Křehká, hřejivá krása

03.09.2013 02:51 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Obří broskev už sice nějaký ten pátek spí, ale její dva hlavní hrdinové nezahálejí. Jakub König si vaří své chutné sólové projekty a Olga Königová navazuje se svými Ille na tři roky staré EP "V rekvizitách". Krásně, křehce a opravdově. Debutovým dlouhohrajícím albem "Ve tvý skříni".
9/10

Ille - Ve tvý skříni

Skladby: Podhoubí, Na sever, Holka ve tvý skříni, Zapomenout, Co udělaj, Kočka, Ledňáčci, Summer, Zmrzlou, Ten co se dívá, Chodí okolo, V rekvizitách (digital bonus)
Vydáno: 30.8.2013
Celkový čas: 44:20
Vydavatel: Supraphon
Věděl jsem, že ty Ille budou dobrý, ale že až tak moc! psal mi nadšeně v den vydání jejich alba kolega spisovatel a přesně vystihl i to, co se mi honilo hlavou. Tu nádhernou desku, která uzavírá bezstarostné prázdniny a přesouvá se do o něco vážnějšího a melancholičtějšího babího léta. Kdo si všiml před lety EP "V rekvizitách" a nebo sleduje i další tvorbu Olgy Königové, věděl, že v její skříni ošklivé věci nenajde. Ale až když ji pootevřete a dostanou se na světlo, zjistíte, jak moc krásné jsou.

Ille velmi dobře vystartovala už s prvním singlem. Olze se povedlo jako indie popové, mainstreamu vzdálené osobě obsadit s písničkou "Holka ve tvý skříni" i poměrně masová média. A přemostit popové bezduchosti věcmi, co duši naopak mají, najít si cestu k uším zvyklým na jednoduchý a obyčejný svět. Nebo jinak. Právě díky deskám, jako udělali Ille, přestává být pop sprostým slovem, ale velmi příjemným společníkem. Milým, chytrým a hlavně opravdovým, bez blejskavýho alobalu.

Nové album nejlíp navazuje na broskví skladbu "Balónem". Je v něm odzbrojující dětská upřímnost, jednoduchost a opravdovost. Písničkám věříte a necháte se jimi očarovat. Rádi očarovat. Právě proto, že tady nenajdete vypočítavost, hru na efekt. A i když všechny skladby nevycházejí autorsky jen z Olžina pera, dvěma skladbami přispěl Jakub König a je tu i cover legendární písně "Ledňáčci" od Vypsané Fixy (krásný duet s Márdim), snoubí se tu vše dohromady až absolutně.

Ať už jde o vyznání milovanému severskému ostrovnímu státu nebo vnímavé pohledy na různé fáze milostných vztahů, Ille vás díky své poetičnosti vtahují k sobě. Bez zbytečných rekvizit, ale o to upřímněji a mile. A dokonce i ty konce milostných vztahů umí popsat jemně a opravdově. Bez klišé. Beze zloby. Poeticky i racionálně zároveň. Prostě vnímáte všechnu tu nahromaděnou lásku, která sice už skončila, ale přesto je cítit, jak moc hezká byla ("Zapomenout").

Deska "Ve tvý skříni" je křehká jak čerstvý led na rybníku. Ale není chladná. Příjemně hřeje a to i přes to, že je melancholická. Poslechněte si ji a nechte se taky zahřát. Na duši. Nebo kdekoliv jinde. Nebo slovy titulního singlu - Jestli je vaše postel studená, Ille vám ji zahřeje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY