shop.musicserver.cz
Joe Bonamassa, Kongresové centrum, Praha, 5.10.2013

Mistr blues rocku Joe Bonamassa exceloval v pražském Kongresáku

Vydáno: 06.10.2013 11:51 v sekci Naživo - Roman Výmola | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Joe Bonamassa je mistr ve svém oboru, podle časopisu Guitar One Magazine se jedná o nejlepšího kytaristu své generace. Každý, kdo se ale o jeho hudbu zajímá a poslouchá ji, toto ví i bez časopisů. V sobotu jsme měli jedinečnou příležitost opět vidět a hlavně slyšet jeho excelentní práci s kytarou naživo.

Live: Joe Bonamassa

místo: Kongresové centrum, Praha
datum: 5. října 2013
setlist: Acustic Intro, Palm Trees Helicopters And Gasoline, Seagull (Bad Company Cover), Jelly Roll (Charles Mingus Cover), Athens To Athens, Woke Up Dreaming, Electric Intro, Dust Bowl, Story Of A Quarryman, Who's Been Talking? (Howlin' Wolf Cover), Someday After A While (Eric Clapton Cover), Dislocated Boy, Driving Towards The Daylight, Slow Train, Midnight Blues (Gary Moore Cover), Look Over Yonders Wall (Freddie King Cover), Song Of Yesterday (Black Country Communion), Won't Get Fooled Again (The Who Cover), Sloe Gin (Tim Curry Cover), The Ballad Of John Henry

Americký kytarista a zpěvák Joe Bonamassa v sobotu opět navštívil Prahu. Naposledy zavítal do České republiky 28. února 2012 do pražské Tipsport areny a pro všechny zúčastněné se jednalo o nezapomenutelný zážitek. Letos vystřídal hokejovou arenu za pohodlnější Kongresové centrum. Povedl se koncert stejně jako v předešlém roce? Rozhodně ano.

Joe Bonamassa, Tisport aréna, Praha, 28.2.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
První třetinu koncertu tvořila akustická část. Když sál potemněl (a s ním i stage), rozezněl se v něm akustický cover "Highway To Hell" od AC/DC. To většinu návštěvníků poněkud zmátlo, jelikož většina z nich byla ještě mimo sál a pomocí světel z mobilů hledali rozpačitě po tmě svá sedadla. Když se ale objevil na pódiu Joe, byla převážná většina již na svých místech a přivítala ho bouřlivým potleskem. První skladbu odehrál Joe Bonamassa sám, s druhou mu už pomohl zbytek kapely (bez basáka). V této části zazněly skladby jako "Palm Trees Helicopters And Gasoline", "Athens To Athens" či "Woke Up Dreaming". Po dohrání akustické části odešel Joe i se zbytkem kapely z pódia, aby ho mohli bedňáci připravit pro zbytek večera.

Zbylé dvě třetiny Joe odehrál se skupinou v plné sestavě na svůj zbylý kytarový park. A že kytar nebylo málo. V jedné skladbě dokonce došlo i na legendární dvoukrkovku, kterou proslavila hlavně skupina Led Zeppelin. Trochu zamrzelo, že hlavní aktér skoro vůbec nekomunikoval s publikem, pouze před prvním přídavkem prohodil vtip o skladbě "Sloe Gin", a to ten, že se ji pokusil před nějakou dobou vypustit ze svého playlistu a zle se mu to vymstilo. Tolik rozhořčených dopisů snad ještě nikdy do svého domu v Kalifornii nedostal. Na druhou stranu, kdo chodí na koncerty Joa Bonamassy kvůli mluvenému slovu a vtipům, že, zde šlo hlavně o hudbu. A ta byla vynikající. Hlavně po zvukové stránce, zvuk byl tak dokonalý, že to až kolikrát znělo jako originální studiová nahrávka.

Krom originální tvorby z Bonamassovy dílny došlo i na coververze známých rockových a bluesových umělců, například Erica Claptona a jeho "Someday After A While", již zesnulého Garyho Moora "Midnight Blues", dokonce došlo i na zkrácenou verzi "Won't Get Fooled Again" od skupiny The Who. Určitě by se nikdo nezlobil, kdyby poslední jmenovaná byla o trochu delší.

Joe Bonamassa přivezl svým fanouškům opět nezapomenutelný zážitek a připravil jim příjemný sobotní večer ve znamení klasického bluesrocku. Drobné výtky by se našly (relativně krátká doba hraní a minimální komunikace s publikem), ale ty nedokáží pokazit skvělý dojem z tak povedeného koncertu, jakým sobotní vystoupení mistra kytary rozhodně bylo.

NÁZORY
  • "Legendární dvoukrkovka" (Petr Vít, 06.10.2013 13:34) Reagovat

    S tou jste trochu vedle, protože Page hrál na kytaru, která měla jeden krk dvanáctistunku a druhý normální šestistrunou. Bonamassa měl šestistrunnou barytonku nahoře a šestistrunnou normální dole. Nehledě na to, že to Page měl Gibson SG a Bonamassa Ernie Ball.

    • Re: "Legendární dvoukrkovka" (Radek, 06.10.2013 16:34) Reagovat

      Jasný, ale tak pro lajka dvoukrká kytara jako dvoukrká kytara... to my experti na rock víme svoje ;-)

      • Re: "Legendární dvoukrkovka" (Petr Vít, 06.10.2013 17:06) Reagovat

        Ano, recenzent mi připadá jako laik...
        Mimochodem - Lajka byl pes - kosmonaut. :)

  • Krátká doba? (Joe Rappapa, 06.10.2013 16:46) Reagovat

    V jedné větě hned dvě podivnosti. Koncert,který měl dvě hodiny se mi krátký nezdá. To jen na jeho obhajobu a pro ty, kteří by si mohli myslet že šlo o něco kratšího. A komunikace s publikem? To fakt nevím jaká by mohla být lepší než přes jeho excelentní hru.

  • nazvučení (laik, 06.10.2013 17:16) Reagovat

    podle mě byl zvuk výborný, ne však dokonalý. nevím jestli se mnou bude někdo souhlasit, jde o subjektivní pocit, ale zdálo se mi, že když hrálo všechno a Joe do kytary víc hrábnul, nebyl vůbec dobře slyšet zpěv - na úkor právě více "vytažené" kytary. je možné, že to bylo rozestavením repráků, byl jsem na levé straně, těžko říct...ale jinak pochavala za bicí, ty byly nazvučeny skvěle a všechno ostatní taktéž...celkově koncert famózní:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Audio: Superskupina Black Country Communion představuje první singl z desky "V", houpavou "Stay Free" (08.03.2024 13:13)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Superskupina Black Country Communion se vrací s pátou studiovkou (01.02.2024 08:02)
- V září vyjde ve výpravné reedici album "Who's Next" od The Who. Nový mix připravil Steven Wilson (19.07.2023 16:41)
- Joe Bonamassa se vrátí ke kořenům a v říjnu představí album bluesových coverů "Blues Deluxe Vol. 2" (19.06.2023 18:17)
- Brian Johnson z AC/DC: "Jsme celí žhaví na to vrátit se na pódia" (03.06.2023 08:58)
- Video: Kytaroví velikáni Eric Clapton a Jeff Beck spojili síly v nostalgické předělávce songu "Moon River" (21.05.2023 08:23)
- Fotogalerie: Joe Bonamassa ve Foru Karlín v obrazech (04.05.2023 14:22)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu