Lucie zahraje na protikomunistické akci "Nikagdá nězabuděm". Kryštof pozvání odmítl

10.10.2013 08:58 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Lucie
© facebook.com/pages/LUCIE
Členové kapely Lucie pokřtili box se svojí kompletní diskografií a oznámili, že se objeví na akci s názvem "Nikagdá nězabuděm". Úryvek z textu písně "Tak vás tu máme" Karla Kryla značí, že půjde o koncert s politickým podtextem. Uskuteční se 21. října na Staroměstském náměstí v Praze.

Cílem akce je přitáhnout lidi k volbám. David Koller uvedl, že požádají i další umělce, aby se k celé aktivitě vyjádřili a jejich videa se vzkazy a dalšími podrobnostmi k akci budou k nalezení na stránce www.cechy.ru, která byla spuštěna 9. října.

Lucie se ráda politicky angažuje. Už v minulosti podpořila akci "Děkujeme, odejděte" a v roce 2003 vystoupila na koncertu "S komunisty se nemluví". Sám David Koller říká, že písničky kapely jsou o holkách a politice. Dodává, že by bylo prima, kdyby prostřednictvím zákonů u nás zase nevládli komunisté. Sám se stal jedním z téměř sta tisíc signatářů petice Zrušme komunisty.

Koller se k politické situaci v zemi vyjádřil i v rozhovoru s naším redaktorem Václaverm Trávníčkem a loni natočil s Barborou Polákovou píseň "Sami".

Pozvání na koncert obdržela i kapela Kryštof. Odmítla ho a důvody objasnil na své facebookové stránce Richard Krajčo následovně: "Když jsme v létě s Matějem Ruppertem z MB na Veveří vymysleli velký zářijový apolitický koncert všech nespokojených občanů, říkali jsme si, že jej musí podpořit snad všichni. Že řekneme nahlas, že už tady nechceme ten bordel, který dělají všichni, co jsou už nějakou dobu nahoře. A že si to už nenecháme líbit. Matěj dostal za úkol hiphopovou scénu, já velká jména festivalového a kapelového světa. Kromě kluků z Nightwork odmítli všichni oslovení. Ale Lucii jsem věřil - bylo mi však sděleno, že kluci se o politiku nezajímají, někteří tu skoro nežijí, že mají před tour a kdesi cosi. Říkal jsem si - kde je ta 'tvrdá' parta?" zamýšlel se Krajčo.

Frontman Kryštofů následně pokračoval: "Pak se ke mně dostalo, že koncert bude - dělá ho Lucie sama a "už se nikdy nechce vracet" a pozvali oni nás. Prý proti komunistům. Odmítl jsem, protože mě nebaví kopat do mrtvoly a přišlo mi to málo. A navíc byl spojený s lidma kolem jedné vládnoucí strany, a tím se pro mě stal koncertem politickým. Doufám tedy, že nakonec kluci chtějí říci, že by lidi neměli volit nikoho z těch, co nám tady tak dlouho vládnou a 'demoralizují' naši zemi - protože jestli jde pořád jen o ty 'komanče', tak to je vážně zatraceně málo."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY