shop.musicserver.cz
Tommy Haze - Za "Tohle je Brno" jsem už dostal pár kopanců

Tommy Haze - Za "Tohle je Brno" jsem už dostal pár kopanců

Vydáno: 29.07.2013 05:05 v sekci Rozhovory - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Skladba "Tohle je Brno" vytvořila obrovskou diskuzi, ve které se mísily protichůdné názory na pohled na město či výskyt Romů. Její autor Tommy Haze si už za track, který opravdu považuje za hymnu moravské metropole, vyslechl mnoho nehezkých komentářů a došlo i na šarvátky. V rozhovoru popisuje příběh písně.

Tommy Haze
© facebook interpreta
Kde teď bydlíš? Vím o tobě, že jsi z Rosic u Brna a o rodišti jsi už represent tracky nahrál s formací Dew Town Dogz.

Momentálně žiju tady v Brně. Jako kluk jsem tu vyrůstal a po rozvodu rodičů jsme se s mámou přestěhovali do Rosic, což je městečko dvacet kilometrů od Brna. Za svůj krátkej life jsem vyzkoušel žít ve spoustě měst, ale stejně pokaždé skončím v Brně. Sám to nechápu.

Nějak dobu nahráváš tracky jako sólo rapper Tommy Haze, "Tohle je Brno" je aktivita navíc nebo má být součástí tvojí desky, mixtapeu?

Videosingl "Tohle je Brno" vznikl jako samostatný track a tak to i zůstane.

Jak vznikla idea nahrát právě takovou skladbu?

Vidím to jako včera: největší kocovina, Smíchov - Knížecí, a volá mi Jakub Ryška z webu prigl.cz, že se mnou chce probrat jeden projekt, který má už dlouho v hlavě, a dát mi nabídku. Asi o měsíc později jsem se s ním sešel v baru na Žižkově a celý projekt "Tohle je Brno" jsme dali dohromady.

Tommy Haze
© facebook interpreta
Prigl se Starobrnem za zády tedy fungoval už jako iniciátor. Nestavěl se k tomu partner vzhledem k tématu odmítavě?

Prigl a Starobrno jsou partneři už dlouho a tak v projekt naštěstí věřili. Samozřejmě, celá domluva a pozadí byly složitější, ale netřeba rozpatlávat.

Točil si píseň opravdu jako hymnu Brna? Běžnější je spíš své město glorifikovat, jako příklad "Ostravy" Rudy z Ostravy nebo skladeb BPM. Na druhou stranu, měla to být druhá "Praha" PSH, kde se s metropolí taky nepářou?

Jakub do toho šel s tím, že to bude brněnská hymna a já mu to nevěřil, ale opak se stal pravdu. Ona to skutečně brněnská hymna je. Pro mě určitě. Nikdo nic takového o Brně nikdy neudělal a ani neudělá. At už track lidi potěšil nebo nasral, tak je jasné, že se na něj nikdy nezapomene. Je hrozně těžké něco nazvat hymnou. Každý si pod tím může představit něco jiného, ale já si pod pojmem hymna představuju skladbu o konkrétní věci, člověku nebo místě, která se ti už navždy usadí v palici, takže z mojí strany track svůj účel splnil.

Tommy Haze

Tommy Haze
© facebook interpreta
Za pseudonymem Tommy Haze stojí dvaadvacetiletý Tomáš Horký z Rosic u Brna. Už v teenagerském věku se na hiphopové scéně proslavil se skupinou Dew Town Dogz. Formace vynikala svěžím stylem rapu a elektronickými, tanečnějšími produkcemi. Mixtape "Therapy" zaujal i DJe Mikea Trafika, díky tomu následoval výborný koncert na pražské Sedmičce a nahrávání desky "Peep Show" v jeho studiu. Pod přezdívkou Řáhol Tomáš zároveň začal nahrávat sólo tracky, včetně několika dissů, a letos přišla změna na současné umělecké jméno. Track "Tohle je Brno" Tommy nahrál jako samostatný projekt ve spolupráci s webem prigl.cz.

Kdo track produkoval? Beaty jsou naprosto parádní.

To bohužel nemůžu prozradit. Ten člověk není z Brna a proto nechtěl být uvedený jako oficiální producent (smích). (vzhledem k signature beatům, postupům, rytmice i úrovni mixu a masteru je autorův tip DJ Wich)

Tommy Haze
© facebook interpreta
Kde si sehnal tak šikovné filmaře? Omlouvám se za zjevné pochlebování ve dvou otázkách za sebou, ale i video je řemeslně snad letos nejlepší. Kdo vybíral lokace? Jak probíhalo natáčení?

Díky moc. Produkčním videoklipu byl opět Jakub, dal dohromady scénář, vybral lokace, zařídil vrtulník a sehnal štáb, takže pochvala potěší i kameramana Honzu Látata a střihače Marka Partyše a další. Kuba do toho dal maximum, takže velké díky pro něj! Je v současnosti zároveň i mým manažerem.
A na průběh natáčení se ani neptej (smích). Hned první den se se mnou po více jak třech letech rozešla bijač (pozn. autora: slečna), takže jsem střízlivý rozhodně nebyl. Kluci měli občas problém mě vytáhnout z auta a nebo mě probudit, ale nakonec dopadlo všechno dobře, až na pár poblitých pravicových extrémistů (smích).

Řešili jste nějak povolení s použitím záběrů náhodně natočených občanů?

Ne. V tom je to kouzlo, které dává celému videu ten neuvěřitelný drive. V Brně to fakt takhle vypadá a my chtěli lidem ukázat opravdový život, reálný pohled na něj, né sci-fi. Honza zachytil kamerou fakt naprosto geniální věci. Je to filmařský bůh a v budoucnosti bych s ním chtěl ještě určitě spolupracovat.

Mária Bikárová
© facebook interpreta
Vokalistku jsi hledal až dodatečně nebo jak vznikal refrén?

Přesně tak. Máriu Bikárovou Kuba domluvil, až byl celý projekt vymyšlený a refrén se dopisoval jako poslední.

Co myslíš, že stojí za palci dolů v hodnocení? Zakomponování Romů, Marušky, nebo obecně nesouhlas s imidžem města v tracku?

Řekl bych, že za tím stojí hlavně debilita lidí. Frustrace, závist a hniloba. Někteří dají dislike kvůli tomu, že jsou v klipu Cikáni a jiní proto, že by chtěli v Brně Karlův most, Big Ben nebo Eiffel Tower místo AZ Tower (smích). Někteří dávájí palce dolů už jenom z principu: jsou naverbovaní, lehce zmanipulovatelní a když řekne jeden člověk, že je to mrdka, tak se automaticky spustí řetězová reakce. Češi jsou prostě komoušský národ a nedokáží přemýšlet ani se vyjadřovat sami za sebe. Potřebují svolení od jiných ovcí. Né všichni, ale většina taková bohužel je. Smutné.

Překvapil tě velký zájem médií?

Docela jo. Upřímně jsem kolem toho nečekal takový humbuk, ale o čem mají furt psát? O Ivetě? (smích)

Jaký byl nejvtipnější, nejhrozivější nebo nejšílenější komentář, co si ke skladbě četl?

Musím se přiznat, že jsem komentáře pod videem nečetl. Něco mi přeposílají fanoušci nebo kámoši sami a divíme se, jací zasraní rasisti a omezenci tu žijou, ale že bych se brodil těmi tisíci komentářů? To mi můžou políbit patu.

Tommy Haze
© facebook interpreta
Když už máš takový provařený xicht, s jakými reakcemi ses setkal naživo?

Lidi se chovají různě. Když jsem šel na jídlo do fastfoodu, dostal jsem třeba stripsy navíc a hezká holka za kasou mi dala props (pozn. autora: vyjádřila uznání). Naopak když jsem seděl v mojí čtvrti a četl si v parku knihu, tak na mě naběhli nějací suckers zezadu a dali mi na zemi pár kopaček. Než jsem se stačil probrat, tak už byli pryč. Včera na mě vyřvával nějaký náctiletý kluk s bandou svých kamarádů, že jsem zmrd, tak jsem mu dal výchovnou facku a byl klid. Reakce jsou fakt různé, ale těžko říct, jestli je jich víc pozitivních nebo negativních. Řekl bych, že to bude tak nastejno.

Budete se skladbou někde vystupovat? Co s ní teď dále zamýšlíte?

Na prázdniny mám tři bookingy, kde skladba určitě zazní. Jinak od září se chystá masivní turné a "Tohle je Brno" budeme určitě hrát, takže fanoušci tohoto tracku rozhodně o nic nepřijdou.

Tommy Haze
© facebook interpreta
Mají zájem nasazovat song rádia a hudební kanály?

Mají. Na některých rádiích to jede a televizní kanály jsou v jednání, je to otázka několika dnů.

V červnu měl vyjít tvůj mixtape „Punk is back“, jaká je teď jeho budoucnost?

Mixtape vyjde v srpnu. Ethan Horze, který dělá design mixtapu, byl doteď trochu více busy, ale už na tom intenzivně pracuje. Mixtape bude volně ke stažení na webu prigl.cz, takže je třeba se těšit.

Tak jak to zakončíme? Pěna nám přece nesmí klesnout.

Tak teď budu pochlebovat já: chci ti poděkovat za rozhovor a dát props vašemu webu, žádný lepší hudební server tady není.

NÁZORY
  • Palce dolů (Milan, 29.07.2013 08:12) Reagovat

    Je zajímavý, že všichni považují palce dolů za vyjádření rasismu... Fakt nikomu nedochází, že třeba ten track (ostatně jako celá tvorbu Tommyho) se dá považovat za slabej hudebně, ne kvůli klipu ani rasismu?

  • rasismus (sendla, 29.07.2013 08:23) Reagovat

    presne tak, jak typicke...nesouhlasis semnou? jsi rasista! jaka ubohost

  • ? (Filipes, 29.07.2013 08:58) Reagovat

    ''Vzhledem k signatuře beatům, postupům, rytmice i úrovni mixu a masteru je autorův tip DJ Wich''

    Pochybuju, že mě dneska něco rozesměje víc. Wich to určitě nedělal. Kdyby autor tipoval jakéhokoliv jiného známého českého beatmakera, nebyl by ten odhad tak trapný a k pousmání. Wich totiž málokdy dělá s někým jiným, než se svojí skvadrou přátel, sám to tvrdí skoro všude. K tomuhle by se nepropůjčil ani pod pseudonymem. Navíc je to nelogicky napsáno: signaturu beatu přece právě určuje specifická rytmika, samply, úroveň mixu aj.
    Ach jo. Ten rozhovor musel psát nějaký popař/sváteční posluchač hip hopusel psát nějaký sváteční posluchač hip hopu z VŠE, jinak to nevidím...


    • Re: ? (Doupik, 29.07.2013 09:36) Reagovat

      Díky za pobavení. Jestli se chceš pobavit o autorovi produkce, můžeš mi napsat na Twitter a nemusíš se tady ztrapňovat, když nevíš,
      A v článku je slovo signature prosím v kurzívě a myšleno anglicky, neboť český překlad nemá ten odpovídající význam, o žádné signatuře nemluvím.
      S pozdravem, inženýr VŠE

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Řáhol One z legendárních Dew Town Dogz se po letech vrací se sólovkou "MishMash" (13.08.2021 17:07)
- Video: Hazer se snaží parodovat "Trouble On My Mind" klipem "Peníze nemám". Vůbec mu to ale nejde (27.02.2015 13:42)
- Video: Tommy Haze - Já a ty (07.09.2013 11:24)
- Video: Tommy Haze & Mária Bikárová - Tohle je Brno (12.07.2013 18:16)
- Video: Tommy Haze - Hazer (22.03.2013 13:27)
- Publicistika: Měsíc v domácím hip hopu - září + říjen 2012 (12.11.2012 13:00)
- Publicistika: Měsíc v hip hopu - červen 2012 (18.07.2012 08:10)
- Video: Dew Town Dogz - Výstřel do tmy (27.05.2012 09:09)
- Audio: Dew Town Dogz - Cejtit že žiju (11.05.2011 15:42)
- Recenze: Perspektivní mladá hiphopová krev (06.04.2010 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu