U singlů to nezůstalo

09.08.2013 15:15 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Před rokem atakovali celosvětové hitparády chytlavým singlem "Feel The Love", letos přišli rovnou s celou deskou - to jsou britští Rudimental. Průběžně nás zásobovali dalšími velmi podařenými singly a nepolevili. Kvalitu si udrželi i na debutové nahrávce "Home".
8/10

Rudimental - Home

Skladby: Home, Feel The Love (feat. John Newman), Right Here (feat. Foxes), Hell Could Freeze (feat. Angel Haze), Spoons (feat. MNEK & Syron), Hide (feat. Sinead Harnett), Powerless (feat. Becky Hill), More Than Anything (feat. Emeli Sandé), Not Giving In (feat. John Newman & Alex Clare), Baby (feat. MNEK & Sinead Harnett), Waiting All Night (feat. Ella Eyre), Free (feat. Emeli Sandé)
Vydáno: 29.04.2013
Celkový čas: 56:23
Vydavatel: Warner Music
Britská čtveřice Rudimental zaznamenala minulé léto velký úspěch se svým singlem "Feel The Love" s hostujícím zpěvákem Johnem Newmanem. Chytlavá skladba bořila hitparády a vyšplhala se dokonce až na první místa v hudebních žebříčcích. Od té doby se kapele jen a jen dařilo. I následující singl "Not Giving In", ve kterém si opět zahostoval John Newman společně se zpěvákem Alexem Clarem, se dočkal nevídaného úspěchu. Rudimental nepolevili ani ve svém čtvrtém singlu "Waiting All Night" doprovázeném srdceryvným videoklipem. Někomu to může připadat jako laciné gesto, jehož cílem je pouze masové sdílení na sociálních sítích. Odmysleme si však video a stále nám zůstane velice podařená písnička.

To všechno však byly songy ve svižném rytmu s výraznými hlasy a silnými refrény. Ve výčtu singlů jsem však nezmínil "Spoons" - úplně první skladbu z debutu doplněnou vokály zpěvačky Syron a zpěváka MNEKa. Mnozí se mohou podivovat nad tím, jak je možný tak výrazný žánrový skok od rychlého drum'n'bassu k relaxačnímu chill-outu. První dojmy? Je to nuda! Stejný povzdech přijde u stejně laděného songu "Hide" či u o trochu živějšího "Baby" (ne, vážně to není od elektronické dvojice Disclosure). Jenže to by byl až moc unáhlený závěr, nemyslíte? Stačilo mi pár poslechů a uvědomil jsem si sílu těchto skladeb. Jsou krásnou ukázkou toho, že Rudimental nedělají jen (prvoplánové) rádiovky. Možná, že je i mnohonásobně převyšují. "Home" díky tomu žánrově nestrádá a přináší hodně zajímavých hudebních poloh.

Rudimental dávají na desce prostor především lokálním zpěvákům z Británie, kteří nejsou vyloženě známí (například již zmiňovaní Alex Clare, John Newman, Syron či MNEK). Jsou tady vlastně dvě výjimky. První je americká rapperka Angel Haze. Podílela se na skladbě "Hell Could Freeze", kde do klidného hudebního podkladu s temným zvukem klavíru přispěla celkem svižným rapem, u kterého jistě zamrazí. A druhou výjimkou je známá Emeli Sandé, která si zahostovala rovnou ve dvou písních. Opravdu skvělým vokálem obohatila "More Than Anything", což je vlastně jeden z vrcholných momentů desky. Skladbě nechybí energický refrén, vydařená hudební produkce, gradující tempo a samozřejmě kouzelný hlas Emeli. Ten uslyšíme ještě v úplně posledním songu "Free". Co k němu dodat kromě toho, že má (opět) skvělou hudbu a velice povedený text? Snad jen, že důstojně uzavírá celé album. Od posledního songu se však vrátím ještě na samý začátek. Byla by totiž škoda nezmínit titulní "Home" - jednu z nejnávykovějších písní na desce vůbec. Ležérní zpěv okořeněný funky rytmem prostě jen tak neomrzí.

Po všech slibných singlech, kterými nás Rudimental v průběhu roku zásobovali, splnili s debutovou deskou "Home" veškerá očekávání. Za celkem krátkou dobu se jim podařilo vyšplhat se nejen na vrcholy hudebních žebříčků, ale i na vrchol v prodejnosti desek. Inu, zasloužili si to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY