Chinaski ze sítě ještě dlouho nevypadnou

11.10.2013 08:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Chinaski jsou letos další kapelou, která slaví, a nachystali svým fanouškům hned dva dárky. Jeden v podobě obsáhlého výběru a druhý jako živý koncert spojený opět s jejich hity, tentokrát však zahranými naživo. Zatímco koncert bude až příští rok, dvojCD už je na světě.
8/10

Chinaski - 20 let v síti (Best Of)

Skladby: CD1: Stížnost, Hlavolam, Zadarmo, Vedoucí, Duše z gumy, Stejně jako já, Pojď si lehnout, Moc toho nevim, Vo co de?, Podléhám, Punčocháče, Měsíc, Strojvůdce (radio edit), Dlouhej kouř, Slovní pyrotechnika, Drobná paralela, Bylo nebylo, Vinohradská č.p. 90, Klára, Tabáček, Rádio Bubeneč (live) / CD2: Kutil, Jaxe, Láska a jiná násilí, Basama fousama, Láskopad, Dobrák od kosti (radio edit), Možná, Spáč, Kompy, Kérka, Šatna, Hvězdy nad hlavou, Ententýky, 1970, Můj svět, 1. signální, Vakuum, Vrchlabí, Skončili jsme, Klára (live), Vinárna U Valdštejna (live)
Vydáno: 20.09.2013
Celkový čas: 77:30 + 75:42
Vydavatel: Universal
Právě u této kapely si člověk uvědomí, jak ten čas neuvěřitelně letí. Přece to není tak dávno, kdy se s hitem "Dlouhej kouř" vynořila z rádií parta mladých a neokoukaných kluků, která s velkým elánem vtrhla do českého mainstreamového rybníčku a po svém začala bořit zažité hitparádové konvence.

Začátky Chinaski, to vlastně byly Starý Hadry. Ani na tomto dvojalbu nechybí tato prehistorická doba a společně s tvorbou raných Chinaski dostává na prvním disku poměrně značný prostor. "Voblíkám se v klusu / ku..a láhev od šampusu / tak to jsem teda dobrej grand / třeba je to ženská na celej život / a nebo je to buzerant." To není text nějaké punkové kapely, ale skutečně, dnes většinou rádiově uhlazené kapely a její písně "Moc toho nevim", která se nachází na jejich eponymní prvotině a dostala příležitost vyniknout i zde.

Díky tomuto kusu je jasné, že editor tohoto projektu nevybral pouze notoricky známé písně, ale i vypalovačky z mládí, které byly ještě hodně drzé, našláplé, v textech obhroublé a zdejšími rádii nepolíbené. Jelikož je ale podtitulem kompilace "Best Of", nechybí zde hlavně hity. A je příjemné konstatovat, že dokonce žádná píseň, kterou hrají rádia, nebyla opomenuta. V kontextu s tím, že je tradice vydávat bestofky, na kterých chybí třeba jeden i více hitů jenom proto, aby mohlo za nějakou dobu vyjít pokračování, je příjemné zjištění, že tady má potenciální kupce alba, který není zarytým fanouškem kapely a chce mít jen výběr největších hitů, pohromadě opravdu všechny.

Formace už jednu takovou kompilaci za sebou má. Deset let stará deska "Premium" obsahovala i tehdy nový singl "1970" (který se samozřejmě stal hitem a nechybí ani zde). Tady své posluchače, vyjma čtyřicítky již v minulosti vydaných songů, kapela oblaží i dvěma zcela novými kousky: "Stížnost" a "Hlavolam". Zatímco první z nich tematicky navazuje na pecku "Zadarmo", druhý jmenovaný je veden v pomalejším rytmu, který skupině taky sluší. Tyto písně dodávají fanouškům naději, že nové album Chinaski, které je naplánováno na příští rok, bude zase stát za to.

Po stránce dramaturgie není výběru v podstatě co vytknout, komplet rádiových hitů doplňují tvrdší a starší vypalovačky a je třeba dodat, že tato parta je silná i živě na pódiu. To ostatně potvrdila výtečným albem "Když Chinaski, tak naživo" a i na tomto výběru dostávají prostor některé live kousky včetně tradičního zavíráku všech koncertů "Vinárny z Valdštejna". Zde jakoby symbolicky uzavírá výběr.

Ten potvrzuje výjimečné postavení formace, která jako jedna z posledních (snad ještě včetně Kryštof) může mít ambice vyprodávat haly, za nějaký čas dosáhnout statusu legendy a zařadit se tak po bok Olympicu, Elánu či Teamu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY