shop.musicserver.cz
Portless - Roztrhaná trička neřešíme

Portless - Roztrhaná trička neřešíme

Vydáno: 12.11.2013 13:05 v sekci Rozhovory - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Loni touhle dobou oznámili konec v Support Lesbiens a založení nové skupiny Portless. Rok na to přišli s novou deskou "New Ride", kterou pokřtí na třech listopadových koncertech. Zpěvák Kryštof Michal a kytarista René Rypar, kteří si za kapelu povídali s musicserverem, mají za sebou perných dvanáct měsíců.

Portless, rozhovor
© portless.cz
Jaké vlastně byly?

René: Silně pracovní. Když člověk tak hrozně maká, nevnímá čas. Skoro se mi teď ani nechce věřit, že už je to taková doba.

Kryštof: Jsme šťastní, že se nám všechno tak povedlo. Nejprve jsme museli vybudovat zázemí kolem kapely, abychom vůbec mohli fungovat. Obklopili jsme se novým managementem, natočili klip a přes léto hráli na spoustě festivalů. Vyvrcholením roční snahy je naše debutová deska.

Bylo pro vás důležité vydat album už tento podzim?

René: Desku jsme potřebovali mít hotovou proto, abychom byli příští rok akceschopní. Když chceš hrát koncerty a festivaly, musíš mít v ruce něco, čím pořadatele oslovíš. Především nás ale bavilo dělat písničky. Takže jakmile jsme jich nashromáždili dostatečné množství, šli jsme je do studia nahrát.

Kryštof: Co si budeme povídat, širší laická veřejnost takhle zkrátka nahlíží na funkčnost či nefunkčnost kapely. Všichni nejsou schopni neustále sledovat, co skupina dělá. Ale informace, že vydala album, je pro lidi znamením, že žije. Jasně, koncerty jsou důležité, ale deska je pořád klíčová. A my chtěli říct: Jmenujeme se Portless a jsme živá kapela!

Cítili jste časovou tíseň?

Kryštof: Je pravda, že jsme měli na desku dohromady jenom půl roku, ale zažili jsme už i horší situace. Tentokrát jsme řešili hlavně to, jak budou písničky znít a které vlastně vybereme. Za poměrně krátkou dobu jich totiž vzniklo docela dost a některé tam nakonec nejsou. Mám radost z toho, jak jsme "New Ride" poskládali. Tvoří ji skutečně autentický obsah, který z nás za půl roku vypadl. Všechno ostatní by už bylo navíc.

Portless, rozhovor
© portless.cz
V jakých podmínkách písničky na desku vznikaly?

Kryštof: Renda to autorsky pevně sevřel do rukou a doslova písničky chrlil, což ostatně dělá poslední dobou pořád. Jeden den zavolá, že složil tři hity. Druhý den přijede a poví, že ty tři včerejší už nemá, protože udělal dva nové a lepší. Následující den ti poví to samé. Takže je důležité mu do toho občas vstoupit, vytrhnout mu to z ruky a nenechat ho písničky vyhodit. Ale je dobře, že má takový autorský přetlak, protože má kapele co nabídnout. Vlastně toho nabízí tolik, že zbytek členů má co dělat, aby do písniček stíhal vymýšlet své party. Já je průběžně textoval a na zkouškách jsme pak písničky dávali společně dohromady.

Kde se v tobě takový přetlak, René, bere?

René: Mám ho dlouhodobě. Protože skládám i pro jiné interprety a projekty, tak toho za rok udělám opravdu hodně. Aktuálně píšu hudbu pro debutový film Jirky Mádla, pak mě čeká další film, potom muzikál, mezitím skládám písničky pro různé zpěvačky... Poslední čtyři roky jsem v podstatě pořád v práci, takže to teď pro mě nebyla změna.

Písničky na desce očima Kryštofa Michala:

To Be Together: Když René tvoří, je schopný si do písničky vždycky zasadit nějaké klíčové slovo. V tomhle songu to byl závěr "…to be together", který se tam udržel až do konce a já kolem něj obtočil celý text. Písnička má jednoduchou strukturu, je to jen sloka - refrén - sloka, přičemž ta druhá je zpívaná unisono. Emocemi nabitý song.

Safe Flight: Tuhle písničku jsem měl otextovanou za tři hodiny, což o něčem vypovídá. Byli jsme s ní rychle hotoví a nám i našim nejbližším se hodně líbí. Budu Rendu kopat k tomu, aby tvořil podobné věci. Jsem nadšený z její syrovosti a hrozně se těším na její živé předvedení. Jsem zvědavý, co bude dělat s lidmi na koncertě. Pančík.

Dream A Dream: Vznikla na našem prvním soustředění na horské chalupě. Původně byla v čistě kytarovém podání. Teprve když jsme začali pracovat na demu, flákl tam Renda úchylnou klávesu. Všichni jsme se rozřehtali na plné kolo. Zvuk jedné klávesy tu písničku otočil do diskotéky, ale proč ne. Je to jediná písnička na desce, kterou míchal Ecson Waldes.

Zatímco hudební stránka byla Reného doménou, texty stvořil tradičně Kryštof. Máš za ta léta už nějakou osvědčenou metodu, jak text na existující písničku napsat?

Kryštof: Nejprve řeším myšlenku písničky a hlavní motiv, kolem kterého se má točit. Pak vzniknou určité klíčové slovní struktury, které chci zachovat, a na nich postavím zbytek textu. Snažím se, aby měl hlavu a patu. Není úplně jednoduché vpravovat slova do něčeho existujícího, ale já se často potřebuji jenom rozběhnout. Pak píšu třeba čtrnáct dní v kuse každou noc. Vyhovuje mi takto víc, než kdybych měl dělat každou písničku zvlášť.

Portless, rozhovor
© portless.cz
Za jak dlouho napíšeš nový text?

Kryštof: To je různé. Třeba "Safe Flight" jsem otextoval za tři hodiny. A vedle toho jsou písničky, které trvají týden.

Trápila tě některá?

Kryštof: Dlouho jsem si odkládal "Get What You Wish", ale to bylo i kvůli textu hostujícího rappera Henryho D. Chtěli jsme, aby si svůj part napsal sám, mě by ostatně ani nenapadlo mu do toho sahat. Moje část musela jít ruku v ruce s tou jeho, takže jsem nějakou dobu čekal, odsouval ji a dokončil ji úplně jako poslední.

Ty ostatně píšeš texty už od roku 1992. Kam chodíš na nové příběhy?

Kryštof: Abych nemusel řešit inspiraci, vycházím z dennodenních pocitů. Myslím, že se každou deskou posouvám. Není pravda, že se lidé nemění. S každým zásadním momentem v životě si upravuji názory. Je to neustálý proces dospívání, měnění životních názorů a pohledů na svět. Každá záležitost, kterou musím v životě vyřešit, se v textech zobrazuje, alespoň v to doufám.

Portless

Portless
Skupina vznikla na podzim 2012 z bývalých členů Support Lesbiens. Tvoří ji zpěvák Kryštof Michal, kytarista René Rypar, basák Jan Daliba a bubeník Zbyněk Raušer. První koncert odehráli Portless letos na jaře v pražském Lucerna Music Baru a na stejném místě v úterý 12. listopadu pokřtí debutovou desku "New Ride". S musicserverem si povídali Kryštof a René. První jmenovaný se v minulosti věnoval sjezdovému lyžování a od osmnácti let zpíval v Support Lesbiens, které spoluzakládal. Protože se věnoval práci asistenta režie, vznikly i mnohé klipy skupiny právě pod jeho taktovkou. René Rypar je uváděn v propagačních materiálech firmy Blackstar jako oficiální firemní hráč. Skládá rovněž pro jiné interprety a jeho jméno stojí u autorství všech písniček na debutu Portless.

Můžeš to na nějakém ilustrovat?

Kryštof: Jeden z našich prvních singlů se jmenoval "No Brain No Pain". Dnes vím, že je život daleko složitější a nelze ho shrnout do takovéhoto sloganu. S věkem přichází schopnost většího odstupu a nadhledu. Zatímco v osmnácti jsem vnímal svět maximálně metr kolem sebe, dnes se na něj dívám jako na souběžné dráhy. Obrušuji hrany. Když mi odtáhnou auto, okamžitě odlétám na oběžnou dráhu a tam si povím: No jo, to je ale prkotina.

Portless, rozhovor
© portless.cz
Když ti bylo zmiňovaných osmnáct, začal jsi psát anglicky, protože jsi byl obklopen angloamerickými podněty. Je tomu tak i dnes?

Kryštof: Měl jsem štěstí na tátu, který byl náruživý hudební posluchač. Měl rád jazz a i nám dětem byl schopen podstrčit spoustu skvělé hudby. Díky tomu jsem poslouchal The Beatles, kteří pro mě představovali hudební kolébku a abecedu. Od toho se vše odvíjelo. V devíti jsem dostal první album Prince, U2 nebo Bruce Sprigsteena, což mi postupem času sebralo hudební prostor natolik, že už do něj české věci neměly šanci proniknout. Tím bylo dáno moje zaměření na angloamerickou kulturu, které ve stejných šlépějích pokračuje dodnes.

A evidentně vás stále oslovuje hudba těch největších popových matadorů. Jen dnes mají už jiná jména - například Linkin Park nebo Red Hot Chili Peppers. Souhlasíte?

Kryštof: Holt je to pro nás standardně naposlouchaná hudba a my z ní vycházíme. Při tvorbě ale vůbec neřešíme, jestli nám to a to něco připomíná nebo jestli jsme to už někde slyšeli. U všech muzikantů se ale jejich hudební zázemí prosadí, ať chtějí, nebo ne. Nejde o kalkul. Vychází to z hudebního základu, který je u někoho široký a u někoho užší. Naše nové album je výrazně různorodé a dokládá, že máme hudby za ta léta naposloucháno fakt hodně. Což se projeví tak, že něco složíme a sami jsme pak ve studiu překvapeni: Hele, to je ale opravdu pepperovka!

Písničky na desce očima Reného Rypara:

Hero: Vždycky jsem měl rád melodické věci. Proto jsem se snažil udělat harmonicky hezkou písmičku se zapamatovatelnou melodií. Líbila se mi, tak jsem Kryštofa poprosil, aby ji otextoval. Podařilo se mu tam dát určitou hloubku. Rádi říkáme, že "Hero" je střed toho, kde se hudebně nalézáme a odkud se vydáváme do různých stran pro jiné tvary a charaktery.

New Ride: Tento song vznikl trochu paradoxně na zakázku pro nejmenovanou automobilku. Museli jsme naplnit určité zadání, co se týče struktury a gradace, ale když jsme ji dokončili, měli jsme jasno: Tohle bude naše první pecka! Odpíchli jsme se od ní k další tvorbě.

Take A Look: Jedna z posledních písniček, která pro album vznikla. Pořád jsem chodil s motivem, o kterém Kryštof trochu pochyboval. Refrén se zdál nepřiměřeně popový. Pak jsme se do ní ale nořili hlouběji a hlouběji, udělali zpěvovou linku a Kryštofa to hrozně chytlo. Naživo bude asi dost tvrdá.

Run Away: Písnička, kterou jsme věnovali nadaci Unicef. Jeden z nejsilnějších songů na desce. Moc se mi líbí text, který Kryštof napsal. Má hloubku a sdělení.

Rozumím. Není to pak ale trochu nošení dříví do lesa? V Německu bude padesát takových kapel, které mají podobné hudební hrdiny, ve Francii jakbysmet.

Kryštof: Svým způsobem ano. Nikdy jsem nad tím takto ale nepřemýšlel. Určitě jsou muzikanti, kteří si prvoplánově řeknou, že pokud chtějí vytvořit standard, musí jít jinou cestou. Pak vzniká spousta alternativních hudebních záležitostí a jenom velmi omezené množství se jich uchytí. A pak jsou lidi, kteří to neřeší a byť jsou zatížení nějakým stylem hudby, tak v něm prostě tvoří. Protože jsou ale dostatečně osobití, stanou se standardem sami.

A věříte, že tohle je případ i Portless.

Kryštof: Věříme, že se v nás snoubí standardní kvalita hudebního projevu a osobitost. Že jsme rozeznatelní. Už jenom v tom, že nás - přestože zpíváme anglicky - jsou schopni identifikovat i hudební laikové, vidím osobitost projevu. Dnes si toho upřímně vážím. Kapel je totiž stokrát víc, než v dobách našich začátků.

Portless, rozhovor
© portless.cz
Tehdy jste měli poměrně jasně určenou komunitu fanoušků. Když vás kolem roku 2004 začala výrazně hrát rádia, zejména díky hitovce "Cliché", mohli jste se opřít zase o jinou skupinu posluchačů. Kdo jsou vaši fanoušci dnes? Protože - mainstreamová kapela jste i nejste, klubová kapela jste i nejste.....

Kryštof: Mě svým způsobem baví, že nejsme zařazení a vyhranění. Myslím, že to je otázka přirozeného vytváření, o kterém se ale můžeme bavit teprve zpětně. V okamžiku, kdy tvoříme, řešíme jenom to, jestli se nám písnička líbí a jestli ji zvládneme živě zahrát. Pak si teprve sedneme a bavíme se o tom s lidmi zvenčí, třeba s tebou. Až na základě otázek, jako jsou tyhle, si definujeme naše pocity. Vážně, my to tam prostě flákneme a až díky vám zjišťujeme, kam jsme se s deskou dostali.

S předchozí kapelou jste přitom byli zvyklí na větší koncerty. Co když v undergroundu zůstanete?

Kryštof: Moje ješitnost je uspokojena tím, když slezu z pódia a někdo mi řekne, že se mu to fakt líbilo. A pak je už jedno, jestli jsem hrál po dvě sta, nebo dvacet tisíc lidí.

Písničky na desce očima Kryštofa Michala:

Storm: Pracovně jsme jí říkali linkinovka. Přišlo nám, že takovou písničku si album zaslouží. Původně jsme ji dělali jako titulní píseň jednoho filmu, ale nakonec jsme ji nepoužili. Tak jsme ji trochu poupravili a nahráli. Na koncertech vyžaduje, abychom se dobře slyšeli a mohli tak hlavami kopírovat kytarový riff této písně.

Get What You Wish: Vznikla na základně prvních riffů v prvním tvůrčím období. Od začátku jsme věděli, že tohle bude pepperovka. Přišlo nám zbytečné ji nějak přearanžovat, protože jsme to takhle zkrátka cítili. Renda do skladby přizval rappera Henryho D., že prý se nám bude líbit. A líbil. Skvělá pecka.

Bite Ya Lipe: Starší motiv, který měl René schovaný. Po dlouhé době si na něj teď vzpomněl a přearanžoval ho. Je to písnička o tom, že člověk míní a život mění. V refrénu se v podstatě zpívá: Co my doprdele víme? Šťastnější je ten, kdo je připraven na to, že se věci zkrátka mění. Jeden z nejsilnějších momentů desky.

Každopádně dnes působíte civilněji. Když jsem si před lety stáhl vaše promo fotky, byla na nich parta vystajlovaných chlapíků a Kryštof vypadal, že dva roky nevytáhl paty z posilovny. Také z písniček se občas vystřihla basa nebo se zkrotila kytara...

Kryštof: I my cítíme, že tvorba i její prezentace mohla v určité době zažívat jakousi prvoplánovost. Ale tohle šlo dnes úplně stranou. Neřešíme prvoplánově tvorbu, ani to, jestli někdo má, či nemá roztrhané tričko. Když je vidět, že nás to fakt baví, lidé to vycítí. Portless je zkrátka úplně nová kapela a my ji stavíme tak, jak chceme. Neřešíme věci, které bychom před pár lety ještě třeba řešili, protože je považujeme za nedůležité.

Naposledy: Po tom pozlátku z doby největší slávy se vám nestýská?

René: Víš, ono je hrozně příjemné, když hraješ velké koncerty pro mnoho lidí. Přijímáš ohromnou energii. Samozřejmě bych byl rád, kdybychom se někdy vrátili tam, kde jsme byli. Není to priorita a je to jenom na nás. Kdysi jsme dosáhli určitého postavení a stalo se tak především díky hudbě. Máme-li dosáhnout určitého postavení i s kapelou Portless, bude to zase především díky muzice.

Během listopadu vás čeká trojice křtů v Praze, Brně a Ostravě. Co bude s Portless dál?

Kryštof: Rádi bychom vydali nový videoklip k singlu "Hero". Existuje parta lidí, která točí dokument o vzniku Portless. Časosběr vyvrcholí na pražském křtu a my bychom z toho materiálu rádi sestříhali klip právě k této písničce.

René: Ale určitě si dáme nějaké volno, protože tento rok byl vážně intenzivní. Možná si spolu zajedeme do Anglie na fotbal. Tam se kolem Vánoc rozhoduje o titulu. A pak se budeme připravovat na příští rok.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Neposedná kšanda aneb Jak Portless završili oslavy třicetin (19.11.2023 08:31)
- Naživo: Portless slavili v Rock Café 30. sezónu svojí existence, zpěvák Kryštof Michal změnil svoji image přímo na pódiu (06.12.2022 18:45)
- Video: Support Lesbiens oslavují temně zábavným klipem "White Lines" Halloween (28.10.2020 11:14)
- Rozhovory: Kryštof Michal (Portless) - Mám chuť hrát, co mě bude bavit (10.03.2020 08:00)
- Aktuální singl "Say It" ohlašuje příchod nového alba kapely Portless (02.02.2020 14:37)
- Video: Support Lesbiens jsou v klipu k "Here I Am" černobílí, ale hudebně barevní (25.11.2019 13:42)
- Video: Support Lesbiens v "New Generation" ukazují nefalšovanou koncertní energii (12.06.2019 13:38)
- Video: Support Lesbiens natočili klip k "Hazardérovi" na křtu. Zpívají v něm o uličníkovi v každém z nás (06.04.2019 16:41)
- Nominační listině Hudebních cen Evropy 2 vládnou Lipo a Support Lesbiens, na afterparty dorazí i The Rasmus (24.02.2019 18:45)
- Naživo: Support Lesbiens křtili album "Glow". Potvrdili, že nový směr jim svědčí (14.02.2019 23:41)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu