shop.musicserver.cz

Peneřina těžká dřina?

Vydáno: 18.03.2002 21:04 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Peneři strýčka Homeboye vydali loni v listopadu desku, která změní dějiny českého hip hopu. A navíc se jedná o jedno z nejlepších českých alb loňského roku. Přímo z undergroundu, ale s overgroundovým dosahem. "Repertoár" je prostě skvělé album a vy byste se o něm měli dozvědět něco víc. Třeba z téhle recenze.

10/10

Peneři strýčka Homeboye - Repertoár

Celkový čas: 45:21

Skladby: Intro, Praha, Společný zájmy, Zpátky do dnů, Ambice, Na východě, Dimenzo K2, Tréning, Tak a teď, Hlasuju proti, Zatim díky, Úplnej klid, Autro

"Naše první deska/u Terorist/dlouhý čekání, ale je tu/tu je" začíná albový debut pražské hip hopové partičky Peneři strýčka Homeboye. "No to je dost," komentuje to o půl hodiny později hlas jakéhosi jejich kamarádíčka. Čekali jsme na toto album dost dlouho, ale vyplatilo se to. "Repertoár" je první dospělá deska domácí hip hopové scény. Nese v sobě ale mnohem víc než to. Loni by jste u nás těžko našli upřímnější desku od undergroundu až po overground.

Vliv Penerů na českou hip hopovou komunitu je těžko zpochybnitelný. Dali se dohromady (v sestavě Orion a Shitness) v roce 1993, kdy vyšlo i jejich první demo (viz. diskografie). První nahrávkou vydanou na oficiálním nosiči byly "Ruce nad hlavou" na sampleru "Real Acid Juice" z roku 1997. Pak následovaly dvě skladby ("Peneřina Těžká Dřina" a "Jižní Město") na prvním dílu východoevropského sampleru "East Side Unia", který PSH iniciovali a na svém vlastním labelu Terorist? i vydali. Do širší pozornosti (i díky tv klipu) pak pronikli s coververzí skladby "Jižák" z alba "Manželé - Kamufláž/Jižák", která mapovala střet pionýrů hip hopu v Čechách (Lesík Hajdovský & Manželé) s mladou generací (Trosky, Coltcha atd.). PSH se mezitím stali v Praze pojmem a jejich vystoupení provázely nadšené ohlasy. Jejich label Terorist? se ocitl v centru dění slibně se rozrůstající scény. "Penerský dezert" z dvojky "Eastside Unia" se stal klubovým hitem a začaly se rojit zaručené zprávy o tom, že hoši připravují album. K původním členům Orionovi a Wladimírovi518 (Shitness zůstává v pozadí) se přidal DJ Richard a loni v létě se připomínají split singlem se spřízněnými Indy&Wich - "Hlasuju proti" od PSH a na flipu "Cestou štrýtu" (od I&W). Pointou celého příběhu je "Repertoár", který vyšel loni koncem roku na Terorist?, když o širší distribuci se postaral Maximum Underground. CD bylo navíc možné získat i jako přílohu prosincového čísla časopisu Bbarak (jinak ovšem číslo 3).

"Repertoár" shrnuje vývoj českého hip hopu od začátků až do dnešek, a to i přesto, že na něm není ani jedna ze starých skladeb, kterými si PSH udělali jméno. Je to v jistém smyslu generační deska. Mapuje život městské mládeže 90. let, konkrétněji té pražské a ještě konkrétněji part kolem hip hopových skupin a malířů graffiti. Nemusíte ale být sprejeři, abyste se s texty PSH mohli identifikovat nebo jim rozumět. Osobně jsem měl při poslechu "Repertoáru" podobné pocity jako například kdysi při čtení Topolovy "Sestry". Způsob vyjádření ("nová čeština podoba jazyka se vymyká") i reflexe Wladimira a Oriona přesahují čistě hudební rámec. "Hlasuju proti" nebo "Tak a teď" jsou doslova generační manifesty městské kultury (upřímnost, tolerance nebo pokora jsou nejrespektovanější hodnoty). Hip hop měl něco podobného vždy v popisu práce a "Repertoár" se ve svém městě pohybuje zcela suverénně. (Všimněte si textu tracku "Praha".) V tom jsou PSH pravou urban music po česku. Česká (spíše ovšem středoevropská) verze hip hopu se liší od té klasické zámořské (nemluvě o současném rytmickém elektrofunku, jak ho tvoří producenti Timbaland nebo The Neptunes). Charakteristickým znakem jsou pomalé beaty a větší důraz na melodičnost podkladu. Ten svojí střídmostí připomíná rychle nastříkaný tag. Specifická jsou i témata textů - v poetickém vesmíru má místo pivo a fotbal stejně jako tráva a graffiti. Násilí nebo sexismus? To u PSH nehledejte. Na to že po 45 minut se "lyrical flow" ani na chvíli nezastaví (výjimkou je instrumentálka "Na Východě"), daly by se slabá místa v textech počítat na prstech jedné ruky. A to je čeština pro rap dost macešský jazyk. Obzvláště Wladimirovo slovní chrlení je pro mne něco jako chvilka (nedělní) poezie.

Má cenu se probírat jednotlivými kusy? No dobrá - tradiční "Intro" uvádí posluchače do souvislostí, "Praha" je óda na hlavní město a jeho život pojatá jako výlet autem (s hostem LA4 z Indy&Wich), trojka "Společný Zájmy" s bratislavským Danem o kontinuitě česko-sloveský scény. 04 a "Zpátky do dnů" jako nostalgická vzpomínka na starý časy, "kdy v Praze hip hop vyrůstal", hozená dost výrazně do R&B s hostujícím vokálem Davida Čokolády. "Ambice" s chytlavým refrénem, který má šanci zlidovět. Následuje jazzová (?!) instrumentálka "Na východě", která je dlouhá právě tak, aby nezačala nudit. Druhou půlku otevírají maďarští rapeři Ponsa a Azur ve funky fláku "Dimenzio K2". Tady se vyplatí vyčíhat si na Orionův vstup. 08 "Tréning" je asi nejdiskutovanější track desky. Obsahuje varování (nebo dobře míněnou radu) nastupující generaci - "první liga posuvná plošina není" a jako překvapení následuje refrén stařičkého fláku "Nejdřív je trénink" samotného božského Jirky Korna. Prvotřídní vtip, prvotřídní track. "Tak a teď" definuje životní filosofii PSH s výmluvným samplem Coltchy ("život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat"). "Hlasuju proti" je díky skandování v refrénu nejvděčnější track pro první poslech. Hostující Indy v roli pouličního mentora se dá snést. Fragment "Zatím díky" na 11 jste už mohli slyšet v "Cestě štrýtu" od I&W a znovu překvapí originalitou Wladimirových textových vizí. Na 12 najdete "Úplnej klid" zase se soulovým Čokoládou a vychytaným samplem klasiky od Trosek ("já stále čakám na ten ďeň"). A závěr "Autro" z kultovní Ikarie XB1. 45 minut a něco málo navíc. Dost na to, aby vám zůstalo spodní patro viset pěkně nízko, dost na to aby to hnulo i tím nejzatuchlejším českým zadkem. Po všech čertech dobrá deska!

Žádná promotion, žádné klipy, žádné rozhovory - jen koncertování. To je undergroundová filosofie PSH. Je to možná důvod, proč se o desce nejdřív moc nevědělo. V žebříčcích ji nenajdete, rádia (až na Radio 1) samozřejmě nic nehrají a psát se o ní také začalo až letos na začátku roku. Snad PSH věřili, že to dobré se prosadí samo. Stalo se. Nadšené ohlasy sklidila deska v Rock&Popu (2.místo ve Volbách roku kritiků) a třeba také v MF Dnes. A v ČIHC u nás na MusicServeru získal "Repertoár" v hlasování redaktorů třetí místo. Český hip hop toto album potřeboval jako sůl. Nikdo jiný než PSH ho snad ani natočit nemohl. Orion je největší postava domácí scény a co se týče zásluh, tak srovnání s ním snesou snad jen WWW. Jen on mohl vrátit tuzemskému hip hopu kredit, když ho léta prznily divizní kapely typu Chaozz nebo Rapmasters. Různé samplery a výběry byly nevyrovnané a pro širší posluchačstvo nestravitelné. Teprve "Repertoár" je extraligová deska od extraligových autorů. Čekali jsme dost dlouho, podobné přelomové desky už měli na Slovensku (Trosky) i v Polsku (Grammatik) mnohem dříve. V porovnání se scénami v Německu, Francii nebo koneckonců i Rakousku je u nás hip hop stále v plenkách. Orion a Wladimir za ty léta vyzráli, a to jak hudebně, tak i myšlenkově. DJ Richard a producent desky DJ Wich zase přinesli do jejich produkce nové vlivy. Jediné záporné reakce na album zatím byly slyšet přímo z hip hopové scény. Podle nich je album vyměklé (těmto hlasům už kdysi PSH odpověděli - "Penerský dezert je sladší, než taštička vod meka ty sráči"). Jsou možná jen výplodem tradiční řevnivosti mezi jednotlivými partami (ostré slovní potyčky jsou oblíbenou zábavou i u nás). "Repertoár" je zásadní počin, se kterým se bude každá další deska muset vypořádat. Nadějných skupin z nu school je tu dost - sami PSH chválí (a samplují) Coltchu, De Fuck To ze Zlína vydali loni výtečný singl "Promarněná šance/Tak je to", za pozornost stojí Špatnej wliw, K.O.Krů, no a samozřejmě vycházející hvězdy Indy&Wich, jejichž debut by měl již brzy spatřit světlo světa. Slibný směr nabraly i scény na periferii - v Brně nebo Ostravě. Český hip hop je nastartovaný, uvidíme kam dojede. "Repertoár" je jako ledoborec, který udělal cestu.

Pro dnešek i zítřek, "Repertoár" je album, které dokazuje, že v Čechách ještě může vzniknout výborná deska i mimo reklamní masáže velkých firem. Stačí jen mít talent a chtít. "To co slyšíš je vlna plná relaxování/máš chuť? Nasedni na ní, pane i paní." Příjemnou cestu.

Album: Peneři strýčka Homeboye - Repertoár
Hodnocení: 10/10
Celkový čas: 45:21
Skladby: Intro, Praha, Společný zájmy, Zpátky do dnů, Ambice, Na východě, Dimenzo K2, Tréning, Tak a teď, Hlasuju proti, Zatim díky, Úplnej klid, Autro

NÁZORY
  • Ale ale (hardrocker, 19.03.2002 12:52) Reagovat

    neni 10/10 opravdu premrstene hodnoceni?

  • PSH rule (kossak_go, 19.03.2002 21:38) Reagovat

    psh je klasika, album mam doma uz delsi dobu,a proto me recenze wic nez potesila...repertoar je fuckt naslapana deska a myslim,ze ceska konzumni spolecnost by se mela wic rozhlizet, do jakejch shitu wrazi svy money...ja osobne bych se priklonil k 9/10,ale to uz je detail...doufam,ze tenhle uspech doda odhodlani i jinejm rappaz a mc´z...proste my ambice sou ukryty v rapovy muzice:)))...

  • peneři jsou smrtóza (marinidis, 20.03.2002 10:52) Reagovat

    sledoval jsem je od demáčů na záklace a fakt jsem rád že to dotáhli na desku a navíc tak suprovou! prostě PSH rulez!!

  • PSH? (RADAN, 20.03.2002 11:33) Reagovat

    PSH?Co tihle lidi vědí o hudbě?...Jednoduchá odpověd-nic.Pochybuji o tom,jestli tihle chlapci mají vůbec hudební sluch.

  • + (Andrej, 20.03.2002 15:33) Reagovat

    radane are you sure??? podle toho co si napsal o tom vis hovno ty...znas v ceskym hip hopu nekoho lepsiho? asi ne takze jestli se ti tahle hudba nelibi, neposlouchej ji, ale neurazej nekoho kdo neco dokazal

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Klubem Roxy létaly podprsenky. To PSH křtili album "Debut" (10.12.2019 16:23)
- Video: PSH feat. Roman Holý - Co bude až nebude rap (07.04.2011 09:51)
- Rozhovory: DJ Mike Trafik - Vybírám si, komu propůjčím svý jméno (31.01.2011 05:00)
- Recenze: Česká scéna's not dead (31.12.2010 05:00)
- Naživo: Pé Praha PSH styl (28.11.2010 12:02)
- PSH chystají pro Pražany velkou párty (19.11.2010 17:27)
- Naživo: Na Bouzově bylo fajn (16.08.2010 15:12)
- Naživo: To byl punk, dámy! (02.08.2010 20:24)
- Video: PSH - H.P.T.N. (22.12.2009 12:23)
- Recenze: Výkřik do tmy (07.12.2009 12:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu