shop.musicserver.cz
Top 10: Karel Gott, jak ho asi neznáte

Top 10: Karel Gott, jak ho asi neznáte

Vydáno: 02.07.2013 08:00 v sekci Publicistika - Milan Menčík | foto: archiv Karla Gotta

Když se řekne Karel Gott, každý si představí naši největší star zpívající popové kantilény v perfektně střiženém obleku. Ale Mistr umí být i vtipný a občas i ujetý. Zatím nevíme, co čekat od jeho vystoupení na Rock For People, ale některé nečekané kousky jeho kariéry jsme pro vás shromáždili v dnešním článku.

Karel Gott
© drbej.cz
Lidé, kteří si zakládají na své perfektní image, mohou po čase působit unyle, nudně, ba někdy i směšně. Karel Gott byl vždycky za šarmantního elegána, svoji auru ale neváhal často shodit a tím se znovu přiblížit obyčejným lidem. Za všechny příklady jmenujme miniroličku ve filmu "Dědictví aneb kurvahošigutntag", kde si zahrál sám sebe, mnoho skečů v zábavných večerních pořadech například s Felixem Holzmannem nebo Karlem Šípem a v neposlední řadě i řadu nečekaných hudebních spoluprací. Jako především popový zpěvák nahlédl do světa rokenrolu, rocku, jazzu, swingu, country i dechovky. Vybrali jsme pro vás deset kousků, které ukázaly jeho jinou tvář.

10. místo: Dál za obzor (+ Olga Lounová)

Karel Gott
Náš mnohokrát Zlatý slavík je známý také tím, že často pomáhá mladým, začínajícím a nadějným zpěvákům. Díky Olze Lounové a jejímu propojení s Kouzelníkem Žitem si navíc možná zajistil i přízeň vyšších sil na další období. Ono není nikdy od věci mít svoji kariéru posichrovanou i u těchto mocností.


9. místo: Rot Und Schwarz

Karel Gott
Německo je pro Gotta země zaslíbená. Umělec se netají svou láskou k rocku, ale jelikož v dobách komunistických neměl tento styl u nás na růžích ustláno, dovolil si přezpívat hit Rolling Stones "Paint It Black" pouze v němčině. Ale jak! Namíchal do toho lidovou muziku, housle a chyběl už snad jen cimbál. Píseň "Rot Und Schwarz" vyšla v roce 1969 na desce "In Einer Welt Für Uns Zwei".


8. místo: Včelka Mája

Karel Gott
"Včelka Mája" je možná nejkratší popový hit všech dob. Píseň napsaná Karlem Svobodou (a otextovaná do češtiny Zdeňkem Rytířem) bourala žebříčky popularity v německy mluvících zemích a samozřejmě také u nás. Jistě i vás v létě občas píchne Mája či její kamarád Vilík nebo omylem rozšlápnete na trávníku Hopa...


7. místo: Tři znova

Karel Gott
Zlatý slavík dokáže dělat druhým radost nejen zpěvem, ale třeba i pouhou účastí na nějakém projektu či prostě legraci. Leoš Mareš byl na letošních narozeninách obdarován partou kamarádů videoklipem na životopisně přetextovaný vlastní hit "Tři slova". A malou roli si v něm zahrál i Gott. Ruku na srdce, kdo by nechtěl, aby tento pán nosil na sobě triko s nápisem, že právě toho dotyčného má rád?


6. místo: Lady Carneval (verze Wanastowích vjecý)

Karel Gott
Wanastowi Vjecy na své výběrové dvojCD zařadili i několik coververzí a jednou z nich byla i předělávka Gottova hitu, se kterým ohromil Rio De Janeiro. "Lady Carneval" provází animovaný klip, kterým se samozřejmě Gottova postava táhne jako červená nit, a na závěr písně pomohl tuto skladbu vygradovat i sám zpěvák hlasově, včetně neodmyslitelného dodatku: "Chlapci, je to tam!"


5. místo: Fantom opery (+ Eva Urbanová)

Karel Gott
Konec legrace, Mistr dokáže i pořádně zvážnět a přitvrdit. V roce 2010 byl na turné s operní pěvkyní Evou Urbanovou, která se netají svojí láskou k tvrdé muzice. Společně na koncertní šňůře zpívali třeba i písně od Queen, tady si ale podali "Fantoma opery" v pěkně přitvrzené verzi.


4. místo: Für Immer Jung (ft. Bushido)

Karel Gott
Rázem se dostáváme na úplně jinou stranu barikády. Karel Gott si vypůjčil do svého repertoáru od kapely Alphaville hit "Forever Young". V češtině nese tato skladba název "Být stále mlád", v němčině "Für Immer Jung". Gott je u našich západních sousedů mimořádně populární, daří se tam i německému gangsta-rapperovi Bushidovi, a jelikož jeho matka je velkou Gottovou fanynkou, spolupráce těchto dvou tak odlišných světů dostala konkrétní obrysy a v roce 2009 byla dotažena dokonce. Jenom škoda, že si Gott v klipu neoblékl kalhoty se širokými nohavicemi, nedal čepici kšiltem dozadu a nezačal posílat všechny k šípku.


3. místo: Jez (+ Banjo Band Ivana Mládka)

Karel Gott
Ivan Mládek patří v našich luzích a hájích k nejoriginálnějším a zároveň nejvtipnějším interpretům a se svým Banjo Bandem brázdí stejně jako Gott pódia už desítky let. Proto není divu, když si v roce 1979 velký hit "Jez" zazpívali společně přímo v sále velké Lucerny. A při kloktání vody se Gott ani nezakuckal.


2. místo: Zdvořilý Woody

Karel Gott
V roce 1963 přijal Gott angažmá v divadle Semafor a Jiří Šlitr se jmenovcem Suchým mu napsali nejenom písně typu "Oči má sněhem zaváté", ale i tuto úleťárnu. Mistr jako jódlující kovboj ve vůbec prvním československém videoklipu, který začíná dialogem mezi dvěma voly "Hele vole, to je Woody, vole," je nedodolatelný. Takže milé krávy, jedna, dvě, tři a šup, pojďte plnit kontigent JZD.


1. místo: Škoda lásky (+ Marcela Holanová)

Karel Gott
U Vejvodova hitu "Škoda lásky" je možno spatřit důkaz, že ani dechovka není Gottovi cizí. S Marcelou Holanovou tentokrát zavolal "Čau, lásko" svým milostným baladám a společně se dali do této polky. Při Gottových tanečních schopnostech by bylo zajímavé sledovat, jak by se popral i s tímto tancem samotným.


I z výše uvedených důvodů je patrné, že se během vystoupení Karla Gotta na Rock For People, které se odehraje ve čtvrtek 4. července, můžeme dočkat nejednoho překvapení.

NÁZORY
  • ... (effect18, 02.07.2013 10:34) Reagovat

    Je mi jasné, že článek jenom vybírá některé mistrovy ,,úlety," ale při pohledu na titulek se mi vybavilo jeho mihnutí se v klipu H.P.T.N. od PSH.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Hrdina klipu The Rolling Stones "Mess It Up" ví, že to podělal, návrat je ale těžký (22.12.2023 07:55)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Hackney Diamonds" Rolling Stones (14.12.2023 08:00)
- The Rolling Stones vydají živák "Hackney Diamonds" a vyrazí na turné (03.12.2023 12:55)
- Ani Viktor Sheen nesesadil Viktora Sheena z čela české albové hitparády (16.11.2023 16:00)
- Dechberoucí život skladatele Karla Svobody představuje výpravná monografie "Žít" (14.11.2023 20:23)
- Ani The Rolling Stones nesesadili Viktora Sheena z čela domácí albové hitparády (03.11.2023 07:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu