Svět bez Amy Winehouse: nyní by se dožila třiceti let

14.09.2013 10:55 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Právě 14. září by se kulatých třicetin dožila kometa světových pódií nultých let. Žena, která přinesla do světa populární hudby něco, co si už mnozí mysleli, že ani neexistuje. Průvan osobitosti, mladosti a nespoutanosti ze své živočišné hudby však promítla i do vlastního života, a proto už není mezi námi.
Amy Winehouse
© reuters.com
Její doménou byl soul. V podání Amy Winehouse nikoliv tuctový, naopak naléhavý i plný běsů z jejího života. Života, který byl hlavně kvůli alkoholu i jiným návykovým látkám tak proklatě krátký. Kvůli své smrti v tak mladém věku se zařadila do pověstného Klubu 27, kam jsou zařazování hudebníci, kteří se potkali se smrtí právě v tomto věku. Jsou v něm takové osobnosti světové populární hudby, jako byli například Jim Morrison, Janis Joplin či Kurt Cobain.

Amy se narodila 14. září 1983 do židovské rodiny. V ní se poslouchal hlavně jazz, avšak ani ten zřejmě nepřispěl k rodinné harmonii, jelikož se rodiče rozvedli a zřejmě i kvůli tomu nedostala Amy, co se týče výchovy, takový základ, jaký by možná potřebovala. Již v deseti letech si s kamarádkou založila rapové duo Sweet'n'Sour. Její tehdejší vkus ovlivnilo mnoho zpěvaček. Carole King počínaje a Madonnou konče. Nedokončila žádnou střední školu, protože už tenkrát prováděla různé excesy, které se viditelně příčily ředitelům institucí, které navštěvovala. A tak ji prostě vyhodili.

Nedostatkem sebevědomí ale zřejmě netrpěla: už na svůj debut "Frank" si sama opatřila texty a album bylo velmi příznivě přijato hudební kritikou. Srovnávání s Macy Gray jí mohlo hodně lichotit a i když se sama interpretka později přiznala, že jí do práce hodně mluvila vydavatelská firma (a to jí vůbec nevonělo), byla i tak nominována na několik Brit Awards.

Amy Winehouse
© photoshootbloger.blogspot.cz
Naprostý zlom ale přišel o tři roky později s deskou "Back To Black". Megahit s naprosto pravdivým textem "Rehab" jí vynesl jednu z pěti cen Grammy. Na předávání však nemohla přijet, protože kvůli problémům s drogami prostě nedostala vstupní víza.

A právě tehdy začal jít její osobní život prudce z kopce. Známost s Blakem Fielder-Civilem jí mnoho dobrého nepřinesla, zřejmě kromě krátkodobých příjemných pocitů přinesených z častých drogových dýchánků. Právě on se později britskému bulváru přiznal, že jí ukázal cestu k tvrdým drogám. Cestu, která se nakonec ukázala jako konečná a definitivní: 23. července 2011 byla nalezena ve svém bytě v Londýně mrtvá. Oficiální zdůvodnění bylo otrava alkoholem, neboť ho měla v době smrti v krvi 4,16 promile.

I když stihla za svého života vydat pouhá dvě alba, její odkaz je nesmazatelný. Masivní tetování, uhrančivý pohled, obří účes i extravagantní kostýmy zanechaly v divácích velký dojem ať už v pozitivním, tak negativním smyslu. Její hlavní doménou totiž vždycky byl nástroj, který ke své práci nejvíce potřebovala - hlas. Hluboký, temný, procítěný těžkým životem, který si ještě sama komplikovala. Proto její nahrávky zněly tak uvěřitelně a po její smrti se o ně strhla obrovská vlna zájmu.

Na sklonku roku 2011 vyšlo posmrtně její třetí album "Lioness: Hidden Treasures" s dvanácti do té doby nevydanými skladbami a v současnosti točí režisér Asif Kapadia film, který by měl obsahovat i dosud nezveřejněné archivní záběry této legendy. Její odkaz tak bude pokračovat i nadále.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY