shop.musicserver.cz
Elekce, MeetFactory, Praha 14.-15.6.2013

V zajetí českého elektra

Vydáno: 18.06.2013 11:11 v sekci Naživo - Jaroslav Hrách | foto: facebook.com/elekcefestival

Festival, který by se snažil přiblížit českou elektronickou scénu hudebním posluchačům, tady ještě nebyl. Naštěstí u nás vznikla Elekce! Vcelku netradiční festival proběhl ve dnech 14. a 15. června v pražském klubu MeetFactory a přinesl řadu zajímavých a kvalitních interpretů.

Live: Elekce

místo: MeetFactory, Praha
datum: 14.-15. června 2013
vystoupili: Dignity Dope, Electrica Lady, Piča z hoven, I Love 69 Popgejů, Burningboy, Dirty Picnic, Holy, Super Power Unicorns, Addict, Sky To Speak, Asi, Gagarin, Duropu, Post-hudba, Schwarzprior, Mikrokokoto, Tvyks a další

Elekce, MeetFactory, Praha 14.-15.6.2013
© facebook.com/elekcefestival
Co si člověk vybaví, když se řekne elektronická hudba? Možná z hlavy vytáhnete pár známých zahraničních kapel. V Německu, ve Francii či v Británii je takových skupin mnoho a jsou celkem i v povědomí. Jak je na tom však česká elektronická scéna? Žádné jméno, které by se výrazně proslavilo, u nás bohužel není. Lidé jsou navíc líní hledat nové interprety a raději to nechají na druhých. Je tady však někdo, kdo se o to snaží? Naštěstí u nás tento rok vznikl dvoudenní festival Elekce a nabídl všem hudebním nadšencům celkem slušný program plný zajímavých jmen. Rozsáhlé prostory klubu MeetFactory poskytly rovnou tři stanoviště. Každý si tak mohl vybrat podle svého vkusu. Jelikož bylo nemožné účastnit se všech akcí zároveň, v reportáži naleznete selekci toho nejzajímavějšího.

Pátek, 14.6.2013

Elekce, MeetFactory, Praha 14.-15.6.2013
© facebook.com/elekcefestival
Páteční program startoval od sedmi hodin, v tu dobu však na místě nebylo příliš mnoho návštěvníků. Pomalý rozjezd bylo nejlepší začít venkovními diskusemi s Martynem Starým (Luno), Janem Janečkou (Luno), Šimonem Holým (Holy, Duropu) a Tomášem Havlenem (Post-hudba). O moderování se postaral Lukáš Benda. První diskuse na téma "Hudebníkův život v ČR" ukázala, že uživit se hudbou není tak snadné, jak se na první pohled může zdát. Druhá o něco zajímavější "Česká elektronika" naopak uvedla do problematiky české hudební scény. Zde stojí za zmínku pasáž, kdy se organizátor Elekce Šimon Holý vymezil vůči nálepce hipsterství. Ruku na srdce - na Elekci přišli především hipsteři, což mi nikdo nevyvrátí. Vždyť je dobře, že existuje nějaký hybatel, který se snaží posunout naši kulturu zase novým směrem. Proč se tomu bránit?

Elekce, MeetFactory, Praha 14.-15.6.2013
© facebook.com/elekcefestival
Jedním z hlavních lákadel pátečního line-upu byla bezpochyby skupina Piča z hoven. Audiovizuální show dokonale zahalila hlavní sál MeetFactory do jedné ze svých melancholických nálad. Introvertní podání zpěvačky nebylo vůbec na škodu. Depresivní texty korelovaly s projekcí a vytvořily nevídanou atmosféru. Zato následující kapela I Love 69 Popgejů předčila veškerá očekávání. Recese na nejvyšším bodě. Šílené projekce, šílený vzhled zpěváka a hlavně šílená hudba. Bylo to úsměvné, bylo to bizarní, ale asi nic pro mě. Udivené výrazy napříč publikem mě ujistily, že nejsem sám. Burningboy vystupoval jen pro hrstku lidí. I to ho však neodradilo od křtu jeho nově vydané desky "Penetration". Nejseriózněji na pódiu působili Dirty Picnic, kteří byli letos nominováni na ceny Anděl v žánru elektronické hudby, a po jejich vystoupení se není vůbec čemu divit.

Na venkovní stagi se mezitím pařilo na silent disco party. Co to vlastně silent disco party je? Každý při vstupu dostal bezdrátová sluchátka a mohl si na nich navolit jeden ze dvou hudebních kanálů - v každém hrál jiný DJ. Rozhodně zajímavý blok Elekce, škoda, že byl jen v pátek.

Sobota, 15.6.2013

Elekce, MeetFactory, Praha 14.-15.6.2013
© facebook.com/elekcefestival
V sobotu se začínalo opět od sedmi. Venkovní stage tentokrát nabídla workshop "Města a kluby: Kam s nimi?" s Janem Pfeifferem a Šimonem Holým, který přinesl zajímavý pohled na současný stav pražských klubů a jejich lokalit. Následovaly dvě diskuse o videoklipech a českém popu s umělcem Janem Gemrotem a Jardou Konášem (Hudební masakry), účast byla sice poněkud slabší, ale i tak to stálo za to.

Divadelní část patřila představení "Ošálené holky/i" uměleckého uskupení Performance Revival. Byla to snad jediná část festivalu, která se dočkala zmínky v bulváru, a to především proto, že v něm účinkuje Ornella Štiková. Dal jsem však přednost již zmiňovaným diskusím.

Hlavní sál oživila elektro-screamo kapela Gagarin (takoví trochu elektroničtí Esazlesa), které se podařilo svými svižnými skladbami pořádně roztančit publikum. Kdo by čekal, že se na Elekci objeví kapela, která má blíž k hardcoru, než k elektronice? Ale špatná volba to určitě nebyla. Popový zvuk přišel se skupinou Duropu. Pozitivní a energické melodie v kombinaci se zpěvem Soni Tiché udržely posluchače v pohybu. Mezitím v divadelním sále začal hrát svůj set Tvyks. Už podle kvalitního ozvučení bylo slyšet, že je prostě profesionál.

Elekce, MeetFactory, Praha 14.-15.6.2013
© facebook.com/elekcefestival
Post-hudba během svého koncertu zahrála všechny skladby z nově vydaného alba "Artefakty" a nechyběly ani "Remorkéry" či naprosto perfektně gradující "Seriály". Ačkoliv bylo živé podání naprosto věrné nahrávkám na desce, intimní atmosféra během vystoupení udělala své a hudba Post-hudby skvěle vynikla. Posledním vystoupení, které jsem viděl, byli ostravští Schwarzprior s neotřelými 8-bitovými projekcemi. Audiovizuální show je v jejich případě potřeba. Bez projekcí by kontroverzní texty (např. "smrt / láska / chcaní") v hutné elektronické hudbě tak správně nevynikly.

Resumé

Festival Elekce splnil všechna očekávání a celkově se povedl. Přinesl zajímavou hudbu od zajímavých interpretů, názory lidí, kteří se pohybují na hudební scéně a zajisté i plno inspirace pro začínající hudebníky. Chyběly sice známější jména české elektronické scény (Kazety, MIDI LIDI - organizátoři na ně však nezapomněli, jen prý nebylo možné je přidat do programu). Účast také nebyla zrovna vysoká, ale je potřeba vzít v potaz, že to byl první ročník festivalu. Bylo potvrzeno, že se Elekce bude pořádat i příští rok, což je určitě dobrá zpráva.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Moody Moon Noize vol. 4: Unikátní koncerty v kostelech i zbrusu nová jména (24.03.2023 12:21)
- Video: Post-hudba v "90's kids" nahlíží na život dnešních třicátníků (20.03.2023 11:43)
- Naživo: post-hudba na první zastávce turné zazářila (05.03.2023 17:39)
- post-hudba vyslala do světa svou třetí desku "My všichni tady a teď" (14.02.2023 12:26)
- Video: Dominik Zezula (post-hudba) ON AIR: Na české scéně se objevuje hodně holek s Abletonem. Super! (16.06.2022 17:48)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (10-6) (27.01.2022 19:05)
- Recenze: "Svět na konci roku nula" je pro post-hudbu nesmazatelným svědectvím doby (27.04.2021 15:30)
- Rozhovory: post-hudba - Baví nás brát trendy z Billboard charts a trochu podvratně s nima pracovat (23.04.2021 08:30)
- Jak zní "Svět na konci roku nula"? Post-hudba se hlásí o slovo s novým albem (01.03.2021 09:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu