shop.musicserver.cz
Houpací koně - Everest

Podporuj svou oblíbenou lokální kapelu!

Vydáno: 25.11.2013 00:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Představ si - jsi ročník 1966, pocházíš z pohraničí, které není ničí, a neustále jej někdo ničí. A tobě se to příčí. Jenže jsi postižený. Krajinou, dobou, láskou k jazyku. Tolikrát jsi měl sbalené kufry a chtěl ses vydat přes kopec, do Němec, vždycky ti ale tvé vlastní kořeny svázaly nohy. Tak tu žiješ. V Ústí.

10/10

Houpací koně - Everest

Vydáno: 13.11.2013
Celkový čas: 41:27

Skladby: Jižní stěna: Čtyřicet a půl, Řek, Zelda, Z popela, Neber
Severní stěna: Deckard, Vesluju, Pomoz, Everest, Vteřinu

Vydavatel: Yannick South Records

Představ si - dvě dekády máš kapelu, a přestože si ty a tvoji bližní myslíte, že za něco stojíte, nestojíte většině lidí ani za povšimnutí. Všechny chmury zaháníš svým jedinečným smyslem pro humor, svou vybroušenou inteligencí, vypěstovanou empatií, sociální i kulturní gramotností. Přestože jsi silnou osobností, své ego schováváš do pozadí, případně ho do pozadí nakopáváš. Občas to bolí, ale nikdy to není z tvé strany křeč. Umíš se kousnout. Občas až tak, že teče krev. Povoláním jsi učitel, vzdělávání a mentorování sis přenesl i do své hudební, ale především literární tvorby. Posláním jsi totiž poeta. Máš cit pro jazyk, cit pro umění, cit pro vystihnutí genia loci, se kterým se taháš za dne, ale hlavně v noci.

"Tohle je podrobná zpráva chlápka v půl. Půlka nad čtyřicet, půlka pod padesát," zpívá Imlauf. Jsem půlka nad dvacet, půlka pod třicet. Znechucen nesmyslností vlastního bytí, nejsem s to pochopit, jak někdo, kdo by mi mohl být tátou, může mít toliko energie.

Bavíme-li se ryze o hudební stránce, zdobí na "Everestu" Houpáče smršť manické, místy až mystické, magické energie. Je to tajemno. Je to mladost. Je to hravost. Rozervanost. Syrovost. Surovost. Ale také infantilnost. Je to bojovnost, zároveň však i nemalá dávka lhostejnosti. Je to prostě Ústí nad Labem, ve všech svých odlescích, krásách a hnusech.

"Bože, neber mě nadarmo do úst! Bože, neber mě nadarmo do úst!" Je to výbušný koktejl, který svou třaskavou silou nemá obdoby. Ty emoce! Ta energie! Celá nahrávka zní, jako kdyby ji natočila o generaci mladší parta hipstrů, co chce do světa vykřičet svůj příběh, nehledě na to, jestli je někdo ochoten naslouchat.

Zlaté časy se začínají! Houpací koně vyjí jako vlci a štěkají na svůj "Everest". Jsou nekompromisní a přímočaří. Neútočí na první signální, dost možná je tak po prvních setkáních "Everest" pro mnohé nepřístupný. Vazbící kytary v kombinaci s kakofonními hrátkami tvoří ale jen jednou z mnoha vrstev, kterými nahrávka oplývá. Na rozdíl od předchozí desky "Hotel Palace" ubylo tanečních ploch, silné melodie ovšem zůstaly. Každou vteřinou, každým dalším poslechem "Everest" roste. Nutno zmínit, že precizní, perfekcionistickou, vynikající práci odvedl producent Honza Brambůrek, protože Houpáči nikdy nezněli lépe.

"Už zase k večeři máme hlad. A naše hymna má jméno snad. Opři se o mý tělo, já opřu se o tvý. Teď ještě veslujeme, od tmy do tmy od tmy do tmy. A noc je kajuta, v ní je strop. A noc je kajuta, v ní je strop. A dole pod ní je dno. Pár stop."

Jedná se o zdaleka nejlepší počin Houpacích koní v jejich dvacetileté historii, a to jsem prosím staromilec, co nedá na nahrávky pro rozverné, rozvedené servírky, třeba deset let vousaté "Písně z bistra" dopustit. Jenže "Everest" je albem od úplně jiné kapely. To nejsou Houpací koně, nejlepší lokální kytarovka v Česku. Tímto koncepčním, fragilním, přesto nepopsatelně silným majstrštykem si Houpáči řekli o pozici nejlepší tuzemské kytarovky vůbec. Přestože jsou na scéně již dvacet let, teprve nyní přichází s opravdu novou energií, která musí chtě nechtě oslovit každého, kdo v hudbě hledá přesah.

Píseň stíhá píseň, pocit stíhá pocit, prožitek střídá požitek. Živelný "Everest" není jen šestým řadovým albem sympatické, poprockové, alternativně laděné kapely ústeckých patriotů, intošů ve flanelových košilích, co nikdy nepřekročili svůj vlastní stín. "Everest" je hříčkou, ba doslova psychologickou hrou, kde do sebe všechna slova a sdělení dokonale zapadají. A bavíme-li se o emočně silných textech, nemají Houpací koně nejen v Podkrušnohoří, ale v celém Česku konkurenci.

Přiznám se, že jsem kluky po "Hotelu Palace" odepsal, domníval jsem se, že dál budou cílit na zacílené, svou tvorbou oslovovat oslovené, přesvědčovat přesvědčené. Přestože jsem jim neskrytě fandil, nečekal jsem, že by mohli vytvořit něco tak vysokého, ostrého, monumentálního a nesmrtelného, jako je "Everest". Album roku. Překvapení roku.

Vltava je mrtvá, ať žije Labe! "Everest" je jako vlna, která se vzedmula kdesi mezi Střekovem a Větruší, a přestože pražští hipstři zatím ještě povětšinou netuší, s kým mají tu čest, pevně doufám, že se nechají ústeckou živou vodou nést. Svést. Mladá Praha ráda poslouchá zahraniční interprety, kterým ovšem poslední nahrávka Houpacích koní kvalitativně směle konkuruje. Je na čase uznat, že když česká kapela zpívá česky, nemusí to zároveň znamenat, že musí působit tak nějak umaštěně a nemůže znít zatraceně dobře, ba světově - minimálně ve východním Německu by se "Everest" neztratil, jakože se Benda jmenuju. Holky a kluci, kašlete na Pixies a další vaše nedotknutelné pokojíčkové modly a ikony, poslouchejte Houpací koně. Podporujte svou oblíbenou lokální kapelu!


NÁZORY
  • Dávejte si na ty desítky tam u vás pozor, (Kuba Larson, 25.11.2013 00:12) Reagovat

    začínáte to s nimi trošku přehánět a potom nemá desítka ten efekt který mívala.

    • Re: Dávejte si na ty desítky tam u vás pozor, (Lukáš Benda, 25.11.2013 00:26) Reagovat

      Kubo, tu přehled desítek udělených na ms v letošním roce:

      Houpací koně - Everest (Benda, 25/11/13)
      Bratři Orffové - Šero (Hájek, 12/11/13)
      Lorde - Pure Heroin (Martínek, 28/10/13)
      Elton John - The Diving Board (Parkan, 22/10/13)
      Jaromír Nohavica - Nostalgie 90. let (Menčík, 22/08/13)
      Daft Punk - Random Access Memories (Malar, 20/05/13)
      Justin Timberlake - The 20/20 Experience (Trávníček, 20/03/13)
      Asaf Avidan - Different Pulses (Hájek, 08/03/13)
      The Weeknd - Trilogy (Hrách, 13/02/13)

      Za sebe ti můžu s naprostým klidem říci, že Houpáči a Orffové jsou opravdu dvě nejlepší česká alba letošního roku, že vyšla prakticky ve stejný den, je shoda náhod... takže ta desítka je u obou víceméně oprávněná. Počkejme si ještě na Orionův mixtape a novou desku Vanessy, obojí bude podle prvních signálů velmi nadprůměrné, ale osobně si myslím, že na desítku už žádná česká deska letos nedosáhne. A pominu-li úlet s Nohavicou, dostala letos desítku opravdu ta nejlepší česká alba. Naopak jsem rád, že se musicserver nebojí na domácí kvalitu náležitě upozornit. Mnohem více kritický bych v tomto ohledu byl k českému rozhlasu, který na wavu dá Orffům 5/10 a Houpáčům 7/10, což je vzhledem ke kvalitám obou desek výsměch. Ale co člověk, to názor. Jsem rád, že na musicserveru fandíme hezké české hudbě a podle toho si jí ceníme!

  • Povzdech (Roman, 25.11.2013 09:50) Reagovat

    Houpací koně jsem měl vždycky moc rád a tak (jako autor) jsem nikdy nepochopil nezájem médií a veřejnosti. V Brně mně bylo vždycky trapně, když na koncert dorazilo jen pár lidí... Třeba se to teď otočí :-) Každopádně já se už moc těším na novou desku. Dík za bezva recenzi.

    • Re: Povzdech (ian von Rave, 25.11.2013 17:01) Reagovat

      Ahoj, toho nezájmu si všimla i sama kapela - jednou jsem se s nimi bavil, proč nehrají v Brně. Myslím, že za to může třeba to, že hrají po místech, kde kašlou na propagaci (Skleněnka) nebo to navíc ještě zadrbou (viz páteční koncert v Boru v 18.00, protože si tam v programu domluvili 2 akce v jeden den).

      K Everestu: zatím jsme neslyšel, protože Hotel se mi tak líbil, až se bojím, že to nebude ono... :).

    • Re: Povzdech (David, 01.12.2013 19:21) Reagovat

      Ono to tak většinou bívá, že to, co kritici vychvalují, lidi moc nebere. Lidi nekoukaji na to, jestli je to po hudební nebo textové stránce kvalitní, buď se jim to líbí nebo ne. Mě to třeba taky neoslovilo a na koncert bych nešel

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Houpací koně nabízejí "Náhradní území" těm, kdo ztratili směr (16.05.2021 19:26)
- Video: Houpací koně nabízejí v klipu "So Long" pohled za oponu osamělosti (29.03.2021 19:05)
- Recenze: "Soulkostel 8 11 2019" Houpacích koní je působivý akustický živák (08.05.2020 10:00)
- Recenze: Houpací koně jsou na "Desolation Peak" průvodci na cestě bez cíle (09.03.2019 16:31)
- Fotogalerie: Houpací koně přivezli do Prahy romantiku pochmurného severu (27.02.2019 21:13)
- Houpací koně chystají turné i křest alba "Desolation Peak" (11.02.2019 17:48)
- Houpací koně dají Praze ochutnat ústeckou romantiku (28.01.2019 14:41)
- Video: Houpací koně mají nové video "Tesaři" (01.12.2016 17:40)
- Pocta Psím Vojákům "Sbohem a řetěz" vyjde už za pár dnů (12.05.2015 14:52)
- Naživo: Legendy o Banátu nelhaly (26.08.2014 09:15)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu