Volná vstupenka na Justice pro všechny!

10.07.2013 16:30 - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

Nového řadového alba se letos od elektronické kapely Justice s největší pravděpodobností nedočkáme. Můžeme se ovšem spokojit s druhým živým záznamem pojmenovaným "Access All Arenas", který pochází z francouzského vystoupení v Arènes de Nimes z července minulého roku.
7/10

Justice - Access All Arenas

Skladby: Genesis, Helix, Phantom, Civilization, Canon, D.A.N.C.E., Horsepower, New Lands, Stress, Water Of Nazareth, Audio, Video, Disco, Encore, On'n'On, Phantom Pt. II
Vydáno: 06.05.2013
Celkový čas: 79:25
Vydavatel: Warner Music
Je to už dlouhých šest let, kdy francouzské producentské duo Justice vydalo svůj debut nazvaný "†". Vynikající nahrávka, která byla ve své době velice revoluční a dočkala se mnoha uznání nejen z řad posluchačů, ale především z řad hudebních kritiků. Gaspard Augé a Xavier de Rosnay přinesli na elektronickou klubovou scénu plno zajímavých postupů. Inspirace u ostatních (především francouzských) kapel, například u legendárních Daft Punk, se nezapře. Avšak nejednalo se o žádnou kopírku, Justice dokázali vykřesat opravdu jedinečný zvuk.

Uběhly čtyři roky a Justice ohlásili druhou desku s názvem "Audio, Video, Disco". Jelikož byli společně s dalšími skupinami typu Klaxons či Hadouken! házeni do trendy škatulky New Rave, očekávání nad novou nahrávkou byla různorodá. Není se čemu divit, kapely, které se svezly na New Rave vlně, si svou slávu odbyly na začátku svého působení, avšak jejich následující tvorba nebyla přijímána kritikou příliš vřele. Nechci však paušalizovat, objevily se i výjimky. "Audio, Video, Disco" nebyl vyloženě průšvih, šlo určitě o nadprůměrné album, ale někam se z něj vytratilo kouzlo z debutu.

"Access All Arenas" je v pořadí druhým živákem, který Justice vydali. Tentokrát však čistě audio. Předchozí "A Cross The Universe" byl jedinečný tím, že obsahoval DVD s dokumentárním videem (ke zhlédnutí na YouTube). Docela škoda je, že se kapela napodruhé nerozhodla vydat rovnou koncertní záznam ve formě videa, jako to udělali před rokem legendární elektroničtí The Chemical Brothers v případě "Don't Think". Silný emotivní zážitek z jedinečné atmosféry v Arènes de Nimes se sice nedostaví, avšak hudba sama o sobě funguje dobře. Navíc nejde o tupé pouštění skladeb bez jakýchkoliv úprav a mixů. To je na "Access All Arenas" a obecně na koncertech Justice skvělé. Ano, mohl bych si pustit obě řadové desky s náhodným přehráváním, abych si užil čistý zvuk bez fanouškovského jekotu, jenže v tomto případě to vůbec nevadí. Fanouškovský křik, upravené verze (občas mnohem lepší než originální) a gradující pasáže drží pospolu a starají se o jedinečný hudební zážitek i doma z křesla.

Velkou výhodou "Access All Arenas" je hudební pestrost kombinující syrovost z debutového alba "†" a vyhlazený osmdesátkový-devadesátkový sound z následujícího alba "Audio, Video, Disco". Vynikající otvírák "Genesis" se plynule přelije do pohodové skladby "Helix". Stejně povedený přechod nastane i v případě disco-pop-rockové "New Lands", po které následuje asi nejlepší věc, co kdy Justice nahráli, a tím není nic jiného než "Stress". Kombinace "Canon" s "D.A.N.C.E." zní také velmi dobře a nechybí ani vysamplovaný refrén z úžasného songu "We Are Your Friends", který rozezpíval celou arénu.

Druhý živák "Access All Arenas" se povedl, sice nepřinesl nic nového, alespoň však vyplnil mezeru při čekání na novou desku. My jen můžeme doufat, že vyjde během příštího roku a přiblíží se zvukově spíš k debutovému albu. A ti, kteří letos jedou na slovenský festival Pohoda, si mohou Justice a jejich DJ set poslechnout naživo!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY