Nové desky pro 36. týden

01.09.2013 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Je tu konec prázdnin a vydavatelství to ihned rozjíždí ve velkém. Představíme vám debutanty Arianu Grande a ille, živák Bryana Adamse, druhou desku Rizzle Kicks i novinky dvou výrazných zpěváků - Gregoryho Portera a Roberta Randolpha - a neméně osobitých zpěvaček - Natalie Kills a Tarjy. Největšími hvězdami jsou ovšem Nine Inch Nails.
Pokud se v pondělí 2. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Nine Inch Nails - Hesitation Marks (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: industriální rock

Nine Inch Nails - Hesitation Marks
Od poslední desky Nine Inch Nails uplynulo již pět let a někteří fanoušci Trenta Reznora a jeho band už jistě odsunuli k ledu. Americká rockově industriální formace ale v ústraní zůstat nechce, a tak se na pulty valí novinka "Hesitation Marks". Z nahrávky, která čítá celkem čtrnáct písní, můžete znát již singlové ochutnávky "Came Back Haunted", "Copy Of A" a "Everything". K první zmíněné písni vznikl i videoklip, který najdete ke zhlédnutí na YouTube.com. S jeho režií nemohl vypomáhat nikdo jiný, než podivín David Lynch. Nutno dodat, že samotná řadovka vznikala v úplné tichosti. Jednalo se o tak tajný projekt, jehož existence byla veřejným tajemstvím ihned po návratu Nine Inch Nails na pódia. Kromě klasické verze si fanoušci devítipalcových hřebíků budou moct také vybrat digipacku či luxusní edici. Každá verze bude mít při tom svůj vlastní obal, pocházející z dílny Russella Millse. Stačí NIN jsou zpět, nemyslíte?


Rizzle Kicks - Roaring 20s (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop / jazz hop

Rizzle Kicks - Roaring 20s
Britské hip hopové duo Rizzle Kicks zaznamenalo doma v Anglii svým debutem "Stereo Typical" slušný úspěch. Dostali se do Top 5 albové hitparády a za celkové prodeje přesahující šest set tisíc prodaných kusů si vysloužili platinu. Brity evidentně jejich styl spojující rap, hip hop s jazzem a swingem velmi zaujal a není tedy důvod otálet s druhým počinem nesoucí název "Roaring 20s", který daný koncept rozvíjí. A to dokonce takovým způsobem, že dvě písničky pro ně napsal a jednu si s nimi zazpíval Jamie Cullum. Jinak ale zůstal ten samý produkční tým v čele s Antem Whitingem, kterého doplňuje Pete Cannon a Norman Cook aka Fatboy Slim. Z celkem čtrnácti písniček jsou venku v podobě singlů už dvě: "Lost Generation" a "That's Classic". Obě uvidíte coby videoklipy na YouTube.com kanálu Rizzle Kicks.


Bryan Adams - Live At Sydney Opera House (DVD) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / pop rock

Bryan Adams - Live At Sydney Opera House
Bryan Adams zhruba před třemi roky připravil pro své fanoušky světové akustické turné s názvem "Bare Bones Tour". V audio podobě jeho záznam vyšel na sklonku roku 2010, ovšem video podoba se přidá až nyní. Jak už napovídá název "Live At Sydney Opera House", jedná se o záznam ze slavného koncertního sálu v Sydney, který vychází jak na DVD, tak i na Blu-Ray. Třetí možností je dvou disková edice, kde k DVD přibude ještě CD s audio podobou. Všechny nosiče nicméně obsahují jak staré hity, tak i dvě doposud nevydané novinky - "Waiting On The '49" a "Tonight In Babylon". Více o tomto titulu prozradí krátký trailer na stránkách německého Universalu.


ille - Ve tvý skříni (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní pop

ille - Ve tvý skříni
Zpěvačku a klavíristku Olgu Königovou si fanoušci nejlépe pamatují z kapely ille. Umělkyně na sebe před časem upozornila singlem "Holka ve tvý skříni" a nyní míří pod jménem kapely k posluchačům celé album "Ve tvý skříni". Čekají na ně "melancholické, nebo někdo říká holčičí písničky," jak album charakterizovala sama zpěvačka, která více než půlku z celkového počtu jedenácti songů na CD sepsala sama. Pokud se vám skladba k pilotnímu singlu společně s klipem líbí, poznačte si do diáře křest desky, jenž připadá na 19. září. Šampaňské bude téct proudem v Paláci Akropolis.


Natalia Kills - Trouble (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / electro pop / rock / industrial

Natalia Kills - Trouble
Debut Natalie Kills "Perfectionist" rozhodně neudělal takovou díru do světa, jak by si zřejmě samotná zpěvačka ze Západního Yorkshire představovala. Určitě pomýšlela výše jak na místa kolem stotřicáté pozice v albových hitparádách jak v rodné Británii, tak i ve Státech. Nyní má možnost si tato umístění vylepšit s druhou deskou "Trouble". Možná i proto vsadila na poněkud užší tým spolupracovníků, kterému velí především Jeff Bhasker, jehož služeb využívá především Kanye West. Bhaskera dále pak doplnil Emilie Haynie, který má z části na svědomí i Eminemovu "Recovery". V tomto triu a za ojedinělého přispění ještě pár dalších lidí pro nahrávku připravili třináct písniček pohybujících se na hranici popu, rocku s industriálním nádechem a elektroniky. To je koneckonců patrné už z prvních dvou singlů, které jsme vám již představili.


Babyshambles - Sequel To The Prequel (Parlophone)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock

Babyshambles - Sequel To The Prequel
Pete Doherty sice odložil své Babyshambles na nějakou chvíli k ledu, ale úplně na ně nezapomněl. Šest let od vydání "Shotter's Nation" spatří světlo světa třetí studiovka této formace s titulem "Sequel To Prequel". Z nového metariálu jste se mohli seznámit s "Dr.No" a "Nothing Comes To Nothing". Ještě než navštívíte stránky časopisu NME.com a poslechnete si novinku v celé parádě, nesmíme zapomenout na další důležitou osobu, která kromě Petea Dohertyho stáli u zrodu nového díla. A sice především producent Stephen Street, který s kapelou spolupracuje již dlouhá léta. Ostatně posuďte sami, jak to Babyshambles sluší...


Tip týdne

Gregory Porter - Liquid Spirit (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz / soul

Gregory Porter - Liquid Spirit
Chystáte se na podzimní Colours Of Ostrava, přesněji řečeno na koncert Gregoryho Portera? Pak byste se měli začít pídit po jeho nejnovějším albu "Luquid Spirit". Tento zpěvák kombinující jazz, soul, blues a gospel je na současné hudební scéně hvězdou, jejíž zář graduje rok od roku více a více. Hned jeho debut "Water", který vydal v roce 2010 ještě na malém labelu Motéma Music, znamenal pro Portera nominaci na Grammy v kategorii Nejlepší vokální jazzové album. Loňský počin "Be Good" mu naopak vysloužil smlouvu u slavného vydavatelství Blue Note a přicestoval s ním i letos na jaře do Prahy v rámci festivalu Struny podzimu. Novinka přinese celkem čtrnáct skladeb - deset původních a čtyři, které si Poter vypůjčil buď od jiných autorů, či z hudební historie. Několik ukázek i nahlédnutí do studia nabízí Gregory Porter na svém webu.


Asking Alexandria - From Death To Destiny (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: metalcore

Asking Alexandria - From Death To Destiny
Novinka Asking Alexandria bude nejvíce zajímat fanoušky metalcore. Třetí deska této britské formace dostala do vínku název "From Death To Destiny" a z rádií již můžete znát pilotní singlovku "Run Free" či druhou ochutnávku "The Death Of Me". Ma přípravy dohlížel producent Joey Sturgis, přičemž nahrávání probíhalo v sedmi různých studiích. Část desky byla dokonce nahrána také tourbusu kapely, který si muzikanti před tím dokonale uzpůsobili: Měli i malou zkušebnu a samozřejmě i místo pro mixážní pult a počítač. Výsledek můžete ohodnotit po poslechu preview na YouTube.com


Tarja - Colours In The Dark (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: symfonický metal

Tarja - Colours In The Dark
Že se Tarja Turunen umí sama prosadit, není třeba nijak zdůrazňovat. Bývalý hlas Nightwish to dokázal již na třech studiových deskách, ke kterým nyní přibývá čtvrtá "Colours In The Dark". Kromě pilotního singlu "Victim Of Ritual" s příslušným klipem vypustila zpěvačka ven také lyric video k "Never Enough", které se natáčelo v rockovém městě Zlín. CD dále obsahuje kousek "Medusa", kde si zpěvačka střihla duet s Justinem Furstenfeldem. Nahrávka je dostupná v několika edicících: Vedle standardní verzi můžte sáhnout také po speciálce s kódem pro stažení studio verze "Into The Sun" a knihou. Limitovaný boxset skrývá kromě speciálky také tričko, oboustranný plakát, koláž fotografií a kódy pro stažení Tarjiny sólo verze skladby "Medusa", instrumentálky "Deliverance" a "Into The Sun". Další hudební ukázky najdete na tarja-coloursinthedark.com.


Ariana Grande - Yours Truly (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / soul / r'n'b

Ariana Grande - Yours Truly
Je jí dvacet, pochází z Floridy, zpívá od malička, zahrála si na Broadway, účinkovala v několika jazzových klubech i v sitcomu a jmenuje se Ariana Grande. Nyní se ovšem představí daleko širšímu publiku. Vydává totiž své debutové album "Yours Truly", pro které připravila celkem třináct skladeb, které má na svědomí z části ona sama a dále poměrně zkušený a hvězdný tým, v němž nechybí jména jako Babyface, The Rascals, Greg Wells, nebo Antonio Dixon. Sama zpěvačka uvádí jako své idoly Mariah Carey, Whitney Houston, Katy Perry nebo Christinu Aguileru a obzvlášť vliv první jmenované, respektive její tvorby devadesátých let, je v prvních ochutnávkách na jejím YouTube.com více než zřetelný. Ačkoli je tedy takřka začátečnice, jako hosty na "Yours Truly" najdete Miku, Maca Millera, Big Seana, nebo Nathana Sykese z The Wanted.


Edward Sharpe And The Magnetic Zeros - Edward Sharpe And The Magnetic Zeros (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie folk / neo psychadelie / roots rock

Edward Sharpe And The Magnetic Zeros - Edward Sharpe And The Magnetic Zeros
Máte rádi folk s příchutí indie, rocku, trochou psychadelie a občas nepohrdnete ani lehkou dávkou gospelu? Pakliže ano, už jistě netrpělivě vyhlížíte, kdy se k nám dostane třetí, eponymní deska americké desetičlenné formace Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, která vyšla ve Spojených Státech již před více jak měsícem. Konečně je tu a všech dvanáct písniček, které se vešly na desku, má na svědomí frontman kapely Alex Ebert a dvě z nich už kapela představila na svém soundcloud.com


Robert Randolph - Lickety Split (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: gospel / soul / rock

Robert Randolph - Lickety Split
Jsou to zhruba dva roky, co jsme vám představili v Nových deskách Roberta Randolpha a jeho Family Band. Tehdy jsme se zaměřili na v tu chvíli rok staré album "We Walk This Road", které znamenalo průlom na hudební scéně a stejně jako v případě Gregoryho Portera také podpis smlouvy s Blue Note. Nyní už jen několik týdnů po vydání v Americe, si budete moct koupit jejich čtvrtou desku s názvem "Lickety Split", která opět zřetelně vychází z gospelu a kombinuje jej se soulem a rockem. Že na ní ale uslyšíte i trochu jazzu a latinských rytmů prozrazují dva hosté - trumpetista Trombone Shorty a slavný Carlos Santana. Ty pak ještě doplnili například jazz funkový kytarista Eric Krasno, nebo zpěvačka Bekka Bramlett, někdejší členka Fleetwood Mac. První názvuky desky uslyšíte na webu Roberta Randolpha.


Rod Stewart - Rarities (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock / post punk revival

Rod Stewart - Rarities
Ačkoli Rod Stewart přichystal letos v květnu svým fanouškům již zbrusu nové album "Time", není to prý stále dost, a tak jim po pár měsících předhazuje ještě jeden titul. Je jím kompilace s všeříkajícím názvem "Rarities", která na dvou discích přinese jednak doposud nevydané živé nahrávky pro BBC Radio One Live jako "Maggie May!" a "Country Comfort" s Faces, B-strany singlů, různé alternativní verze svých hitů, nebo i coververze písniček The Who, Boba Dylana, Colea Portera, Jimiho Hendrixe a dalších. Na facebookovém profilu Roda Stewarta již některé z těchto rarit najdete.


Stromae - Racine Carree (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: taneční hudba

Stromae - Racine Carree
Před třemi roky svým hitem "Alors On Danse" ovládl podstatnou část Evropy Belgičan Stromae. Aby se tento pětadvacetiletý zpěvák mající kořeny v Rwandě nestal pouze one-hit wonder, bude nažit zvrátit novou deskou "Racine Carree" a především dvěma singly, které jsme vám představili pěkně pohromadě. Vedle těchto dvou písniček na albu najdete ještě dvanáct dalších songů, včetně spoluprací s Matre Gims, OrelSan a Angel Haze.


The 1975 - The 1975 (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop / jazz hop

The 1975 - The 1975
Pro ty z vás, kteří by si tento týden chtěli poslechnout něco nově senzačního je tu formace The 1975 a její eponymní debut. Čeští fanoušci se s formací seznámili nejprve jako s předskokany na koncertu irských Two Door Cinema Club a jejich zájem byl tak velký, že to The 1975 vystačilo na samostatný koncert, který se bude konat 27. listopadu v pražském Rock Café. Ale teď už pár slov k nahrávce: U jejího zrodu stál Mike Crossey, spolupracovník Arctic Monkeys a z šestnácti vybraných písní jste mohli už slyšet o "Sex" s příslušným klipem, "Chocolate" či "The City". K poslechu Vám teď nabízíme titulní kousek, jenž najdete na hungertv.com.


V krátkosti

  • Mike Oldfield funguje na hudební scéně bezmála padesát let a i když už pár let nic nového nevydal, rád by se svými fanoušky oslavil jubilejní třicátá výročí svých desek "Five Miles Out" a "Crises". Obě desky vyšly v letech 1982 až 1983 a první z nich - "Five Miles Out" - bude nyní vydána ve třídiskové kolekci o dvou CD a jednom DVD. I když dlouho nebylo jasné, co přesně Mike Oldfield na každou desku přidá, ví se, že zvukové stopy budou upraveny a patřičně přeleštěny do formátu 5.1 SS. Kousky jako "Moonlight Shadow" či "Shadow On The wall" tak získali zcela nový rozměr!


Dále vychází:

Andrea Rost /Janos Rolla/Tamas Pal - Mozart: Arias (Apex) (Supraphon/Warner Music)
Aretha Franklin - Original Album Series Vol. 2 (Supraphon/Warner Music)
Blackfield - IV (Limited Edition) (Mystic Production)
Blackfoot - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Chicago - Original Album Series Vol. 2 (Supraphon/Warner Music)
Curtis Mayfield - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Dawn Upshaw / Kent Nagano - Canteloube: Chants D'Auvergne/Emmanuel: Chansons Bourguignonnes (Apex) (Supraphon/Warner Music)
Domonkos Heja/Danubia Orchestra - Brahms: Hungarian Dances Nos. 1-21 (Apex) (Supraphon/Warner Music)
Domonkos Heja/Danubia Orchestra - Various: Dances From Hungary (Apex) (Supraphon/Warner Music)
Electric Prunes - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Emmylou Harris - Original Album Series Vol. 2 (Supraphon/Warner Music)
Frosttide - Awakening (Mystic Production)
Gábor Farkas - Liszt: Piano Works (Apex) (Supraphon/Warner Music)
George Benson - Original Album Series Vol. 2 (Supraphon/Warner Music)
Gog - Ironworks (Mystic Production)
Gorgotus - Colored Sands (Mystic Production)
Graham Central Station - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Haken - The Mountain (Universal)
Happy Mondays - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Heart In Hand - Only Memories (Universal)
Hot Natured - Different Sides Of The Sun (Supraphon/Warner Music)
Il Giardino Armonico - Vivaldi: Concerti Da Camera, Vols 1-4 (Daw Serie) (Supraphon/Warner Music)
K.D. Lang - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
King's X - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Linda Ronstadt - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Mike Oldfield - Five Miles Out/Dvd (Universal)
Missy Elliott - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Nejvýznamnější textaři české populární hudby Pavel Kopta 1 až 3. (Supraphon)
Otis Redding - Original Album Series Vol. 2 (Supraphon/Warner Music)
Různí - 50 důvodů proč mít rád 80. léta (Universal)
Randy Crawford - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Ride - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
Sinner - Touch Of Sin 2 (Mystic Production)
Susan Bickley / Peter Donohoe / Daniel Hope - Foulds: 3 Mantras, Dynamic Triptych, Mirage, Apotheosis U.A. (Apex) (Supraphon/Warner Music)
Testament - Original Album Series (Supraphon/Warner Music)
The Doobie Brothers - Original Album Series Vol. 2 (Supraphon/Warner Music)
Ton Koopman/Amsterdam Baroque Orchestra - Bach: Markus-Passion (Apex) (Supraphon/Warner Music)
Vista Chino - Peace (Mystic Production)
Wolfpack - Cry Wolf (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Gorgotus - Colored Sands (Mystic Production)
Mike Oldfield - Crises (Universal)
Mike Oldfield - Five Miles Out (Universal)
Nine Inch Nails - Hesitation Marks (Universal)

Reedice:
Album pohádek (Supraphon)
Balet - Někdo bude tě mít rád (Supraphon)
Budějcká brána Budvarka / Kosina (Supraphon)
Chuť lásky. Brevíř světové milostné poezie (Supraphon)
Classical Anniversary Leoš Janáček 1. (Supraphon)
Česká dechová muzika 8. (Václav Vačkář) (Supraphon)
Divadelní vzpomínky 4. (Supraphon)
Eva Martinová (Supraphon)
Francesco Petrarca - Sonety a kanzóny Lauře /(Adamíra, Čuříková / Noví pěvci Madrigalů) (Supraphon)
G. Chevaliere - Zvonokosy (Supraphon)
Historie psaná šelakem - Český chanson (Míla Spazierová-Hezká, Hana Vítová, Jiřina Šejbalová a další) (Supraphon)
Historie psaná šelakem - Ultraphon-duo v nahrávkách lidovek/Tanečních písniček s orchestry R. A. Dvorského (Supraphon)
Hudba Arnhémské země (zájmový náklad) (Supraphon)
Hudba za vlády Karla IV. (Supraphon)
Hudební a zvukové nástroje z moravského Valašska (Supraphon)
Jazz Klub 5. - Rudolf Dašek (Supraphon)
Jazzové skladby - Studijní skupina tradičního džezu (Supraphon)
Jiří Adamíra - (14.8. 20Let od smrti) (Supraphon)
Johann Sebastian Bach - Italský koncert / Sonáta B Dur (Supraphon)
Joseph Haydn - Symfonie Č. 92 G Dur Oxfordská (Orchestr vídeňské státní opery / Scherchen) (Supraphon)
Karel Slavický / Leoš Janáček - Moravské taneční fantasie, Lašské tance / (ČF / Ančerl / SOBR / Bakala) (Supraphon)
Kolotoč & Copánek upletený z povídání, říkánek, písniček a hádanek pro nejmenší děti (Supraphon)
Leoš Janáček - Mužské sbory /Pěvecké sdružení moravských učitelů / Tučapský (Supraphon)
Leoš Janáček - Sbory Leoše Janáčka z mládí (Supraphon)
Mauglí Barnodaj (Supraphon)
Mé nebe za tvou zem (Irena Kačírková, Jiří Adamíra) (Supraphon)
Mezinárodní dudácký festival Strakonice (Supraphon)
Moravo, Moravo (Nejkrásnější moravské lidové písně) (Supraphon)
Nálady, dojmy a upomínky (Supraphon)
Písničky Karla Valdaufa (Supraphon)
Pohádka pro Beritku (R. Dašek Trio) (Supraphon)
Pohádkový dědeček (Vlastimil Brodský a Jiřina Jirásková) (Supraphon)
Pohádky o mašinkách (Pavel Zedníček) (Supraphon)
Pohádky strýčka Jedličky (Supraphon)
Pop - albová výročí 5. (Supraphon)
Praha očima cizích básníků (Goethe, Apollinaire, Rilke, Neruda, Rožděstvenskij) ( Josef Bek, Václav Voska, Jaroslava Adamová) (Supraphon)
Praha slaví 30. Let (Sólisté / Karel Vlach se svým orchestrem) - (Supraphon)
Spejbl & Hurvínek Ganz Gross (Kirschner,M.) - (Supraphon)
Stanislav Procházka - Věci tajemné (Supraphon)
Supraphon Popalbum 8. (Supraphon)
Šimek & Grossmann (Supraphon)
Životy bohů (František Němec, Miroslav Moravec, Boris Rösner) (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY