shop.musicserver.cz
Chinaski - 20 let v síti (Best Of)

Chinaski ze sítě ještě dlouho nevypadnou

Vydáno: 11.10.2013 08:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook.com/chinaskipage

Chinaski jsou letos další kapelou, která slaví, a nachystali svým fanouškům hned dva dárky. Jeden v podobě obsáhlého výběru a druhý jako živý koncert spojený opět s jejich hity, tentokrát však zahranými naživo. Zatímco koncert bude až příští rok, dvojCD už je na světě.

8/10

Chinaski - 20 let v síti (Best Of)

Vydáno: 20.09.2013
Celkový čas: 77:30 + 75:42

Skladby: CD1: Stížnost, Hlavolam, Zadarmo, Vedoucí, Duše z gumy, Stejně jako já, Pojď si lehnout, Moc toho nevim, Vo co de?, Podléhám, Punčocháče, Měsíc, Strojvůdce (radio edit), Dlouhej kouř, Slovní pyrotechnika, Drobná paralela, Bylo nebylo, Vinohradská č.p. 90, Klára, Tabáček, Rádio Bubeneč (live) / CD2: Kutil, Jaxe, Láska a jiná násilí, Basama fousama, Láskopad, Dobrák od kosti (radio edit), Možná, Spáč, Kompy, Kérka, Šatna, Hvězdy nad hlavou, Ententýky, 1970, Můj svět, 1. signální, Vakuum, Vrchlabí, Skončili jsme, Klára (live), Vinárna U Valdštejna (live)

Vydavatel: Universal

Právě u této kapely si člověk uvědomí, jak ten čas neuvěřitelně letí. Přece to není tak dávno, kdy se s hitem "Dlouhej kouř" vynořila z rádií parta mladých a neokoukaných kluků, která s velkým elánem vtrhla do českého mainstreamového rybníčku a po svém začala bořit zažité hitparádové konvence.

Začátky Chinaski, to vlastně byly Starý Hadry. Ani na tomto dvojalbu nechybí tato prehistorická doba a společně s tvorbou raných Chinaski dostává na prvním disku poměrně značný prostor. "Voblíkám se v klusu / ku..a láhev od šampusu / tak to jsem teda dobrej grand / třeba je to ženská na celej život / a nebo je to buzerant." To není text nějaké punkové kapely, ale skutečně, dnes většinou rádiově uhlazené kapely a její písně "Moc toho nevim", která se nachází na jejich eponymní prvotině a dostala příležitost vyniknout i zde.

Díky tomuto kusu je jasné, že editor tohoto projektu nevybral pouze notoricky známé písně, ale i vypalovačky z mládí, které byly ještě hodně drzé, našláplé, v textech obhroublé a zdejšími rádii nepolíbené. Jelikož je ale podtitulem kompilace "Best Of", nechybí zde hlavně hity. A je příjemné konstatovat, že dokonce žádná píseň, kterou hrají rádia, nebyla opomenuta. V kontextu s tím, že je tradice vydávat bestofky, na kterých chybí třeba jeden i více hitů jenom proto, aby mohlo za nějakou dobu vyjít pokračování, je příjemné zjištění, že tady má potenciální kupce alba, který není zarytým fanouškem kapely a chce mít jen výběr největších hitů, pohromadě opravdu všechny.

Formace už jednu takovou kompilaci za sebou má. Deset let stará deska "Premium" obsahovala i tehdy nový singl "1970" (který se samozřejmě stal hitem a nechybí ani zde). Tady své posluchače, vyjma čtyřicítky již v minulosti vydaných songů, kapela oblaží i dvěma zcela novými kousky: "Stížnost" a "Hlavolam". Zatímco první z nich tematicky navazuje na pecku "Zadarmo", druhý jmenovaný je veden v pomalejším rytmu, který skupině taky sluší. Tyto písně dodávají fanouškům naději, že nové album Chinaski, které je naplánováno na příští rok, bude zase stát za to.

Po stránce dramaturgie není výběru v podstatě co vytknout, komplet rádiových hitů doplňují tvrdší a starší vypalovačky a je třeba dodat, že tato parta je silná i živě na pódiu. To ostatně potvrdila výtečným albem "Když Chinaski, tak naživo" a i na tomto výběru dostávají prostor některé live kousky včetně tradičního zavíráku všech koncertů "Vinárny z Valdštejna". Zde jakoby symbolicky uzavírá výběr.

Ten potvrzuje výjimečné postavení formace, která jako jedna z posledních (snad ještě včetně Kryštof) může mít ambice vyprodávat haly, za nějaký čas dosáhnout statusu legendy a zařadit se tak po bok Olympicu, Elánu či Teamu.

NÁZORY
  • OK (Martin, 15.10.2013 11:54) Reagovat

    Chinaski byly před cca 10-13 lety spolu s Kryštofem brány jako záchrana českého popu. Nezpívali na playback, coververze, nedělali socpop ani utahané cajdáky. Jenže jejich vrchol přišel zhruba v roce 2003 s písní 1970. Tam se skloubila rocková nadupanost, hitovost, jemná nostalgie za unikající mládí a celkem inteligentní text. Od té doby to jde s kopce s průměrnými cajdáky (Vrchlabí), rok hrajícími odrhovačkami (Tabáček) až po vyloženě infantilní a pitomé písničky (Hvězdy nad hlavou, Duše z gumy). Občas se zadaří něco výborného (Vakuum, Šatna), nicméně Chinaski by si měli dát pauzu, vstřebat nové vlivy a přijít s trochu novou muzikou... protože i když mají asi 25 hitů (co jsem napočítal), tak většina z nich zní děsivě podobně až stejně.

    • Re: OK (ragnar, 17.10.2013 02:24) Reagovat

      Naopak, Chinaski jsou od počátku klasickou ukázkou české hudební scény, která je plná šedi, nudy a zastaralosti. Vemte si kytary, zahrajte ultranudnej song v durové tónině s co nejméně tóny a nejprofláklejšími akordy a jste hvězdy našeho hudebního průmyslu. Plusem pak je samozřejmě sound ala 80. a 90. léta, zkrátka jedeme retro a rok 2013 a hudební trendy nás moc netankujou, že? Nikdy mě jejich hudba nebavila, žádná jejich věc mě nikdy nechytla a s jistotou můžu říct, že kdekoliv v zahraničí by se z nich nikdy žádný hvězdy nestaly. Tady se hudba oceňuje když není komerční a interpreti nezpívají na playback. O tom to ale není, je jedno jestli jde o komerční pop nebo rock, což se u nás důrazně rozlišuje, hlavní je, aby váma hudba projela, abyste ji cítili a vyvolala ve vás emoce (jakékoliv - chuť k tanci, melancholickou náladu atd., hlavně nějaké). Takto to naopak cítí většina dalších národů, kteří dokážou třeba komerční pop milovat i nenávidět podle toho, jak k němu jaký interpret přistoupí, ne kvůli samotnému žánru. Chinaski jsou přesnou ukázkou toho, že muzikálnost je našemu národu cizí, my hudbu cítit neumíme. Chinaski hrají tzv. nijaký rockpop, kterého je naše scéna plná. Pro mě to jsou nudné utahané cajdáky a nebo rychlejší věci bez nějaké výrazné a zajímavé melodie. Když si pustím tureckou hudbu tak hned ožiju, když ruskou tak zas na mě dýchá melancholie, když německou, tak slyším současnej sound, neuvěřitelně zajímavá je třeba estonská scéna... Naše hudba mě ve většině případů nechává chladným a právě Chinaski jsou toho geniální ukázkou. Jsme střed Evropy, od každého máme něco a v celku nakonec nic. Pánové, národ vás měl rád, takže za ně díky, ale už by bylo na čase dát naší muzice nějakej směr a tvář a nejspíš dát prostor novým tvářím. Tahle naše nevýrazná hudba bez emocí už totiž musela přestat bavit i ty nejotrlejší milovníky čínských lyží.

  • jsou dobri (Frankie, 13.11.2013 20:18) Reagovat

    Jako kazda kapela maji lepsi i horsi veci, ale zase tak moc bych je neodsuzoval. Mne se treba jejich starsi veci moc libi :-) kdyz si vzpomenu napr. na "Puncochace" srovnani s normalizacnim popem docela kulha.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Frontman Olympicu Petr Janda se dočká svého celovečerního dokumentu "Django" (01.04.2024 11:07)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Elán v Praze zahraje i se symfonickým orchestrem (11.03.2024 09:42)
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Hudba v tisku: Megalomanská kniha "Elán" je vynikajícím fotoalbem legendární skupiny (16.12.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu