shop.musicserver.cz
Pohled do hitparád Billboardu platných od 14. listopadu

Eminemovi se v USA podařil s "Marshall Mathers LP 2" úžasný start

Vydáno: 14.11.2013 23:47 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Osm set tisíc "MMLP2" je druhé nejlepší číslo roku a výborný výsledek i na poměry prodejního rekordmana Eminema. Daleko za sebou nechal Kanaďanky Celine Dion a Avril Lavigne. V singlech ale zatím neporazil Novozélanďanku Lorde, "The Monster" však k tomu rychle míří. Lady Gaga měla nejvyšší novinku.

Lorde - Royals
© facebook interpreta
SINGLY - "Royals" kralují singlům i posedmé. Lorde opět předvedla stabilní výkon: 168 millionů impresí v rádiích (-2 %), 7,2 milionů streamů a 186 tisíc downloadů. Obhajoba vítězství už ale bude těžší, když tu máme kombo Eminem-Rihanna.

"The Monster" poskočil na stříbro, a to přitom přišel o většinu downloadů (150, -60 %), protože se vracely iTunes nákupy těm, kteří upgradovali na plnou desku (více k principu výpočtu v tomto vydání). Doslova vyletěl ale ve streamech o 115 % na 4,9 milionu a rádiích o třiapadesát procent na 56 mega. Novozélanďanka měla v celkovém Billboard vzorci o pětinu více bodů, příští týden se ale dvojici vrátí downloady k normálu a vše pak může být jinak.

Miley Cyrus tedy spadla na bronz, zatímco Katy Perry a Avicii pozice obhájili. Druhý singl z "Prism" "Unconditionally" si polepšil na dvacet jedničku a videoklip už vyjde každým dnem. One Direction se "Story Of My Life" z debutové šestky spadli až na jedenáctku, a tak přepustili pozici Drakeovi a umožnili dosáhnout One Republic nového maxima s "Counting Stars" - sedmičky. Imagine Dragons si o místo pohoršili, protože je porazila debutující Lady Gaga s výborným "Dope" díky 8 milionům streamů vystoupení na YouTube Music Awards. "Applause" pak uzavírá první desítku.

Další novinku máme na šestnáctce: Christina Aguilera asistuje na "Say Something" indiepopovému duu A Great Big World. Úspěch způsobilo společné vystoupení v "The Voice". "Bad Day", poslední novinka Justina Biebera, byla až padesátá třetí. Na 76. příčce pak odstartovala Britney Spears s "Perfume".

    Top 10 - singly:
  1. Lorde - Royals
  2. Eminem feat. Rihanna - The Monster
  3. Miley Cyrus - Wrecking Ball
  4. Katy Perry - Roar
  5. Avicii - Wake Me Up
  6. Drake feat. Majid Jordan - Hold On, We're Going Home
  7. OneRepublic - Counting Stars
  8.  N Lady Gaga - Dope
  9. Imagine Dragons - Demons
  10. Lady Gaga - Applause

Eminem - The Marshall Mathers LP 2
© facebook interpreta
DESKY - Eminem je nejprodávanějším interpretem nulté dekády a jako jeden z mála i v dnešní době dokáže prodávat monstrózní sumy. Nejinak tomu je i v případě osmé řadovky "The Marshall Mathers LP 2" odkazující na originál z roku 2000. Ten byl také rapperovým prvním albem na čísle jedna, nepodařilo se to pouze "The Slim Shady LP" (stříbro) a logicky ani underground debutu "Infinite", který vyšel v nákladu cirka tisíce kusů.

A "MMLP2" si vedlo výtečně, 792 tisíc dokonce překonává výkon předchozích "Relapse" a "Recovery". Srovnat prodej s předchozími "The Eminem Show" a "Encore" přílis nejde, neboť poslední dvě desky před pauzou byly vypuštěny ke konci prodejního týdne a relevantnější jsou až celkové sumy. Ale vedle původního "Marshall Mathers" novinka postavit jde: a tam si proti 1,76 milionům příliš neškrtne. Dnes je však osm set tisíc úžasným výsledkem.

Co za úspěchem stojí? Pokud nebere v potaz samotnou osobu rappera a kvalitu a obsah alba, tak je zde několik faktorů, které přispěly k prodejům ještě vyšším, než se očekávalo. Předně například hra "Call Of Duty" - "Survival" byla první skladba, kterou jste z "MMLP2" oficiálně slyšeli, a bylo to prostřednictvím traileru k "Call Of Duty: Ghost", nejnovějšího přírůstku do populární herní série. A ke každé kopii zakoupené u GameStopu jste dostali kód ke zlevněnému stažení desky.

Na singlu "Berzerk" pak Eminem odhalil desku, název, datum vydání, výkonné producenty Ricka Rubina a Dr. Dreho i samotný singl ala Beastie Boys a následně jeho klip. Posluchači byli překvapeni a extrémně nadšeni a hlavně natěšeni. A poté mohlo začít pečlivě vybrané mediální kolečko. Skrze ESPN, Saturday Night Live nebo YouTube Music Awards Eminem hype vyhnal do neskutečných výšin. Dokonalý rádiový hit "The Monster" pak byl třešničkou na dortu.

Pro Eminema je to šesté vítězství se sólovkami, nad to má zlato za výběrovku "Curtain Call: The Hits", soundtrack k "8 Mile", desku s Bad Meets Evil a za oba počiny jako D12, takže celkem jedenáct prvenství.

Billboard spočítal, že se tento týden prodalo více "MMLP2" než desek na místech 2 až 32 dohromady. Má je tedy vůbec cenu vyjmenovávat? Ale ano, i níže máme zajímavé debuty. Na dvojce najdeme Celine Dion. Pro kanadskou zpěvačka je "Loved Me Back To Life" jedenáctou anglicky zpívanou řadovkou a 77 tisíc v kontextu celé kariéry není žádná sláva, stříbro je ale dobré. Porazila tak krajanku Avril Lavigne, která pětkou a 44 tisíci "Avril Lavigne" příliš neoslnila. Poslední novinka v první desítce ji zároveň uzavírá a jedná se o a capella formaci Pentatonix s deskou "PTX: Vol. II".

To posledně zlatí Arcade Fire se v Top 10 téměř neudrželi, spadli až na devítku. Naopak si polepšili Robertsonovi, a přeskočili tak Katy Perry. Pouze 39 % ztratila v druhém týdnu Kelly Clarkson. Na přibližně stejných číslech zůstali Drake a Lorde.

V americkém žebříčku se prvně objevil ostrovní boyband The Wanted, když třetí album "Word Of Mouth" skončilo sedmnácté. O tří místa níže přistálo "Moon Landing" kolegy Jamesa Blunta. A až na dvacet trojce je tajný tip tohoto týdne, "Matangi" zpěvačky M.I.A..

Příští týden podle míry propadu prodeje Eminema může zvítězit Lady Gaga. "ARTPOP" nemá příliš vysoké odhady, 250-300 tisíc, ale i tak by to mělo stačit. Uvidíme, jestli prodejně porazí Katy Perry a Miley Cyrus. Každopádně se nebude opakovat milion "Born This Way", tehdy triumfovala díky jednodolarové ceně Amazonu (nyní pro zápočet nepovolené, minimální cena v prvních čtyřech týdnech prodeje je 3,49 dolarů).

    Top 10 - alba:
  1.  N Eminem - The Marshall Mathers LP 2 (792)
  2.  N Celine Dion - Loved Me Back To Life (77)
  3. ▲ The Robertsons - Duck The Halls: A Robertson Family Christmas (73, +5 %)
  4. Katy Perry - Prism (61, -33 %)
  5.  N Avril Lavigne - Avril Lavigne (44)
  6. Kelly Clarkson - Wrapped In Red (43, -39 %)
  7. Drake - Nothing Was The Same (37, -3 %)
  8. Lorde - Pure Heroine (35, +1 %)
  9. Arcade Fire - Reflektor (31, -77 %)
  10.  N Pentatonix - PTX: Vol. II (31)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.

NÁZORY
  • MMLP2 - prodeje (Roman, 15.11.2013 22:28) Reagovat

    Musím říct, že prodeje "MMLP2" jsou skutečně zasloužené, jelikož se jedná o opravdu velice kvalitní desku Eminema za poslední léta. Těším se na recenzi :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Naživo: Lorde se na Szigetu měla místo třpytek vyválet radši v peří, Macklemore se opakoval. Zachránkyní pátého dne byla Caroline Polachek (18.08.2023 07:56)
- Fotogalerie: Macklemore, Lorde a Carolina Polachek na Szigetu potěšili svoje fanoušky (17.08.2023 13:11)
- Céline Dion kvůli nemoci zrušila celé evropské turné (27.05.2023 18:43)
- Nové desky 19/2023 - od Jonas Brothers přes Lauren Daigle po Alison Goldfrapp (17.05.2023 16:30)
- Céline Dion natočila několik písní pro soundtrack k filmu "Love Again", ve kterém i hraje (15.05.2023 08:21)
- Naživo: Avril Lavigne svůj stín ani na potřetí nepřekročila (27.04.2023 18:36)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu