shop.musicserver.cz

Slunce vždycky svítí na TV

Vydáno: 13.08.2013 12:50 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

White Lies, parta z londýnského Ealingu, si možná schválně vybírá pro vydání svých nahrávek klidnější měsíce (předchozí dvě vyšly v lednu), ale pokud je to ze strachu, že by jinak neupoutaly pozornost, můžou být v klidu. Nejnovější třetí album "Big TV" je totiž zastihuje ve formě!

8/10

White Lies - Big TV

Vydáno: 9.8.2013
Celkový čas: 45:09

Skladby: Big TV, There Goes Our Love Again, Space I, First Time Caller, Mother Tongue, Getting Even, Change, Be Your Man, Space II, Tricky To Love, Heaven Wait, Goldmine

Vydavatel: Universal

Londýnské pseudo post-punkery White Lies kritika nikdy příliš v lásce neměla. Byly jim vyčítány nedokonalé texty, neoriginálnost (k tomu jsem si koneckonců připojil svoje), hudba téměř bez nápadu plus spousta dalších klišoidních přirovnání, kterými můžete ztrhat v podstatě každou nahrávku. Ne, že by tomu sami pánové zrovna pomáhali - jejich raným koncertům chyběla šťáva a sami svou hudbu dokázali z pódia celkem solidně odstřelit. Ale pokud jde o skladby samotné, to prostě byly a jsou úžasné hitovky (a to i ty na albu "Ritual", s nímž jen horko těžko navazovali na skvělou prvotinu "To Lose My Life..."). Nyní přichází se třetí řadovkou "Big TV", kterou nejspíš zase čeká odstřelení až někam do hlubokého odpadního pekla. Ale ve skutečnosti by s ní (a samozřejmě i s tím kosmonautem na obalu) měli letět až ke hvězdám.

Pojďme si ale ujasnit jednu věc hned na začátku, novinka White Lies se vám bude líbit pouze v případě, že máte rádi osmdesátky. Simple Minds, Duran Duran, Tears For Fears - jestli se při vyslovení jmen těchto kapel či při poslechu jejich hudby osypáváte, potom, prosím, ruce pryč od "Big TV". Stejně tak je potřeba, abyste k němu přistupovali jako k popové nahrávce, neboť i pánové samotní netouží vlastně po ničem jiném, než znít jako popová kapela. A to se jim veskrze daří.

Pokud se zpětně podíváme na "Ritual", byla na něm evidentní ztráta jiskry, působivosti a atmosféry, s jakou jim přízeň u publika získal debut "To Lose My Life...". Snad právě proto se dali opět dohromady s producentem Edem Bullerem (Suede, Pulp), který s nimi poprvé pracoval právě na podařeném debutu. A tak s "Big TV" je pryč trochu nejisté přešlapování, a i když se v zásadě drží svých osvědčených metod (postupně vygradované skladby začínající známým temným hlasem Harryho McVeigha, které se posouvají někam k neworderovskému rytmu, a refrény většinou doplněné o powerpopové kytary, s nimiž se pak skladba přesune až k monumentálnímu závěru), to, co fungovalo před čtyřmi lety, funguje i nyní. Navíc muzikanti na nahrávku chytře mezi radio-friendly popěvky vložili lehce ambientní instrumentálky ("Space I" a "Space II") a pak taky skladbu "Change", v níž se sice na jednu stranu přiznávají, že "nejsou zrovna příliš dobří ve změnách", ale právě tato píseň je se svou intimitou pro kapelu docela netradiční.

Ale jinak je to hit za hitem. "First Time Caller" můžeme směle korunovat na jeden z nejlepších songů, jaký kdy parta okolo McVeigha natočila. V "Mother Tongue" se jim úspěšně daří (nejen hitovostí) přibližovat k Tears For Fears a určitě bude znít skvěle v arénách. "There Goes Our Love Again" má nejspíš blízko k tomu, jak si vždy a-ha mysleli, že zní, a skvělá je i skladba "Getting Even", v níž se objevuje motiv boje s rovností ve vztahu vyzdvihující odpuštění a zapomenutí jako východisko, které nás jako jediné může posunout dál. To vše je podpořeno (stejně jako většina ostatních položek na desce) silnou melodií. Ona schopnost kapely spojit temná, často skličující lyrická témata s popovými melodiemi je obdivuhodná a snad i proto, že se neberou zas tak příliš vážně, mají hodně daleko k parodii.

Album "Big TV" doporučuji nejlépe konzumovat jako celek, protože právě tak chutná nejlépe. White Lies se na něm ukazují jako ctižádostivá kapela, která si našla svůj směr a koncept, s nímž umí skvěle pracovat. Samozřejmě, dala by se jim vyčíst šablonovitost, ale od ní odvádějí pozornost skvěle napsané melodie. Po třetím albu v kariéře kapely se často láme chleba a rozhoduje se o její budoucnosti. Londýnská trojice se o tu svou rozhodně strachovat nemusí.

NÁZORY
  • Asi jim dám druhou šanci... (ms, 14.08.2013 14:41) Reagovat

    Když to tak chválíte, tak to zkusím ještě jednou. Na první poslech mi to přišlo jako nuda k uzoufání...

  • Super! (BeatleJohn, 16.08.2013 10:12) Reagovat

    Na první poslech super! Strašně se mi nová deska líbí. Samozřejmě něco jiného něž To lose my life, ale rozhodně to není na škodu. Jsem nadšený a těším se na listopadový koncert!

  • ... (sleepertom, 17.10.2013 07:50) Reagovat

    Vlastním pěkně balenou 2CD limitku. Album je po Ritualu opravdu skvělé, a překvapivě veselé. Moje nej skladba ? Be Your Man

  • Kritika kritiky (John Newman, 19.11.2013 07:51) Reagovat

    Jak může být někdo tak hloupý? A neznalý hudby?

    KRITIKY bych úplně zakázal. Tahle kapela má milá paní obrovský potenciál, neznám jinou které by to na živo šlapalo líp než jim, jen se zeptejte lidí, co na ně chodí do lucerny. Je to inteligentní hudba s inteligentními texty a tak se vám to asi moc nelíbí, to chápu, ale proč musíte za každou cenu psát takovéhle bláboly?

    Myslím že v dnešní době internetu si už může naštěstí udělat názor o hudbě každý sám a nemusí se ptát rádoby odborníků, kteří si myslí, že rozumí snad úplně všemu, ale veskutečnosti z nich má každý jenom legraci.

    Už se nemůžu dočkat až tahle hienistická tradice upadne v zapomění.

    S přáním pevného zdraví, a možná i nějakého prozření (o kterém však když čtu vaše slova pochybuju)
    J. Havelka

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Fotogalerie: Nejen White Lies a M83, ale taky prsa a kalhotky zpěvaček. To byl závěrečný den Metronomu (25.06.2023 09:28)
- Suede oslaví třicet let od vydání svého debutu jeho reedicí (21.04.2023 15:48)
- Zemřel producent a baskytarista skupiny Pulp Steve Mackey (02.03.2023 18:06)
- A-ha vydávají debutové album na šesti vinylech. Tracklist doplňují desítky remixů a bonusů (24.02.2023 13:28)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)
- Na Metronome Prague 2023 zahrají i Editors a White Lies (29.11.2022 10:37)
- Recenze: Simple Minds platňou "Direction of the Heart" zacielili na svojich fanúšikov, ale neurazí ani ostatných (08.11.2022 15:00)
- Recenze: A-ha na albume "True North" uvádzajú poému z ďalekého severu (31.10.2022 00:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu