shop.musicserver.cz
Thirty Seconds To Mars - Snažíme se vytvářet nezapomenutelné zážitky

Thirty Seconds To Mars - Snažíme se vytvářet nezapomenutelné zážitky

Vydáno: 14.08.2013 15:45 v sekci Rozhovory - Jakub Malar | foto: facebook.com/thirtysecondstomars

Americká formace Thirty Seconds To Mars, v jejímž čele stojí zpěvák a herec Jared Leto, letos vydala čtvrté album "Love, Lust, Faith And Dreams", které k nám přijela představit v rámci letošního ročníku festivalu Rock for People. Tam jsem také dostal možnost si popovídat s kytaristou Tomem Miličevićem.

30 Seconds To Mars
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Když se nyní nacházíme na festivalu, neodpustím si otázku, mají Thirty Seconds To Mars rádi festivaly a navštěvují je?

My moc festivaly nenavštěvujeme, protože na nich většinou hrajeme. Ale když už na nich jsme, ocitáme se v jednom kole, kdy mluvíme s lidmi, jako jsi ty, a připravujeme se na vystoupení - máme pokaždé velkou šou, za níž se vždy skrývá mnoho příprav. Pokud ale máme trochu času, snažíme se vidět i nějaké koncerty ostatních kapel a potkávat se s novými lidmi. Je to jako jedna velká párty a moc nás to baví. Samozřejmě nic nemá na naše vlastní vystoupení pro naše vlastní publikum, ale festivaly máme rádi.

Vidíš rozdíl v koncertu pro vlastní a festivalové publikum?

Jasně. Když hraješ vlastní koncert, je to pouze pro TVÉ publikum. Ty lidi tam už máš. Na festivalu máš možnost hrát pro publikum ostatních kapel a to je super, protože spousta těch lidí na tebe vlastně vůbec nepřišla nebo o tobě vůbec neslyšela a nyní mají šanci si tě poslechnout a objevit něco nového. A to je na festivalech nejlepší, možnost získat nové fanoušky.

Pojďme teď k vaší hudbě. Jaké pro vás bylo unést mimořádný úspěch předchozího alba "This Is War"?

Víš, možná to bude znít divně, ale kdybys seděl na mém místě, neměl bys ten pocit, že to, co přišlo, byl až takový úspěch. Stále máme potřebu tvrdě bojovat a víme, že je před námi ještě spousta práce. Jasně, něco se nám podařilo, ale vždy se snažíme jít dál a dávat si nesnadné úkoly. A to je myslím dobře, protože nás to zaměstnává, musíme díky tomu tvrdě pracovat a také to v nás udržuje skromnost. Jsme za všechno vděční a období kolem "This Is War" byl nezapomenutelný zážitek, pořádná jízda a nyní máme "Love, Lust, Faith And Dreams" a jsme připraveni úspěch zopakovat.

A právě na poslední album bych se tě nyní chtěl zeptat. Jsi mi schopný říct, v čem se liší od toho předchozího? A také by mě zajímal koncept nahrávky, protože "Love, Lust, Faith And Dreams" je konceptuální deskou...

Je konceptuální, to je pravda. Název "Love, Lust, Faith And Dreams", respektive samotná slova, jsou jediný způsob, jak popsat nahrávku, protože je právě o těchto věcech. Doslova. My pak často říkáme, že když máš základní čtyři živly, zemi, vzduch, oheň a vodu, popisují fyzickou existenci všeho kolem nás. Láska, touha, víra a sny jsou pak čtyři části, které jsou absolutně nezbytné pro kompletní emocionální existenci, pro kompletní život člověka. No a naše nová nahrávka je o těchto tématech, jak fungují společně a jak jsou tyto části zapojeny jedna do druhé. Abych se ale vrátil zpátky k první části otázky, tedy v čem je největší rozdíl oproti "This Is War", jsme nová kapela na novém začátku a tohle album pro nás znamená nový začátek. Zatímco "This Is War" byl konec jedné kapitoly, "Love, Lust, Faith and Dreams" je začátek nové.

Když už jsme u těch nových začátků, někde jsem četl Jaredovo prohlášení, že nyní vás natáčení opravdu bavilo. Co bylo tentokrát jinak?

Tak především jsme před sebou neměli žalobu na třicet milionů dolarů. (smích) (firma Virgin Records na ně v roce 2008 podala žalobu z důvodu porušení smlouvy - nedodala včas třetí album - pozn. redaktora). Tak to je jedna velká změna. Kvůli tomu bylo natáčení "This Is War" opravdu těžké. Zvláště pro Jareda, protože on je ten, který se s těmito věcmi vypořádává. On je ten mozek za našimi projekty. Naštěstí tentokrát jsme se nemuseli potýkat s žádnými problémy a natáčení bylo zábavné, mohli jsme svobodně vyjadřovat své pocity a fakt jsme za to rádi.

30 Seconds To Mars
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Vždy se snažíte nacházet nové cesty, jak propagovat vaše nahrávky. V případě desky "A Beautiful Lie" jste do nosičů ukryli dvanáct zlatých lístků, které pak šťastným fanouškům umožňovaly návštěvu jakéhokoliv koncertu a navíc vstup do zákulisí. Tentokrát jste dali jednomu z fanoušků možnost strávit noc v Jaredově posteli. Co vás k těmto promo aktivitám vede?

Je to pro nás cesta, jak poděkovat a být v kontaktu s naším publikem, a opravdu nás baví s ním vzájemně konverzovat. Některé kapely jdou pouze jednou cestou: tohle jsme my a děláme tohle. Což je v pohodě, ale nás opravdu zajímá, co si lidi myslí. Baví nás se zapojovat do jejich diskuzí a naopak se je snažíme zapojovat do těch našich. Všechno tohle děláme pro to, že je to zábava. Takhle to děláme již od začátku a o co víc úspěšní jsme, o to víc tyto různé aktivity mohou být zajímavé.

Když už jsme u toho, nemohu se nezeptat na singl "Up In The Air", který jste vypustili do vesmíru. Co vás k tomu vedlo a kdo s tím nápadem přišel?

Samozřejmě ten nápad měl Jared a opět šlo o to přijít s něčím, co nás bude zajímat a bavit a z čeho budeme mít nezapomenutelný zážitek. Když vypouštíš svůj nový singl, úplně první singl z nového alba, je jednoduché jej prostě vydat a napsat na Twitter: "Hej, máme venku nový singl, je na iTunes blablabla..." Pro nás tohle není zajímavé, protože my chceme vždy posouvat hranice tak daleko, jak jen to je možné, a chceme mít jedinečný zážitek. Často říkáme, že všechno má dva smysly. Tím prvním je naše cesta a tím druhým výsledek. A tohle je jeden z příkladů. Měli jsme možnost navštívit Cape Canaveral na Floridě a sledovat start rakety, v níž bylo naše CD, a bylo to neuvěřitelné. Už proto, že nemůžeš prostě jen tak jít a sledovat start rakety, to je povoleno pouze lidem, kteří tam pracují. Měli jsme tu šanci tam být a stát se na chvíli součástí úplně jiného světa. Co nás ale s lidmi v NASA spojuje, je to, že jsou snílci, stejně jako my. Jenže oni dělají sny skutečností a nemožné možným. Dostali jsme také šanci navštívit Houston, kde měl Jared možnost komunikovat s mezinárodní vesmírnou stanicí. Tohle všechno jsou úžasné zážitky, které s námi zůstanou navždy, a proto to děláme.

O tom, že většina věcí, které děláte, musí být zajímavá, svědčí i obal nového alba, za nímž stojí britský výtvarný umělec Damien Hirst. Proč padla volba právě na něj?

Damien Hirst je fantastický umělec, který nás všechny inspiruje. Jeho umění vždy posouvá hranice kreativity a rádi bychom věřili tomu, že se to samé daří i nám. Bylo pro nás velkou ctí s ním spolupracovat. Jeho puntíkový návrh jsme použili jak ve videu pro "Up In The Air", tak i na obalu alba a na samotném CD.

Thirty Seconds To Mars...

30 Seconds To Mars
...jsou americká rocková kapela, kterou momentálně tvoří Jared Leto (zpěv, rytmická kytara, klávesy, basová kytara), jeho starší bratr Shannon Leto (bicí perkuse) a Tomo Miličević (sólová kytara, basová kytara, klávesy a další strunné nástroje včetně houslí a violoncella). K dnešnímu dni vydala čtyři řadová alba: "30 Seconds To Mars" (2002), "A Beautiful Lie" (2005), "This Is War" (2009) a "Love, Lust, Faith And Dreams" (2013). Českému publiku se živě představila již čtyřikrát, naposledy v rámci devatenáctého ročníku festivalu Rock for People.

Na turné k "This Is War" jste byli dva roky v kuse. Neustálé cestování a koncertní nasazení musí být dost náročné. Co jste se během této doby naučili?

Především se naučíš cestování zvládat, protože je opravdu náročné. Lidé si možná neuvědomují, jak těžké je, když tohle děláš každý den po dva roky. Naučíš se také dávat ostatním lidem jejich prostor a také to, že spánek je důležitější než cokoliv jiného na světě. (smích) Už jen pro to, abychom byli odpočatí a byli schopní odehrát každý večer skvělý koncert. Nepaříme, nepijeme a stoprocentně se koncentrujeme na naši šou. Je pro nás velmi důležité, aby fanoušci, kteří utratí své peníze za náš koncert, odešli spokojení s nezapomenutelným zážitkem. A tohle bereme opravdu vážně.

Kdy nastal ten moment, kdy sis poprvé uvědomil: "To je ono. Chci dělat muziku po zbytek svého života?"

Nikdy jsem neměl jinou myšlenku. Co si pamatuji, tohle vždy byla jediná věc, kterou jsem chtěl dělat, a pokud to půjde, chtěl bych se po zbytek života i nadále projevovat skrze hudbu.

30 Seconds To Mars
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Máte nějaké vysněné spolupráce?

Určitě. Já osobně bych chtěl Jareda slyšet zpívat s Robertem Smithem z The Cure. Nebo taky s Björk, to by bylo super. V minulosti se nám už například podařilo spolupracovat s Kanye Westem, což byl skvělý zážitek. Uvidíme, co nás čeká do budoucna, protože pokud přijde ten správný čas nebo správná píseň a pokud budou hvězdy nakloněny, jsme otevřeni všemu možnému. Teď je ale hlavní spolupráce mezi námi samotnými.

Následující otázka by měla být spíše na Jareda, ale třeba na ni budeš schopný odpovědět i ty. Jared má kromě té hudební úspěšnou hereckou kariéru. Nenapadlo vás někdy tohle spojit a přijít s hudebně-filmovým projektem?

Tohle je opravdu spíš otázka na něj, ale nemyslím si, že za současné situace by Thirty Seconds To Mars dělali hudbu do filmu. Určitě se budeme i nadále snažit tyto dvě složky držet odděleně.

Rozumím. Zdá se, že náš čas je u konce a já už mám na tebe pouze poslední otázku. Budete u nás hrát už počtvrté. Co si vybavíte, když se řekne Česká republika/Praha?

Pokud jde o mě, tak když se řekne Praha, vybaví se mi jedno ze tří nejkrásnějších měst na světě, s krásnou architekturou, a pokaždé, když tam jsem, snažím se opouštět můj hotelový pokoj, procházet se uličkami a ztrácet se. Je to nádherné město na procházení se a ztrácení se a vážně to tam u vás miluji.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Björk a Rosalía spolu i proti sobě. Díky AI se v klipu "Oral" mlátí hlava nehlava (22.11.2023 10:41)
- V květnu do Prahy přijedou Thirty Seconds to Mars (09.11.2023 15:02)
- Recenze: Thirty Seconds to Mars s nahrávkou "It's the End..." nadále zůstávají ve svém stínu (05.10.2023 10:00)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Naživo: Fantastická Björk představila pražské O2 areně svou snovou utopii (17.09.2023 12:00)
- Publicistika: Björk a vizualita aneb Technologie, sny, pohádky a kontroverze (12.09.2023 08:00)
- Publicistika: Björk a Hildur aneb O vztahu matky s dcerou (08.09.2023 17:05)
- Video: Jared Leto v černobílém klipu "Stuck" kapely Thirty Seconds To Mars exhibuje (16.05.2023 11:12)
- Video: Björk vzala 800 dronů a ovládla jimi festival Coachella (02.05.2023 19:12)
- Video: Björk se v psychedelickém klipu k songu "Fossora" vrací do světa hub (01.04.2023 16:56)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu