Když spojení piva a hudby opravdu funguje

10.09.2013 11:12 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Hudební akce bez piva neexistuje. Pivní akce bez hudby také ne. Myšlenka pořádat hudební festival v areálu pivovaru je tak vlastně dokonalá. Smíchov Open Air v sídle Staropramenu navíc zaujal zajímavou dramaturgií, když spolu vystoupily kapely Mandrage a A Banquet nebo Transglobal Underground a Fanfara Tirana.

Live: Smíchov Open Air Festival

místo: Pivovar Staropramen, Praha
datum: 7. září 2013
vystoupili: Vypsaná fiXa + Mlask!, Xindl X + Mirka Miškechová, Skyline + Evelynne, Mandrage + A Banquet, Transglobal Underground + Fanfara Tirana

Smíchov Open Air, Pivovar Staropramen, Praha, 7.9.2013
© Petr Doupal / musicserver.cz
Pivovary jsou partnery hudebních festivalů odjakživa. V podstatě si hudební akce bez jejich finanční podpory a především nabídky jejich produktů nedokážeme představit. Spolupráce pivních a hudebních značek a interpretů se v posledních letech velmi rozšířila, a tak naprosto logickým vyústěním je festival přímo pořádaný jednou značkou piva ve vlastním areále. Po původním SmíchOff Summer festivalu z let 2007 a 2008 pražský pivovar Staropramen obnovil k benefitu všech tradici akcí na vlastním dvoře.

Vypsaná fiXa a Mlask, Smíchov Open Air, Pivovar Staropramen, Praha, 7.9.2013
© Jaroslav Hrách / musicserver.cz
Už loňská "Párty v nejlepší formě" ukázala, že festival v sídle Staropramenu nemusí být jen povinným zakončením hlavní pivní a letní hudební sezóny, ale je i díky chytré dramaturgii s kapelami se společnými vystoupeními plnohodnotnou akcí. Navíc, kolik takových v Praze je? Smíchovský areál poskytuje ideální kapacitu pro sedm tisíc lidí a na rozdíl od jiných akcí není přecpaný. Co víc totiž dokáže znechutit náladu, než čekat hodinu na pivo, což byl nešvar hned několika letošních pražských akcí. Zde vám bylo pivo za dvacku servírováno téměř instantně.

Xindl X a Mirka Miškechová, Smíchov Open Air, Pivovar Staropramen, Praha, 7.9.2013
© Jaroslav Hrách / musicserver.cz
Letos si Staropramen spolu s týmem Rock For People opět připravil zajímavý line-up v hesle "Jedno nás spojuje". Na hlavním pódiu se představilo pět už široce známých kapel, které se spojily se zajímavými hosty, kteří jsou zatím, řekněme, na cestě na výsluní. Pardubická Vypsaná fiXa, která ve dvě hodiny odstartovala program, si tak pozvala sousedy z Chrudimi Mlask!, kteří už tak energické vystoupení ještě více rozjeli svými bubny a vokálními vsuvkami. Následující Xindl X napřed ovládl publikum svými hity jako "Chemie" nebo "Anděl", aby poté předvedl nové skladby se slovenskou písničkářkou Mirkou Miškechovou. A pokud jste nevyhráli v soutěži s pozváním na jedno pivko s kapelou Skyline, mohli jste aspoň zapařit na společný set s electrorockovými Evelynne.

Nehudební program

Smíchov Open Air, Pivovar Staropramen, Praha, 7.9.2013
© Jaroslav Hrách / musicserver.cz
Celý den šel v areálu strávit i zcela nehudebně. Profíka na v Česku nejoblíbenější alkoholický nápoj z vás udělali v pivovarské škole. O historii pražské značky a výrobě na Smíchově jste se mohli dozvědět při interaktivní prohlídce v zrekonstruovaném Návštěvnickém centru. Obrovský zájem byl především o exkurze do výroby. Prohlídky vedli i samotní sládkové a za hodinu vás provedli kompletním výrobním cyklem (alias "Tady žádný Postřižiny nejsou") a poté jste si mohli vychutnat pivo přímo na střeše s výhledem na Prahu. Nad to byl k dispozici stolní fotbálek, mohli jste si poležet v Cool zóně, vyzkoušet novou Sládkovu limonádu nebo sestavit vlastní kapelu a vyfotit se na obálku časopisu. I dle složení návštěvníků bylo poznat, že pořadatelé tímto dokázali oslovit celé rodiny i s dětmi.

Mandrage a A Banquet, Smíchov Open Air, Pivovar Staropramen, Praha, 7.9.2013
© Jaroslav Hrách / musicserver.cz
Nejbouřlivější odezvy se dočkali rozhodně Mandrage. Ono se ani není čemu divit: skladby "Hledá se žena", "Šrouby a matice" nebo "Františkovy Lázně" můžete nesnášet, stejně vás ale roztančí, navíc, když jste uprostřed skandujícího publika. Set si rozdělili s A Banquet, když společně předvedli i "Song 2" Blur a "Personal Jesus" Depeche Mode. A jak vypadá maximální hudební fúze předvedli world-fusion/ethno Transglobal Underground s albánskou dechovkou Fanfara Tirana jako nevídaný zavírák večera.

Bosnian Rainbows, Smíchov Open Air, Pivovar Staropramen, Praha, 7.9.2013
© Jaroslav Hrách / musicserver.cz
V mezerách programu na hlavním pódiu jste mohli zamířit na Prague Nouvelle Stage s pohledem na Vyšehrad, která sloužila jako ochutnávka listopadové akce, mající za cíl Praze představit model showcase festivalu se zajímavými zámořskými hvězdami. A pokud bude aspoň tak dobrý jako sobotní finální bod programu, Bosnian Rainbows, máme se na co těšit. Texaská kapela funguje pouze rok, patří k ní ale kytarista a bubeník z The Mars Volta a frontmankou je šílená Teri Gender Bender, na jejíž výrazný pohybový projev místy připomínající záchvaty padoucnice asi jen tak nezapomemete.

Prosluněný den v okrovém areálu Staropramenu uběhl velmi rychle a kdo nestihl prohlídky, nemusí smutnit - příští rok se bude Smíchov Open Air konat znovu. Jenom těch stejných unikátních vystoupení se už podruhé nedočkáte.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY