shop.musicserver.cz

Chuck je mrtev, jeho hudba žije

Vydáno: 18.11.2013 15:56 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: facebook interpreta

Zakladatel death metalu Chuck Schuldiner zemřel před dvanácti lety. Jeho bývalí spoluhráči se nyní rozhodli připomenout jeho odkaz na koncertních pódiích. Za doprovodu německých techniků Obscura a švýcarů DarkRise v nedělní večer projekt Death To All zavítal i do české metropole.

Live: Death To All

support: Obscura, DarkRise
místo: Roxy, Praha
datum: 17. listopadu 2013
Death To All setlist: Flattening Of Emotions, Leprosy, Left To Die, Suicide Machine, In Human Form, Spiritual Healing, Within The Mind, Cosmic Sea, Zombie Ritual, Baptized In Blood, Together As One, Crystal Mountain, Spirit Crusher, Lack Of Comprehension, Pull The Plug

Death To All
© www.heavyblogisheavy.com
Death jsou ve stejnojmenném žánru obrovskou ikonou. Kapela nejenže stála u zrodu smrtícího kovu, ale zároveň ho po dobu své existence neustále rozvíjela. Právě desky "Human", "Individual Thought Patterns" nebo "Symbolic" demonstrovaly, že i ten nejtvrdší metal se dá uchopit progresivnější formou a nabízí prostor pro ty nejvytříbenější hráčské výkony.

Mluvit v tomto případě o kapele je lehce zavádějící. Za vším totiž stál především geniální mozek mistra Chucka Schuldinera. (Bohu)žel, jak všichni víme, v tomto orgánu se krom skvělých hudebních nápadů zrodil také zhoubný nádor, který vydal do náruči smrti jejího věrného služebníka více než předčasně, v pouhých čtyřiatřiceti letech. O tom, že se z Chucka stala ikona, svědčil neuvěřitelný zástup černě oděných vlasatých individuí, mačkajících se v mlhavý nedělní večer před branou pražského Roxy. Poslechnout si Schuldinerovy skladby v podání jeho bývalých spoluhráčů přišlo více než šest stovek lidí, což je na revival velmi slušné. Většinu z nich tvořili pamětníci, zahlédnout však šlo i mladší ročníky, které neměly to štěstí, aby na pódiu zažily samotného mistra.

Schuldinerovo vizionářství v sále zavanulo hned při první kapele. Švýcarští valchaři DarkRise názorně předvedli, že v muzice bude vždy nejdůležitější nápad. Death metal v podání této sebranky totiž zněl neskutečně monotónně. Ač byly všechny nástroje poměrně čitelné, orientovat se v (naštěstí) krátkém setu, neřkuli v jednotlivých skladbách, představovalo nadlidský úkol. Nabídli řemeslně obstojně odvedenou práci, která však postrádá jakoukoliv přidanou hodnotu.

Obscura, Black Pes, Praha, 18.3.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
To následující komando Obscura si z Chuckovy filozofie vzalo výrazně více. Na scéně lze zaslechnout názory, že pokud by Death nadále fungovali, zněli by nyní právě jako partička z Mnichova. Názor nechť si udělá každý sám. Skutečností je, že v podání Obscura je žánr po instrumentální a kompoziční stránce dotažen téměř k dokonalosti. To platí alespoň o studiových nahrávkách. S živou formou to totiž bývá jako na houpačce, především u pana Kummerera. Jeho výkon například na letošním Brutal Assaultu byl doslova ostudný. Však se také Steffen pražskému publiku omlouval, že se v létě přespříliš oddal chuti českého piva.

Obscura se tentokrát zhostila svého úkolu poctivě. Šlapala jako dobře namazaný stroj, hudebníci s přehledem prezentovali své umění. Zvuk se rovněž nacházel na hodně slušné úrovni a dal skvěle vyniknout variabilní tvorbě kapely. Atmosféričtější pasáže a plochy střídaly rychlé kytarové prstolamy a neskutečně tvrdé blasty mistra Grossmanna, jehož dynamika je téměř bezkonkurenční. Zazněla i ukázka z připravované desky. Z ní lze vyčíst, že se pánové vydali směrem, který na minulé nahrávce naznačila skladba "A Transcedental Serenade". Pozitivní zprávou je také stav kytarového mága Chritiana Muenznera, jehož postižený prostředníček se od posledního dostaveníčka zdál výrazně pohyblivější. Přesto jsou v jeho sólech stále slyšet limity. Na druhou stranu odehrát dané party s chromým prstem na takovéto úrovni zaslouží hlubokou poklonu.

Death To All
© www.metalinsider.net
Za videoprojekce připomínající zesnulého mistra se na pódiu zjevili kumpáni, kteří Shuldinera doprovázeli na albu "Human". Místo frontmana zaujal jejich aktuální spoluhráč ze Cynic Max Phelps. Zkušená sestava Masvidal-DiGiorgio-Reinert se od prvních tónu popasovala se skladbami Death bez sebemenších obtíží. Jejich úsilí však podkopával ne zcela ideální zvuk. Především kytary nepříjemně řezaly, o křišťálové produkci Schuldinerových pozdějších studiovek nemohla být řeč. Tato vada na kráse však rozhodně nezkazila náladu celé řadě lidí, kteří si vzpomínku na smrt hodlali řádně užít. V kotli pod pódiem to s každým dalším hitem vřelo víc a víc. Objevily se i pokusy o stage diving, což se však nesetkalo s příliš velkým pochopením securitas a zřejmě ani hudebníků samotných.

Obscura, Black Pes, Praha, 18.3.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Zazněl průřez všemi deskami Death. Výběr to byl reprezentativní, musel uspokojit jak vyznavače původních přímočařejších věcí, tak příznivce pozdější progrese. Chlapíci si svou jízdu na pódiu evidentně užívali, křepčící Masvidal ostře kontrastoval s přísným Phelpsem. O kontakt s lidmi se staral především harcovník DiGiorgio. Mimochodem, na světě snad není jiný basák, který by pravidelně měnil šestistrunný a třístrunný nástroj. Chuckovi vzdali holt i pánové z Obscura. Hanes Grossman si za bicími vystřihl "Crystal Mountain" a "Spirit Crusher". V druhé jmenované se mikrofonu a kytary ujal i Kummerer. Nutno dodat, že po vokální stránce nikterak neexceloval.

Více než hodinové vystoupení uplynulo jako voda. Chuck je mrtev, jeho muzika však nadále žije a z jeho odkazu čerpají jiní. Koncert Death To All splnil svůj účel a naplnil očekávání. Ti, kdo si přišli počíst v deathmeralové bibli, museli z Roxy odcházet spokojení.

NÁZORY
  • vykon maxe phelpse (magor, 18.11.2013 16:40) Reagovat

    Diky za clanek a za shrnuti, s vetsinou se da souhlasit. Ad zvuk Deathu, opravdu nic extra, Max byl slyset az moc, Masvidal naopak skoro vubec. Za nejvetsi minus bych vsak oznacil spatny vykon Maxe, co se kytarovych partu tyce. Pri rychlejsich, palm-muted rytmickych pasazich to proste nedaval a kluci se rozjizdeli. Cekal jsem neco lepsiho. Uvedene se vsak netyka sol, ty si Max daval (az na par vyjimek) vyborne a temer presne tak, jak je hral Chuck. Kdo si tam ale prisel zakrepcit na svoje oblibene veci, ten si to snad uzil.

    • Re: vykon maxe phelpse (Matěj Bílý, 18.11.2013 23:34) Reagovat

      Přiznám se, že kvůli zvuku jsem Phelpse až tak neslyšel. Bylo to lehce bahno. Souhlas se sóly, ty seděla bezchybně.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Basinfirefest 2022 přinesl vedro i déšť a hlavně skvělé koncerty (02.07.2022 16:55)
- Fotogalerie: Basinfirefest v obrazech, den třetí (30.06.2022 09:27)
- Basinfirefest ožívá pod křídly Brutal Assaultu (26.05.2022 14:38)
- Death vymetají šuplíky a startují sérii archivních koncertů (02.04.2020 09:54)
- Zemřel Ralph Santolla, kytarista Death, Deicide a Obituary (06.06.2018 08:34)
- Naživo: Davu je třeba servírovat složitou hudbu, vzkázala Obscura (05.11.2016 09:58)
- Němečtí instrumentální mistři Obscura se představí v Praze (19.10.2016 12:55)
- Nové desky pro 6. týden (14.02.2016 09:47)
- Odkaz legendárních smrtonošů Death míří do Prahy (07.11.2013 08:44)
- Členové Death vyjedou na charitativní turné (25.03.2012 17:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu