shop.musicserver.cz
Blixa Bargeld & Teho Teardo, Pilot Klub, Praha, 28.9.2013

Blixa usměvavý, Blixa emotivní, publikum v nebesích

Vydáno: 29.09.2013 17:44 v sekci Naživo - Andrea Šafářová | foto: Bianca Greco

"Je to otáčející se vinylová deska přidělaná k akušroubováku jemně koketující s kelímkem od piva," básnil Honza Průša o koncertu Einstürzende Neubauten v roce 2010. Své plechové impérium ale tentokrát ponechal Blixa Bargeld v Berlíně. S Tehem Teardem si v Pilotu vystačili s kytarou, cellem a famózním publikem.

Live: Blixa Bargeld & Teho Teardo

místo: Pilot Klub, Praha
datum: 28. září 2013
setlist: Nur Zur Erinnerung, Mi Scusi, Axolotl, Buntmetalldiebe, Still Smiling, Nocturnalie, What If...?, Konjuktiv II, Come Up And See Me, Alone With The Moon, A Quiet Life, Negroni, Crimson and Clover, Defenestrazioni

Blixa Bargeld a Teho Teardo
© last.fm
Nebudu nic předstírat - k Blixovi jsem se dostala přes bezmezně obdivovaného Nicka Cavea a jeho zlá semena, konkrétně z živáku z amsterodamského Paradisa z června 1992. Tehdy už měli s Bad Seeds natočeno sedm skvělých studiových desek (s Neubauteny pět), včetně baladické nahrávky "The Good Son", z níž pochází snad nejslavnější singlová spolupráce Cavea a Bargelda, dialogická promluva otce a syna "The Weeping Song". Svou diskografii naplňoval knírač Lazarus sladšími i trpčími love songy do odchodu kytaristy prakticky soustavně. A vezme-li se to kol a kol a tyto postřehy se spojí dohromady, nelze se ubránit pocitu, že pro industriálem odkojeného a zlomocným basem obdařeného Blixu přestávalo být v Good Seeds místo.

Nehledě na to, že po boku Cavea nikdy dostatečně nezapadl do sekce ostatní členové. Při sjíždění živáků jako je ten z Paradisa se jeho silně čpící charizma dere ven z monitoru, ať, ve stínu lamp, zpívá doprovodné vokály sebevíc nevzrušeně. Blixa Bargeld zkrátka byl a je frontman. I v roce 2013.

Do Prahy přijel otestovat aktuální, nezvykle křehkou (nezapomínej na kontext) desku "Still Smiling" se spolupracovníkem Tehem Teardem. Snad z obav o dostatečný zájem o víceméně intimní počin vsadil Blixa po neubautenovských masových hororšou na menší prostor. Zbytečné strachy. Papír s nápisem SOLD OUT se tyčil na dveřích ještě před začátkem. Echo o padesáti vstupenkách na místě se zřejmě rozplynulo tak rychle, jak se s gramatickou chybou objevilo na Facebooku, neboť se na pána stojícího v první desítce příchozích dle sdílených zážitků nedostalo. Měl pech, co si budeme po uhrančivém koncertě nalhávat. Jen jsme si na něj museli chvíli počkat.

Blixa Bargeld a Teho Teardo
© Bianca Greco
Skromné předsálí pukalo v základech již hodinu před plánovaným začátkem v osm. Přechodně ustavená sekta černě oděných pětatřicátníků s rozčepýřenými dlouhými vlasy, podivně visícími culíky na hlavě nebo holohlavých pěstitelů bradek snášela pokyny pořadatelů dobře. Nejprve se dočkala omluvy týkající se zkoušení kapely, poté byla na tři čtvrtě hodiny rozpuštěna vinou vzniklých technických problémů, aby uvolnila prostor pro vcházejícího Blixu, jenž záhadným způsobem technické problémy objel a kolem osmé vystoupil před klubem z taxíku. Nakonec se po čtvrt na devět ještě pár minut venku zchladila před úsměvy seladona Bargelda.

Ano, onomu záporňákovi s patentem na vrtačkový sample vychází v jeho čtyřiapadesáti letech z úst emotivní přednes, kličkující mezi recitátorstvím a poetickým písničkářstvím. Cesty s Cavem a jeho "Push The Sky Away" se znovu, byť jen abstraktně, protnuly. A i jemu méně drsná image sedí jako hrnec na pozadí. Tytam jsou doby křiváků a obepnutých cigaretových rour - na pódiu dnes stojí v tmavém kvádru, s hladkou patkou přes konstantně zavřené oči, zpívající cohenovsky a až dojemně citlivě "alone with the moon".

Ale baví i jako vypravěč par excellence, producent těch nejpatologičtějších citoslovcí (excelujících ve své největší slizkosti v dramatické neubautenovštině "Axolotl"), mistr grimas usvědčujících existenci jeho obličejových svalů a skromný, upřímně děkující zpěvák. Jeho nanejvýš sympatický projev vybičoval obecenstvo po každé (!) písni k bouřlivým ovacím. Anebo kvůli tomu, že je to prostě provokatér Blixa. Posluchači byli, mnohdy dvojjazyčně, poučeni o rozmanitých reáliích života - před skladbou "Negroni" o složení bitteru Campari, před fantastickou "Come Up And See Me" o vzniku singlu na italsko-německé půdě a v jeho závěru o tom, kdy mají tleskat. Hned několikrát dal navíc pořadatelům jízlivě sežrat, že tu před začátkem koncertu "nebylo žádný pí ej".

Publikum, jež po skladbách aplaudovalo a při nich (snad pro věkový průměr) pozorně a tiše poslouchalo, si Bargeld náramně užíval stejně jako cellistka Martina Bertoni a Teho Teardo na barytonovou kytaru. Je fascinující pozorovat naživo tyhle mužské charakterové protipóly - na jedné straně takřka nepohybující se a při zpěvu věčně zakaboněný Blixa, na té druhé maličký, rozzářený Teho notně se pohupující do rytmu písní. Pokud navenek vypadají, že se k sobě nehodí, po tvůrčí stránce jsou si nesmírnou inspirací. Na čerstvém počinu se podíleli rovnocenně, na což si západoněmecký rodák evidentně potrpí - reflektory nad permanentně rozsvícenou scénou byly po celé vystoupení otočené pouze na dva hráče v pozadí.

Blixa Bargeld
© Bianca Greco
Jen těžko vybrat z čtrnáctičlenné skládačky nějaký highlight. Každý klenot z pohádkové bible umělců svojí specifickou atmosférou zamrazil na kůži. Vyzdvihnout lze leda snad takové, které vypointoval Bargeld svým vtipkováním a teatrálností. Bezútěšnou, trochu obsesivní "Still Smiling" vykonstruoval přiškrceným hlasem v závěru v podobenství smrti, během "Defenestrazioni" pobavil fiktivním rozhovorem s reprodukovaným ženským hlasem a díky (nebo kvůli?) odvázanosti návštěvníků se úvod filmové "What If...?" stal sólokaprem pro Teha, kdy jeho cinknutí kladívkem o zavěšený kus kovu zparodovali po technometalovém rozjezdu fotbalovým výskotem.

Ať tak nebo onak, trojice hudebníků si pro diváky nachystala svérázný audio a díky Blixově mistrné mimice a gestikulaci i vizuální zážitek. A nejen díky nim - můžete nyní sebevíc mlátit hlavou o zeď, ale ať se teď propadnu, jestli se jeho plavba napříč pódiem při přídavkovém cajdáku "Crimson And Clover" nedá nazvat tancem! Výkop tu na jednu stranu, tu na druhou - ladný gentleman v kvádru s vizáží rockera byl vskutku k popukání. Přítomní jeho coverový vtípek podpořili a vnořili se do víru půvabu a elegance, popík nepopík. Bargeld pak poťouchle poznamenal něco ve smyslu: "Už vás vidím, jak jdete v noci domů a pobrukujete si 'crimson and clover, na-na-na-na-na-na..."' Srandista. No, měl pravdu.

Když se na vhodně zvoleném místě střetne skutečná osobnost a fantastické publikum, o výtečném zážitku nemůže být pochyb. Společný tuzemský debut Blixy Bargelda a Teha Tearda ve vršovickém Pilotu takový přinesl. Na ničem jiném pak už nezáleží. Ani na tom, že mnohé efekty a tolik zásadní smyčcové orgasmy Balanescu Quarteta zkreslila jejich neosobní reprodukce. Výhrady protentokrát zůstávají na okraji. Na tenhle koncert se bude vzpomínat jen v nejlepším.

NÁZORY
  • Skvělý zážitek (Pavel, 03.10.2013 23:06) Reagovat

    Koncert byl naprosto úžasný, s autorkou souhlasím do posledního písmene a děkuji, že mě předchozím článkem na koncert Blixy a Teha upozornila. Rozhodně to stálo za to.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Einstürzende Neubauten v "Ist Ist" zase jednou experimentují. Lákají na novou desku i koncert v Praze (29.03.2024 07:27)
- Blixa Bargeld a Teho Teardo v prosinci naživo v Praze! Frontman Einstürzende Neubauten a italský skladatel představí nové skladby (26.05.2023 20:11)
- Show My Leonard Cohen připomene nejslavnější skladby známého hudebníka (03.02.2023 10:14)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Video: Prosté obrazy v klipu "Puppets" vzdávají poctu Leonardu Cohenovi (23.11.2021 15:30)
- Zaprášenosti: Na třetí řadové desce se Nick Cave & the Bad Seeds vzpírají proti bodcům (22.08.2021 09:00)
- Recenze: "I'm Your Man: Život Leonarda Cohena" je pečlivým průvodcem cohenovským labyrintem (02.01.2021 09:00)
- Cohenův bestseller "I'm Your Man" vychází s bonusovým CD, které představí pondělní pražský koncert (02.10.2020 10:09)
- Video: Leonard Cohen se vrací v posmrtném klipu k "The Hills" (23.04.2020 13:56)
- Audio: Einstürzende Neubauten lákají na novou desku nervním singlem "Ten Grand Goldie" (06.04.2020 09:17)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu