shop.musicserver.cz
J - Jinošský Jakubův jukebox

J - Jinošský Jakubův jukebox

Vydáno: 11.08.2013 17:55 v sekci Publicistika - Andrea Šafářová | foto: facebook.com/ColdColdNights

Čtyřicetistupňová výheň posledních dnů bezpečně odpuzuje měšťany k jakékoliv aktivitě venku, přesto mi něco říká, že je načase vyvětrat. V našem Radaru se dlouho nic neohřálo, tudíž to chce pořádně žhavou vzpruhu. Ušní lalůčky, obnažte se. Létu. Folku. J.

J rychle

podobá se: Beck, Bob Dylan, Adam Green, Kurt Vile, Johnny Cash
žánr: garage folk
diskografie: "Bears Pt.1" (single), "Run From The Town" (EP, 2011), "Cold Cold Nights" (EP, 2012)
ke stažení: "Cold Cold Nights"

J
© fotocreo.cz
Dobře, dost možná jsem se takhle zezačátku přespříliš rozohnila. A dost možná by článek o zatím tajemném mesiášovi načala osoba pohlavně vzdálená jinak. Stejně tak by prokletý baudelairovský poeta (nebo minimálně tak prokletý jako Luciáš F. Svoboda) dovedl aliterovat celý text, nejen titulek. A taky by o Jéčkovi napsal do Radaru dřív, kdy ho bylo ještě možné nazvat neznámým, ale nadějným. Jenže po posledních Colours of Ostrava nejde odolat.

Písničkářská sólo garážovka, psalo se v oficiálních promo materiálech festivalu. Říkám si, proč ne, na časnou čtvrtou odpolední poslouží po krátké noci decibelový minimalismus dobře. Nevýrazný blonďák na scéně, tipuju mu čtyřiadvacet, akustická kytara v ruce, po levé ruce iPod. Toliko viděno.

Jednoduchá, nýbrž odzbrojující kytarová linka jako po másle svištící, působivý hlas zatěžkaný olovem a sex-appealem, její i jeho tlukot srdce. Toliko slyšeno.

Hudebních projektů, co vás dostanou po jednom poslechu, čeká ve světě poskrovnu. O to větší péči je třeba věnovat klenotům, které svou osobitou invencí zanechají stopu v paměti okamžitě. A občas k tomu postačí kytara a míra muzikantské i osobní empatie. Kolik váží prostota? Odpověď hledej pod písmenem J.

Písničkářskou filozofii zpěváka podtrhuje už volba profesního pseudonymu. Jasně, že J (čti Jéčko) zní úderně a přitom vkusně, tudíž se vejde do parametrů post-hipsterství, jak lze odklon původního významu slova s nadsázkou označit. Důvod je však mnohem skromnější. Pravé jméno Jakuba Jiráska jeho umělecký nick tak trochu předdefinovalo.
J - Colours of Ostrava 2013
© facebook.com/ColdColdNights
"Čau, já jsem Jéčko, tohle je můj iPod a společně vám tu něco zahrajem," prohodil na úvod svého vystoupení na letošních ostravských Barvách. Citelná ledabylost a nezaujatá angažovanost pod rouškou pokory, jako by se na nejnavštěvovanějším hudebním festivalu v Česku ocitl jen tak mimochodem. Pochopitelně to zabralo. Během šedesáti minut dokázal v konkurenci headlinerů slušně naplnit menší scénu a mnoho přistavěných židliček v průběhu setu osiřelo, kdy ho osazenstvo šlo podpořit pod pódium. A to díky charizmatu. J je přesně ten typ písničkáře, při jehož vystoupení holkám povolují podprsenky a kluci prahnou po jeho místě. To se občas stává. Jen trochu méně často, když si ještě (ne)lížete čerstvé rány za maturitní výzo.

Chlapeckost značí právě to, co je na tvorbě Jéčka sympatické. Épéčka "Run From The Town" a "Cold Cold Nights", vlastně veškeré dosud publikované nahrávky, prýští rozverností, že jediné, co budete chtít po jejich poslechu udělat, je vzít káru a bejby a vyrazit na road trip jen tak. Nízký věk si ale J moc dobře uvědomuje a těží z něj. Peripetie spojené s dospíváním vkládá do srozumitelných veršů. "Jéčko" je písničkářská garážovka v podání jednoho člověka - Jakuba Jiráska. Hraje na kytaru, zpívá o svých kamarádech, o výletech a o svojí holce. To všechno naživo doprovází jeho iPod," charakterizuje motivy písní stručně a výstižně na svém Facebooku. Konfrontace mezi dospívajícím a dospělým světem tedy nepochybně tvoří kostru lyrické složky. Bystřejší z nás se již dovtípili při čtení mezi řádky tracklistu krátkohrající novinky. "Boy", "I Am The Boy", "Get Goin', Boy!", "Country Boy"... who the fuck is that secret boy?

Jasné je, že pokud bychom maloměstsky postupovali dle vzorce mladost, tudíž nerozvážnost, ba nevyspělost, neprávem bychom ex-frontmanovi pražských The Limes křivdili.
J - Cold Cold Nights (booklet)
© facebook.com/ColdColdNights
Nástrojové aranže podepřené folkolážoplážorytmem akustické kytary a jablečných bicích s občasnými ataky xylofonu a žestů sice smrdí minimalismem až běda, Jakubův neučesaný baryton ale vrací hustotu zvuku do rovnováhy. To vše pochopitelně ocejchováno popiskem vyrobeno doma. "No, je to nějakej mikrofon ke Skypu, kterej koupil táta někde na benzínový pumpě v Americe," odpověděl ve vysílání ČRo Vltava na otázku směřovanou na nahrávací techniku. Výhradním autorstvím J se pyšní i booklet ke "Cold Cold Nights", včetně užitých fotografií, a obal desky, který si pro změnu nechal vytisknout v obchodním centru, a všechny kopie si nařezal a poskládal sám. Viva la DIY!

Byť šikovný písničkář prohlašuje, že ho kupředu neženou konkrétní ambice v hudbě, značný posun lze zaznamenat již nyní. Když v roce 2010 zatahal s debutovým singlem "Bears Pt. 1" za nitku virálního klubka internetu, jen těžko si nejspíš představoval, že o dva roky později stane na prknech pražského klubu Meetfactory coby předskokan Kurta Vilea. Na písmeno J je slyšet pomalu i v zahraničí - zpěvák, co byl v raném dětství čestným členem harmonikového orchestru ve Švýcarsku, totiž prodal práva na skladbu "Get Goin', Boy!" americkému filmovému průmyslu. Co se stane příště? To jsem tedy velmi zvědavá.

NÁZORY
  • slova (Jakub, 12.08.2013 08:57) Reagovat

    Autorce: když už chcete užívat archaismy, ověřte si vždy před použitím jejich význam. Toliko opravdu neznamená totéž, co tolik. Děkuji :-)

    • Re: slova (jarecek, 12.08.2013 09:32) Reagovat

      .. nanoru, slavik, benda, safarova .. kdyz ctyri delaji totez, neni to totez .. a specialne v tomhle pripade je tady malo talentu a moc safarove .. neverim, ze se andulka nekdy vypise na level, kdy by byla opravdu cool .. spis bych premyslel o reevaluaci rukopisu a o prechodu na jednodussi styl .. alespon muj nazor

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Orlen je opět generálním partnerem Colours Of Ostrava. Festival nabídne polské umělce i soutěž pro kapely (10.04.2024 12:39)
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Bob Dylan a Willie Nelson v létě znovu vyrazí na společné festivalové turné (28.02.2024 14:32)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu