Nové desky pro 27. týden

30.06.2013 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Prázdniny jsou tu a s nimi i mírně vyprázdněné stojany s novou hudbou. Něco se v nich ale přece jen najde. Například to bude rapper Wale s řadou hostů, špičková muzikálová zpěvačka Audra McDonald, a především pak mezinárodní grupa rockerů a metalistů zastoupená norskými Shining a Sirenia, americkými Deap Vally, či australskými Atlas Genius.
Pokud se v pondělí 1. července vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Wale - The Gifted (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop

Wale - The Gifted
Americký rapper Wale svým druhým albem "Ambition" v roce 2011 lehce pročísl hip hopovou scénu a to především díky singlu "Lotus Flower Bomb", který vyhrál řadu cen a byl i nominovaný na žánrovou Grammy. Nyní by jistě rád na tento úspěch navázal novinkou "The Gifted". Aby se lehce odlišil, vynechal ty nejznámější jména producentská jména a radši využil více hostů, které si pozval do studia. Vedle Walea se tak za mikrofon i k autorství a produkci některých písniček postavili Meek Mill, Cee Lo Green, Yo Gotti, Lyfe Jennings, Nicki Minaj, Juicy J, Rihanna, Ne-Yo, Rick Ross, Wiz Khalifa, 2 Chainz, Jerry Seinfeld, Tiara Thomas nebo French Montana. Jestli máte pocit, že těch hostů je poměrně dost, pak vězte, že jich není tolik, aby obsadili všech šestnáct písniček, které se na "The Gifted" vlezly. Některé z nich prezentuje Wale na svém webu.


Atlas Genius - When It Was Now (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock

Atlas Genius - When It Was Now
Fandové indie rocku se mohou těšit na novou krev! O slovo se hlásí australští Atlas Genius, kteří vydávají svou debutovou desku "When It Was Now". Nahrávce předcházel singl "Trojans", vydaný už začátkem května roku 2011. Kapela stihla od té doby vyrazit na velké turné a zahrát si na jednom pódiu po boku kapel jako Silversun Pickups nebo Wolf Gang a Animal Kingdom. Dosavadní recenze hodnotí nahrávku velmi pozitivně a mnohé melodie označují až za "nakažlivě chytlavé". Sami se přesvědčte poslechem ukázek na stránkách internetového obchodu Amazon.com.


Audra McDonald - Go Back Home (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: muzikálová hudba

Audra McDonald - Go Back Home
Jedna z elitních amerických muzikálových zpěvaček, majitelka pěti cen Tony Audra McDonald se v loňském roce vedle účinkování v seriálu "Private Practice" opět vrátila na prkna Broadwaye, aby zde ztvárnila hlavní roli v Gershwinově "Porgy And Bess". Navíc po sedmi letech natočila i sólovou desku. Nástupce "Build A Bridge" dostal příznačný název "Go Back Home" a zpěvačka na něm opět spolupracovala s Dougem Pettym, který produkoval zmíněného předchůdce. Celkem spolu vybrali a za spolupráce orchestru pod taktovkou Andyho Einhorna natočili dvanáct skladeb, jejichž autory jsou jak osvědčení Adam Guettel, Michael John LaChiusa, Richard Rodgers, Oscar Hammerstein III. nebo Stephen Sondheim, tak i méně známí Adam Gwon, Zina Heisler, Marcy Goldrich, či Will Reynolds. Ukázky všech skladeb nabízí na svých stránkách vydavatelství Nonesuch.


Deap Vally - Sistrionix (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: rock / blues rock

Deap Vally - Sistrionix
Pod Deap Vally se skrývá dámské rockové duo. Lindsey Troy třímá v rukou kytaru a mikrofon a její kolegyně Julie Edwards má na starost zase bicí. Děvčata mají za sebou docela bohatou publikaci na internetu, kterou po dvou letech svého působení završují vydáním plnohodnotného debutu "End Of The World". Nutno dodat, že jejich umu si všimly také ostatní kapely rockové scény: The Vaccines nebo taky Muse si je vyžádali jako předskokana na vybraných koncertech. Ukázky z celé desky najdete k poslechu na webovkách vydavatelství.


Marco Beltrami - World War Z (soundtrack) (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: filmová hudba

Marco Beltrami - World War Z (soundtrack)
Tento týden vstoupil do českých kin americký sci-fi thriller "Světová válka Z" s Bradem Pittem v hlavní roli a příští týden se k němu přidá i soundtrack. Hudbu k filmu vyprávějícím o rychle se šířící nákaze lidstva má na svědomí Marco Beltrami, který má ve svém portfoliu například celou sérii "Scream", "Smrt čeká všude", "Resident Evil", "Já, robot" a další. Pro soundtrack pak vybral celkem jedenáct skladeb, ovšem nezařadil tam ani instrumentální "Isolated System" ani písničku "Follow Me", kterou pro film nahráli Muse. Ukázky z "World War Z" najdete v internetovém obchodě Amazon.com.


Rebellious Spirit - Gamble Shot (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hard rock

Rebellious Spirit - Gamble Shot
Rebellious Spirit budou nejvíce zajímat příznivce řízného hard rocku. Mladá čtveřice muzikantů pochází z jižného Německa a stáří členů nepřesahuje dvacet let. Talent se ale zjevně nezapře, a tak míří na pulty jejich prvotina "Gamble Shot". Určitě se podívejte na trailer k albu a pak si poslechněte ukázky z desky na stránkách spv.de. Pak dáte možná za pravdu jednomu z názorů, který říká: "Naděje, že omladina nutně nemusí trávit celé dny u počítačů, pořád žije!"


Shining - One One One (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: avantgardní metal / experimentální rock

Shining - One One One
Norská kapela Shining v roce 2010 díky albu "Black Jazz" konečně prorazila se svým stylem založeným na metalu s jazzovými prvky. Nyní se vrací s novinkou "One One One", kde už ovšem není vliv jazzu natolik patrný. Celkem si připravili devět skladeb, jejichž styl je tentokrát o dost tvrdší, nicméně ani tentokrát nelze hovořit o tradičních hudebních postupech. To koneckonců zjistíte i poslechem celé nahrávky na webu Shining.


Sirenia - Perils Of The Deep Blue (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: gothic metal

Sirenia - Perils Of The Deep Blue
Stáj vyhlášeného vydavatelství Nuclear Blast tlačí do popředí formaci Sirenia. Kapela, která se i několikrát předvedla českému publiku naživo, uvádí na trh své šesté studiové album napěchované doom a gothic metalem. Základy této desky byly položeny už před dvěma lety, kdy oficiálně začaly přípravy textů. Není proto divu, že do něj muzikanti tolik vkládají: "Tato deska posunuje tvorbu Sirenia na další level. Jednoznačně poznáte náš rukopis, ale současně to bude znít tak, jak jsme se vám ještě nikdy neprezentovali. Do psaní jsem se prostě vžil a jsem velmi zvědavý, jaké budou ohlasy fanoušků," prozradil kytarista, basák, klávesák a druhý vokalista Morten Veland. Jestli má hudebník pravdu, posuďte sami poslechem několika ukázek na webu nuclearblast.de.


The Avett Brothers - Live, Volume 3 (DVD) (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk rock

The Avett Brothers - Live, Volume 3
Americká folk rocková skupina The Avett Brothers se po velkém úspěchu s deskou "The Carpenter", která bodovala i v našem loňském výročním žebříčku, dále prosazuje i mimo Spojené státy. Pokud byste měli chuť objevovat především starší nahrávky před "The Carpenter", pak máte možnost prostřednictvím koncertního DVD "Live, Volume 3", kde je zachycený jejich koncert ze srpna 2009 v Bojangles Coliseum v městě Charlotte v Severní Karolíně. Vedle šestnácti skladeb DVD obsahuje i dokumentární část, jak koneckonců naznačuje i trailer na Vimeo.com.


Dále vychází:

Adiemus - The Collection /Ltd (EMI)
Agathodaimon - In Darkness (Mystic Production)
Autopsy - The Headless Ritual (Mystic Production)
Darkane - The Sinister Supremacy (Mystic Production)
Edenbridge - The Bonding (Mystic Production)
Extol - Extol (Mystic Production)
Huntress - Starbound Beast (Mystic Production)
Last Warning - Progression (Mystic Production)
Locrian - Return To Annihilation (Mystic Production)
Manegarm - Legions Of The North (Mystic Production)
Mumakil - Flies Will Starve (Mystic Production)
Proclaimers - The Very Best Of (EMI)
Runrig - Stepping Down The Glory Road (EMI)
Různí - Café Del Mar 19 (H'art)
Různí - Nej hity na pláž a k vodě (Universal)
Santa Cruz - Screaming For Adrenaline (Mystic Production)
Victorius - The Awakening (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Atlas Genius - When It Was Now (Supraphon/Warner Music)
De La Soul - 3 Feet High And Rising (Supraphon/Warner Music)
Skid Row - United World Rebellion/One (EMI)
Talking Heads - Fear Of Music (Supraphon/Warner Music)
Yes - Tales From Topgraphic Oceans (Supraphon/Warner Music)

Reedice:
20 Let Porty (Supraphon)
Album Karla Vlacha 2 (Supraphon)
Album pohádek (Supraphon)
Antonio Vivaldi - Koncerty pro hoboj, Koncerty pro fagot (Krejčí, Herman, Východočeský státní komorní orchestr Pardubice, Pešek) (Supraphon)
Classical Anniversary Beno Blachut 1. (Supraphon)
Classical Anniversary Libor Pešek 2. (Supraphon)
Česká dechová muzika 6 (Supraphon)
Divadelní vzpomínky 3 - Josef Kemr (Supraphon)
Emil Hlobil A Klement Slavický - Tryzna mučedníkům, Lidice, Cesta ke světlu (Supraphon)
Folkforum - Spolu (Supraphon)
František Hrubín - Čarovné pohádky (vypravuje Josef Kemr) (Supraphon)
Frédéric Chopin - Balady (Supraphon)
Historie psaná šelakem - Písně ze světových zvukových filmů na gramodeskách značky Ultraphon/Esta 1930-1947 (Supraphon)
Historie psaná šelakem - Setleři nejen jako průkopníci trampské písně v nahrávkách populárních písniček na gramodeskách Ultraphon 1929-1944 (Supraphon)
Jaromír Kincl - Rákosníček (Vypravuje Jiřina Bohdalová) (Supraphon)
Jazzman Cimrman (původní LP) - (Supraphon)
Johann Pachelbel, Johann Jakob Froberger - Skladby pro klavichord (Tůma,J.) (Supraphon)
Josef Mysliveček, Leopold Koželuh, František Xaver Dušek - Notturna a parthie (ČPS / Veselka / Komorní harmonie, Musici Pragenses,...) (Supraphon)
Karel Růžička a sólisté - (Supraphon)
Marek Kopelent a Miloslav Kabeláč a Luboš Fišer - Ten ptačí zpěv - Symfonie Č. 3 - Koncert pro dva klavíry (Ohlsson, Veselá, ČF) (Supraphon)
Minnesengři - Bělovláska (Supraphon)
Našim nejmenším (Supraphon)
Nejvýznamnější textaři české populární hudby - Ferdinand Havlík 1. (Supraphon)
Nejvýznamnější textaři české populární hudby - Ferdinand Havlík 2. (Supraphon)
Nejvýznamnější textaři české populární hudby - Vladimír Čort 1. (Supraphon)
Nejvýznamnější textaři české populární hudby - Vladimír Čort 2. (Supraphon)
Nová díla českých skladatelů (PKS, Neumann, Musica Viva Pragensis, Vostřák, ČF, ANČERL, Komorní Harmonie, Pešek) - (Supraphon)
Odjezd v 15.30 aneb mimořádný vlak Ladislava Vodičky (Supraphon)
Pavel Josef Vejvanovský - Serenády a sonáty (PKS, ČL, ČF a FOK) (Supraphon)
Pavel Josef Vejvanovský - Orchestrální skladby (Supraphon)
Petr Němec - Singly 1969 - 1987 (Supraphon)
Pop - Albová výročí 4. - (Supraphon)
Potlach v údolí 3 - (Supraphon)
Pozdravy orchestru Karla Vlacha (Supraphon)
Recitál Sboru Lubomíra Pánka (V. Hybš se svým orchestrem, M. Dvořák se svou skupinou) (Supraphon)
Sergej Rachmaninov - Klavírní koncert č. 2, Rapsodie, Preludia (Pokorná, Kameníková, SFB, Waldhans, Pinkas) (Supraphon)
Sonja Salvis Gustav Brom se svým ochestrem - (Supraphon)
Strýček Jedlička - Meluzínka Minka a zvířátka (Supraphon)
Supraphon PopAlbum 6. - (Supraphon)
Twist, Twist, Twist 2 - (Supraphon)
Václav Hybš hraje na kolonádě - (Supraphon)
Weathers Felicia - Na křídlech zpěvu (Supraphon)
Wolfgang Amadeus Mozart - Koncertantní symfonie (Suk, Škampa, ČF, Redel) (Supraphon)
Wolfgang Amadeus Mozart - Serenáda č. 10 (Komorní harmonie / Pešek) (Supraphon)
Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonie (Východočeský státní komorní Orchestr Pardubice / Pešek) (Supraphon)
Zdeněk Pulec - Trombón (Supraphon)
Zelené písničky - (Supraphon)
Zlatovláska (účinkují Sabina Laurinová, Petr Štěpánek,..) (Supraphon)
Zmatky Hanuše Hanuše - (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY