Třetí ex-federální SuperStar se stala Sabina Křováková

03.06.2013 00:15 - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Ani to moc nebolelo a SuperStar doběhla do svého GrandFinále. V něm se utkali Štefan Pčelár se Sabinou Křovákovou a byl to velmi vyrovnaný duel, ze kterého vzešla vítězně česká zástupkyně. Jak tomu všemu došlo a jak to viděli dva redaktoři musicserveru, zjistíte v tradičním komentáři.

Live: SuperStar 2013

kolo: GrandFinále
datum: 2. června 2013
Předchozí kolo

SuperStar 2013
© nova.cz
Máme za sebou novou éru SuperStar. Jaká byla? Předně byla plná nechutného a vlezlého product placementu, který už v druhém kole lezl na nervy takovým způsobem, že bonbóny, sluchátka, kolu a pár dalších věcích už nechci dlouho vidět, nehledě na to, že si je tedy rozhodně nekoupím. Moderovali ji fakt nedobří moderátoři - myslím, že všichni jsme s láskou vzpomínali na Leoše. Co se ale povedlo, byla tentokrát porota. K osvědčenému duu přišla mladá Ewa Farna, která se nebála trošku blbnout, ukázat, co umí, a hlavně vyjádřit emoce, ale především názor, a to bez ohledu na kolo a na soutěžícího. Rozhodně nebyla neslaná, nemastná jako některé její předchůdkyně. Lepší porota v SuperStar ještě nebyla. A co se týče soutěžících? Ti byli tentokrát neskutečně vyrovnaní. Od Top 6 už bylo těžké vysloveně někoho favorizovat, což koneckonců vydrželo až do samotného GrandFinále.

Jako první začal bojovat Štefan Pčelár, kterému porota vybrala "Paradise" od Coldplay. Když je zpíval poprvé, byla to bomba, ale hlavně proto, že to byla krátká část a "Viva La Vida" je trošku pestřejší. "Paradise" trošku nudila, asi i proto, že byla o něco delší. Štefan občas nezaintonoval, ale ono zvládnout ty přechody a falzety není žádná sranda. Celkový dojem byl ale velmi dobrý.

Vždycky, když slyším "One Of Us" od Joan Osborne, vzpomenu si i na Princovu verzi. Je to divné, ale Sabina Křováková se jí trošku přiblížila. A povedla se jí znamenitě. Dokonce i docela slušně frázovala, což se mi u ní až tak často nestává. Co je ale podstatné, podařilo se jí skvěle zachovat atmosféru písničky. Po prvním kole stav 1:0 pro Sabinu.

SuperStar 2013 - Štefan Pčelár
© nova.cz
V druhém kole vybírala produkce. Když jsem četl, že Štefanovi předhodila "Set The Fire To The Rain" od Adele, říkal jsem si, kterého blbce to zase napadlo. Po tom ale, jak ji Itcho odzpíval, se musím lehce omluvit. Výsledek byl totiž hodně povedený. Čert vem, že mu sem tam zahaprovala rytmika, ale ta písnička má neskutečný koule a Štefanovi se je povedlo v nich udržet. Mělo to dynamiku, náladu a bylo vidět, že si ji skvěle užívá. Jednoduše - výkon hodný GrandFinále.

V případě Sabiny produkce sáhla po osvědčené "Still Loving You" od Scorpions, což nebyl sice výběr mimo, ale spíš lehce chybný. Každý si totiž ještě pamatuje verzi Gábiny Gunčíkové a v tomto srovnání to nebylo dobré. Co mi vadilo? Na můj vkus to bylo děsně utahané, skoro až nepřirozeně ubrečené. Navíc do toho nesedělo ani frázování a místy ani intonace a celkově to bylo prostě slabší, tudíž stav se srovnal na 1:1.

Ve třetím kole došlo na výběr samotných zpěváků a už u Štefana bylo vidět, jak neskutečně to některým lidem může prospět. Sám si vybral "Dance With Somebody" od Mando Diao a byl to rozdíl jak, dámy prominou, jako prase. Jistě, ta písnička šlapala sama o sobě, ale na Štefanovi bylo vidět, jak se v ní neskutečně vyžívá, což bylo naprosto odzbrojující. A nepotřeboval k tomu ani svůj úsměv. Ondřej Soukup se mu snažil vytýkat cosi pohybového, ale to bylo úplně mimo. Výborné vystoupení i bez tance.

SuperStar 2013 - Sabina Křováková
© nova.cz
Sabina už tak šťastnou myšlenku neměla. Chápu, proč si vybrala písničku Ashlee Simpson - jsou si totiž stylově dost podobné, takový teen pop punk - ale upřímně, "La La" je song o ničem. A v tu chvíli už ani nepomohlo, že to mělo energii a že jí to nadmíru sedlo. Prostě to byla oproti Štefanovi v podstatě nuda, takže v tuhle chvíli se ujal slovenský zástupce vedení.

Ve třetím kole došlo na ty nejlepší vystoupení obou finalistů v celé soutěži. U obou byla volba celkem jednoduchá. Štefan snad nemohl zpívat nic jiného než "Impossible" a i na podruhé to bylo opravdu výborné a plné emocí. Jenže proti němu stála Sabina společně s "Cry Baby" Janis Joplin, respektive Garneta Mimmse, máme-li být přesní. Už poprvé byla její verze dokonalá, ale tentokrát si ještě více pohrála s těmi soul-bluesovými partiemi a vůbec se nedivím, že výsledek rozbrečel Ewu Farnou. V tomto kole tak naprosto s přehledem stav srovnala.

Rozseknout to mohl ještě společný duet. Prosil jsem produkci, aby už zapomněla na Pink, ale ono ne. Opět mě trápili další její písničkou "Just Give Me A Reason" a Sabina byla trošku ve výhodě, protože Pink v ní hraje hlavní roli, zatímco Nate Ruess tam spíš přicmrndává. A tak to bylo i v tomto duetu. Sabina v n2m předvedla trošku víc a Itcho ji velmi dobře doplňoval. Ve spojení s "Cry Baby" tak Sabina nakonec strhla pomyslné vítězství na svoji stranu.

Tak by to bylo, kdyby se to vzalo poněkud exaktně. Osobně mi na Sabině vadí několik věcí, které jsem popsal několikrát už v minulých komentářích. Kdyby to bylo na mě, stal by se SuperStar Jaroslav Smejkal. Proč? To dokázal podobně jako Celeste Buckingham během GrandFinále, když zazpíval svoji věc. Takhle jsem se ale mohl celkem v klidu těšit na to, koho by viděla za vítěze porota a hlavně samotní diváci.

V případě poroty to bylo jasné - každý se držel svého finalisty ze své země, tudíž u poroty to také vyhrála Sabina poměrem 2:1. Pořád se ale čekalo, jak rozhodnou diváci. Ti jen potvrdili ostatní indicie a za třetí Česko Slovenskou SuperStar zvolili Sabinu Křovákovou. Toť vše. Jen snad jedna věc. Nova, respektive produkce soutěže, opět neumí udělat za tím vším pěknou tečku. Zatímco jinde vše končí za zpěvu písničky výherce v objetí ostatních soutěžících, v naší SuperStar to končí předáváním výher od sponzorů. Brrr.

Jak to viděl Honza Průša

SuperStar slibovala v letošní řadě novou éru. Co ale vlastně tato new age podoba přinesla? Nic, co by stálo za zmínku. Protože jestli byla letos SuperStar něčím nová, tak to byla přeplácanost product placementem (fuj), slaboučká moderátorka (fuj), mizerná dramaturgie (fuj). A to je asi tak vše. Nešlo tedy ani o splasklou bublinu. Ještě o míň.

I tak jsme ale mohli zaznamenat výkony, které se v hlavách sledovačů televize usadily občas možná i na několik dnů (bez ironie, to není málo). Extra velká zábava se nekonala, překvapení taky téměř žádná. A tak z té průměrnosti a podprůměrnosti vyčnívala nejvíc jen korektní a rozumná porota. Díky za to (fakt). A možná, že ten déšť, který v posledních dnech přišel, tu je proto, aby spláchl a očistil pachuť toho, co po končícím, ne moc povedeném ročníku, v leckom zůstává.

Ale nechme hodnocení televizního formátu, pojďme do Grandfinále. Protože jak Štefan Pčelár, tak Sabina Křováková na sobě makali, dřeli, tvrdě pracovali a chtěli vyhrát. A z mého pohledu jde skutečně o ty dva nejzajímavější a nejosobitější zpěváky, kteří letos prošli sítí poroty. Takže dnes zpívali zcela zaslouženě.

Štefan Pčelár začal zvolna. Porota mu vybrala "Paradise" od Coldplay, u které jsem po celou dobu přemejšlel, proč je tak rozbitá, čím mě nudí. A pak mi došlo, že jí chyběla jakékoliv gradace. Vývoj. Posun. Spíš jsem měl pocit, že se Štefan soustředí, aby nepřestřelil, aby nevyčníval. A to mu, bohužel, vyšlo.

"One Of Us" od Ozzyho praneteře naopak Sabině sedla. Taky se držela spíš zpátky, ale i tak byla osobitá. Svá. A jako písničkářce, holce s kytarou, jí to tentokrát dost slušelo. Celkově to byl silný, uhrančivý výkon. A neobyčejně lehký. Plzeňská věž převyšuje kopce.

Ve druhé skladbě se ale Štefan chytil. "Set Fire To The Rain" měla všechno to, co chybělo v předchozí "Paradise". Byly tam emoce, rostlo to a Štefan si byl jistý. Věděl, co zpívá, proč to zpívá a přirozeně si dal jednu ze svých nejlepších písní v soutěži.

Ve "Still Loving You" Sabina zase bodovala. Protože tam opět byly emoce a navíc ten její postoj. Být nad věcí. Jakože - kašlete na Scorpions a tuhle ohranou věc. Já jsem Křováková. A dám si do toho svůj výrazný otisk. To se povedlo hlavně v luxusních slokách.

"Dance With Somebody" si Štefan vybral sám a nevím, zda udělal úplně dobře. Perfektně mu fungovaly sloky, ty k jeho poloze a barvě hlasu sedly překvapivě skvěle. Ale když přiběhla ta smečka košilatých holek a on spustil refrén, tak jakoby to nebylo naplno. A zas tomu něco chybělo, i když závěrečné a capella finále to zas napravilo.

Nemůžu si pomoct, ale "La La" mne od Sabiny vůbec nebavila. Vnímal jsem ji jako balík energie, který se nedařilo ukočírovat, a vcelku to bylo zcela neuchopitelné. Tady jsme se nepotkali, neb kromě té energie a divokosti jsem si tu neuměl najít nic, o co bych se mohl opřít.

"Impossible" by měla být tou skladbou, která v nás zůstane na dýl. Štefan jí dává fakt bravurně. A to i s chybějícím momentem překvapení a napodruhé. Ale ani tak si nejsem jistý, že si na ní ještě někdy v budoucnu vzpomenu. A fakt netuším, proč.

Sabina podle mě odzpívala řadu písniček líp než "Cry Baby". Nicméně, právě tahle písnička je pro ni typická. Je jejím osobním medailonkem, i když s Janis Joplin jsou hodně rozdílné. Společnou mají snad jen tu dřeň, na níž obě šly. A je fascinující, jak při ní pracuje s hlasem, dynamikou a jaký koule to celé ve výsledku má. A navíc, dnes se jí povedla o poznání líp než posledně.

Závěrečný duet "Just Give Me A Reason" byl hlavně dojemný. Harmonický, všeobjímající a emotivní. Taková hezká tečka za tím dnešním večerem.

Za celou dobu, co jsem psal letošní SuperStar, jsem měl jasnou favoritku, Sabinu Křovákovou. A bylo by divné, kdybych jí nefandil i dnes. Protože byla nejosobitější a nejzajímavější persónou z tohoto cirkusu. A nejvíc mě mrzelo, že Štefan nazazpíval nic od Pearl Jam. Protože ti by mu, dle mého názoru, náramně sedli. Třeba taková "Yellow Ledbetter".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY