shop.musicserver.cz
Goldfrapp - Tales Of Us

Příběhy z temnoty

Vydáno: 26.09.2013 08:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Goldfrapp rádi pokoušejí trpělivost svých fanoušků a téměř na každé své nahrávce se snaží ubírat trochu jiným směrem. A tak zatímco na té předchozí se Alison Goldfrapp s Willem Gregorym vrtěli do osmdesátkových rytmů, novinka "Tales Of Us" přináší sérii tajemných příběhů, v nichž se temnota potkává s krásou.

7/10

Goldfrapp - Tales Of Us

Vydáno: 6.9.2013
Celkový čas: 44:42

Skladby: Jo, Annabel, Drew, Ulla, Alvar, Thea, Simone, Stranger, Laurel, Clay

Vydavatel: Parlophone

Během čtrnáctileté kariéry britského dua Goldfrapp jsme si zvykli na to, že toto těleso rádo převléká kabáty. Činili tak vždycky s lehkostí a přirozeností sobě vlastní a loňský výběr "Singles" jenom potvrdil fakt, že ať už se vydají jakýmkoliv směrem, je to zážitek. Je ale také pravda, že díky svému všestrannému přístupu k hudbě a častým obratům v tvorbě si málokdy na svou stranu dokázali získat kritiku, a to i přes nesporný talent a také úžasnou schopnost psát hity. Nyní jako by se konečně chtěli postavit a ukázat všem prostředníček, neboť novinka "Tales Of Us" je ukazuje v artové poloze, proti níž je i "Felt Mountain" mainstreamovou zábavou. K debutu má ale rozhodně svou intimní náladou nejblíž. Na singly se tentokrát vůbec nehraje.

K "Tale Of Us" je nutno přistupovat jako k ambicioznímu projektu. Někde na počátku se můžete přenést na procházku kolem kalného potůčku, kde vám vážky bzučí u ucha, a jak se po špičkách procházíte po jeho okraji, rozvíří se kolem vás zářivé barvy a všude kolem najednou sviští kouzelné bytosti. Pryč je diskotékové skotačení z "Head First", to nyní střídá donkichotská fantazie. Sklíčené vyprávění o válce, o neúspěšném románku, halucinace, vraždy, zrada a folklór, to jsou jen některá z témat příběhů, které ačkoliv se v devíti případech dotýkají konkrétních osob (výjimkou je skladba "Stranger") se především odehrávají v hlavě Alison Goldfrapp. Ta v nich odkrývá své nejniternější obavy.

Díky unikátnímu přístupu, kdy cílem tentokrát bylo vytvořit celistvé dílo, které by co do struktury skladeb drželo od začátku do konce, lze "Tales Of Us" označit za zatím nejkompaktnější nahrávku v jejich kariéře. Jednotlivé skladby spojuje jak nálada, tak i instrumentace, v níž šla tentokrát elektronika stranou a vystřídaly ji orchestrální aranže se smyčci, jemným pianem a kytarou. Nástroje ale stejně pouze vytvářejí podklad pro Alison - jako vypravěčka stojí po celou dobu se svým vokálem v popředí. Celé to působí, jako by se duo při nahrávání inspirovalo ranými deskami Scotta Walkera.

Desku otevírá "Jo", jež zní jak "Battle Of Evermore" od Led Zeppelin, kterou zpívá jedna z válečných vdov zmíněné války, zatímco se všechna ta hrůza a smutek promítá do jejího projevu. "Thea", pojednávající o vražedném cizoložníkovi, je jeden z těch mála momentů, kdy dojde na elektroniku, ale i tato temná houseová kompozice vyloženě nevyčnívá ze zbytku alba. Příběh "Laurel" o hollywodské zradě v sobě má něco lynchovského a kradmou či pozvolnou intimitu současné Kate Bush. Prostor dostává i záhadná "Drew", první oficiální singlovka, která postupně vygraduje z jemného kytarového vybrnkávání do neuvěřitelně nádherné orchestrace, která by měla Willu Gregorymu získat nejednu nabídku na soundtrack k filmu.

Jakkoliv je "Tales Of Us" silným dílem, má pár slabin. Tou hlavní je celkově chladná, temná, neklidná atmosféra a bližší zaposlouchání se může být celkem vyčerpávající (i když pořád mnohem světlejší než trojka Portishead). S každým poslechem sice roste, ale chce to trpělivost - při nesoustředěném poslechu má nahrávka tendenci splývat do hypnotizující zvukové palety v níž stěží vynikne jediný moment . Nahrávka vyvolává pocit, že i přes všechno to krásné kolem Goldfrapp přišli s albem, které možná bude v jejich kariéře k těm více ceněným, ale také k těm, ke kterým se fanoušci budou nejméně vracet.

NÁZORY
  • dd (john, 26.09.2013 14:11) Reagovat

    7/10.Ano,asi tak nejako.Debutovy album som si kupil v obchode.Felt Mountain bola bomba.Dalsie albumy viac elektra,takze tiez OK.Tu je sice opat kvalita,ale trochu " the same" - nuda.

    • Re: dd (strom-z, 26.09.2013 15:57) Reagovat

      Je to hodně do sluchátek, mám tendenci tomu dát i o bod víc, na první poslech jsem to odsoudil jako nezáživnou nudu, ale nope, funguje to. Neinovativní, ale nadčasový. "Jo" je krásnej otvírák.

  • Trouble, Alive (DarRayer, 26.09.2013 15:51) Reagovat

    OT: Ahoj, jen by mne zajímalo, jestli někdo z musicserveru připravuje recenze alba Alive od Jessie J a Trouble od Natalie Kills?

  • jen 7??? (Petan, 26.09.2013 18:54) Reagovat

    Já jsem deskou naprosto okouzlen a opravdu si myslim, že by si zasloužila vyšší hodnocení. Za mě 9.
    Dlouho jsem neslyšel tak čistou a kompaktní věc. Je to nádherná nahrávka, která skutečně zraje s každým poslechem. Ideální pro podzimní dny.
    Mám rád i jejich eleoktroalba (2,3,5), debut nevyjímaje, ale tohle mi přijde jako regulerně jejich nejlepší deska. Nuda to rozhodně není i když tam chybí beaty a elektronika.


  • 10/10 (felixslovacek, 26.09.2013 21:24) Reagovat

    Bez diskuse.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Beth Gibbons z Portishead chystá sólovku. V klipu k debutovému singlu "Floating On A Moment" reflektuje své obavy a pocity (09.02.2024 16:55)
- Recenze: "The Love Invention" je pozvánkou od Alison Goldfrapp do tanečního ráje (15.05.2023 00:00)
- Video: Alison Goldfrapp na "Love Invention" nahlíží do budoucnosti vztahů (05.05.2023 14:09)
- Video: Alison Goldfrapp v klipu k "NeverStop" oslavuje nekonečnost pozitivní mysli (15.04.2023 15:55)
- Audio: Alison Goldfrapp na "Fever" servíruje euforickou náladu (20.02.2023 13:13)
- Led Zeppelin Symphonic zahraje v Praze a Brně hity legendární kapely v doprovodu orchestru (02.02.2023 20:59)
- Audio: Alison Goldfrapp to zkouší sólově. Disco-housový singl "Digging Deeper" je povedený start (24.01.2023 16:23)
- Recenze: Beth Hart vzdává poctu Led Zeppelin, k odkazu legend se ale staví až příliš opatrně (24.03.2022 08:00)
- Video: John Paul Jones z Led Zeppelin se přidal k muzikantům z celého světa. Společně nahráli klasiku "When The Levee Breaks" (27.02.2022 15:28)
- Goldfrapp připomenou debut "Felt Mountain" novou edicí (09.02.2022 18:02)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu