Album citlivých drsňáků

01.09.2013 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

"Karnevalová vrána" je druhým počinem zástupců slovenské dospělé inteligentní populární hudby Korben Dallas. První dílo "Pekné cesty" vzbudilo velmi pozitivní ohlasy a nominaci na Radio Head Awards. Proto je jeho aktuálně vydaný následovník nejen kritiky velmi očekávaný.
6/10

Korben Dallas - Karnevalová vrána

Skladby: Zlatý jeleň, Bolo nebolo, Kamene, Spovede, Tváre, Beh, Trofeje, Prázdny muž, Kosti, Ruky, Kvapky, Pruhy, Otec
Vydáno: 10.06.2013
Celkový čas: 43:17
Vydavatel: Slnko Records
Slovensko se hudebně dere vpřed a nechává za sebou všechny Gladiatory, Elány a nounejmy. A budiž Korben Dallas toho důkazem. Jejich debut "Pekné cesty" si získal sympatie nejen na půdě obrýlených intelektuálů, ale i u širšího (bráno s rezervou) publika. A i když ho nelze označit za bezchybné dílo, svým atypickým zvukem a nábojem dokázal minimálně příjemně překvapit a jemně rozvířit zatuchlé vody tamní pop music. "Karnevalová vrána" však pokračuje až příliš ve stopách debutu a na ploše přetažené čtyřicetiminutovky trochu nudí.

Důvodem je velmi intenzivní lo-fi tempo, které působí zkraje příjemně a doslova hladí po duši, někde v průběhu skladeb "Tváre" a "Trofeje" však pozornost zažívá své první trhliny. Probuzení obstarají v druhé polovině snad jen písně "Ruky" a závěrečný "Otec". Říct však o desce, že je špatná nebo vyloženě nudná, by bylo nespravedlivé a nezaslouženě příkré. Korben Dallas totiž nemají v repertoáru žádnou juchandu a paření (ne páření) se u poslechu zrovna nedoporučuje. To spíš tiché přemýšlení a nostalgické rozjímání v houpacím křesle.

Výše uvedený popisek může čtenáře uvést v omyl, že jde o kolekci slovenských umíráčků. Ovšem tříčlenná skupina, která se pojmenovala podle postavy Bruce Willise z filmu "Pátý element", to umí i slušně rozjet. "Kamene", "Beh" či již zmíněné "Ruky" jsou svižnými soul rockovými hity, které zaujmou především díky výbornému vokálu zpěváka Juraje Benetina. Ozdobou nakonec je pak píseň "Otec", ke které vznikl i studiový videoklip.

Na tuhle vránu si zkrátka musíte vybrat vhodnou chvilku a plně nasáknout její lyričnost. Mezi obyčejnou nudou a kvalitní poetikou tu figuruje jen slabá blanka, která se může oběma směry protrhnout. Záleží na posluchači, kam se nakonec Korben Dallas v jeho uších zařadí. Obě možnosti jsou bohužel i bohudík reálné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY