shop.musicserver.cz

Prago Union to s kvalitou myslí pořád vážně

Vydáno: 14.11.2013 14:24 v sekci Recenze - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Prago Union vydali svou již čtvrtou řadovou desku "Vážná hudba". Nejedná se o žádný revoluční přeskok, ale o držení se vlastní nastavené laťky. MC Kato opět exceluje v textových přesmyčkách a nadhledem nad okolním světem, aniž by se musel vyzdvihovat nad ostatní a opírat o půjčený sporťák.

8/10

Prago Union - Vážná hudba

Vydáno: 16.7.2013
Celkový čas: 68:00

Skladby: Jessli dovolíte..., Naodpis, Rapvi3m, Spíš ne, Beat navíc I, Kata-rze, Recept, Situace (Sekerou okna neumyješ), Klobouk dolu, G.P.S. (Gde'Pa'Si), Maro-Tse-Tung, Ona mi, tsunami, Taková doba, Záložka, Kramle, Beat navíc II, Konec stop, Rolák, Kdo z koho, Beat navíc III, Otázky?

Vydavatel: EMI

Paradoxem musicserveru je, že na desky Prago Union nechtějí psát recenze žádní hiphopeři. V makrorecenzi Dezorient Expressu se dokonce spíše vyjadřovali popaři a alternativci a většinu hlavních recenzí píšeme my, co jsme si v životě poslechli maximálně dvě hiphopový desky. Právě tato nadžánrovost a schopnost zasáhnout širší, a troufám si říct i lehce inteligentnější publikum, než čistě hiphopové, je největší devízou kapely. Nejlépe to asi vystihuje text ze songu "PPS": "Jedem si tak trochu jiný mimo a mimo jiný jsme vždycky mimo jiný uznávaný."

Dalším paradoxem je, že do recenze "Vážné hudby" se doteď z redakce nikomu úplně nechtělo, přitom Prago rozhodně nevykazují sestupnou tendenci kvality. Možná jsou spíše čím dál tím víc stejní. Vlastně i témata desky jsou víceméně stejná. Kato nemá prachy, zato má dluhy. A taky má všechno dost na háku a je tak nějak šťastnej. Ačkoliv se však tento leitmotiv táhne už několikátou deskou, Kato jej umí popsat tisíci způsoby:

"Pořád vydělávám prachy, který už jsem dávno utratil.
A stát mi jde příkladem."

"Navíc o rap se mecenáši zrovna neperou.
Od sponzorů mám skříň plnou trik,
no aspoň budu šik, až mi přijdou zabavit řiť."

Nejzábavnější tracky na desce jsou rozhodně "Rapvi3m", kde Kato popisuje, jak dobře by se asi uživil, kdyby nebyl MC, a dále "Recept", který dokazuje, že láska opravdu prochází žaludkem. Celý text je totiž postaven na kuchyňských metaforách. V tracku také pokračuje spolupráce z poslední desky Monkey Business "Happiness of Postomodern Age". Roman Holý skladbu produkoval a Matěj Ruppert nazpíval vokály. Na "Vážné hudbě" se produkčně podílel i člen Prago DJ Maro, dále Ondřej Žatkuliak či australský producent M-Phaze.

Celkově je album mírně temnější, závažnější a zakuklenější, než ty předchozí. Hudba na deskách Prago bývá většinou jen podbarvení pro Katovy básnické obraty a i na "Vážné hudbě" najdete spíše náladovky, než výrazné melodie, které fungují především s živou kapelou na koncertech. Vzhledem k volné tematice je zde znát větší lehkost slov, než na minulém albu "V barvách". Prago Union zkrátka i tentokrát dostáli svému standardu. Jsou sice stejní, ale stejně dobří.

NÁZORY
  • ??? (Enemyx, 14.11.2013 15:16) Reagovat

    co je to za recenzi proboha?

  • ... (T, 14.11.2013 19:06) Reagovat

    Je pravda, že Prago sice poslouchají lidé, kteří obecně hip hopu moc neholdují (tím pádem si kolikrát myslí, že jsou něco víc - zde "inteligentnější publikum"), ale hudbě samotné prd rozumí. Nedivím se, že se do toho hip hopovým redaktorům nechce, je to jako vytloukat ikonu z oken kostela. Kato je prvotřídní textař, u nás absolutní špička (a troufám si říct, že sice endemická, ale špička světová), to mu nemůže nikdo upřít, ale tím u něj veškeré hip hopové kvality končí. Po čistě technické stránce je to velmi podprůměrný rapper s mizernou dikcí a nekonzistentním flow (Vladimír 518 na tom není o moc lépe).
    A co se týče produkce... Strašlivé. Ty beaty nezní amatérsky ani primitivně, ale jsou k posrání nudné. Žádný nápad, žádná chemie. Kdyby to nabouchal někdo pořádný, ať už Fatte (který by ke Katovi skvěle sedl) nebo to vohráblo WIch, znělo by to mnohokrát lépe.
    Po textové stránce zatím nejlepší, po hudební dalece nejhorší.

    • Re: ... (mp, 17.11.2013 00:39) Reagovat

      Uprimne jsem rad ze produkce je takova jaka je a ze beaty jsou ze Strojovny ne od nekoho jinyho... Me to takhle bavi.. Co se ti na tom nelibi?

    • Re: ... (Jaroslav Hrách, 19.11.2013 21:19) Reagovat

      Tyjo, naprosto výstižný a pravdivý.

    • Re: ... (tojejedno, 05.12.2013 13:35) Reagovat

      A já sem si naivně myslela, že zrovna tyhle beaty a aranže jsou natolik zajímavý, že jediný, co mě v tomto žánru opravdu baví poslouchat je tohle...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Prago Union udělali z Café V lese pořádný Řáholec (08.12.2023 15:33)
- Prago Union, Rigor Mortiz, Řezník, Rest, Mutanti a Krotitelé Dechů ve čtvrtek zaútočí na Lucerna Music Bar (14.11.2023 11:43)
- Rozhovory: Roman Holý (J.A.R.) - Bez víry není život. Je to velmi osvěžující být nekorektní (10.08.2023 08:00)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Prago Union to rozbalí v Ledárnách s Krotiteli Dechů. Přijde i Rigor Mortiz pokřtít "Pohřební Hlídku" (30.06.2023 09:37)
- Publicistika: Český rap v roce 2022 (24.02.2023 12:01)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu