Nové desky pro 45. týden

03.11.2013 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

A máme tu další spršku předvánočních hudebních hvězd. Na své nejslavnější album se odkáže Eminem, Avril Lavigne bude eponymní a James Arthur k tomu ještě debutový. S pokračováním předělávek se hlásí mistr Karel Gott, anglofonní fanoušky se snaží uspokojit Celine Dion, Dan Bárta bude popovější a Linkin Park opět remixují.
Pokud se v pondělí 4. listopadu vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Eminem - The Marshall Mathers LP 2 (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop / rap

Eminem - The Marshall Mathers LP 2
Ve vydávání alb nehledejte u Eminema žádnou pravidelnost. Na nástupce "Encore" nechal fanoušky čekat bezmála pět let, ale pak vychrlil hned dvě alba za sebou. Letošní novinka se trefuje někam mezi a vychází po třech letech. Jak už napovídá její název "The Marshall Mathers LP 2" , americký rapper se s ní nostalgicky vrací ke svému doposavad nejúspěšnějšímu albu. Již od srpna z něj servíruje singly, přičemž tím prvním byl "Berzerk", kterého postupně vystřídaly "Survival", "Rap God" a především "The Monster", hitovka, na které si zahostovala Rihanna. Ta ale není jediným hostem - do studia za ním totiž zavítala i zpěvačka Skylar Grey, kterou budete znát z "Where'd You Go" Fort Minor, Kendrick Lamar nebo Nate Ruess. To ovšem platí pouze pro standardní verzi. Pokud totiž vyhledáte deluxe edici, uslyšíte na ní ještě další tři hosty - Siu, Jamieho N Commonse a X Ambassadors. Producentem byl pochopitelně Dr. Dre, ke kterému se překvapivě připojil ještě legendární rockový producent Rick Rubin, stojící za nahrávkami Beastie Boys, Public Enemy, Black Sabbath, Metalliky, Linkin Park nebo Red Hot Chili Peppers. Tuto dvojici pak navíc doplnila ještě řada dalších jako Alex da Kid, DJ Khalil nebo Luis Resto. Všechny zmíněné singly najdete na Eminemově kanálu YouTube.com.


Céline Dion - Loved Me Back To Life (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Celine Dion - Loved Me Back To Life
Je to přesně rok, co se Céline Dion vrátila po dlouhých pěti letech na hudební scénu francouzským albem "Sans Attendre" a od té doby se čekalo i na její anglický návrat. Původně měl vyjít ještě loni jako "Water And A Flame", ale nakonec se vše posunulo a po sporech o autorství písničky, po které měla být deska nazvaná, dostalo i jiný název "Loved Me Back To Life". Autorů se tu mimochodem sešlo poměrně hodně. Výše zmíněný song mají na svědomí dva zpěváci Eg White a Daniel Merriweather a dalšími spolupracovníky jsou například Diane Warren, folková zpěvačka Janis Ian, její mladší kolegyně Audra Mae, která pracovala s Aviciim, nebo Sia a její mužští kolegové Ne-Yo a Stevie Wonder, kteří se k Céline Dion připojili i za mikrofonem. Ne-Yo a White se navíc podíleli i na produkci a k nim se přidali ještě ověření Babyface, Walter Afanasieff, Emanuel Kiriakou či švédští Play Production. Celkem se na nahrávku dostalo třináct písniček, které rozšíří další dvě v případě deluxe edice. Celé album už je dnes možné slyšet na stránkách idolator.com.


Avril Lavigne - Avril Lavigne(Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop punk / rock

Avril Lavigne - Avril Lavigne
Zatímco minule museli fanoušci Avril Lavigne čekat na její desku čtyři roky, tentokrát se jí povedlo přípravu zkrátit na polovinu. Jak by taky ne, když na to nebyla sama: eponymní novinku totiž složila a nahrála společně se svým manželem a frontmanem kanadských Nickelback Chadem Kroegerem, ke kterému se připojil ještě někdejší člen Evanescence David Hodges. Páté studiové album Avril Lavigne se natáčelo od jara loňského roku v Henson Studios a přinese celkem třináct písniček, které už v létě uvedl singl "Here’s To Never Growing Up", následovaný druhým "Rock N Roll". Nyní se už éterem prohání duet právě s Kroegerem "Let Me Go". Mimo něj na albu uslyšíte ještě i trošku překvapivě Marilyna Mansona. Nejen tyto písničky, ale i celý zbytek už dnes Avril Lavigne streamuje prostřednictvím svého webu


Tip týdne

Dan Bárta & Illustratosphere - Maratonika
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / jazz

Dan Bárta & Illustratosphere - Maratonika
Mnohonásobný držitel ceny Anděl Dan Bárta se společně se svojí Illustratospherou přichází po dlouhých pěti letech zpátky s novou deskou. Po "Animage" je tu novinka "Maratonika" a s ní i pozměněná sestava Illustratosphery. Kapelu opustili pianista Stanislav Mácha a kytarista Jaroslav Friedl, kterého nahradil po letech navrátivší se Miroslav Chyška. Ten tak doplnil konečnou sestavu: Filip Jelínek (klávesy, trombón, perkuse), Robert Balzar (kontrabas, basa) a Jiří Slavíček (bicí). Ačkoli se na tvorbě podíleli všichni muzikanti, tím hlavním byl Filip Jelínek, a co se týče produkce i Miroslav Chyška. Nahrávalo se ve vlastním studiu, kde vzniklo celkem devět skladeb, a vzhledem k obměnám se "Maratonika" mírně odklonila od jazzové tvorby a klavíru více k popu a kytarám. Přibylo také více vokálů a elektrických bas, než bylo zvykem. Vydání alba je provázeno velkým turné, které začalo na Slovensku a pokračuje v České republice.


Linkin Park - Recharged (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: dubstep / drum and bass / EDM

Linkin Park - Recharged
Ačkoli po vydání remixového alba "Reanimation" mohli fanoušci Linkin Park několikrát slyšet, že něco podobného se už nebude opakovat, po jedenácti letech je vše jinak. Když Mike Shinoda slyšel různé reinterpretace alba "Living Things", svůj názor změnil, a nakonec pod jeho dohledem vznikla druhá remixová deska "Recharged", která přinese celkem patnáct přemíchaných kousků. Nové mixy mají na svědomí vedle samotného Shinody například Pusha T, Datsik, KillSonik, Tom Swoon, Dirtyphonics, Bun B nebo Money Mark. Součástí alba je i zbrusu nová písnička "A Light That Never Comes", kterou s kapelou natočil Steve Aoki. Videoklip k ní jsme vám představili před časem a na "Recharged" ji najdete hned dvakrát - ke stylu "Living Things" ji totiž naopak přepracoval producent Rick Rubin. Kdo si navíc objednal desku s předstihem, dostal navíc ještě "Burn It Down" v úpravě Paula Van Dyka. Ukázky všech skladeb najdete v internetovém obchodě Amazon.com.


Heart Of A Coward - Severance (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Heart Of A Coward - Severance
Žánrové škatulky či přesná definice heavy metalu není nic pro Heart Of A Coward. A přesto byste jen stěží našli lepší příklad toho, co znamená být skutečně heavy. Stačí si poslechnout druhou řadovku této formace, která dostala do vínku titul "Severance". "A vůbec to nezní, jako by to skládalo pět nas*aných chlápků. Kdepak. Tihle maníci totiž dobře ví, co dělaj' a umí zkombinovat vše, co je na heavy metalu nejlepší. Nikdo vás nepřinutí zmáčknout tlačítko 'repeat' snáz než právě oni," tvrdí jedna z pochvalných recenzí. Posuďte ostatně sami a poslechněte si "Nauseam", kterou najdete na YouTube.com kanálu vydavatelství Century Media Records.


Karel Gott - Láska je nádhera (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: tradiční pop / střední proud

Karel Gott - Láska je nádhera/Dotek lásky 2
Když loni Karel Gott natáčel album "Dotek lásky", bylo jasné, že se všechno plánované na jeden disk nevejde. Není tedy divu, že letos vychází pokračování "Láska je nádhera", které má všeříkající podtitul "Dotek lásky 2". V hudební produkci Petra a Pavla ORM vznikly letos i loni stylově různorodé coververze písniček primárně z let šedesátých až osmdesátých. Vedle melodických balad z dílny Neila Diamonda, Roye Orbisona, Burta Bacharacha nebo i modernějších Aerosmith na albu najdete také oživení v podobě rytmických tracků, mezi které patří třeba "Oh, What A Night" původně od The 4 Seasons, taneční klasika "Footloose" Kennyho Logginse, "I Can See Clearly Now" Johnnyho Nashe nebo Steinmanova "Holding Out For A Hero" pro Bonnie Tyler s textem Zdeňka Rytíře, pro nějž to byla poslední písnička. Tento text dále doplnily starší od Jiřiny Fikejzové, Eduarda Pergnera nebo Zdeňka Borovce, ale i zcela nové z pera Hany Sorrosové, Miroslava Černého či Miloše Skalky. Ukázky všech si můžete poslechnout v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Lita Ford - The Bitch Is Back Live! (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock / metal

Lita Ford - The Bitch Is Back Live!
Pokud by někdo chtěl rockerku Litu Ford házet do starého železa, docela by se ukvapil. Tato dáma, která v osmdesátých letech platila za výraznou ikonu a ani s pokročilou padesátkou na krku nemá strach obrážet koncertní pódia, vydává koncertní záznam "The Bitch Is Back Live!". Fanoušci se mohou těšit na dvanáct kousků, které zpěvačka odehrála loni na show v Kalifornii. Pokud vás zarazil název, jistě vás bude zajímat, kde na něj zpěvačka přišla. Jedná se o název kousku, který si vypůjčila od Eltona Johna a poprvé svým posluchačům představila jako bonus na desce "Living Like A Runaway". Stejný kousek otevírá tento živák a než po něm Lita pojmenovala i celou desku, vyžádala si sirovo speciální požehnání.


James Arthur - James Arthur (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

James Arthur - James Arthur
Vítěz deváté řady britského X Factoru James Arthur se minulou zimu zapsal velmi zřetelně do světových hitparád. Jeho verze písničky barbadoské zpěvačky Shontelle "Impossible" překonala svou úspěšností originál a nyní se napjatě očekává, jaký bude jeho eponymní debut. Ten vedle zmíněného hitu přinese ještě dalších dvanáct písní, na kterých se sám zpěvák autorsky podílel. K ruce mu pak byli i ověření autoři a producenti jako Steve Robson, Claude Kelly, Naughty Boy nebo Salaam Remi, tedy pánové spolupracující s Kelly Clarkson, Take That, Olly Mursem nebo s Nasem. Jednu písničku složil a dohromady nahrál i s Emeli Sandé. Druhým hostem pak bylo indie popové duo Chasing Grace. Prvním původním singlem se stala písnička "You're Nobody 'Til Somebody Loves You", jejíž klip uvidíte na Arthurově webu. Pokud byste sehnali deluxe edici, pak dostanete ještě jeden song navíc a další čtyři písničky v akustických verzích.


Olympic - Souhvězdí šílenců (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / pop

Olympic - Souhvězdí šílenců
Osmnáctá studiovka a začátek velké trilogie - to jsou hlavní míry nové desky z dílny Olympic. "Souhvězdí šílenců" je navíc také prvním počinem, na kterém se posluchačům představí Martin Vajgl. Ten nahradil Milana Peroutku, který velmi náhle zemřel letos v květnu. A i když museli hudebníci ve studiu nejednou zamáčknout slzu, postavili se k nahrávání zodpovědně. Petr Janda, výhradní autor veškeré hudby, měl pro své kolegy připravených celkem pětadvacet kousků, ze kterých pak společně vybrali čtrnáct vítězů. Načatou trilogii doplní v příštím roce devatenáctá studiovka "Souhvězdí drsňáků" a rok na to ji uzavře jubilejní dvacátá "Souhvězdí romantiků". Pilotní ukázkou k aktuální desce je kousek "Pane můj" otextovaný Karlem Šípem a poslechnout si ji můžete zde.


M.I.A. - Matangi (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní taneční hudba / hip hop / elektronika

M.I.A. - Matangi
Osmatřicetiletá britská zpěvačka tamilského původu M.I.A. se po delší pauze konečně vrací zpět. Nástupce alba "Maya" z roku 2010 měl vyjít už zhruba před rokem, ovšem z důvodu váhání jejího vydavatelství se její čtvrtá deska dostává do obchodů až nyní. M.I.A. ji pojmenovala "Matangi", tedy svým prvním jménem, a nepřekvapí tak, že při jejím skládání čerpala především ze svého života, jehož příběh přenesla o pět tisíc let zpátky. Podrobně se o něm rozepsala na svém webu, a naopak jeho zvuk popsala jako "sjetýho Paula Simona". Svůj podíl na něm mají i její spolupracovníci jako již osvědčený houseový DJ Switch, Danja, Hit-Boy, holandský produkční tým The Partysquad nebo i The Weeknd, který se ve dvou písničkách připojil i za mikrofonem. Jak to celé dopadlo, můžete slyšet ze streamu celého alba.


Cut Copy - Free Your Mind (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: synth pop

Cut Copy - Free Your Mind
Australská synthpopová formace Cut Copy se vrací po téměř třech letech s novým albem "Free Your Mind" a má na co navazovat. Minulý počin "Zonoscop" vyhrál australskou cenu ARIA Award za Nejlepší taneční album a v podobné kategorii bylo nominováno i na Grammy. Na novince se kvartet ve čtrnácti písničkách, které produkoval frontman Dan Whitford, vrátí do roků 1967 a 1988-1989, tedy do Summers Of Love. Děje se tak navíc za spolupráce slavného Davida Fridmanna, který mixoval nahrávky interpretů jako MGMT nebo Flaming Lips. Jak to celé dopadlo, si můžete poslechnout na webu skupiny, kde je celá deska ke slyšení.


Jablkoň - Sentimentální Němec (Indies MG)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk

Jablkoň - Sentimentální Němec
Ani to moc dlouho netrvalo a fanoušci Jablkoně se mohou těšit z nového alba, které skupina pojmenovala "Sentimentální Němec". Připravili pro něj celkem třináct písní - jedenáct nových, jednu předělávku "Buď zase chvíli mladá" a jednu úpravu skladby "Polajko" z Janáčovy "Moravské lidové poezie v písních". Nahrávalo se v obvyklé mužské sestavě, doplněné zpěvačkou Marii Puttnerovou, ženským sborem a několika dalšími instrumentalisty. Jako hosty tu tak najdete například saxofonistu Bharata Rajnoška, tubistu Filipa Spálešného nebo Josefa Štěpánka na weissenborn. Ukázky všech písní můžete poslouchat na stránkách vydavatelství Indies MG.


Dále vychází:

Amplify Dot - Paper Cuts (Universal)
Betzefer - The Devil Went Down To The Holy Land (Mystic Production)
Black Spiders - This Savage Land (Mystic Production)
Coronatus - Recreatio Carminis (Mystic Production)
Coronatus - Recreatio Carminis (Limited Edition) (Mystic Production)
Die Krupps - Machinists Of Joy (Mystic Production)
Doomsayer - Fire Everywhere (Mystic Production)
Eisregen - Todestage (Mystic Production)
Eisregen - Todestage (Limited Edition) (Mystic Production)
Etherwood - Etherwood (Bertus)
Hail Of Bullets - III The Rommel Chronicles (Mystic Production)
Hail Of Bullets - III The Rommel Chronicles (Limited Edition) (Mystic Production)
Inquisition - Obscure Verses For The Multiverse (Mystic Production)
Leslie West - Still Climbing (Mystic Production)
Massacra - Day Of The Massacra (Universal)
Master - The Witchhunt (Mystic Production)
Pestilence - Obsideo (Mystic Production)
Running Wild - Resilient (Mystic Production)
Running Wild - Resilient (Limited Edition) (Mystic Production)
Různí - Fascinating Rhythms (Universal)
Různí - Losing Our Virginity (Universal)
Různí - Methods Of Dance (Universal)
Různí - Never Trust A Hippy (Universal)
Různí - New Gold Dreams (Universal)
Tuxedo - Flowerfield Melodies (Mystic Production)
Vengeance - Piece Of Cake (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Kryštof - Inzerát (Universal)

Reedice:
Karel Gott - Melodie, které nestárnou (Supraphon)
Karel Gott - Romantika (Supraphon)
Rudolf Čechura - Špatně vyučený čaroděj (Miloš Kopecký) (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY