shop.musicserver.cz
Motörhead - Aftershock

Klasičtí Motörhead, ovšem v plné síle

Vydáno: 19.12.2013 09:30 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Motörhead stáli u zrodu metalu, a to i přesto, že se o něj hudebně jen lehce otírají. A věřte, nebo ne, tahle formace ve svých úctyhodných třiceti osmi letech vydává jednadvacáté řadové album "Aftershock". Mohou ještě vůbec zaujmout? Mohou. Důvody si přečtěte v následující recenzi.

8/10

Motörhead - Aftershock

Vydáno: 21.10.2013
Celkový čas: 47:00

Skladby: Heartbreaker, Coup De Grace, Lost Woman Blues, End Of Time, Do You Believe, Death Machine, Dust And Glass, Going To Mexico, Silence When You Speak To Me, Crying Shame, Queen Of The Damned, Knife, Keep Your Powder Dry, Paralyzed

Vydavatel: Parlophone

Legendární Motörhead se brzy dočkají čtyřicátých narozenin a vypadá to, že slavit se stále ještě bude v plné síle. Lemmyho tříčlenný gang se i přes zdravotní komplikace hlavního aktéra vrací s kolekcí, která vytře zrak i skalním fandům kapely. "Aftershock" je totiž zatraceně skvělé album, ke kterému se budete vracet i po letech. Proč tomu tak je, si přečtěte v následujících odstavcích.

1. Lemmy: Lemmy Kilmister. Rocková, potažmo metalová ikona, která dokud bude žít, strach o život rock'n'rollu bude zcela zbytečný. Právě charisma tohoto hudebního veterána je jednou z hybných sil, které legendu Motörhead drží při životě. Zmačkaný klobouk, bradavice na tváři, dlouhé černé vlasy a motorkářský knír. Kdo by ho neznal. Právě on svým chraplákem zaujímá nezpochybnitelné místo mezi elitními rockovými vokály celé historie žánru. I na novince "Aftershock" nejeví jeho hlasivky znaky vyčerpání. A to i přesto, že byl během nahrávání nové desky delší dobu hospitalizován. Tento živoucí zázrak přírody, který stojí za téměř všemi skladbami motorových hlav, nevyměkl ani nyní a svou technicky neotřelou hrou na baskytaru a chraplavým zpěvem baví i po jedenadvacáté.

2. Energie: Té měla tahle britská banda vždycky dost. A "Aftershock" není výjimkou. Skrz čtrnáct skladeb se na posluchače vyvalí tolik síly a energie, že by o generace mladší skupiny mohly jen závidět. Hra Motörheadů se zakládá na jednoduchosti s jasným cílem rozsekat posluchačovy uši na hadry. Hned úvodní "Heartbreaker" či "Do You Believe" budiž příkladem nesmlouvavé údernosti.

3. Žánrová neuchopitelnost: Ne každý s tímto tvrzením bude souhlasit, ale Motörhead vlastně do žádného žánrového ranku nepatří. Heavy metal? Znějí jako Iron Maiden či Manowar? Trash metal? Mají snad něco společného se Slayer nebo Megadeth? Nebo snad rock? Vždyť když se rozezní například "Queen Of The Damned", musí se kolena rozklepat všem rockovým mušketýrům od U2, přes Pearl Jam až po Muse. Lemmyho banda totiž vytvořila mix punku, metalu, rocku a blues, který je namíchán tak specificky, že je na něj jakékoliv pojmenování krátké. Při poslechu takové "Knife" je slyšet od každého něco a přitom v neuvěřitelně hutné konzistenci.

4. Balady: Ano, i to je silná doména skupiny. Právě na novince se vyskytuje jedna z těch nejpovedenějších, výborná bluesová "Lost Woman Blues", kde se Lemmy snaží ze všech sil opravdu zpívat. Pozadu není ani zasněná "Dust And Glass", která by na bestofku balad cestu asi také našla. Právě střednětempé skladby dodávají albu potřebnou pestrost. Zatímco u většiny rockových kapel slouží jako nutné zlo, u Motörhead tradičně patří k nejpovedenějším kusům.

5. Syrovost: Špinavé kytarové riffy jsou hlavním lákadlem celé tvorby skupiny. Žádné mazlení, ale pěkně ostré řezání do strun hlava nehlava. Písně nejsou nijak měkčeny a celá stopáž novinky je garážově divoká jako gang městských krys.

6. Underground: Co na tom, že se stali legendami. Vždy stáli v ústraní hlavního proudu a nikdy se nesnížili k tomu jít do výšin. Iron Maiden vyprodávali letiště a Lemmy drtil basu v zaplivaném klubu s Jackem Danielsem v ruce. A ani po téměř čtyřiceti letech se nic nezměnilo. Žádné chytání se moderních trendů. "Aftershock" je vlastně přímým následovníkem legendárního "Ace Of Spades".

7. Nezpochybnitelný originál: Skoro by si zasloužili razítko se znakem kvality. Motörhead pozná každý rock-metalový fanoušek během prvních tónů. Originální herní styl si vytvořili již u svého druhého alba "Overkill" (nepočítáme-li "On Patrole" z roku 1975, které bylo vydáno až se zpožděním v rámci reedice) a drží se ho dodnes. Za celou dlouhou kariéru uhnuli jen výjimečně a vždy se jednalo o neúspěch. Tady nemá cenu nic měnit.

8. Zvuk: Zvukově je každé album přece jen o něco vypilovanější a u starších desek je zub času znát. Na druhou stranu to ke kořenům formace asi patří. Ovšem i "Aftershock" není uhlazen přetechnizovanou produkcí a dirty analog sound je cítit i zde.

9. Láska k hudbě: Právě tento atribut dělá z této legendy to, čím je. Lemmyho láska k hudbě, kterou produkuje, je nekonečná a věčná. Chtělo by se říct až za hrob, ale to naštěstí ještě není třeba řešit. Vždyť pravidelnost vydávání nových alb je po tolika letech fascinující. Rockoví dinosauři nahrávají nové desky jen vzácně a s odstupem mnoha let, protože prostě nemusí. Nové počiny pod hlavičkou Motörhead však obohacují pulty hudebních obchodů ve velmi krátkých pauzách. "Aftershock" vychází po třech letech od poslední řadovky "The Wörld Is Yours" z roku 2010 a věřte, že peníze v tom nebudou. Dle slov frontmana se jejich poslední alba neprodávají nijak závratně a sotva vydělají na nahrávací práce. A staré legendární počiny zase vysávají vydavatelství, která vlastní práva.

10. Texty A o čem že může pořád zpívat? Vlastně o ničem zásadním, hlavně aby dobře zněl název skladby a refrén byl natolik zapamatovatelný, aby si ho mohli fanoušci zpívat pod pódiem. A kdo by si nezařval hértbrejkr! nebo déd mešín!, když to tak dobře zní. A je úplně jedno, že nehlomozí nad politikou, nemoralizuje, nekáže a nenařizuje. Takových tu máme víc než dost. Motörhead jsou tu od toho, aby zásobili svět rockovými vypalovačkami.

Motörhead zkrátka natočili nahrávku, která je sice v mnoha ohledech stejná jako ty předchozí, má však tu výhodu, že posbírala všechny klady dosavadní tvorby a smrskla je na plochu 47 minut. Všech čtrnáct písní lze označit za potenciální hity, což o všech deskách říct nelze. "Aftershock" je rozhodně jeden z jejich nejpovedenějších počinů v moderní historii. Jestiže by "Overkill", "Ace Of Spades" nebo "Iron Fist" musely dostat 10/10, novinka nemůže být o mnoho bodově chudší.

NÁZORY
  • Parádní recenze (Metalista, 19.12.2013 17:09) Reagovat

    S recenzí naprosto souhlasím, deska je nabušená a "hitová" jako to umí jenom Motorhead!

  • Tož tak... (wikxzen, 19.12.2013 22:01) Reagovat

    V podstatě se dá říci, že kdybych chtěl někoho seznámit s Motörhead, tak si nebudu pečlivě vybírat z té hromady desek. Prostě nějakou poslepu s klidným svědomím vytipuji a pak už je jen na posluchači jak si to přebere. A takhle to mám i já. Neřeším konkrétní desku, prostě jim to celou dobu šlape až do dnešních dnů. Skončí to jen tehdy, až nadejde čas a Lemmy půjde navštívit někoho "vyššího", a zpije jej do němoty. P.S. Pěkná recenze.

  • Moc povedená recenze (Olda_přítel můj, 23.12.2013 18:45) Reagovat

    Povedla se vám musicservere, povedla. Krásně jsem si početl a nemohu nic než plně souhlasit. Novinka je skutečně nadstandardní a miluju ji již po prvních přehrání. Lemmy válí a vy též! Jen tak dál...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Je to oficiální. Slayer jsou po pěti letech zpět, na léto ohlásili dvě festivalová vystoupení (21.02.2024 19:15)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Audio: Duch Slayer žije. Kerry King představuje singl "Idle Hands" a přidává detaily k sólovému albu (10.02.2024 08:47)
- Nová kapela Kerryho Kinga bude pokračováním Slayer (18.01.2024 12:28)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu