shop.musicserver.cz
Open Air Festival, Letiště Panenský Týnec, 8.-10.8.2013

Špatné počasí, nízká účast, ovšem skvělé koncerty

Vydáno: 13.08.2013 10:00 v sekci Naživo - Jaroslav Hrách | foto: facebook.com/openairfestival

Již počtvrté se na letišti v Panenském Týnci uskutečnil Open Air Festival. Letos přišel s poněkud chudším programem, mezi jehož hlavní headlinery patřili Underworld, Skunk Anansie a Gesaffelstein. Kvůli nepříznivému počasí na akci dorazila jen hrstka návštěvníků a navíc nevystoupili O.Children.

Live: Open Air Festival

místo: Letiště Panenský Týnec
datum: 8.-10. srpna 2013
vystoupili: Underworld, Skunk Anansie, Gesaffelstein live, Adam Freeland, The Hacker, Kava Kava, Surkin, Tata Bojs, Monkey Business, Vypsaná fixa, Mandrage, Cartonnage, Zrní, Umakart, Čokovoko a další

Open Air Festival 2013
© facebook.com/openairfestival
Se čtvrtým ročníkem multižánrového hudebního festivalu Open Air Festival to ze začátku vypadalo bledě. Průběžně zveřejňovaná jména kapel a interpretů nebyla takřka vůbec zajímavá a přicházela otázka, proč vůbec jezdit do Panenského Týnce, když jiné festivaly nabízejí daleko zajímavější a aktuálnější jména. Ruku na srdce, kdo z dnešních mladých hudebních posluchačů touží vidět naživo kapely, které si největší úspěch odbyly během devadesátých let? Podle toho také vypadal věkový průměr návštěvníků. Pokud tedy budeme mluvit o nějakých návštěvnících. Z původně očekávaných patnácti tisíc jich prý podle pořadatelů dorazila jen třetina. Vinu na tom má především špatné počasí.

Páteční odpoledne téměř celé propršelo. V kempu stálo pár stanů a v areálu bylo víc organizátorů a stánkařů než návštěvníků. Během hudebního vystoupení české electro-popové formace Cartonnage postávalo před hlavním pódiem přibližně padesát lidí choulících se v pláštěnkách a bundách. Pravděpodobně celý Open Air Festival. Kapele se naštěstí podařilo vnést do celkem depresivního počasí alespoň trochu pozitivního ducha. Jako druhá stage bylo malé cirkusové šapitó, ve kterém lidé spíš než kvůli hudbě stáli proto, aby nezmokli. Jedna organizátorská perlička, které jsem byl svědkem - ochranka do areálu nepouštěla lidi s deštníky. Slečna, jež nebyla vpuštěna, si šla deštník uklidit do auta na parkoviště, a když se celá promáčená vrátila, ochranka se omlouvala se slovy, že prý nakonec deštníky nevadí.

Open Air Festival 2013
© facebook.com/openairfestival
Kdo zná tvorbu umělkyň z Čokovoko, nemohl být z jejich pátečního vystoupení zaskočen. Evidentně bylo zaskočeno mnoho návštěvníků, avšak v tom dobrém. Koncert (nebo spíš parodie na koncert) by hravě předčil sobotní stand-up komiky "Na stojáka", jen byla škoda, že zvukař, pan Radek, nepustil hudbu trochu hlasitěji. Nezklamalo ani následující vystoupení kladenské kapely Zrní či známých hudebníků z Monkey Business na hlavním pódiu. Všichni však čekali na hlavní hvězdu pátečního večera, na britskou kapelu Skunk Anansie. Perfektní rockové vystoupení se vším všudy. Zpěvačka Skin předvedla naprosto skvělý pěvecký výkon. Zazněly hity jako "Charlie Big Potato" či "Yes It's Fucking Political", nechyběla akustická verze skladby "Hedonism" z chystané desky. Samotným vrcholem byl ovšem živý set Francouze Gesaffelsteina. Z potemnělé hrobky, která vyrostla na stagei, se linuly zvuky techna a elektroniky, jež doprovázely stylové světelné efekty. Vznikla tak naprosto prvotřídní atmosféra. Rozhodně to nejlepší, co páteční program mohl nabídnout. Chmury ze špatného počasí byly tytam.

Open Air Festival 2013
© facebook.com/openairfestival
V sobotu se počasí konečně umoudřilo a v areálu přibyli návštěvníci. Co se však programu týče, nabízel toho podstatně méně než den předchozí. Navíc se v něm lehce škrtalo. Bratři Ebenové na hlavním pódiu byli tak trochu úlet. Za naprosto fatální chybu považuji dvě hodiny (jedna odpoledne a jedna v noci) vyplněné komiky účinkujícími z pořadu "Na stojáka". Ačkoliv se lidé v narvaném stanu evidentně dobře bavili, smáli se i nevtipným vtipům a tleskali každému sprostému slovu, očekával bych od hudebního festivalu spíš hudbu. O.Children nejsou v České republice zrovna známou kapelou, jejich zrušení kvůli silnému větru muselo ovšem řadu fanoušků zklamat. Chápu, bezpečnost je na prvním místě, organizátoři však mohli jejich vystoupení posunout či kvůli nim nějak upravit program. O zrušení navíc nebyla kromě pruhované pásky před pódiem žádná zmíňka.

Open Air Festival 2013
© facebook.com/openairfestival
Tata Bojs vystoupili v rámci turné k pětadvacetinám i na Open Air Festivalu. Show neměla chybu a přitáhla k hlavní stagei skoro všechny. Setlist museli kluci oproti červnovému koncertu ve Žlutých lázních lehce osekat, největší hity ovšem zazněly. V porovnání s Underworld to však bylo jen mírné rozehřátí publika. Teprve s nástupem Karla Hydea a Rickyho Smithe začala pořádná taneční party! Po lehkém úvodu dostali do extáze snad každého. Hutnou atmosféru doplňovala obří světelná síť rozložená po celé šířce a délce pódia. Underworld tak splnili veškerá očekávání.

I přes nepříznivé páteční počasí se festival ve výsledku celkem vydařil. Kvůli absenci většího sponzora a komplikacím z minulých ročníků jsme se sice nedočkali žádných velkých (zajímavých a hlavně aktuálních!) jmen, areál a program byl chudší, neobjevily se ovšem žádné závažnější problémy. Snad jedině cena za parkování byla trochu neadekvátní v porovnání s cenami lístků (daly se sehnat za čtyři stovky pár dní před začátkem) a zrušení O.Children.

NÁZORY
  • - (Kacule86, 13.08.2013 21:19) Reagovat

    Nebýt bratrů Ebenů a Na Stojáka asi se tam ukoušeme nudou...Zaslechly jsme první tóny Underworld a otočili se na patě směr stánek s pivem;) Jedině Skunk Anansie byli parádní a jen v tom se shodneme:)
    To, že byla návštěvníků třetina, z toho udělalo mimořádně příjemný fesťák - pochvala za organizaci

    • Re: - (Honzík, 14.08.2013 19:19) Reagovat

      Neshodnu se na muzice, ale přidávám se k pochvale organizaci, už loni, když jsem tam byl poprvé to byl nejlépe zorganizovaný festival vůbec. A to jezdím na hodně fesťáků B-)

  • e (pjenkys@gmail.com, 20.08.2013 09:10) Reagovat

    Trochu tendeční recenze. Bratry Ebeny jsem viděl poprvý a bylo to výborný. Na stojáka bylo taky fajn. Z těch "nejlepších" kapel se mi líbili jen Skunk. Ostatní byla klasická elektronuda. Ten festival rozhodně totiž nebyl jen o elektru. Květy, Umakart, Zrní, Ebeni, Midi lidi, Na stojáka a divadlo jasně ukazujou, že má i druhou tvář.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu