shop.musicserver.cz
London Grammar - If You Wait

Londýnská gramatika snadno a pomalu

Vydáno: 13.09.2013 06:00 v sekci Recenze - Marta Šindlauerová | foto: facebook.com/londongrammar

Víte, co je zárukou úspěchu? Přijít s něčím, co už všichni důvěrně znají. London Grammar měli určitou výhodu hned ze začátku. Jejich zpěvačka má totiž hlas skoro jako Florence Welch a hudba zní téměř jako The xx. To ale nejsou jediné zbraně těchto britských snílků, jak dokazuje novinka "If You Wait".

8/10

London Grammar - If You Wait

Vydáno: 8.9.2013
Celkový čas: 42:02

Skladby: Hey Now, Stay Awake, Shyer, Wasting My Young Years, Sights, Strong, Nightcall, Metal & Dust, Interlude, Flickers, If You Wait

Vydavatel: Warner/Chappell

Od alba, které produkuje Tim Bran (The Verve, La Roux) s Royem Kerrem a mastering dostane na starosti Tom Coyne ("21" Adele), očekáváte mnohé. Nesčetněkrát v hudební historii se ale ukázalo, že slavná jména v bookletu nahrávky nejsou zárukou úspěchu. Takovéto věci se většinou stávají, když je kapela tvrdohlavá a nechce si nechat poradit od zkušenějších, nemluvě o tom, že ti zkušenější často pochází z galaxie zcela odlišného žánru. London Grammar jsou zrovna ten tvrdohlavý případ - nenechali si do ničeho kecat a chtěli si za každou cenu udělat album po svém. Přirozeně si museli vyslechnout povzdechy hudebního vydavatelství, kterému jde hlavně o hity, respektive prodeje. A hitů - těch je na "If You Wait" poskrovnu. Ale pamatujete na Radiohead a jejich "OK Computer"? O této desce se před vydáním mluvilo jako o bezhitovce, vydavatelství tehdy dokonce snížilo odhad prodejů o polovinu - a ejhle! Právě odbyt a hudební kritici mluvili o jiném.

Na první poslech

Nuda, jak když pozorujete lenochoda žeroucího list... Vlastně počkat! Tohle byl docela pěkný moment! A tady je další... a další...
Všechno to začalo úplně nevinně. Hannah Reid (zpěv) a Dan Rothman (kytara) se potkali na nottinghamské univerzitě a řekli si, že by bylo super založit kapelu. Dlouhý čas vystupovali ve dvou, až jednoho dne objevil Dan na koleji (rozumějte univerzitní koleji) podivína s rozčepýřenými vlasy, kterak leží na posteli obklopen bubny zvanými djembe (takový ten buben, co na něj hrají Afričani) a čte si složení šampónu. Dali se do řeči a zjistili, že je pojí společná touha hrát podivnou hudbu. Dot Major (produkce/klavír/perkuse) se s chutí k Hannah a Danovi přidal, a tak se z dua stalo trio. Zanedlouho už byl na YouTube jejich první hit "Hey Now" a spanilá jízda mohla začít.

Chcete strhující instrumentální dovednosti? Na této nahrávce je nehledejte. Upřímně - Dan ani Dot nejsou žádní velcí hudebníci, ale jejich hudební cítění je až trestuhodně dobře vyvinuté. Ono i tomu Danovi nemůžete mít nakonec za zlé, že skoro ve všech skladbách tlumí struny (právě tímto nejvíce připomínají The xx, kterým mimochodem jednou i předskakovali). Písně London Grammar jsou prostě tak jemné, že by jim jakýkoli drive jen uškodil. Po celou dobu stopáže si jedou to své pomalé tempo, nikam nespěchají, Hannah všechno udýchá a pánové, dříve než zahrají další akord, stihnout vypít ještě půllitr. Častokrát během poslechu se naskytne okamžik evokující myšlenku: tady už musí přijít bicí, tady se to zrychlí. A ono nic. To je jeden z fíglů této trojice. Proč dělat hudbu, která je předvídatelná? Proč musí mít píseň nějakou strukturu? A proč má být deska vůbec různorodá? To ať mají jiní. My jsme London Grammar a chceme to dělat jinak.

Největší zbraní formace je pochopitelně zpěvačka Hannah. Jejímu hlasu lze přiřadit spoustu atributů, nicméně dva z nich bijí do uší nejvíc. Ve výškách zní jako Florence, v nižších polohách zase jako Lana Del Rey. A někde mezi tím je teprve Hannah Reid osobně. Tato skromná blondýna má také na starosti texty, pojednávající o jejích zkušenostech s opačným pohlavím. Emotivní hloubka se nejvíce projevuje ve "Wasting My Young Years" napěchované bědováním nad ztracenými léty, které zasvětila svému ex-příteli.

If You Wait- Deluxe Edition

London Grammar - If You Wait
Deluxe verze nabízí příjemné rozšíření standardní verze. Příjemné hlavně v tom, že jsou to London Grammar tak trochu jinak. "When We Were Young" je říznutá funkem, "Are You Gonna Leave Me" překvapí divokým rytmem djembe, neurazí ani spolupráce s Disclosure na songu "Help Me Lose My Mind". Ovšem deluxe verze skrývá klenot, kvůli kterému se vyplatí si připlatit. Jmenuje se "Maybe" a je racionálně nevysvětlitelné, jak se mohla taková píseň vůbec ocitnout mimo standardní disk. Hravý a energický song mezi vším tím pomalým materiálem zní asi stejně exoticky jako Slipknot na Country rádiu.

K vyjádření nedostatků tohoto debutu by se hodilo použít trochu poupravená slova Wericha: "A tam byla ještě taková pomalá písnička a za ní ještě pomalejší písnička a nakonec to všechno znělo jako jedna strrrrašně pomalá písnička." Stylová jednotnost má za následek určitou monotónnost a vyvolává nevyhnutelný pocit, že všechny skladby splývají do jedné. Zařazení utahané, nemastné neslané "Interlude" do tracklistu je pak naprostou zbytečností.

Bylo by dost nefér tvrdit, že "If You Wait" nemá žádné hity. Taková "Shyer", která stojí na silné melodii, florencovském "hů-hů-hů" ("Cosmic Love", už víte?) a tlumeném pobrnkávání na kytaru - zkrátka šlágr jak z učebnice. A co teprve "Sights" - to kdyby ve studiu stála Lana Del Rey, tak by si snad strhla ruku, jak by se o skladbu hlásila. Jako stvořená pro závěr televizních kriminálek je pak již zmiňovaná "Wasting My Young Years". Nicméně za vyloženě rádiovou záležitost se dá označit pouze "Strong".

"If You Wait" je album, které ve vás musí teprve dozrát. Ostatně sám Dot Major se přiznal, že se mu nahrávka začala líbit až po třetím poslechu. Je to hudba ideální pro zklidnění duše a jako balzám uzdraví vaše uši po celodenním ruchu. Jednoduše taková muzika, která se poslouchá pod noční oblohou. Mimo jiné vás jistě zaujme i obal desky, kde muž vlevo opravdu není Nicolas Cage a muž vpravo opravdu není Harry Styles z One Direction. A není to ani soundtrack k nové "Pobřežní hlídce", protože ta paní uprostřed není Pamela Anderson. Tohle jsou London Grammar a ti ještě ukážou, co umí.

NÁZORY
  • Výborná recenze (Chloë, 13.09.2013 17:41) Reagovat

    Desku jsem ještě neměla možnost si poslechnout, právě takováhle recenze je však tím posledním impulsem, který mě přiměje k poslechu. Palec nahoru!

  • OMG (Jakub, 13.09.2013 19:55) Reagovat

    album je úžasný! zamiloval jsem se hned při prvním poslechu. a pokud tu budou někdy koncertovat, beru Ticketpro útokem. :-))

  • copy (xerox, 14.09.2013 20:17) Reagovat

    of a copy of a copy copy of a copy copy of a copy copy of a copy

    • Re: copy (neko, 15.09.2013 00:34) Reagovat

      of something that works, that works, that works.

      • Re: copy (xerox, 15.09.2013 19:54) Reagovat

        don´t think just pay pay pay pay pay pay pay pay pay i want to be rich by copying of music, fool

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu (18.03.2024 19:30)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Video: Slipknot představili drsné video ke skladbě "Hive Mind". A je to pořádný art (23.10.2023 08:13)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Fotogalerie: První den maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (11.08.2023 14:04)
- Video: London Grammar jsou v "Dancing By Night" se SebastiAnem opět čarokrásní (10.07.2023 17:01)
- Romy představí v září svůj debut "Mid Air" (19.06.2023 08:19)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu