shop.musicserver.cz
Rock For People, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2013

Třetí den Rock For People nabídl pestrou hudební nabídku

Vydáno: 06.07.2013 09:42 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Miroslav Tkadlec / musicserver.cz

Naprosto fantastičtí Queens Of The Stone Age, většinou diváků nadšeně přijatý Karel Gott, ale i agresivní elektronika v podání Modestep a Borgorea. Takový byl třetí den Rock For People. A na své si přišli i milovníci indie. Bobtnající žánr reprezentovali Klaxons i často diskutovaní Foals.

Live: Foals, Klaxons, Modestep, Borgore a další

místo: Rock For People, Festivalpark, Hradec Králové
datum: 4. července 2013

Foals, Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2013
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Kdo ve čtvrtek odpoledne přišel navštívit festivalový areál, přivítalo jej u vstupu slunečné počasí a narazit mohl i na Kapitána Dema, který společně s Koblížky nebo třeba L.A. bavil lidi z Red Bull Tourbusu postaveném kousek před vchodem do areálu. Nás zaujalo především vystoupení obtloustlého alter-ega Jiřího Buriana, který během setu stihl pourážet kdekoho, pronést řadu vtipných hlášek a během jeho tři čtvrtě hodiny dlouhého šaškování došlo i na "Get Lucky" od Daft Punk (prostě jen tak, hlavně aby byla zábava). Zmínit si také zaslouží britští rap-dubstepoví-metalisté Hacktivist. Ti zahráli na YouTube stage a povedlo se jim alespoň částečně rozhýbat horkem zmožené návštěvnictvo. Co jejich vystoupení kazilo, byl příliš přebuzený zvuk, ale samotná kapela vykazovala na pódiu takové množství energie, že to v tomto případě ani moc nevadilo.

Foals předcházela velká očekávání. Jejich poslední deska "Holy Fire" byla kdejakým hudebním publicistou nebo trendařem vychválena až do nebes, nicméně vystoupení na Rock For People patřilo spíše mezi ty vlažnější. Odměřené chování a zamračená tvář frontmana Yannise Phillippakise působila ve spojení s výbornou rozjuchanou hitovkou "My Number" přinejmenším podivně a zvláštní bylo i jeho skákání do publika, neboť své koutky úst ani na rukou nadšených příznivců nezvedl. Nebylo to špatné a určitě je fajn, že česká premiéra proběhla ještě relativně včas, ale toho dne tady prostě hráli lepší.

I když jej mnozí nadšeně přivítali a v zásadě neodehrál špatný koncert, tak ne, nehovoříme o Karlu Gottovi (report zde). Nezlobte se na mne, ale na rozdíl od kolegy Malara jsem přesvědčen o tom, že tento zpěvák na festivalu typu Rock For People nemá co dělat. Ani jako úlet. Řeč je o Queens Of The Stone Age (report zde).

Klaxons, Rock for People, Hradec Králové, 4.7.2013
© Adam Hencze / musicserver.cz
Britské Klaxons provázely dvě věci. Zaprvé mizerné nazvučení, ve kterém se utápěly vokály Jamie Reynoldse a Jamese Rightona, zadruhé našťastné zařazení hned po nařachaném a naprosto fantastickém koncertě Queens Of The Stone Age, po kterých, ať by přišel na řadu kdokoliv, jen těžko by se vysoce nastavené laťce vyrovnal. I tak ale byli Klaxons naživo velmi dobří. Věci z jejich vychvalovaného debutu "Myths Of The Near Future" už sice nezněly tak svěže jako před lety, ale třeba "Echoes" nebo "Twin Flames" z dvojky "Surfing The Void" stále dokázaly způsobit v publiku nemalé pozdvižení. Vůbec nejlepší ale byly překvapivě až ukázky z připravované a dosud nepojmenované třetí studiovky. Vypadá to, že se máme na co těšit.

Modestep jsou považováni, alespoň podle propagačních materiálů a pověsti, která je předchází, za nástupce The Prodigy nebo Pendulum. Jejich vystoupení na Rock For People ale ukázalo, že toto přirovnání ještě není tak úplně na místě. Modestep stále ještě hrají trošku nižší ligu a to jak v oblasti chudší pódiové prezentace, tak i coby jejich vlastní tvorby. To ale neznamená, že by šlo o špatný koncert. Jejich lámané melodie, dubstepové dropy a vůbec celý vlastní materiál lemovaný hitovkami "Another Day", "Show Me A Sign" nebo "Sunlight" dokázal unavené publikum znovu rozeskákat a pořádně si zapařit. Patří sice stále spíše do klubu než na velká pódia, ale chcete-li se během koncertu pořádně vyřádit, srovnatelných zástupců elektronické scény mnoho nenajdete.

Pokud tedy nepočítáme izraelského Borgorea, který v rozjetém mejdanu pokračoval a lidem, kteří se loni nedostali na perfektní Skrillexovu show, i díky jeho coveru trošku přiblížil, jak to tehdy vypadalo. V obou případech platí, že se určitě vyplatí sledovat je dál, potenciál k dalšímu růstu jim nechybí.

Modestep, Rock For People, Hradec Králové, 4.7.2013
© Tereza Ticháčková
Pokud jste se ani po těchto vyčerpávajících divočinách nechtěli vracet do studeného stanu, mohli jste na improvizované stagi naproti hlavnímu pódiu strávit zbytek večera. Právě tam se totiž se zpěvákem Blackbirdem, usměvavým superstáristou Petrem Ševčíkem a celou řadou dalších, především kolemjdoucích fanoušků dal strávit krásný zbytek večera. Sice všichni hráli na špatně nazvučené nástroje, mnohdy i falešně zpívali, ale pomocí známých hitů a vypouštění lampiónů do nebe dokázali vytvořit tak krásnou a hřejivou atmosféru, že jste si připadali jako v lese u táboráku. Po loňském tanci v dešti ve stanovém městečku se tak opět ukázalo, že pokud jde o nadšení, sounáležitost a vytváření neopakovatelné atmosféry, nemá u nás Rock For People konkurenci.

NÁZORY
  • Asi jsem byl jinde... (Tonda, 08.07.2013 13:56) Reagovat

    Nicméně pro mě a) byli QTSA největší zklamání z celého letošního ročníku a až na výjimky předvedli ušlechtilou nudu - a to jsem se na ně fakt těšil b) to, že měl Gott větší úspěch je bez debaty c) z místa, kde jsem stál já, ho ale měli větší i Foals nebo Modestep - kteří mi obojí přišli jako vynikající...

    • Re: Asi jsem byl jinde... (lucas, 15.07.2013 16:09) Reagovat

      myslím že si byl určitě jinde,i kdyby se ti ta muzika nelíbila tak slovo nuda se určitě nehodí k tomuhle koncertu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Fotogalerie: První den maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (11.08.2023 14:04)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Recenze: Z vnitřních běsů vykřesali Queens Of The Stone Age povedené rockové album "In Times Of New Roman..." (26.06.2023 00:00)
- Nejvíc nej: Pět songů skupiny Foals, které by vám neměly uniknout (23.06.2023 08:00)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Josh Homme prodělal rakovinu. "Poslední roky byly nejhorší v mém životě," říká (16.06.2023 18:56)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu