shop.musicserver.cz
Paramore, Dutch Uncles, Velký sál Lucerny, Praha, 19.6.2013

Paramore není nikdy dost

Vydáno: 20.06.2013 19:05 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Paramore se po dvou letech vrátili do České republiky, aby Lucerně zaplněné převážně mladými děvčaty ukázali, že jim personální přetřesy neubraly na přesvědčivosti a že novinky z eponymního čtvrtého alba budou naživo fungovat stejně jako starší kousky. Jak se jim to podařilo, se dozvíte v naší reportáži.

Live: Paramore

support: Dutch Uncles
místo: Lucerna, Praha
datum: 19. června 2013
setlist: Interlude - Moving On, Misery Business, For A Pessimist, I'm Pretty Optimistic, Decode, Now, Renegade, Pressure, Ain't It Fun, The Only Exception, Let The Flames Begin, Fast In My Car, Ignorance, Looking Up, Whoa, Anklebiters, That's What You Get, Still Into You, Proof, Brick By Boring Brick
Fotogalerie

Paramore, Velký sál - Lucerna, Praha, 19.6.2013
© David Karas / musicserver.cz
Večer v tradičně rozžhaveném Velkém sále Lucerny otevřeli britští Dutch Uncles. Manchesterští rodáci s vizáží upjatých studentíků informatiky svůj indiepop, čerpající tu od The Wombats, támhle od Everything Everything, pumpovali do diváků s neutuchající euforií, dominujícím prvkem jejich show však byly frontmanovy poťouchlé taneční kreace. V souhrnu šlo o vesele strávenou půlhodinu, která na hlavní hvězdy večera příjemně navnadila.

Paramore na pódium nastoupili chvíli po jednadvacáté hodině a za obrovského křiku svých příznivců svůj set zahájili netradičně - mezihrou "Moving On", která staví pouze na hlasu zpěvačky Hayley Williams a doprovodu na ukulele Taylora Yorka. Řady převážně dívčího publika s oranžově zbarvenými vlasy se však nenechaly vykolejit a své oblíbence ihned doplňovali sborovým zpěvem, který byl snad ještě hlasitější, než hudba linoucí se z pódia. Nutno říct, že ani po zbytek koncertu tomu nebylo jinak. Ať už se hrála následující "Misery Business", některá z nových skladeb nebo naopak vykopávky z debutu "All We Know Is Falling", bylo jasné, že publikum má své idoly dokonale nastudovány.

Paramore, Velký sál - Lucerna, Praha, 19.6.2013
© David Karas / musicserver.cz
Pomineme-li slabou hlasitost zpěvaččina mikrofonu, který byl přes zvuk bicích zřídkakdy slyšet, zůstává rozporuplnou součástí koncertu samotná sestava muzikantů, která se na pódiu tříštila na tři části. Tu první tvořila čtyřiadvacetiletá divoženka Hayley, druhou duo Taylor York a Jeremy Davis a tu třetí pak doprovodní muzikanti schovaní za hradbou světel a odposlechů - Jon Howard, Illan Rubin a Yorkův starší bratr Justin, mimo jiné také bývalý přítel Katy Perry.

Každý z nich si jel to svoje: drobná Hayley chvíli nepostála, do mikrofonu štěkala texty a bylo jí všude plno - pobíhala sem a tam, poskakovala na místě a nechyběly ani ikonické vysoké výkopy. Její charisma bylo nepřehlédnutelné a nebylo pochyb o tom, kdo je tady hlavní hvězdou večera. To Taylor York s Jeremy Davisem působili jako sehraná dvojka - synchronizované pózy nebyly výjimkou a došlo i na kotrmelce, přemety, vyplazené jazyky nebo polehávání po zemi. Parťácké vylomeniny ale s poletující zpěvačkou protnuli jen výjimečně. Jako pěst na oko proti tomu působila zbývající doprovodná trojice, která s kamennou tváří hrála nezúčastněně v pozadí. Navzdory výkřikům "We are Paramore!" se tak nezdálo, že před vámi stojí plnohodnotná kapela, nýbrž jen slepenec jejích tří částí, kterému to sice dohromady hraje skvěle, ale přece jen působí poněkud nekonzistentně.

Paramore, Velký sál - Lucerna, Praha, 19.6.2013
© David Karas / musicserver.cz
To však neznamená, že by šlo o špatný koncert, naopak. Přítelkyně kytaristy New Found Glory mezi bravurně odzpívanými písněmi nezapomínala ani na poctivé řečnění. Na přetřes tak dle očekávání přišla chvála českého hlavního města, které si trojice během předchozího volného dne stihla prohlédnout, obtíže při restartování Paramore bez bratrů Farrových nebo nějaké ty motivační proslovy ve stylu "stay strong".

Kapela bohužel vynechávala celou řadu starších hitů, kupříkladu "Crushcrushcrush", "Hallelujah", "Playing God" nebo "Monster", naproti tomu ale do setlistu zařadila méně známou, nicméně velmi povedenou "Renegade" z EP "Singles Club" a pochopitelně i novinky ze čtvrtého výlisku "Paramore". Vedle singlů "Now" nebo "Still Into You" se tak dostalo i na výbornou "Ain't It Fun", která naživo funguje ještě lépe než z desky, a také na přímočarou "Anklebiters", během které si několik fanoušků mohlo zaskotačit na pódiu spolu se svými oblíbenci. Rozpustilá zpěvačka pálila jednu přímočarou rozbušku za druhou, a tak nebylo divu, že koncert utekl jako mnohými vytoužená voda, které se od organizátorů dostalo alespoň lidem v prvních řadách. Před přídavkem "Proof" pak došlo k jednomu z nejpříjemnějších momentů večera, když domluvení fanoušci pozvedli cedule s nápisem "The only proof we need is you" a už tak rozjařené kapele znovu vykouzlili úsměvy na tvářích. Po závěrečné "Brick By Boring Brick" už zbývalo jediné. Ždímat trička.

Paramore při své druhé zastávce v Česku působili daleko lépe než při premiéře. Jejich výstup byl plný energie, optimismu, přirozenosti, a ačkoli se z jejich koncertu odcházelo v propoceném oblečení, tak i mladistvé svěžesti. Určitě to nebyl koncert roku (zde si prvenství prozatím pevně drží soulová diva Alicia Keys), ale podobně jako třeba u nedávné návštěvy Imagine Dragons šlo o velmi příjemně strávený večer ve společnosti usměvavé kapely, na které je vidět, že ji živé hraní opravdu baví. A to k dobrému koncertu občas i stačí.

Pro skalní příznivce - Jak se lišila vystoupení na Rock For People 2011, Novarocku 2013 a v Lucerně?

Paramore, Velký sál - Lucerna, Praha, 19.6.2013
© David Karas / musicserver.cz
Jednotlivé show jsou si samozřejmě v mnoha ohledech podobné, přesto neuškodí ukázat si na drobné rozdíly. První zastávka Paramore v Česku měla své nedostatky. Nemocná a v šedivém svetru navlečená Hayley Williams s polorozpadlou kapelou sice koncert ustála, ale po slabé třičtvrtěhodince fanoušci přesto volali "chceme víc!". Naopak světová premiéra singlu "Monster", závěrečné konfety anebo jiskry zdůrazňující sílu balady "The Only Exception" tehdy rozhodně potěšily. Jisker jsme se ale v Praze dočkali pouze coby součásti nenápadné vizualizace.

Navíc jen tři dny před pražským koncertem vystoupili koně ze stáje Fueled By Ramen na rakouském festivalu Novarock, kde se příznivci skupiny dočkali velkých pestrobarevných balónů, které se na auditorium vypustily během svižné písně "Now". V Lucerně byste však podobné propriety hledali marně. Přesto byla aktuální pražská zastávka nejzábavnější. Jak je to možné? Nebylo to jen plnohodnotnou délkou koncertu, ale především skvělou atmosférou, kterou se v Praze podařilo vytvořit. Znuděné náhodné kolemjdoucí z festivalů tak vystřídali zapálení fanoušci, kteří dávali hlasitě najevo, že tady jsou právě kvůli muzikantům z Tennessee, což se pochopitelně projevilo i na dosud nejpříjemněji naladěných hlavních hvězdách. Tolika úsměvů jsme se nikde jinde nedočkali. Není divu, že Hayley slibovala brzký návrat. Vzhledem k tomu, kolik velkých koncertů ten den v Praze proběhlo a jak moc byla Lucerna zaplněná, snad můžeme předpokládat, že svým slovům dostojí. Večírků s Paramore totiž není nikdy dost.


NÁZORY
  • === (mrs.bizarre, 20.06.2013 19:19) Reagovat

    Mňo, tak Alicia Keys určitě nepředala tolik energie jako Paramore, ale budiž. Já myslím, že Paramore si naopak schválně zakládají na tom, že jsou tři. Podívejte se na jejich logo - jsou tam tři pruhy, ne šest. Naopak, to že jich je právě tak málo značí jejich sílu a nepotřebují na to přítele Katy Perry...Nicméně, díky za reportáž ! Myslím, že každý návštěvník koncertu by teda zasloužil medaili, protože fandit v tom příšerným horku byl teda taky výkon. A jen to přiznejte, pane Trávníčku, vy jste poněkud zklamaný, protože jste nic nechytil že jo :D (jak tenkrát tu paličku u Evanescence).

    • Re: === (rionka, 23.06.2013 17:09) Reagovat

      pobavilo :-) tehdy před rokem bylo taky strašné vedro, doufám, že tady nikdo neomdlel...

  • Informace (tomáš, 20.06.2013 19:44) Reagovat

    Illan Rubin vypadá trochu jinak Honzo ;)

  • SKVĚLÝ, SKVĚLÝ, SKVĚLÝ:-) (Martin.K, 20.06.2013 20:11) Reagovat

    Opomenuli příšerné vedro, v kterém se koncert konal, kdy v Lucerně doslova kapala voda z propocené omítky, tak mně nezbývá říct nic jiného, že koncert byl naprosto dokonalý. Od začátku až do konce nebyla snad minuta, kdybych se já ani ostatní návštěvnici nebavili. Hayley podmanila publikum a nad její neúnavnou energií, kterou přenášela i na publikum, mně zůstával rozum stát. Kde se jen to v té drobné, malé holce sakra bere?:-) Zpěv si myslím, že byl bezchybný což platí i o zbytku kapely Taylorovi a Jeremim, kteří se na pódiu také pěkně vyblbli:-) Co se týče, setlistu, myslím, že byl až na Cruch, postavený výborně. Nové skladby šlapali stejně jako ty staré a publikum se rozhodně jimi nenechalo zaskočit. Takové skvělé publikum jsem opravdu dlouho neviděl a kapele se nedivím, přislíbení, že se sem rádi vrátí, stejně tak, že jsou z publika nadšení, že cítí hudbu srdcem. Pro mně rozhodně větší zážitek než nedávno P!nk, kterou Paramore strčili hravě do kapsy.

  • super zážitek, kapela plná energie,atmosféra a fanoušci skvělý (Jakub, 23.06.2013 15:58) Reagovat

    Koncert byl naprosto famozní a nelituju že jsem šel , ikdyž venku bylo 30 ve stínu a v lucerně asi tak 40 :D ... A věřim tomu, že kdyby padaly meteority, stejně mě nic od Paramore neodradí. Jen je pravda, že jsem taktéž očekával ochutnávku crushcrush, ale vůbec mi to nevadilo, že chyběla. Celej koncert byl sehrán skvěle, songy navazovaly a byly chvilky i na oddech a na vyždímání triček (krásná only exception :-) ... Závěrem otázka: kolikrát za život se Vám stane, že budete v sauně oblečený, do piva vám bude kapat pot z čela a do toho budou zpívat Paramore? myslím si že nikdy. Všechno je jednou poprvé a na tenhle koncert a všechno okolo něj prostě nikdy nezapomenu. ;-)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Imagine Dragons už jsou asi jen tři. Novou éru otevírají singlem "Eyes Closed" (05.04.2024 16:00)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Naživo: Imagine Dragons ve druhém dni Szigetu zaplnili plochu na stání, objevem se stal Youngr (12.08.2023 17:41)
- Fotogalerie: Druhý den Szigetu v hlavní roli s Imagine Dragons (12.08.2023 16:22)
- Recenze: Před albem "This Is Why" od Paramore je lepší zavřít oči (06.04.2023 18:00)
- Nové desky 6/2023 - od Paramore přes Rolling Stones po You Me At Six (14.02.2023 17:30)
- Video: Alicia Keys a Lucky Daye opěvují v klipu "Stay" pravou lásku (14.02.2023 11:03)
- Nové desky 3/2023 - od Måneskin přes Katatonii po Mirai (25.01.2023 14:30)
- Nové desky 46/2022 - od Nickelback přes Disturbed po Tokio Hotel (23.11.2022 16:30)
- Nové desky 44/2022 - od Alicie Keys přes Drakea po The Pretty Reckless (09.11.2022 10:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Sia Queen U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu