shop.musicserver.cz
Franz Ferdinand - Right Thoughts, Right Words, Right Action

Mistři dance-rocku opět v akci

Vydáno: 12.09.2013 12:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Předchozí nahrávka "Tonight" skotského kvarteta Franz Ferdinand málem zapříčinila jeho rozpad. Pánové se ale otřepali a na albu číslo čtyři "Right Thoughts, Right Words, Right Action" se rozhodli opět najít své ztracené mojo. Světe, div se, ono se to povedlo!

8/10

Franz Ferdinand - Right Thoughts, Right Words, Right Action

Vydáno: 26.8.2013
Celkový čas: 35:04

Skladby: Right Action, Evil Eye, Love Illumination, Stand On The Horizon, Fresh Strawberries, Bullet, Treason! Animals., The Universe Expanded, Brief Encounters, Goodbye Lovers & Friends

Vydavatel: Domino

Po přečtení několika prvních reakcí na nové album Franz Ferdinand nevycházím z úžasu, protože najednou zjišťuji, že údajně jejich předchozí deska "Tonight" byla vlastně docela průser. Některé nahrávky se sice s odstupem mohou zdát možná trochu přeceněné, ale zrovna v tomto případě musím nesouhlasit. To jenom pro pány samotné nebyla studiová trojka zrovna moc šťastnou. Nejenže její natáčení mělo daleko k pohodové atmosféře, ale i navazující turné bylo pro čtyři skotské muzikanty spíše utrpením a vztahy mezi nimi dosáhly bodu mrazu. Je pravda, že následný oddechový čas, kdy se každý z členů věnoval svým aktivitám, nakonec pomohl pročistit atmosféru, ale opravdu nechybělo málo a kapela se mohla před dvěma lety rozpadnout.

Nakonec buďme rádi, že vše dopadlo dobře, protože s novinkou "Right Thoughts, Right Words, Right Action" se Franz Ferdinand vrací v plné slávě. Když jim před pěti lety nevyšla spolupráce s popovým producentským týmem Xenomania, přišli s vysvětlením neúspěchu: "Zjistili jsme, že nejsme opravdu popová kapela." Na "Tonight" se nám to snažili tak trochu dokázat a na novince možná sami trochu protestují (Don't play pop music/You know I hate pop music v závěrečné "Goodbye Lovers & Friends"), ale nevěřte jim to. Zvláště proto, že se úspěšně vrací k původnímu zvuku, tak jak jej známe z jejich raného období. Zpátky jsou staccatová intra, nečekané změny tempa a s nimi povědomé novovlnné vzory (Echo & The Bunnymen, The Teardrops, Orange Juice, Blondie). "Right Thoughts, Right Words, Right Action" zní jako eponymní debut natočený pro příští dekádu.

Album bylo představeno hned dvojicí singlů "Love Illumination" a "Right Action", které naznačili taneční jízdu temným punk-popem plným sekaných kytarových rifů. Tyhle dva kusy plus píseň "Evil Eye" pak společně nahrávku otevírají a společně mají za úkol posluchače přesvědčit, že kapela neztratila nic ze své působivosti. Zvláště "Love Illumination" je s riffem kytaristy Nicka McCarthyho jak ve stylu Magazine a nádherným klávesovým zvratem a textem, v němž frontman Alex Kapranos vrhá fantazii proti realitě podobným způsobem jako kdysi Prince v singlu "Pop Life", přímo fascinujícím zážitkem. A když už jsme u textové stránky, nemůžu nezmínit výbornou "The Universe Expanded", v níž zpěvák vymazává bolest z nešťastného vztahu způsobem, že otáčí šipku času nazpět tak dlouho, dokud se pár neodloučí jako šťastní lidé, kteří se nikdy nepotkali.

V případě "Fresh Strawberries" se plni přehnaných představ vrací do šedesátých let s písní, která zní, jako kdyby Devo natáčeli někdy v roce 1967. A úžasným momentem, i když možná ne hned na první poslech, je "Stand On The Horizon" hrající si zpočátku na zamilovaný song, aby se postupně rozjel do postapokalyptického diska (ta hra s atmosférou je přímo bravurní) se skvěle zaranžovanou smyčcovou sekcí v režii Owena Palletta a produkčním dohledem norského DJe Todda Terjeho. Toho pak na zbytku alba ještě produkčně doplnili Joe Goddard a Alexis Taylor (oba Hot Chip), Björn Yttling (Peter Bjorn And John) a sám Alex Kapranos uvedený pod pseudonymem Prince House Rabbit.

Franz Ferdinand si správně utřídili myšlenky, slova a činy a přišli s nahrávkou, která se vyrovná debutu. Jak už jsem psal v úvodu, nemyslím si, že by "Tonight" byla špatná deska a stejně tak považuji za podařenou "You Could Have It So Much Better", i když se na ní značně podepsala uspěchanost, ale ani jedna z nich se skvělému debutu nevyrovnala. Na "Right Thoughts, Right Words, Right Action" zní Skotové jako znovuzrozeni. Vracejí se na ni k hrubé, art-rockové smyslnosti a znějí u toho vyzráleji, dospěleji, což je avšak důsledkem přirozeného vývoje, ale to je fuk vzhledem k tomu, že i v roce 2013 dokážou být téměř bezkonkurenční mistři dance-rocku.

NÁZORY
  • hmm (jarecek, 12.09.2013 12:29) Reagovat

    .. slusna recenze

  • ff (john, 12.09.2013 17:54) Reagovat

    A opat ten isty problem.Prve dva albumy vynikajuce.Tento ma uz nudi.Nicim neprekvapuje.V dnesnej zaplave muziky je obrovske tempo.Dnes zaujme to a zajtra uz nieco ine.

  • Bohužel (David, 12.09.2013 22:52) Reagovat

    Franz Ferdinand jsem si zamiloval už v dobách jejich debutu a celou jejich kariéru sledoval hodně zblízka. Ale bouhžel nemůžu souhlasit s recenzí. Nové album je sice návratem ke kořenům, ale prvnímu albu (ať už originalitou nebo "hitovostí") nedosahuje ani po kotníky. A když vezmu v potaz jejich "konkurenty" v Babyshambles (od kterých se čekalo nejméně a nakonec všechny převálcovali) nebo Arctic Monkeys (pro mě nepochopitelně na MS 7/10 i když je ta deska prostě výborná), tak už nechápu vůbec nic :)

  • Tohle je (David, 16.09.2013 10:31) Reagovat

    hodně špatné album. Naprosto ordinérní, vykrádání sama sebe i všech okolo. Zdejší hodnocení nelze brát vážně.

  • Dobré (Chico, 18.09.2013 23:40) Reagovat

    Povedená deska, od prvního poslechu mě baví..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 34/2022 - od Muse přes Machine Head po Williama Orbita (01.09.2022 16:00)
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)
- Blondie nachystali boxset plný dosud nevydaných klenotů (12.08.2022 10:05)
- Audio: Jak by zněli Hot Chip, kdyby remixovali "Seven Nation Army" od The White Stripes? Jako jejich "Freakout/Release" (03.08.2022 17:25)
- Naživo: Druhý den Colours byl plný zvratů. Od laciné Princess Nokia až po výborné Franz Ferdinand a The Killers (15.07.2022 15:52)
- Fotogalerie: Druhý den ostravských Colours rozžhavily hvězdy a zkropil déšť (15.07.2022 14:49)
- Video: "Down" nabízí Hot Chip v jejich tradiční formě (20.04.2022 14:41)
- Na značce Third Man Records vyjde "Camille", nevydané album Prince z roku 1986 (21.03.2022 18:23)
- Nové desky 10/2022 - od Bryana Adamse přes Radůzu po Dymytry (16.03.2022 08:00)
- Green Day, The Killers, Yungblud i Franz Ferdinand. Muzikanti v reakci na válku ruší koncerty v Rusku (01.03.2022 14:14)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu