Nové desky pro 42. týden

13.10.2013 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hudební novinky mají tentokrát svého krále i Brouka zároveň. Je jím Paul McCartney, kterého doplní očekávaní Pearl Jam, folk-rockoví The Avett Brothers, písničkář Amos Lee, živá Lenka Dusilová, ex-lesbičky Portless, Morcheeba, s druhou deskou Lissie, debutant John Newman, s touhami Helena Vondráčková a inkognito Jára Cimrman a jeho "Proso".
Pokud se v pondělí 14. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Paul McCartney - New (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Paul McCartney - New
Ačkoli letos oslavil Sir Paul McCartney své jednasedmdesáté narozeniny, stále je k nezastavení. Nejsou tomu ani dva roky, co vydal album tradičního popu "Kisses On The Bottom", a už svým fanouškům servíruje další novinku, kterou nazval pragmaticky "New". Její název zároveň naznačuje, že se po šesti letech člen legendárních The Beatles opět prezentuje se svým novým vlastním materiálem. Dvanáct písní standardní edice, respektive čtrnáct v případě deluxové, vznikalo na několika místech - jednak v Americe v Henson Recording Studios v Los Angeles a Avatar Studios v New Yorku; a samozřejmě i v domácích studiích jako Abbey Road Studios, Air Studios a Wolf Tone Studios v Londýně nebo v The Mill ve Východním Sussexu. Snahou bylo získat aktuální zvuk a z tohoto důvodu si k natáčení pozval hned čtyři producenty, kterými byli Paul Epworth (Adele, Bruno Mars), Mark Ronson (Amy Winehouse, Robbie Williams), Ethan Johns (Kaiser Chiefs, The Vaccines) a Giles Martin. Poslední jmenovaný je syn "pátého člena Beatles" Goerge Martina a podílel se už třeba na soundtracku "Love". Prvním singlem se stala titulní písnička a Paul McCartney její audio i video podobu prezentuje na svém webu.


Lenka Dusilová & Baromantika - Live At Café v lese (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie folk / indie rock / alternativa

Lenka Dusilová & Baromantika - Live At Café v lese
Lenka Dusilová vydává v říjnu se svou kapelou Baromantika první živé album na DVD i CD. "Live At Café v lese" plynule navazuje na úspěšné, kritiky i posluchači ceněné album "Baromantika" z roku 2011 a je zároveň předzvěstí spoluautorské studiové novinky, kterou kapela chystá na příští rok. "Live At Café v lese" se natáčelo v komorním prostředí podzemní části Café v lese v pražských Vršovicích, kde Lenka Dusilová koncertovala tři večery. Záznam čítá celkem čtrnáct písní, pocházejí převážně z již zmíněného alba "Baromantika", a to včetně skladby "Brother", kde si zahostoval Justin Lavash. Vizuální podobu má svědomí Tomáš Zilvar, který je už podepsaný pod živáky Charlie Straight nebo "Fastmoving / Slowthinking" EOST. Jakým způsobem se mu povedlo atmosféru koncertu zachytit, můžete posoudit ze dvou videí na YouTube profilu Lenky Dusilové. Ukázky všech skladeb pak hledejte v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Jimi Hendrix - The Guitar Hero (DVD) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock

Jimi Hendrix - The Guitar Hero
Pokud je i podle vás jediným pravým kytarovým hrdinou Jimi Hendrix, nenechte si ujít nový dokumentární snímek, ve kterém tomuto slavnému muzikantovi vzdávají čest další slavní hudebníci. Jon Brewer, který "The Guitar Hero" režíroval, svěřil roli vypravěče do rukou Slashe, bývalého kytaristy Guns N' Roses. Nechybí ani rozhovory například s Ericem Claptonem, Mickem Taylorem, Ericem Burdonem, Paulem Rodgersem nebo také se Stepenem Stillsem. Každý z nich vysvětluje podle sebe vliv Jimiho Hendrixe a jeho tvorby na svůj život, vlastní díla a také na rockovou scénu celkově. Dvoudiskový balíček obsahuje v této rozšířené verzi celkem pět hodin materiálu a bonusů. Ochutnávku v podobě traileru najdete na webovkách magazínu nme.com.


Kreyson - Návrat krále (Bontonland)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Kreyson - Návrat krále
Opravdu ve velkém stylu pojal návrat na scénu Láďa Křížek a Kreyson. Po osmnácti letech totiž vydávají společné CD a jeho přípravy probíhaly na světové úrovni. Na natáčení dohlížel Andy La Rocque, jehož odborný názor si vyžádal také King Diamond. Nápaditou grafiku bookletu vypracoval Mark Wilkinson. S jeho prací jste se moli setkat také na albech Judas Priest, Bon Jovi nebo Iron Maiden. A co na to sami muzikanti? Kromě toho, že mají dvanáct nových songů, o desce říkají: "Spolupráci na novém album s Markem se dotýkáme heavy metalového nebe a já tomu stále nemohu uvěřit."


The Avett Brothers - Magpie And The Dandelion (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk rock / indie rock / folk punk

The Avett Brothers - Magpie And The Dandelion
Poslední album folk-rockových The Avett Brothers "The Carpenter" znamenalo definitivní průlom do popředí americké hudební scény. Dostalo se na čtvrté místo albového žebříčku a vysloužilo si i nominaci na Grammy. Není tedy divu, že Bratři Avettové na něj chtějí co nejdříve navázat, a tak po třinácti měsících servírují svoji osmou studiovou nahrávku "Magpie And The Dandelion". Stejně jako v případě dvou předchozích desek, i tentokrát spolupracovali se slavným Rickem Rubinem a výsledkem je jedenáct skladeb, které přímo navazují na úspěšné "The Carpenter"; všechny totiž vznikly v rámci nahrávání právě tohoto alba. Jak moc se podobají, či odlišují od těch na předchůdci, můžete posuzovat už nyní. Celá deska je totiž ke slyšení na portálu NPR.org.


Amos Lee - Mountains Of Sorrow, Rivers Of Song (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / countryfolk

Amos Lee - Mountains Of Sorrow, Rivers Of Song
Americký folkový písničkář Amos Lee, zažil s posledním albem "Mission Bell" naprosto neočekávaný úspěch, když v lednu roku 2011 debutoval na špici americké albového žebříčku. S novinkou "Mountains Of Sorrow, Rivers Of Song" se bude snažit na toto navázat a dopomoci mu k tomu má i jeho koncertní kapela, kterou si poprvé pozval do studia. A nejen tu. Uslyšíte tu i vokály Alison Krauss a Patty Griffin, dobro Jerryho Douglase z doprovodné skupiny Alison Krauss Union Station, harmoniku Mickeyho Raphaela, který působí ve Family Willieho Nelsona, a saxofon Jeffa Coffina z Dave Matthews Band. Stejně jako na předchozích deskách, i tentokrát zvolil jiného producenta. Tím letošním je Jay Joyce, v minulosti pracující například s The Wallflowers, Emmylou Harris, Patty Griffin, nebo Little Big Town. V tomto hvězdném týmu nahrál ve výsledku dvanáct skladeb a část z nich prezentuje ve videích na svém YouTube.com profilu.


Morcheeba - Head Up High (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / pop / trip hop

Morcheeba - Head Up High
Jednou z nejočekávanější deskou letošního podzimu je bezpochyby novinky Morcheeby "Head Up High". Kapela v čele se Skye Edwards vydává nové dílko dva roky po uvedení "Blood Like Lemonde" a při přípravách neponechala nic náhodě. Do studia si totiž pozvala také například hvězdy, jako jsou Chali 2na (Jurassic 5), James Petralli (White Denim), Rizzle Kicks, Ana Tijoux a Nature Boy. K vydání nové desky patří taky turné a na to své vyrazí Morcheeba takřka hned. Jedním z prvních koncertů je také zastávka v pražském klubu Roxy, kde se formace zastaví 24.října. Na webu Harderbloggerfaster.com najdete k poslechu všechny nové kousky.


Lucie Bílá - Bílé Vánoce v opeře: Live (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / tradicionál

Lucie Bílá - Bílé Vánoce v opeře
Lucie Bílá, která patří bezpochyby k tomu nejlepšímu, co česká hudební scéna může nabídnout, vydává před Vánoci záznam z úspěšného vánočního koncertu. Posluchači se mohou těšit na zvukový záznam ze dvou koncertů v pražské Státní opeře. Kromě tradiční kapely Petra Maláska uslyšíte v písních také muzikanty z Pražského studiového symfonického orchestru a pěvecký sbor Boni Pueri. DVD část setu obsahuje televizní sestřih z týchž pozoruhodných vystoupení z prosince roku 2011. Doplňkem koncertního záznamu je krátký dokument ze zákulisí, jenž zachycuje mimořádnou atmosféru vystoupení. Ochutnávku v podobě traileru najdete na YouTube.com kanálu Lucie Bílé.


Divadlo Járy Cimrmana - Proso (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vážná hudba / mluvené slovo

ČNSO - Proso
V polovině července tohoto roku se odehrálo první a zároveň i poslední koncertní provedení slavných melodií z operetní fresky Járy Cimrmana "Proso". Došlo k tomu ve Smetanově síni Obecního domu v rámci festivalu Prague Proms, za doprovodu Českého národního symfonického orchestru, pod vedením Libora Peška. Sedmihodinové dílo "Proso" Jára Cimrman přihlásil do soutěže o nejlepší operetu, vypsané u příležitosti zahájení provozu slavného vídeňského obřího kola. Ovšem vzhledem k tomu, že nepodal zásilku s partiturou doporučeně, umožnil tím Franzi Lehárovi, Johannu Straussovi, Oskaru Nedbalovi a dalším členům poroty, aby si jeho geniální dílo doslova rozebrali. Koncert byl přenášen přímo do více jak padesáti kin v celé České republice a podíleli se na něm i sopranistka Adriana Kohútková, tenor Tomáš Černý či Miloň Čepelka jako tenor buffo. Jeho součástí byly i tradiční semináře v podání Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Petra Bruknera a Roberta Bárty. Nyní se tento záznam dostává i do obchodů s hudbou a to jak na CD, tak i na DVD. Něco málo z něj odhaluje teaser na YouTube.com i ukázky v internetovém obchodě Supraphonline.cz.


Lissie - Back To Forever (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / folk / pop

Lissie - Back To Forever
Americká zpěvačka Elisabeth Corrin Maurus, která si říká jednoduše Lissie, se poprvé představila v roce 2010 prostřednictvím debutu "Catching The Tiger". Deska měla poměrně slušný úspěch jak v Americe, tak i v Evropě, především pak v Británii, což potvrzoval i živák natočený v Londýně a následně i spolupráce s Robbiem Williamsem na jeho poslední desce. Možná toto vše mělo za důsledek, že na novince "Back To Forever" opustila původní lehce countryový nádech a do své kombinace folku a rocku nyní míchá spíše pop. Dokladují to i jména spoluautorů, kde najdeme převážně Angličany či umělce v Británii žijící. Patří mezi ně například Julian Emery, Angelo Petraglia, Jim Irvin nebo Martin Craft, tedy lidé, kteří tvoří například pro McFly, Kings Of Leon, Michelle Branch či Halestorm. Produkce se navíc ujal slavný Ir Jacknife Lee, který má ve svém portfoliu jména jako U2, Snow Patrol, Bloc Party nebo R.E.M. Co všechno z tohoto vzniklo, můžete už dnes posoudit prostřednictvím sampleru na YouTube.com.


Mary J. Blige - A Mary Christmas (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: vánoční hudba

Mary J. Blige - A Mary Christmas
Vánoce jsou sice ještě pořád relativně daleko, avšak už nyní začínají vycházet první vánoční alba. Tím prvním, které vám v Nových deskách představíme, je "A Mary Christmas", s nímž přispěchala americká zpěvačka Mary J. Blige. Pro navození sváteční pohody vybrala celkem dvanáct již prověřených písní, pro jejichž nahrání si vybrala coby producenta Davida Fostera, který už má nejen s tímto žánrem zkušenosti z alb Michaela Bublého, Roda Stewarta, Andrea Bocelliho, Joshe Grobana nebo Celine Dion. Do studia pak tato dvojice pozvala i několik hostů, kterým vévodí Barbra Streisand společně s trumpetistou Chrisem Bottim. Dalšími jsou pak Jessie J, Marc Anthony a gospelový kvintet The Clark Sisters. První ochutnávku v podobě "Have Yourself A Merry Little Christmas" servíruje zpěvačka prostřednictvím blogu Speakeasy


Tip týdne

John Newman - Tribute (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / soul

John Newman - Tribute
Kde se vzal, tu se vzal John Newman. Poprvé jsme jméno tohoto britského zpěváka a muzikanta a zpěváka mohli zaznamenat v loňských singlech Rudimental, ovšem ten pravý průlom přišel až s "Love Me Again", který před časem vtrhl do rádií a výrazně zamíchal jejich žebříčky po celém světě. Nyní na tento hit navazuje i debutové album "Tribute", které ke zmíněnému singlu přidává deset dalších kousků v případě standardní edice a další tři v případě té deluxové. Většinu z nich složil sám se Stevem Bookerem, který už pomáhal interpretům, jako jsou Duffy, Lisa Marie Presley, Jamie Cullum nebo Rebecca Ferguson. O jejich produkci se naopak podělil s Antem Whitingem, do jehož stáje dále patří Rizzle Kicks, M.I.A nebo Lisa Mitchell. Jak zní další následovníci hitu "Love Me Again", můžete zkoumat v sampleru na webu Johna Newmana.


Eliza Doolittle - In Your Hands (Parlophone)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / indie pop / r'n'b

Eliza Doolittle - In Your Hands
Eliza Doolittle se svým eponymním debutem velmi slušně etablovala v domácí Anglii. Prodrala se na třetí místo albové hitparády a celkově si vysloužila platinové ocenění. Nicméně mimo Spojené království to bylo o hodně slabší. Napravit by to mohla novinka s názvem "In Your Hands". Skladby pro druhé album vznikaly postupně od konce roku 2011, kdy Eliza zakončila světové turné. Výsledkem je celkem třináct skladeb, které uvedl v červenci první singl "Big When I Was Little". Podílel se na ni i jeden z hlavních spolupracovníků Westlife Wayne Hector. Další písničky alba už odhaluje především sama zpěvačka v obsáhlém sampleru na YouTube.com.


Pearl Jam - Lightning Bolt (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / grunge rock

Pearl Jam - Lightning Bolt
Už začátkem roku Pearl Jam hrdě ohlašovali dokončovací práce na nové desce, nástupci tři roky staré "Backspacer". Novinka "Lightning Bolt" pochází opět z produkční dílny Brendana O'Briena a jako první ochutnávka byla zvolena skladba "Mind Your Manners". Ta se do rádií dostala už v červenci. A jak vnímají své nové skladby elpéčko sami hudebníci? "Najdete na ní hlasité rockové songy, stejně tak jako tišší věci a také písně, které znějí jako něco mezi," prozradil kytarista Steve Gossard. O něco sdílnější byl jeho kolega Mike McCready. Dodal, že na výsledné podobě CD mají všichni členové svůj nezanedbatelný podíl. "Matt Cameron napsal jednu věc, která zní fakt skvěle a má v sobě takovou tu éterickou náladu jako od U2. Já jsem složil něco punkovějšího materiálu a taky jednu věc, která zní jako Pink Floyd. A pak jsme to různě míchali, kombinovali a dávali tomu tvář Pearl Jam." Sami posuďte, jestli mají muzikanti pravdu a poslechněte si pilotní singl a pak hned další ochutnávku "Sirens".


Portless - New Ride (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Portless - New Ride
Tuzemská formace Portless má všechny předpoklady stát se další velkou českou kapelou: Za jejím vznikem stojí Kryštof Michal, který s chutí zkusit něco jiného než u Support Lesbiens, spustil přípravy debutového CD. A tak začalo nahrávání nového materiálu, na jehož přípravy dohlížel od začátku kytarista René Rypar. Pilotním singlem se stala skladba "Dream A Dream", a pokud byste si ji chtěli poslechnout i naživo, máte šanci hned třikrát: 12. 11. v Praze v Lucerna Music Baru, 19. 11. v ostravském klubu Fabric a 20. 11. v Brně v Metro Music Clubu. Prozatím se můžete podívat na klip ke kousku "New Ride".


Testament - Dark Roots Of Thrash (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: thrash metal

Testament - Dark Roots Of Thrash
Thrash-metaloví veteráni Testament se hlásí o slovo s dokumentárním snímkem "Dark Roots of Thrash". Set DVD / dvou CD disků zachycuje vystoupení kapely v Huntingtonu, kde kapela hrábla do strun v únoru letošního roku. Ten večer odehrála devatenáct písní, které si můžete poslechnout i na stříbrných kotoučcích. Zpěvák Chuck Billy k setu dodává: "Všichni naši fanoušci si teď mohou vychutnat sílu vystoupení Testament pokaždé, když vloží disk do přehrávače!". Živák je k dostání v následujících mutacích: DVD/2CD, 2CD a také na Bluray+2CD. Pro sběratele je připravena LP edice.


The Saturdays - Living For The Weekend (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / electro pop

The Saturdays - Living For The Weekend
Britsko-irské dívčí seskupení The Saturdays si moc oddechu nedá. Ani ne dva roky po třetím albu "On Your Radar" jsou zpět s další deskou "Living For The Weekend", kterou už v květnu minulého roku předznamenal singl "30 Days" a letos v lednu i EP "Chasing The Saturdays", které ovšem vyšlo pouze v Severní Americe. Následovaly další tři singly, díky čemuž fanoušci znají již třetinu celé nahrávky. Ostatní se s nimi mohou seznámit na YouTube.com kanálu The Saturdays. Se skupinou ve studiu spolupracovali Art Bastian, Jim Jonsin, Steve Mac, James F. Reynolds, The Jam nebo Rodney Jerkins, tedy producenti, kteří spolupracovali s interprety jako Michael Bolton, Beyoncé, Kanye West, One Direction či Michael Jackson.


Helena Vondráčková - Touhy (Parlophone)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: střední proud / latino / disco

Helena Vondráčková - Touhy
Helena Vondráčková příští rok oslaví padesát let na hudební scéně a takovou předběžnou oslavou může být i její nové album "Touhy", které vychází po čtyřech letech od doposud posledního "Zůstáváš tu se mnou". Pro nové album zpěvačka oslovila známé skladatele a textaře jako například Vítězslava Hádla, Václava Noida Bártu, Davida Deyla, Ondřeje Brzobohatého, Václava Koptu, Eduarda Krečmara nebo Janu Rolincovou. Produkce alba se ujal jako již tradičně Daniel Hádl a společně album směrovali do středního proudu s vlivy disca, latiny, náznaků jazzu a dalších stylů. Kromě novinek se zpěvačka rozhodla na album zařadit i dvě coververze: vlastní verzi "Don't Leave Me This Way" Thelmy Houston a italský hit "Non vivo piú senza te". Novou podobu navíc dostala i písničku "Málo mám lásky tvé", kterou původně nazpívala už v sedmdesátých letech. Novinky i předělávky přehledně představuje v sampleru na YouTube.com.


Dále vychází:

Abba - Ring Ring (DVD) (Universal)
Browning - Hypernova (Mystic Production)
Death Angel - Dream Calls From Blood (Limited Edition) (Mystic Production)
Depeche Mode - Should Be Higher (singl) (Sony Music)
Eden's Curse - Symphony Of Sin (Mystic Production)
Epysode - Fantasmagoria (Mystic Production)
Ilona Csáková - Noc kouzelná / To nejlepší 2013 (Parlophone)
Luciano Pavarotti - The 50 Greatest Tracks (Universal)
Lucie - Platinum Combo 1990-2013 (Universal)
Nylon Jail - My Heart Soars Like A Hawk (Indies Scope)
Pearl Jam - Lightning Bolt (Universal)
Portless - New Ride (Universal)
Rex Stout, Roman Cílek - Vánoční detektivové (Popron Music)
Různí - Jake And The Never Land Pirates: Yo Ho, Matey! (soundtrack) (Universal)
Různí - Virgin Records:40 Years Of (Universal)
Scooter - 20 Years Of Hardcore (Universal)
Stray From The Path - Anonymous (Mystic Production)
Testament - Dark Roots Of Thrash (Mystic Production)
Vánoční pohádkové CD (Popron Music)
Vánoční příběhy a povídky (Popron Music)

Vychází na vinylu:
Kreyson - Návrat krále (Bontonland)
Paul McCartney - New (Universal)
Pearl Jam - Lightning Bolt (Universal)

Reedice:
Kmochova Hudba Kolínská - Spějme dál! 1930 - 1942 (kapelník Alois Vlasák) (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY