shop.musicserver.cz
Pixies, Lucerna, Praha, 10.10.2013

Pixies do Prahy přivezli vzpomínku na pravý underground

Vydáno: 11.10.2013 11:49 v sekci Naživo - Roman Výmola | foto: facebook interpreta

Americká skupina Pixies, jedna z nejvlivnějších kapel poloviny osmdesátých let, vystoupila ve čtvrtek ve vyprodané pražské Lucerně. Žádný z fanoušků si tuto undergroundovou legendu nemohl nechat ujít. Pokud se chystáte na páteční koncert, přinášíme vám hrubý náčrt, co vás na druhém vystoupení čeká.

Live: Pixies

místo: Lucerna, Praha
support: Yuck
datum: 10. října 2013
setlist: Gouge Away, Bone Machine, Another Toe In The Ocean, Break My Body, Ed Is Dead, Bagboy, What Goes Boom, Wave Of Mutilation, Monkey Gone To Heaven, Hey, Velouria, Havalina, Here Comes Your Man, Dead, Nimrod's Son, Isla De Encanta, Indie Cindy, Subbacultcha, Distance Equals Rate Times Time, Head On (The Jesus And Mary Chain Cover), I've Been Tired, Caribou, Planet Of Sound, Přidavek: In Heaven (Lady In The Radiator Cover), Andro Queen, Ana, Where Is My Mind?
Fotogalerie

Pixies, Lucerna, Praha, 10.10.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Pixies patří bezesporu mezi ty nejvlivnější kapely všech dob. Kurt Cobain prohlásil, že nebýt nich, nikdy by nevzniklo slavné album "Nevermind" od Nirvany. I spousta dalších se nechala ovlivnit jejich výbornou diskografií, například Pearl Jam či Radiohead.

Teď ale k samotnému koncertu. V osm večer nastoupili na pódium britští indierockeři Yuck, kteří se zhostili role předkapely. Jejich vystoupení nebylo špatné, ovšem všichni v sále přišli hlavně kvůli Pixies, a tak jejich přivítání a potlesk mezi skladbami nebyl zrovna dvakrát vřelý a působil spíš chladně. Po jejich odchodu nastala delší pauza, kdy se musela stage připravit pro hlavní hvězdy večera.

Ti na pódium vystoupili přibližně kolem deváté a připravili si pro své fanoušky opravdu tučný undergroundový setlist. Skupina se nechala slyšet, že nazkoušela více jak osmdesát skladeb a finální playlist mění do posledního okamžiku před koncertem. Došlo tak na průřez celou jejich kariérou, ať už na nové songy "Another Toe In The Ocean" či "Bagboy" z prostě označeného alba "EP1", či na klasiku, jako byly "Bone Machine", "Wave Of Mutilation" či v přídavku na celý koncert očekávanou "Where Is My Mind?", která se proslavila hlavně díky filmu "Klub Rváčů". Jedna skladba střídala druhou a nebylo místo ani čas na dlouhé proslovy mezi nimi.

Pixies, Lucerna, Praha, 10.10.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
I přes to, že na pódiu neprobíhala žádná pyrotechnická show, dokázala kapela rozpálit celý vyprodaný sál a jeho kotel do absolutního varu. Spousta fanoušků (hlavně v prvních řadách) si koncert doopravdy užívala a někteří jedinci pomalu propadali do stádia transu. Publikum, na rozdíl od jiných koncertů probíhajících v České republice, bylo opravdu výborné a dokázalo vytvořit správnou hustou atmosféru klubových koncertů.

Koncert byl, co se týče atmosféry, excelentní. Pixies dokázali, že i bez projekce, dlouhých řečí mezi skladbami a jiných věcí, bez kterých se některé skupiny neobejdou, jde udělat silně atmosférické vystoupení. Skupině k tomu stačily jen dvě kytary, basa, bicí, zpěv a moc pěkně udělaná světelná show. Po zvukové stránce to bylo už trošku horší, zpěv baskytaristky a její samotná basa nebyla takřka slyšet, naopak hlavní kytara byla možná až moc nahlas. Další výtka, která není ale na stranu kapely a opakuje se na stejném místě stále dokola, je ta, že v sále Lucerny nebyl takřka žádný vzduch, což kazilo finální dojem z celého večera. Každopádně i přes místy špatný zvuk a vydýchaný prostor se koncert povedl.


NÁZORY
  • predkapela (Richard, 11.10.2013 12:13) Reagovat

    Predkapela se jmenuje Yuck.

  • chladně? (Jan Kosmák, 11.10.2013 14:18) Reagovat

    Pardon, ale věta: "Jejich vystoupení nebylo špatné, ovšem všichni v sále přišli hlavně kvůli Pixies, a tak jejich přivítání a potlesk mezi skladbami nebyl zrovna dvakrát vřelý a působil spíš chladně." je naprosto lživá. Jakživ jsem neviděl tak vřelé přijetí předkapely, která navíc nebyla ohlášená a toliko bouřlivých potlesků mezi skladbami, takřka shodných s Pixies potlesky + opravdové nadšení posluchačů/diváků. A stojím si za tím, že to není pouze můj subjektivní názor.

  • zase profík (MS, 11.10.2013 14:58) Reagovat

    Odhlédnu-li od toho, že report je plný klišé, musím tady prásknout takovej špek. V setlistu chybí 3 songy, což by asi nebyl takovej problém, kdyby to neodhalovalo zdroj - na setlist fm jsem totiž dnes ráno dal svůj seznam, který jsem si ledabyle psal do mobilu během koncertu. U těch konkrétních tří písní jsem nevěděl, tak jsem je aspon označil jako cover nebo new song, čímž jsem nevědomky projevil více odpovědnosti než autor, který prostě toto vynechal :) fakt profík. Jo a když opisujete, tak lépe - Lady in the Radiator není kapela, nýbrž postava z Eraserhead (zkuste google), takže se o žádný cover nejedná. Jo a ještě si nejsem jistej zda po Here Comes Your Man následoval opravdu song Dead - jestli to nebylo něco ze Surfer Rosa, ale s tím mi asi Výmola neporadí. No tak jo, dík za důvěru, ahoj.

    • Re: zase profík (Roman Výmola, 11.10.2013 19:55) Reagovat

      Ahoj, hele, nechtěl jsem tě nějak urazit nebo tak, prostě jsem jen v kotli nedokázal psát setlist, tak jsem použil ten tvůj. Nehledej v tom nic osobního. Jinak za ten setlist, ať už byl jakkoliv nepřesnej, děkuju :-)

      • Re: zase profík (MS, 11.10.2013 21:45) Reagovat

        no hele, uraženej fakt nejsem. naopak jsem potěšen, jak mne cituje toto prestižní médium :D ovšem aby bylo jasno, nic to nesnížuje na amatérismu tohoto počínání. myslim tim opsat něco i s chybama. Jinak absolutně nesdílím níže uvedené záporné reakce. Zvuk nebyl žádná hitparáda, ale jízda to byla fakt velká. V úseku kolem Here Comes Your Man, potom kolem Head On a nejvíc závěrečná Planet of Sound to bylo skoro nadpozemský. Přídávek pak byl spíš na zklidnění a Where is my Mind jasná katarze. Zdá se mi, že lidem se nejvíc líbí, když frontman se začne podbízet roztomilou češtinou, ale tady to naštěstí nehrozilo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Legendy alternativního rocku Pixies se vracejí do Fora Karlín (14.12.2023 15:29)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Kytara Kurta Cobaina se vydražila za 600 tisíc dolarů. Vlastnil ji Mark Lanegan (23.05.2023 09:32)
- Audio: Kurt Cobain zpívá ze záhrobí. Umělá inteligence předělala píseň "Celebrity Skin" od Hole, ve které zní jeho hlas (03.05.2023 13:02)
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Pearl Jam oslaví 25. výročí alba "Yield" jeho novým vydáním (01.03.2023 07:56)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu