná opravdu málokdo, se mimochodem umístila mezi zpěvačkami jedenáctá...) zařadit k největším záhadám letošních slavíků.

Absolutního slavíka předal moderátor večera Jan Kraus Ivaně Gottové, která tak za manžela převzala i druhé ocenění. Zpěvák tak se ziskem 33 044 bodů na trůnu určeného pro interpreta s úplně nejvyšším počtem hlasů napříč kategoriemi nahradil loňskou vládkyni Lucii Bílou.

Na rozdíl od loňska se letošní Český slavík obešel bez větších skandálů, situace s vulgárním proslovem Daniela Landa alias kouzelníka Žita 44 se tak neopakovala. Televizní diváci však byli ochuzeni o děkovnou řeč vítěze Hvězdy internetu, Johny Machette totiž kvůli zvukovým problémům nebyl slyšet. Zato však televizní kamery nabízely s hudbou nesouvisející záběry na Andreje Babiše nebo Ivetu Bartošovu.

Ewa Farna
© novinky.cz
Kromě odhalení výsledků se na pódiu odehrávala také řada pěveckých vystoupení. Právě hudební čísla vzbudila letos paradoxně větší rozpaky než jména vítězů. Celý večer symbolicky otevřela již několik let nepříliš aktivní skupina Kabát s deset let starou písní "Dole v dole". Na jevišti se dále vystřídali třeba Petr Kolář v duetu s Martou Jandovou, Chinaski s výběrem svých hitů, Richard Müller, Nightwork. Tomáš Klus nebo Ewa Farna, která představila svůj nový singl. Zajímavostí je fakt, že vystoupení zpěvačky s polskými kořeny na slavičím večeru od roku 2006, kdy získala cenu pro Objev roku, ani jednou nechybělo, což vyvolává mnoho otázek. Vrchol večera (nepočítáme-li závěrečnou vsuvku Jana Krause) obstarala Lucie Bílá, jež na playback předvedla svůj aktuální hit "Stop"....

Výsledky ankety Český Slavík Mattoni 2013:

Zpěvák roku
1. Karel Gott
2. Tomáš Klus
3. Richard Krajčo

Zpěvačka roku
1. Lucie Bílá
2. Lucie Vondráčková
3. Aneta Langerová

Skupina roku
1. Kryštof
2. Kabát
3. Chinaski

Objev roku: Adam Mišík

Skokan roku: ABBA Stars

MTV Videoklip roku: Kryštof feat. Tomáš Klus - Cesta

Píseň roku: Kryštof feat. Tomáš Klus - Cesta

Hvězda internetu: Johny Machette

Slavík bez hranic: No Name


NÁZORY
  • Překvapivé? (Honza Musil, 24.11.2013 10:06) Reagovat

    Promiňte pane Martínku, ale překvapivé? To jste snad udělal překlep.... Celá záležitost okolo tohoto ročníku byla překvapivá snad pouze hrůzostrašnou dramaturgií, režií a vůbec celkovým pojetím večera včetně nefungující techniky, což se může stát, ale přímý přenos by měl mít i náhradní technické zázemí právě pro takový případ.
    Ohledně interpretů ale ždáné překvapení nevidím.

  • kryštof (Melodick, 24.11.2013 12:41) Reagovat

    Překvapením pro mě byl pan Kraus, že může něco odmoderovat takhle trapně. Fraška, vrcholem byl "objev roku". Plusem byla děkovačka No Name a vítězství Kryštofa, ačkoli Krajčova skupina na Slavíka zvysoka se.e.

  • ???????????? (jaryn, 24.11.2013 14:45) Reagovat

    Proboha a vy žijete na jaké planetě pane Martínku? Nechcete jít radši psát pro super.cz?

  • Kraus a trapnej? (Jirka, 24.11.2013 14:56) Reagovat

    Celej večer byl trapnej, právě kromě pana Krause, kterej to jedinej zachraňoval. Ne že by neměl slabší chvilky, ale celkově to byl za celej večer pouze on, kdo mě dokázal pobavit. Nechápu ty co chodí vyhlašovat výsledky, proč to nemůžou normálně důstojně přečíst. Proč musejí "vtipkovat" ? To byla ubohost. Jedinej kdo to zvládnul byl Čtvrtníček.

  • A co Řezník? (killsyourbutt, 25.11.2013 21:37) Reagovat

    Smutné, že zde není zmíněna kauza ohledně zmanipulování výsledků kategorie Hvězda internetu...Zajímavé, že dle hlasů vyhrál kategorii Řezník, ale nakonec se jako vítěz objevil Honza Mačeta, který má shodou náhod stejného manažera, který má pod palcem i tuto anketu...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu