Štěpán Smetáček vydává další sólové album

27.09.2013 16:35 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Štěpán Smetáček
© facebook interpreta
Bubenický pojem Štěpán Smetáček rozhodně nezahálí a během října vydá již osmé album s názvem "Old Schooll", které slibuje zatím nejrockovější zářez v jeho diskografii.

Na z větší části instrumentální novince hostují i vokalisté Fany Stehlík (Vitacit) nebo Oto Klempíř (J.A.R.). Ten přispěl kromě básníků Josefa Bigu Vondrušky a Zdeňka Hornera zároveň i svými texty. Štěpán Smetáček kromě bicích hraje i na kytaru a též zpívá. Dalšími lidmi, kteří se na albu objevili, jsou Jan Černý z Žentouru, basista Josef Bursa, kytarista Ivo Bohuslávek a taktéž kytarista, producent a skladatel v jedné osobě Miroslav Chyška.

"Všechna sólová alba jsou jakési zveřejněné poznámkové bloky dokumentující moje životní etapy. Před několika lety jsem se vrátil do skupiny Wanastowi Vjecy (dříve 1992-7) a po letech začal opět spolupracovat s Alešem Brichtou (s Arakainem 1990-1, Zemětřesení 1993). V domácím studiu se pak rodily po experimentálnějších albech přímočaré až stupidní songy nebo nápady na covery," prozradil Smetáček.

"Jedinou výjimkou je asi skladba 'Symfomanka', která navazuje na poslední orchestrálně pojaté 'Orchestra Mortus, Vivat Orchestra'. I virtuózní kytara někdejšího kapelníka skupiny Řetěz Iva Bohuslávka posouvá album k instrumentálním počinům starých dobrých časů. Že album nemá novátorské ambice, je snad i naznačeno zkříženým názvem 'Old Schooll'," dodal.

Kromě již zmíněného účinkování se skupinou Wanastowi Vjecy a s Alešem Brichtou můžeme Štěpána Smetáčka vidět za bicími také s Jankem Ledeckým nebo obnoveným Žentourem či s vlastním avantgardním seskupením NTS. Ve své dnes už velmi bohaté kariéře spojil své jméno s dnes už legendárními českými rockovými kapelami Arakain, Vitacit či Krausberry. Stal se součástí i mnohých sólových projektů (Anna K., Michal Penk a bubnoval v projektu Zemětřesení, který v roce 1993 uctil památku Jiřího Schelingera.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY