shop.musicserver.cz
Björk, Berlin Festival, Tempelhof, Berlín, 7.9.2013

Když se Berlín protnul s Islandem

Vydáno: 11.09.2013 14:00 v sekci Naživo - David Věžník | foto: facebook interpreta

Před dvěma roky vydala Björk svou desku "Biophilia" a od té doby byla na turné. To už je ale minulostí. První zářijovou sobotu vystoupila tahle islandská vitální multiumělkyně na Berlin Festivalu, kde odehrála úplně poslední vystoupení "Biophilia Tour". A bylo to strhující a magické a vlastně dokonalé.

Live: Björk

místo: Berlin Festival 2013, Tempelhof, Berlín
datum: 7. září 2013
setlist: Cosmogony, Hunter, Thunderbolt, Moon, Crystalline, Hidden Place, Jóga, One Day, Pagan Poetry, Army Of Me, Mutual Core, Hyperballad, Pluto, Náttúra, Declare Independence

Björk, Berlin Festival, Tempelhof, Berlín, 7.9.2013
© Stephan Flad
Berlín a Island. Poslední dobou dvě asi vůbec nejvyhajpovanější místa planety. Každej hipster tam chce jet, každej druhej hipster aspoň jednou za život jede na jedno, nebo na druhý místo, každej třetí hipster navštíví místa obě. Berlín a Island se magicky protnuly první zářijovou sobotu, kdy do srdce německého velkoměsta zavítala Björk, aby na Berlin Festivalu uzavřela kapitolu jménem "Biophilia".

Uprostřed Berlína je letiště Tempelhof. Ano, čtete dobře, uprostřed města. Když bydlíte správně, vyjdete z baráku, přejdete přes silnici a jste na letišti. Teda aspoň do roku 2008. V tom roce se na Tempelhof přestalo létat a začaly se tam místo toho pořádat nejrůznější kulturní a sportovní akce, módním veletrhem Bread & Butter a Berlin Marathonem počínaje, Berlin Festivalem konče.

Björk, Berlin Festival, Tempelhof, Berlín, 7.9.2013
© Stephan Flad
Ten se v těchto prostorách konal letos už popáté a pro pamětníky mohla být návštěva téhle akce dost možná dobrým flashbackem. Krásné stewardky a vyleštění stewardi u vchodu kontrolovali vstupenky ("Welcome aboard!") a posílali návštěvníky přes halu, ve které byly postavené železné zábrany přesně jako na check-inu, cik cak, takže všichni šli pěkně jako housenky asi dvojnásobnou vzdálenost. Na přepážce pak každý dostal na ruku pásek, do ruky mapku a hurá na plochu.

A plocha to byla obrovská. Hlavní pódium a tři vedlejší, které sice kvůli svému umístění v řadě bývalých hangárů s tím hlavním zvukově interferovaly, za dva festivalové dny však nabídly poměrně pestrou směs aktuální trendy hudby (Blur, Pet Shop Boys, Ellie Goulding, White Lies anebo třeba S O H N, což je nový projekt Rakušana Topha Taylora, který dříve hrál jako Trouble Over Tokyo, delikátní záležitost, výborný koncert a tip pro čtenáře). Oproti mnohým českým festivalům chyběly projekce dění na pódiích, množství lidí se špunty v uších naopak napovědělo, že německý standard hlasitosti bude nastaven poněkud výše. Což se potvrdilo.

Björk, Berlin Festival, Tempelhof, Berlín, 7.9.2013
© Stephan Flad
Björk patřila mezi headlinery sobotního večera a její koncert na Berlin Festivalu byl úplně posledním vystoupením v rámci "Biophilia Tour", kterou tahle islandská multiumělkyně odstartovala před dvěma roky. Na derniéru sice nepřivezla všechny svoje vytuněné nástroje, kyvadlová harfa třeba zůstala doma, na gamelestu (celestu napojenou na iPad), varhany a Tesla coil (spouštějící se jako deus ex machina shora) ale došlo, a to podstatně a vydatně, neb krom songů z "Biophilie" tyto instrumenty obstarávaly aranže i ostatních skladeb ze setlistu.

Když technici všechny tyhle nástroje začali instalovat na pódium, dav začínal houstnout, když se na plátně objevila citlivě napsaná výzva nefotit a netočit (neb fotky jsou vždycky zadarmo ke stažení na bjork.com), bylo jasné, že se to blíží, a když songy Michaela Jacksona přešly v solidní ethno set (kdo tohle měl asi pod palcem?) a ten volně v kvílení a houkání asi tuctu holek z Graduale Nobili, které se na stagei mezitím zjevily, bylo jasné, že je to tady. To houkání ohlásilo "Cosmogony", na pódium nakráčel ještě mistr bubnů Manu Delago a mistr kompjůtrů Matt Robertson a nakonec i ona. Song odzpívala sebejistě, úplně stejně sebejistě pak odzpívala i všechny další, až se nechtělo věřit problémům s hlasivkami, které loni odskákaly třeba ty naše Colours. I když její projev nebyl intonačně bezchybný, prohlášení o tom, že se jí teď díky operacím zpívá tak dobře jako naposled před deseti lety, prostě uvěříte.

Björk, Berlin Festival, Tempelhof, Berlín, 7.9.2013
© Stephan Flad
Na sobě překvapivě jednoduché šaty, na hlavě do kontrastu cosi, čemu jedni říkali pampeliška, druzí Hellraiser, u sebe láhev (s brčkem), na nohou nezvykle boty. Pár metrů od sebe německou základnu fan clubu, která při prvních tónech a basech, které rovzibrovávaly vnitřnosti, zapálila prskavky, za základnou ukázněný a přitom vřelý a přijímající dav ve věku osm a více, v orientaci spíš homo než hetero. A trsalo se. Trsalo se na pódiu i pod ním, trsala Björk i všichni kolem. Trsalo se tím víc, čím víc se setlist ze zahloubanější biofilní části přehoupával v tu greatest hits část (choreografie na "Hunter" už jistě vešla do dějin). A když se netrsalo a došly nástroje, tak se pískalo, jako třeba v "One Day" odehrané jinak pouze s hangem.

Jak koncert nabíral na obrátkách, gradovaly i vizuální vjemy. Projekce byly divočejší a divočejší a světlice při závěru "Crystalline" následovala bombastická série výbuchů plamenů a světelného deště při "Náttúra". To už nemohlo jít dál. "Declare Independence" a tečka. "Raise your flag! Good bye!"

Björk, Berlin Festival, Tempelhof, Berlín, 7.9.2013
© Stephan Flad
Byl to sakra dobrej koncert. Profesionální, bez kixů, dotažený do detailů. Bylo na co se dívat, bylo co poslouchat, bylo vidět, že Björk, ten energetický tučňák, do toho dává všechno, že se baví a zároveň cítí pokoru. A všichni její spoluhráči totéž. A nebylo to jen tím, že bez chyby bylo i počasí. Když se tehdá tu první zářijovou sobotu Berlín protnul s Islandem, stala se jedna z nejdokonalejších věcí na světě. Pro všechny, kdo tam byli, to byl další důkaz, že o post královny popu se sice můžou vést žabomyší války ještě roky, post královny hudby je ale zatím pevně a neotřesitelně obsazen.

NÁZORY
  • Viva la Bjork (Ondrash, 19.09.2013 11:02) Reagovat

    Ještě, že tu mámě pana Věžníka. Jinak by musicserver s panem Bočkem už stál úplně za h****

    díky za skvělý článek.. dodnes mne mrzí, že Mrs. B nepřijela na Colours, moc jsem se na ni tenkrát těšil .) snad se brzy dočkám..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Blur se loučí s fanoušky. Už zase! (07.12.2023 10:34)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)
- Sleaford Mods nahráli pro charitu coververzi hitu Pet Shop Boys (29.11.2023 16:46)
- Video: Björk a Rosalía spolu i proti sobě. Díky AI se v klipu "Oral" mlátí hlava nehlava (22.11.2023 10:41)
- Pet Shop Boys po třiceti letech znovu zpřístupní své nesehnatelné taneční album "Relentless" (04.10.2023 16:08)
- Naživo: Fantastická Björk představila pražské O2 areně svou snovou utopii (17.09.2023 12:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu