shop.musicserver.cz
Macklemore & Ryan Lewis, o2 World, Berlin, 25.9.2013

Macklemore v Berlíně: Macklemehr oder weniger?

Vydáno: 01.10.2013 22:59 v sekci Naživo - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Nejúspěšnější singlový interpret posledního roku vyjel na evropské turné a zatímco loni na něj v Německu přišly stovky lidí, nyní dokázal zaplnit celý berlínský o2 World. Macklemore s Ryanem Lewisem předvedl své největší hity, přemíru času ale prokecal a tak toho víceméně moc nezaznělo.

Live: Macklemore & Ryan Lewis

Macklemore & Ryan Lewis, o2 World, Berlin, 25.9.2013
support: Chance The Rapper
místo: o2 World, Berlin
datum: 25. září 2013
setlist: Bombom, Ten Thousand Hours, Crew Cuts, Life Is Cinema, Thrift Shop feat. Wanz, Otherside (Acapella), Starting Over, Same Love, Can't Hold Us feat. Ray Dalton, White Walls, Wing$ + And We Danced, Irish Celebration, Can't Hold Us repríza

Macklemore & Ryan Lewis, o2 World, Berlin, 25.9.2013
© Zoe Rain / Macklemore.com
Mnoho interpretů se naživo stává notorickými vypravěči. Ben Haggerty, tedy Macklemore, je jeden z nich. Na desce "The Heist" jeho osobní výpovědi působí úžasně, až z toho mrazí, přišli ale diváci na koncert, nebo stand-up comedy? Třináct tisíc diváků si do berlínského o2 Worldu určitě přišlo poslechnout jeho hity a nečekalo, že rapper 40 % času stráví průpovídkami. Pokud na to tedy nebyli připraveni po zhlédnutí záznamů předchozích show. Ale popořadě.

Macklemore & Ryan Lewis, o2 World, Berlin, 25.9.2013
© Zoe Rain / Macklemore.com
Professor Macklemore nahrál první EP už v roce 2000, na o pět let mladší debut "The Language Of My World" už profesorský titul přestal používat. Většina hiphopových posluchačů ho ale zná až z čtyři roky starého "The VS. EP" s Ryanem Lewisem, když se především track "Otherside" se samplem Red Hot Chili Peppers postupně dostal do široké cirkulace na hiphopových webech. V říjnu 2012 vydali zmiňované společné LP "The Heist" a pro svět byli stále neznámí. Dokud se však "Thrift Shop" z nuly nestal #1 hitem po celém světě a nenásledoval ho obdobně "Can't Hold Us".

Macklemore & Ryan Lewis, o2 World, Berlin, 25.9.2013
© Zoe Rain / Macklemore.com
M&RL, jak to také na desce vysvětlují, odmítli kontrakt s vydavatelstvími garantující mizivá procenta z tržeb a díky tomu jen na základě úspěchu za poslední rok de facto nemusí do konce života hýbnout prstem. Ale kdo by nechtěl natáčet další skvělé klipy nebo vyrazit na světové turné! A i když třeba teď v Berlíně byla návštěvnost o něco menší než na loňském Hip Hop Kempu, většinou znamenal meziroční posun v počtu návštěvníků koncertu obdobu přesunutí z Roxy do O2. Loni v Berlíně hráli pro tisícovku lidí, tentokrát byla dokonce původně zamýšlená sedmitisícová Berlin Arena vyměna právě za dvakrát tak velký o2 World.

Macklemore & Ryan Lewis, o2 World, Berlin, 25.9.2013
© Zoe Rain / Macklemore.com
Ten překvapil pěkně laciným setem reproduktorů. A to jsme si mysleli, že v Česku se na aparatuře šetří. Ale i když reproduktory namířením zcela ignorovaly přední řady, zvukař neměl přemíru Becků v sobě a ozvučení tak nakonec bylo v pořádku, hlavně vokály. Před těmi od Macklemorea jsme ale museli poslechnout ty od Chance The Rappera. DJovo vyřvávání jsme zprvu zaměnili za Chip Tha Rippera, na pódiu se ale objevil pouze jeho chudý příbuzný. Chance působil jako nekvalitní obdoba Franka Oceana nebo Chrise Browna a naštěstí se po dvaceti minutách odklidil, na druhou stranu velmi slušně rozeřval halu. Němci byli při chuti a po celý večer dávali mohutnou podporu.

Macklemore & Ryan Lewis, o2 World, Berlin, 25.9.2013
© Zoe Rain / Macklemore.com
Rozhodně je nepotěšilo hodinové čekání na hvězdu, ale když začalo instrumentální intro "Bombom", obyvatelé hlavního města Evropy byli u vytržení. Macklemore doslova vystřelil z podzemí pódia a stejně jako desku "Heist" otevřel show výbornou "Ten Thousand Hours". Po dvou skladbách z "VS." přišel první delší prostoj, když Ben vyprávěl neuvěřitelný příběh o jeho eskapádě v Berlíně. Smyšlená povídka aspoň vtipně vyústila v "Thrift Shop". Zázračný hit tak zazněl překvapivě brzo. Dočkal se mocného ohlasu a navíc na západ od nás národy i obstojně zvládají angličtinu, takže společný zpěv opravdu stál za to.

Následující "Otherside" nejspíše z licenčních důvodů zazněla pouze v acapella verzi, otvírala ale velmi silnou část koncertu se srdceryvnými "Starting Over" a "Same Love". Věřím, že většina návštěvníků při těchto baladách měla husí kůži. Jinak si snad nikdy nepřeložili jejich silný text.

Macklemore & Ryan Lewis, o2 World, Berlin, 25.9.2013
© Zoe Rain / Macklemore.com
Macklemore se s tím nepáral a, nepočítaje další zbytečně dlouhé proslovy, z klidu přešel na maximální párty. "Can't Hold Us" naživo se zařadilo k těm úplně nejlepším koncertním zážitkům vůbec. Publikum, Ben a Ryan i jejich kapela a tanečníci si chytlavý monster hit nejvíce užili a bylo jasné, že už ten večer lepší moment nepřijde, ať už budou lítat konfety, balónky, viset tenisky ("Wing$") či se bude chrlit oheň. "White Walls" nebo parodické "And We Danced" sice bavilo, ani repríza "Can't Hold Us" na ultimátní závěr však nebyla tak silná. I refrénový Ray Dalton nadruhé nezněl, jako že by ho "nic nezastavilo".

80 minut uběhlo velmi rychle a s politováním nám došlo, že bez instrumentálního intra, acapelly a jedné reprízy zahráli jen jedenáct písní. Na to, že je jen na "The Heist" osmnáct skladeb, včetně například výrazně chybějícího "Make The Money", to je hodně málo. Takže příště více hudby a méně keců.


NÁZORY
  • nejvic zazitek (Petka, 01.10.2013 23:59) Reagovat

    Ja jsem ten koncert zazila a byl to pro me nejlepsi zazitek. "Kecy" jak říká autor, jsem si užívala, nebyly to blbosti, ale smysluplné věci, kterými interpret představoval songy a přidával k nim svůj názor a své pocity, případně příbehy, které ho vedly ke složení písně. Na druhou stranu se řadím k lidem, kteří si shlédli už před koncertem některá live vystoupení a čekala jsem to, tudíž to nebylo překvapení a už vůbec ne nepříjemné. Byl to neskutečný zážitek. Pro mě ano.

    • Re: nejvic zazitek (Nikol, 04.10.2013 17:14) Reagovat

      Naprosto souhlasím s Peťkou. Na koncertě jsem taky byla a byl to pro mě neskutečný zážitek. Ačkoli autor článku zmínil silné texty, z kterých mrazí, tak mě udivuje, že ho nemrazilo z té neskutečné energie, co posílali publiku oba interpreti. Mělo to všechno, co správný koncert má mít a ano...nezazněly některé písně (mezi nimi i má nejoblíbenější), ale Who cares?, když ty co zazněly byla tak skvěle provedené a publikum šlo do maximálního varu. Já doteď nenacházím dostatek pochvalných slov na tento koncert. Byla to paráda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Lorde se na Szigetu měla místo třpytek vyválet radši v peří, Macklemore se opakoval. Zachránkyní pátého dne byla Caroline Polachek (18.08.2023 07:56)
- Fotogalerie: Macklemore, Lorde a Carolina Polachek na Szigetu potěšili svoje fanoušky (17.08.2023 13:11)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Naživo: Šetří už i Macklemore. Největší letošní show Colours Of Ostrava byla ošizená (23.07.2023 21:55)
- Fotogalerie: Macklemore a jeho parta to na Colours parádně rozjeli (23.07.2023 20:16)
- Recenze: Macklemore udělal z nahrávky "Ben" udržovací album (18.07.2023 08:00)
- Video: Macklemore nechal videoklip k "No Bad Days" režírovat svou sedmiletou dceru (21.03.2023 09:29)
- Sziget oznamuje druhou vlnu účinkujících: Mumford & Sons, Lorde, Macklemore a další (14.03.2023 15:39)
- Nové desky 9/2023 - od Macklemora přes Haken po Sigalu (08.03.2023 18:00)
- Macklemore přiveze na Colours of Ostrava 2023 obrovskou show a podívanou (08.12.2022 10:52)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu