Nové desky pro 40. týden

29.09.2013 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Přelom září a října přinese pokračování dvoudílné ságy Justina Timberlakea, druhou desku sedmnáctileté Birdy, hiphopové Deltron 3030, rockový nářez Škworů, alba plná hostů od Dizzee Rascala a rappera Nellyho, už takřka nečekanou desku Eggnoise i debut české Never Sol. Pozadu nezůstanou ani Nightwork, nevinný Moby i velmi očekávaný Richard Müller.
Pokud se v pondělí 29. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Justin Timberlake - The 20/20 Experience - 2 Of 2 (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / funky / r'n'b / new jack swing

Justin Timberlake - The 20/20 Experience: 2 of 2
Zatímco na následovníka "FutureSex/LoveSounds" čekali fanoušci dlouhých sedm let, na pokračování "The 20/20 Experience" nečekali ani sedm měsíců. Jak už všichni ví a jak je koneckonců patrné i z názvu, novinka "The 20/20 Experience - 2 Of 2" je přímým pokračováním, či spíše součástí předchůdce. Justin Timberlake na něm představí dalších jedenáct písniček (a jeden skrytý bonus), které naváží na styl březnové desky. Jak naznačily první dva singly "Take Back The Night" a "TKO", které najdete na Timberlakeově kanálu YouTube, drží se stylu míchajícího pop, r'n'b, funky i Jacksonův new jack swing. Odpovídá tomu koneckonců i stejná autorská čtveřice a producentská sestava v čele s Timbalandem a Jeromem "J-Rocem" Harmonem. Justin Timberlake navíc přivítal na desce i dva hosty - stejně jako minule Jay-Zho, kterého doplnil Drake. Pokud by vám základní stopáž přesahující sedmdesát čtyři minut nestačila, můžete shánět deluxe edici se dvěma skladbami navíc.


Eggnoise - 4 (Indies Scope)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: swing pop / experimentální rock

Eggnoise - 4
Ještě před dvěma lety jsme psali o konci Eggnoise a na další desku už to nevypadalo. Pak ale přišla nabídka natočit hudbu k filmu "Svatá čtveřice" Jana Hřebejka a vše je jinak. Písničky z filmu se staly základem pro nové album, které dostalo velmi jednoduchý název "4". Písně z filmu doplňují nové skladby a na albu je slyšet nejen angličtina, ale i čeština, která zazněla naposled na prvním desce. Ondřejské duo je autorsky podepsáno pod všemi skladbami na albu, zvuk desky charakterizuje hojné užití kontrabasu (Jaryn Janek), akustických nástrojů a nechybí ani zvuk syntezátorů a elektronických smyček. Natáčelo se v několika špičkových studiích, ale také doma na jednoduchém vybavení. Celkem deset písní smíchal a mastering provedl Mishan Pajdiak (Alvik) a na albu hostují Lenka Dusilová, Emil Frátrik a Bharata Rajnošek. O grafickou podobu obalu desky, kterou si v ukázkách můžete poslechnout na stránkách vydavatelství Indies Scope, se postarali samotní členové Eggnoise.


Nightwork - Čauki mňauki (Parlophone)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock / pop rock

Nightwork - Čauky mňauki
Po nabité letní sezóně, na které Nightwork už stihli představit i něco z nové desky, se kapela chystá očekávanou novinku uvést i na pulty. Z nahrávky s nezapomenutelným názvem "Čauki mňauki" jistě znáte také pilotní singl "4-3-2-1 Tancuj (Panáčky)", kterým si kapela podle našeho šéfredaktora Honzy Baluška zadělala na další hitovku. Sami se přesvědčte poslechem audia v našem článku. A pokud se vám bude líbit, nezapomeňte Nightwork podpořit naživo při jejich chystaném vystoupení v O2 areně.


Richard Müller & Fragile - Hlasy (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: a capella

Richard Muller & Fragile - Hlasy
Turné Richarda Müllera a skupiny Fragile je v plném proudu, a pokud ani přes další přidané koncerty v Praze, Bratislavě a v Košicích jeho turné nestíháte, je tu pro vás CD s úpravou písní a capella. Tedy přesně tak, jak je slyší fandové na koncertech. Žádné nástroje, jen čisté hlasy čekají na fanoušky ve třinácti upravených písních, mezi kterými najdete také "Po schodoch" (ta je k poslechu i na stránkách Richarda Mullera), "Nebude to ľahké" nebo "Cigaretka na dva ťahy". Kromě těchto a dalších hitů Richarda Müllera najdete na albu i kousky "Do batôžka" či píseň "Čo s tým", která původně vyšla na albu skupiny Banket "Druha doba?!".


Dizzee Rascal - The Fifth (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop / hip house

Dizzee Rascal - The Fifth
Anglický rapper Dizzee Rascal se s názvem svého pátého alba moc nepáral a nazval jej prostě "The Fifth". Celkem pro něj připravil třináct písní a už druhý singl naznačil, že co se týče hostů, není Dylan Mills, což je jeho pravé jméno, žádným troškařem. V "Goin’ Crazy" hostuje třeba Robbie Williams a jím seznam velkých jmen teprve začíná. Mezi hosty alba najdeme dále ještě jména jako Jessie J, Sean Kingston, Tinie Tempah, will.i.am nebo Teddy Sky. O produkci se postaralo totiž hned několik producentů, kterým vévodí dvojice Ryan Buendia a Jean-Baptiste Kouame, který spolupracoval například s Madonnou. Čtyři skladby má na svědomí RedOne a nechybí ani zmiňovaný will.i.am, Andrew "Pop" Wansel nebo M. J. Cole. Kompletní materiál k "The Fifth" sdílí Rascal ve speciálním seznamu na YouTube.com, nám stačí dodat, že vedle standardní edice bude k dostání i deluxe se třemi dalšími písněmi.


Sammy Hagar - Sammy Hagar & Friends (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Sammy Hagar - Sammy Hagar & Friends
Sammy Hagar patří mezi jednoho z nejuznávanějších hudebníků, a proto není divu, že každý jeho počin je napjatě očekáván. Výjimkou není ani jeho nová nahrávka "Sammy Hagar & Friends". Sammy na ní totiž vybral písně, které svým žánrovým rozpětím sahají od rocku přes country a blues až k popu. Mezi hosty uslyšíte především Kid Rocka, Joea Satrianiho, Chada Smithe a spoustu dalších. V desetiskladbovém tracklistu mají svá pevná místa také skladby původně od Depeche Mode ("Personal Jesus"), Boba Segera ("Ramblin' Gamblin' Man") nebo taky od Jimmyho Buffetta ("Margaritaville"). Ukázky písní najdete na stránkách internetového obchodu Amazon.de a abychom nezapomněli, deska vychází také v limitované edici, ve které přináší "Space Station #5" a DVD napěchované záznamy z příprav.


Birdy - Fire Within (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / folk

Birdy - Fire Within
Jasmine van den Bogaerde alias Birdy vydala své první album, když jí bylo patnáct, a ani to nebylo překážkou, aby se její debut stal úspěšným po celém světě - jeho prodeje přesáhly jeden milion kusů. Nyní je o dva roky starší a na úspěšnou prvotinu navazuje druhou deskou nazvanou "Fire Within". Na rozdíl od debutu se na novince podílela jako spoluautorka na všech jedenácti skladbách a jejími spolupracovníky byly například Ryan Tedder, Greg Wells, Fraser T Smith (Leona Lewis, Craig David Taio Cruz), Dan Wilson (Dixie Chicks, Taylor Swift, Adele), Rich Costey (Muse, Arctic Monkeys, Sigur Rós) nebo Ben Lovett z Mumford & Sons, s nímž natáčela již v minulosti. Mimo této autorsko-producentské sestavy se na albu objevuje i baskytarista Rage Against The Machine Timmy C, kytarista Michaela Jacksona Paul Jackson Jr. nebo někdejší člena Wheater Report Omar Hakim. Co v takovéto hvězdné skvadře vzniklo, můžete zkoumat na YouTube kanálu interpretky.


Tip týdne

Deltron 3030 - Event II (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní hip hop

Deltron 3030 - Event II
Jak už jsme psali v minulosti, hudební superskupina může mít různou podobu - globální nebo poměrně omezenou. Do druhé kategorie zapadají i Deltron 3030. Pravděpodobně o této formaci, ve které se sešla trojice Dan The Automator, Del The Funky Homosapien a Kid Koala, budou mít povědomí především příznivci hip hopu a spíše jen toho alternativního. Trio vydalo svoji první a zatím poslední nahrávku v roce 2000 a od té doby čeká eponymní debut na svého nástupce. Zkazky o něm se začaly objevovat už v roce 2004, nicméně nakonec trvalo dalších devět let, než bylo vše připraveno k vydání. Album dostalo název "Event II" a Deltron 3030 pro něj připravili celkem šestnáct položek, do kterých si pozvali řadu hostů, jako jsou Damon Albarn, Zack De La Rocha (Rage Against The Machine), Mike Patton (Faith No More, Mr Bungle, Tomahawk), Jamie Cullum, The Lonely Island nebo Mary Elizabeth Winstead. Výsledek bezmála desetileté práce můžete díky streamu na portálu Pitchfork ocenit již nyní zcela zdarma.


Florida Georgia Line - Here's To The Good Times (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country rock / country

Florida Georgia Line - Here's To The Good Times
Raketový nástup kariéry prožívá aktuálně countryové duo Florida Georgia Line. Dva kytaristi a zpěváci Tyler Hubbard a Brian Kelley se dali dohromady na vysoké a ještě před rokem pouze předskakovali lidem jako Dierks Bentley nebo Luke Bryan. Pak ale loni v prosinci vydali debutové album "Here's To The Good Times", ze kterého postupně vzešly singly jako "Cruise" nebo "Get Your Shine On", které se vyšvihly do čela countryového žebříčku. Ve chvíli, kdy nazpívali prvně jmenovaný singl společně s rapperem Nellym a ten se dostal těsně pod stupně vítězů Billboardu, následovalo singly na vrchol country hitparády i album, které tam strávilo více jak měsíc. Takový úspěch už nemohla nechat Evropa bez povšimnutí, a tak nyní vychází tato deska i u nás. Celkem jedenáct písní produkoval mladý Kanaďan Joey Moi, kterého mohou znát příznivci Nickelback, a hostovala na něm zpěvačka Sarah Buxton. Máte-li chuť se s Florida Georgia Line seznámit, stačí navštívit jejich VEVO kanál.


Moby - Innocents (Parlophone)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: elektronika

Moby - Innocents
Dva roky po zatím posledním albu "Destroyed" připravil Moby svůj jedenáctý studiový počin "Innocents" a po jeho jen lehce nadprůměných recenzích se rozhodl, že tentokrát to zkusí trošku jinak. Poprvé si desku neprodukoval pouze on sám, ale vypomohl mu Mark Spike Stent, jenž se podílel na deskách U2, Muse, Massive Attack či Madonny. Byť je Stent zvyklý točit spíš "velké" desky s pompézní produkcí, zvolil protentokrát odlišný přístup. S využitím starých analogových nástrojů natočil s Mobym velmi křehké lo-fi album. A samozřejmě na to tito dva hudebníci nebyli sami. Kromě Cold Specks, která zpívá v pilotním singlu "A Case For Shame", na desce hostují též Mark Lanegan z Queens Of The Stone Age, Wayne Coyne z uznávaných The Flaming Lips, indie-folkový zpěvák Damien Jurado nebo zpěvačka Skylar Grey spolupracující s Eminemem a Rihannou. Většinu z novinek můžete vidět i slyšet v krátkých videoukázkách na Mobyho webu.


Never Sol - Under Quiet (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie pop / elektronika

Never Sol - Under Quiet
Pod alter egem Never Sol se ukrývá talentovaná zpěvačka, klavíristka a skladatelka Sára Vondrášková, která na sebe výrazně upozornila v loňském roce tklivou baladou "Lay Down" z filmu "Ve stínu". Právě díky této skladbě se dala dohromady s Janem P. Muchowem. Z původně jednorázové spolupráce se nakonec vykrystalizovalo debutové album "Under Quiet". Společně pak celou desku nasměrovali do vod indie popu a elektroniky. Nahrávku uvádí singl "Hands" a k ní Never Sol přidala ještě dalších jedenáct autorských skladeb, pro jejichž skládání hledala inspiraci u takových jmen jako Bat For Lashes, Cat Power nebo Fiona Apple. Vedle Muchowa na desce spolupracovali také pianistka a zpěvačka Kateřina Šantrochová, saxofonista Marcel Bárta, houslistka Anežka Bzirská nebo cellistka Terezie Kovalová. Ukázky z "Under Quiet" najdete v internetovém obchodě Supraphonline.cz, kde album seženete i ve formátu mp3 a flac.


Nelly - M.O. (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop / rap

Nelly - M.O.
Amerického rappera Nellyho jsme zmínili už u nového alba Florida Georgia Line, ale sám nyní vydává především vlastní desku "M.O.". V pořadí sedmá studiová nahrávka přichází tři roky po "5.0" a už jména hostů slibují poměrně zajímavý hudební mix. Spolupráci mu oplatili již zmínění Florida Georgia Line a k nim se přidali Nicki Minaj, Pharrell, Future, T.I., Daley, 2 Chainz, Trey Songz, Fabolous, Wiz Khalifa, Nelly Furtado a Yo Gotti. Výsledkem je celkem dvanáct písniček, které produkovali vedle Nellyho ještě Mike Will Made It, DJ Frank E, Da Internz nebo již zmíněný Pharrell. Z desky vydal už tři singly a dva z nich, "Hey Porsche" a "Get Like Me", už mají své videoklipy, které najdete jako vždy na Nellyho kanálu VEVO.


Hana Hegerová - Zlatá kolekce 1957-2010 (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: šanson / jazz / pop

Hana Hegerová - Zlatá kolekce
Do supraphonského seriálu "Zlatá kolekce" tentokrát zavítala legenda naší hudební scény, první dáma českého šansonu, Hana Hegerová. Po dvou letech od chvíle, kdy oznámila ukončení své aktivní umělecké kariéry, přichází na trh atraktivní 3CD kompilace, na jejímž výběru se podílela ona sama. Dramaturg Tomáš Padevět rozdělil komplet na CD1 Srdcovky, CD2 Cizojazyčné písně a CD3 Filmové, televizní a raritní písně. Posluchači zde mezi téměř sedmdesátkou tracků najdou zhruba dvacet nahrávek vůbec poprvé uvedených na audio nosiči. Výběr tak zahrnuje třeba první bratislavskou rozhlasovou nahrávku z roku 1957, písničky z filmů z počátku šedesátých let či skladby, které sama Hana Hegerová považovala za dávno ztracené. V druhé části zazní třeba i němčina, francouzština, angličtina, romština či jidiš a na vzniku kolekce se podíleli také sběratelé jak z bývalého Československa, tak ze zahraničí. Ukázky všech skladeb najdete v internetovém obchodě Supraphonline.cz, kde je kompilace k dispozici i digitálně.


Arctic Monkeys - AM (Bertus)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock / garage rock

Arctic Monkeys - AM
Možná se divíte, co dělá album "AM" sheffieldských Arctic Monkeys v nových deskách, když vyšlo už před pár týdny. Deska sice vyšla, ale bohužel ne u nás. Ačkoli se "AM" vyšvihla ihned po vydání na vrchol britského žebříčku a stala se z ní druhá nejrychleji prodávaná deska letoška v Británii, museli si na ní čeští fanoušci počkat další čtyři týdny. Nyní konečně doputuje fyzicky i k nám, a to jak na CD, tak i na vinylu. Kapela na tomto albu přináší celkem dvanáct písniček, které má na svědomí takřka výhradně frontman kapely Alex Turner a na kterých se mimo jiné podíleli i Josh Homme z Queens Of The Stone Age, kytarista Bill Ryder-Jones a bubeník Toma Waitse a Elvise Costella Pete Thomas. Recenzi Ondřeje Hricka si můžete přečíst v v Podpultovkách, kde je k dispozici i několik ukázek.


Škwor - Sliby & lži (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Škwor - Sliby a lži
Jistě si vzpomenete, jak jste oslavili své patnácté narozeniny. Bylo to bouřlivé? Ne? Pak to můžete napravit s formací Škwor. Česká rocková stálice to totiž dopracovala na občanku a součástí bouřlivých oslav je také nové CD "Sliby & lži". Pilotní ochutnávkou se stal kousek "Poslouchej", jenž máte ideální šanci otestovat. Texty Petra Hrdličky jsou opět pěkně "od podlahy" a hudebně se můžete těšit na ztvárňování nových nálad. Určitě i proto má znít novinka více akusticky, než jsme u Škwor zvyklí.


Dále vychází:

Answer - New Horizon (Mystic Production)
Armed For Apocalypse - The Road Will End (Mystic Production)
Coney Hatch - Four (Mystic Production)
Cult Of Luna - Vertikal II (Mystic Production)
Derrick Hodge - Live Today (Universal)
Fates Warning - Darkness In A Different... (Universal)
Hatesphere - Murderlust (Mystic Production)
Mael Mórdha - Damned When Dead (Mystic Production)
Mission - The Brightest Light (Mystic Production)
Mission - The Brightest Light (Limited Edition) (Mystic Production)
Mystic Prophecy - Killhammer (Mystic Production)
Mystic Prophecy - Killhammer (Limited Edition) (Mystic Production)
Onslaught - Vi (Mystic Production)
Onslaught - Vi (Limited Edition) (Mystic Production)
Pinkish Black - Razed To The Ground (Universal)
Reckless Love - Spirit (Universal)
Rush - The Studio Albums 1989-2007 (Supraphon/Warner Music)
Různí - About Time (soundtrack) (Universal)
Různí - Filth (soundtrack) (Universal)
Různí - Mata Hari (muzikál) (Parlophone)
Různí - Šťastné a veselé (Universal)
Různí - Taneční liga 153 (Universal)
Různí - XXX: Three Decades Of Roadrunner Records (Supraphon/Warner Music)
Různí - Zlatovlaska (Universal)
Savatage, Streets - A Rock Opera Narrated Version (Mystic Production)
Scar The Martyr - Scar The Martyr (Supraphon/Warner Music)
Shining - 8 1/2 - Feberdrommar I Vaket Tillstand (Mystic Production)
Sub Focus - Torus (Universal)
The Band - Live at the Academy Of Music 1971 (Universal)
Tigran Hamasyan - Shadow Theater (Universal)
Tomatito - Soy Flamenco (Universal)
Twilight Of The Gods - Fire On The Mountain (Mystic Production)
Ulcerate - Vermis (Mystic Production)
Ulver - Messe I.X-VI.X (Mystic Production)
Vulture Industries - The Tower (Mystic Production)
Windhand - Soma (Mystic Production)
Wisdom - Marching For Liberty (Mystic Production)
Wolvserpent - Perigaea Antahkarana (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Birdy - Fire Within (Supraphon/Warner Music)
Dr. John - In The Right Place (Supraphon/Warner Music)
Rush - Vapor Trails (Supraphon/Warner Music)

Reedice:
Album hlavních společenských tanců 20. století K. Vlach se svým orchestrem, S. Kunst se svým orchestrem, K. Duba se svým orchestrem - (Supraphon)
Citron - Tropic Of Canger (Supraphon)
Classical Anniversary - Jaroslav Kvapil 1. (Supraphon)
Česká dechová muzika 9. (Supraphon)
České barokní sonáty / Musica Philharmonica Pragensis (Supraphon)
České revoluční písně (Supraphon)
Domenico Giuseppe Scarlatti - Sonáty pro Cembalo (Zuzana Růžičková) (Supraphon)
Felicia Weathers - Na křídlech zpěvu (Supraphon)
František Ringo Čech 1983 (Supraphon)
Historie psaná šelakem - Melody Boys hrají a zpívají na gramodeskách značky Ultraphon/Esta 1930-1944 (Supraphon)
Homér - Ilias A Odyssea. výběr zpěvů z básnických eposů řec. starověku (Supraphon)
Hot Jazz Praha (Supraphon)
István Örkény - Kočičí hra. Tragikomedie o 2 dějstvích ( Dana Medřická, Vlasta Fabiánová, Ljuba Skořepová, Jiří Sovák,...) (Supraphon)
Jan Antonín Koželuh / Antonín Fils - Koncert pro flétnu a orch., Koncert pro fagot a orchestr (FOK / Smetáček) (Supraphon)
Jazz Klub 6. (Supraphon)
Joseph Haydn / Luigi Boccherini - Koncerty pro violoncello a orchestr (Sádlo / SOČR / Klíma) (Supraphon)
Karaoke Ať se múzy poperou a další - (Supraphon)
Maria Křepelková - Hvězda naděje (Rudolf Hrušínský, Zlata Adamovská) (Supraphon)
Marsyas - Pieces Of Favour (Supraphon)
Michal David - Plays Piano Greatest Hits nevyšlo (1990) (Supraphon)
Miloslav Bureš - Serenády pro trubku (pův. LP + Bonus) (Supraphon)
Na veselé vlně V (Supraphon)
Nejvýznamnější textaři české populární hudby Michal Bukovič 1. - (Supraphon)
Nejvýznamnější textaři české populární hudby Michal Bukovič 2. - (Supraphon)
Nejvýznamnější textaři české populární hudby Michal Bukovič 3. - (Supraphon)
Pavel Roth - Co ještě není venku (Supraphon)
Recitál sboru Lubomíra Pánka (Václav Hybš se svým orchestrem, M. Dvořák se svou skupinou) (Supraphon)
Rush - Vapor Trails (Supraphon/Warner Music)
Slavná tanga (Supraphon)
Slovo a hlas (Milena Dvorská, Luděk Munzar) (Supraphon)
Společenské tance K. Vlach se svým orchestrem - (Supraphon)
Supraphon Popalbum 9. Petr Traxler - (Supraphon)
Týden nové tvorby 1974 (Supraphon)
Týden nové tvorby 1978 (Supraphon)
Týden soudobé tvorby 1974 (Supraphon)
Václav Trojan - Pohádky (Hudeček, Brabec, Drešer, Brodský) (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY