shop.musicserver.cz
Tommy Indian - Je hezké mít v ruce tu placku, nebo ještě lépe vinyl

Tommy Indian - Je hezké mít v ruce tu placku, nebo ještě lépe vinyl

Vydáno: 07.01.2014 09:30 v sekci Rozhovory - Michal Rolig | foto: facebook interpreta

Debutová deska Tommy Indian "Moon Dreamer" vyšla v červnu přímo během koncertu v rámci festivalu United Islands. Velký úspěch zaznamenal již první singl "Slow, Slow, Slow", který zvítězil v prestižních světových soutěžích. Detaily, perličky i sny kapely v rozhovoru prozradil její zpěvák Thomas Mathew Klika.

Tommy Indian
© facebook interpreta
Jak jste se jako kapela vůbec dali dohromady?

Thomas: S Petrem Tichým spolupracuji už řadu let, sešli jsme se v kapele No Heroes a společně hodně tvoříme písničky. Když jsme po debutu No Heroes začali připravovat materiál pro další album, přišel producent Armin Effenberger s myšlenkou, že by bylo fajn dát našim nápadům nový rozměr, a to i tím, že do studia pozveme další kamarády a skvělé muzikanty - kytaristu Josefa Štěpánka, bubeníka Davida Landštofa a basistu Honzu Lstibůrka. Když nám pak Armin poslal první hotové ukázky, byli jsme z nich tak okouzleni, že už chyběl jen krok k tomu založit novou regulérní kapelu. A ten krok jsme všichni udělali.

Teď se tedy všichni věnujete výhradně kapele Tommy Indian, nebo pokračujete i v bývalých projektech?

Thomas: Já s Petrem jsme si s No Heroes dali pauzu, což si můžeme dovolit, protože nás hudba neživí. Ostatní kluci jsou profesionální (a velmi vyhledávaní) muzikanti. Takže je i nadále můžete vídat s Radůzou, Xindlem X, Tomášem Klusem, Cartonnage nebo Toxique.

Hudbu tvoříte všichni dohromady, nebo odděleně?

Thomas: Hudbu vetšinou tvoříme s Petrem sami, každý přinese nějaké nápady a společně to pak dáváme s pianem a kytarou dohromady. Všechno si hned nahráváme a posíláme především Arminovi, který dělá první, často nemilosrdnou selekci. Což je skvělé, protože má velký nadhled a cit pro písničku. Co se týká textů, tak ty jsou výhradně mým dílem, a ačkoli jsou často dost abstraktní, mají výrazné autobiografické rysy.

Tommy Indian...

Tommy Indian
... je začínající ambiciózní kapela, kterou tvoří producent a klávesista Armin Effenberger (Cartonnage), bubeník David Landštof, pianista Petr Tichý (No Heroes), baskytarista Jan Lstibůrek (Toxique, Tomáš Klus), kytarista Jan Štěpánek (Radůza) a písničkář Thomas Mathew Klika. Jejich debutové album "Moon Dreamer" se pokouší v jednotlivých skladbách propojit alternativu, pop a folk a vyšlo digitálně na konci června u společnosti Supraphon, fyzicky na CD pak koncem listopadu. Na začátku letošního roku kapela uspěla v mezinárodních soutěžích Songwriting Competition 2013 a Unsigned Only, kde první singl "Slow, Slow, Slow" zaujal porotu, ve které zasedly i takové hvězdy jako Tom Waits, Jeff Beck nebo Suzanne Vega.

Kdy začaly práce na debutu "Moon Dreamer"?

Thomas: Písničky vznikaly různě, některé už před mnoha lety. Z celkem asi třiceti songů vybral Armin výslednou dvanáctku a s natáčením jsme začali v létě 2011.

Kde deska vznikala?

Thomas: Nahrávání probíhalo především v Zeleném Mlýně ve Všetatech, kde panovala skvělá atmosféra. Byl to takový několikadenní happening.

Existují z té doby nějaké peprné historky?

Thomas: Byla první noc po natáčení a už jsme spali. Je nutno podotknout, že jsme spali v jedné velké místnosti, kde byla střešní okna. V noci pršelo a zdál se mi zvláštní sen, že se oknem k nám dobývá nějaký padouch. Najednou mě probudilo škrábání na okno, a než jsem se vzpamatoval, padal mi na hlavu černý kocour. Strašně jsem se vylekal a začal ječet. Petr se také lekl a ještě skoro ze spaní vykřikl: "Vyhoď ho!!!" A tak kocour letěl z okna… Naštěstí to přežil ve zdraví, i když se na nás po zbytek našeho pobytu tvářil poněkud nevraživě.

Tommy Indian
© facebook interpreta
Máš na desce nějaké oblíbené songy, nebo to nerozlišuješ?

Thomas: Mám citový vztah ke každé písničce, kterou jsem složil. Ale když už mám jmenovat, tak bych řekl "Cowboys & Indian".

Křest tedy už máte za sebou?

Thomas: Album vyšlo digitálně pod značkou Supraphon, z čehož máme obrovskou radost, 22. června přímo během našeho koncertu v Rock Cafe v rámci festivalu United Islands. Moc jsme se těšili, jak si během vystoupení fanoušci začnou album stahovat, a všichni společně jsme to po koncertě zapili na baru. Oficiální křest pak bude po prázdninách. (Rozhovor byl pořízen na konci června - pozn. red.)

Dost lidí je toho názoru, že se v této době nevyplatí desky ani vydávat. Co na to říkáš ty?

Thomas: Tohle je možná spíš otázka pro vydavatele. Z hlediska vývoje asi moc ne, ale zase je hezký mít prostě tu placku v ruce, nebo ještě lépe vinyl.

Kvůli čemu by si fanoušci měli právě vaši desku koupit?

Thomas: Protože jde o desku, která není u nás úplně obvyklá. Sešli se na ní skvělí muzikanti a kreativní producent, kteří dali našim písničkám nový rozměr, který spojuje indie pop, country, rock, elektroniku. Ve světě je to docela častý postup, ale u nás je to pořád ještě něco nového.

Kupujete si vy sami nějaká alba?

Thomas: Poslední deskou, kterou jsem si koupil ve hmotné podobě, bylo aktuální album od U2.

Je už teď v plánu nějaké turné?

Thomas: Turné plánujeme. Ale zatím se nechte překvapit.

A nakonec, je nějaká kapela, se kterou byste jednou chtěli stát na jednom pódiu?

Thomas: Můj sen už od malička je hrát na celosvětovém turné s U2.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Hvězdní Tommy Indian debutovali nevyrovnanou nahrávkou (01.05.2014 13:39)
- Tommy Indian pokřtí své nové album "Moon Dreamer" 7. prosince v Roxy (29.11.2013 14:12)
- Tommy Indian posílá fanouškům iPhone Session a vyjíždí na podzimní šňůru (03.10.2013 17:21)
- Tommy Indian vydávají debutové album "Moon Dreamer" (23.06.2013 22:17)
- Nové desky pro 26. týden (23.06.2013 05:00)
- Video: Tommy Indian - Slow Slow Slow (04.06.2013 08:50)
- Nová kapela Tommy Indian vydá v červnu album "Moon Dreamer" (15.04.2013 10:12)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu