České publikum si muselo Bloc Party vydupat zpět

03.07.2013 15:43 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Bloc Party svým debutem pobláznili svět a postupně si vybudovali pověst kapely, která sice stále hledá svou vlastní tvář, ale naživo to umí pořádně rozjet. O tom se mohlo české publikum přesvědčit před čtyřmi roky na Rock For People, nyní tu šanci dostalo podruhé a na stejném místě. Jak to dopadlo?

Live: Bloc Party

místo: Rock For People, Hradec Králové
datum: 2. července 2013

Bloc Party, Rock for People, Hradec Králové, 2.7.2013
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Vystoupení Bloc Party na Staropramen stage na letošním Rock For People potvrdilo pár faktů. Jednak jim to pořád ještě šlape a dokáží si získat a roztančit publikum, a jednak také to, že tahle kapela má daleko k nějaké vnitřní harmonii. Jestli si fanoušci naivně myslí, že plánovanou uměleckou pauzu si vybírají pouze k načerpání sil, pravda bude nejspíš někde jinde. Zatím z ne zcela jasných důvodů s nimi přestal hrát bubeník Matt Tong a byl nahrazen (nejspíš až do konce turné) Sarah Jones z New Young Pony Club. Ta jediná nakonec vypadala, že ji to baví. Zatímco frontman Kele Okereke předváděl standardní výkon, kytarista Russell Lissack s baskytaristou Gordonem Moakesem působili dojmem, že se nemůžou dočkat dne, až si zase budou moci jít po svých. Atmosféru celého vystoupení ještě potápěli fanoušci Thirty Seconds To Mars, kteří už si zabírali místa pod pódiem, a snažení nějakých Bloc Party jim bylo šumák.

Nakonec tedy lze v zásadě říct, že Česká republika nezažila nejpovedenější koncert londýnského čtyřlístku, ale výše popsaná negativa nemohla zabránit příznivcům, aby si vystoupení svých oblíbenců pořádně užili. Muzikanti nastoupili přesně o půl deváté a svůj rozjetý setlist nastartovali singlovkou "Octopus" z jejich posledního alba "Four". A kdyby nedošlo na "Waiting For The 7:18", nedošlo by k žádnému výraznějšímu zpomalení (i když "I Still Remember" nebo "So Here We Are" by určitě potěšily). Výběr písní byl (hádal bych, že k všeobecné radosti všech přítomných) složen především ze staršího materiálu a například rozporuplné "Intimacy" zůstalo úplně ignorováno.

Bloc Party, Rock for People, Hradec Králové, 2.7.2013
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Co bohužel srazilo celé vystoupení na zem, byly technické problémy, za něž sice kapela nemohla, ale samotný koncert tím značně utrpěl. Asi po půl hodině Kelemu a spol. selhal zvuk a pódium se na nějakých patnáct minut ponořilo do tmy. Publikum sice několik minut trpělivě čekalo, ale netrvalo dlouho a lidé začínali postupně odcházet. Určitě stojí za to zmínit intenzivní vydupávání (které snad Rock For People ještě nezažil) a vyvolávání, ale nakonec se pauza protáhla, a Hradec Králové tak zůstal o menší část setu bohužel ochuzen.

Závěrečnou část odstartoval nový singl "Ratchet", který se společně s dalšími čtyřmi skladbami objeví na chystaném srpnovém EP "The Nextwave Sessions", nejspíš labutí písni Bloc Party. A jestli by to tak mělo opravdu být, právě zmíněný singl naznačuje, že by to byla velká škoda, protože novinka skvěle funguje jak z nahrávky, tak naživo.

V závěrečných minutách pak ještě došlo na "Flux" (song kapela rozjela vtipným intrem, v němž zahráli kousek "We Found Love" od Rihanny) a "Helicopter", se kterou dali (snad ne na vždy) českému publiku sbohem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY