shop.musicserver.cz
Lucie, Kittchen, SaSaZu, Nod, Praha, 31.5.-1.6.2013

Lucie a Kittchen. Dva koncerty roku

Vydáno: 02.06.2013 10:10 v sekci Naživo - Honza Průša a Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Česká hudební scéna zažila na přelomu května a června dva výjimečné koncerty. Začalo to Kittchenem v NoDu. Temnej a silnej večer. Těžko popsatelnej. Pokračovala Lucie v SaSaZu. Událost s velkým U už jen proto, že se na jednom pódiu objevili David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák i P.B.Ch.

Live: Lucie

support: Khünův dětský sbor
místo: SaSaZu, Praha
datum: 1. června 2013
setlist: Krev a R'n'R, Vona říká jo, Lucie, Daniela, Sen, Medvídek, Pohyby, Noc, Srdce, Kengi, Amerika, Panic, Lovec střelec doktor a vědec, L'aura, Šrouby do hlavy, Oheň, Černí andělé, Dotknu se ohně, Zkamenělý dítě, Troubit na trumpety by se nám líbilo
Fotogalerie

Live: Kittchen

support: ille
místo: NoD, Praha
datum: 31. května 2013
setlist: Sůl, Radio, Mlhu, Fotr, Berlin, Půlka chlapa, Cizí území, Lednic je nejvíc, Uzený, Pod Prahou, Řež, Holka, Exit, Bouřka, Roboti, Až se znova narodím
Fotogalerie

Kittchen, NoD, Praha, 31.5.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
"When the music's over. Turn out the lights," zpívají The Doors (btw. ta kapela, co má skladbu "Soul Kitchen"). U Kittchena to fungovalo podobně, jen se zhaslo ještě předtím, než dohrál. Na poslední písničku - "Až se znovu narodím" - dopřál svým posluchačům kouzlo tmy, vnímání tónů a textů bez jakékoliv vizualizace. Naslepo. A naplno. Končil famózní koncert, křest desky "Radio". V tom krásném prostoru nad Roxy došlo k harmonickému souznění přítomných, k intimním okamžikům, jakých nebývá mnoho. A o to jsou vzácnější.

Lucie, SaSaZu, Praha, 1.6.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
"Tudu dudu du tudu du tudu du dů... Všechny známý ksichty, jednou s náma dál. Jestli nejsi mrtvej, tak ses neposral." Lucie zahajovala tou nejgeniálnější rozjezdovou písničkou. "Krev a R'N'R" vás vtáhne do děje. Funguje rychle, hned. Stačí ten silnej kytarovej riff. Velký světla, velkej pěkně hranatej zvuk. Kodym, Koller, P.B.Ch., Dvořák a jako posila Koller č.2. Funguje to po deseti letech, je to tam, zas. Těšte se na šňůru za rok. Fakt.

To, že Lucie dlouho nehrála, potvrzovaly taháky nalepené na pódiu. "Zkamenělý dítě" a "Medvídek". A taky to, že to pány fakt bavilo. Pohodový koncert, který z dvou tvrzení ze závěrečných "Trumpet" - Máme se rádi nebo Nemáme se rádi - dává za pravdu tomu prvnímu. A snad to vydrží i dál.

I u Kittchena se mají všichni rádi, včetně spřátelené ille. A i oni mají v "Soli" oporu pro silný start. Hluboký, emotivní, umocněný projekcemi i zpěvem Tomáš Neuwertha. Ty už mi nepatříš. Stačí to vyslovit. Jen tak. Silný sdělení. Doplňte si k tomu kuchařovu naléhavost a pochopíte. Když pak do konce jedné z dalších písniček začne hrát ozvěna z ňáký (vlastně naší) hymny, vzpomenete na "Holku", která pak taky přijde. Všechno je tu propojeno do sebe a hloubaví posluchači to objevují. Společně proplouvají do toho vesmíru kolem osady Dok5y, který je i přes drsné podmínky pro přežití plný pochopení. Lásky. Touhy. A naděje.

Lucie, SaSaZu, Praha, 1.6.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
S Lucií je člověk tady a teď. Nebo možná někdy před dvaceti lety, v době puberty. Díky Nadaci Terezy Maxové a pěkně vymyšlenému modelu (kup si v aukci stovku lístků na výjimečnou událost) těžko mohly sáhnout do kapsy pro desetiticíce dnešní puberťačky. A tak kolem pódia stáli třicátníci, kteří se nevracejí tam, kde jim bylo mizerně, ale naopak. Tam, kde jim bylo skvěle. A na ty dvě necelé hodiny, během nichž zazní dvacítka skladeb, jsou zase puberťáky. Poskakujou, odzpívaj všechny skladby, křičí a vychutnávají si endorfíny vyplavené do krevního oběhu.

A ta radost, pohoda, opojení muzikou platí i pro kapelu. Ta si to užívá, nehroutí se z některých chyb a radši se pohybuje v "Pohybech" spolu s Terezou Maxovou. Nedá se vytočit ani dementními obřími míči, které se přes publikum dostávají na pódium během "Snu" (i když tady to bylo namále). A Robertova manželka Zuzana stojí na balkóně nad pódiem, řve, tleská, raduje se a užívá si koncert, jako by byla největší grupie. Protože ten, kdo vyrůstal na hudbě Lucie, je tou hudbou hned snadno pohlcen. Funguje to. Zase. I dnes.

Kittchen, NoD, Praha, 31.5.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
To Kittchen působí jinak. Taky silně, ale spíš vnitřně. Jeho hudba je kulatější a jde až na dřeň. Včetně projevu, gest, pohybu. Naléhavosti. Když popojde před odposlechy a deklamuje své písně, svíjí se u toho na kolenou. A vy jste s ním. A když dozpívá, necháte dohrát poslední tóny. Poslední šumy. Potlesk přijde až pak. Aby se neporušila ta posvátná atmosféra té které písně.

Zatímco Lucie se pohybuje v Praze, Kittchen spíš pod ní. Pod Prahou. A i když jde o dva dost rozdílné světy, stejně bez sebe nemůžou fungovat. Praha tak zažila na přelomu května a června dva silné a výtečné koncerty. A je jedno, že jeden byl mainstreamový a druhý alternativní. Lucie je špička toho barevnějšího světa, Kittchen toho ponurého. Špinavého. Je super, když se člověk může pohybovat v obou z nich.

Lucie: Sexy back

Takové to, když se chystáte napsat report z koncertu a zjistíte, že vás kolega (fotograf) předběhl se slovy: "Byl jsem toho plnej, tak jsem to napsal"... Což je na musicserveru oproti obvyklému několikanásobnému urgování článků dost ojedinělý stav . Koncert Lucie nevyvolal jen rvačku o reportáž, ale i rvačku o lístky. Celkem šlo do prodeje sto vstupenek formou aukce, jejíž výtěžek putoval do Nadace Terezy Maxové dětem. Celkem se vybralo 828 tisíc korun a tato částka podpoří mladé lidi, kteří prošli ústavní výchovou, v jejich studiu.

Lucie tak pomohla splnit sen dětem a zároveň fanouškům, kteří na návrat kapely čekali dlouhá léta. Vidět Terezu Maxovou, jak na pódiu tančí spolu s kapelou na pecku "Pohyby", stejně jako v legendárním videoklipu, vyvolalo nemalou nostalgii Skupina vystoupila v očekávaném složení David Koller, Robert Kodym, větrák, Michal Dvořák a P.B.Ch. a zároveň oslavila "Take Our Daughters And Sons To Work Day , jelikož na bicí si kromě Davida zahrál i jeho syn Adam, bubeník kapel The Spankers či Performing Tomatoes.

Tereza Vavroušková


NÁZORY
  • heh (Justin Bieber, 02.06.2013 21:09) Reagovat

    Ten Kittchen je nějakej kamarád redakce? Tohle už vyloženě pobavilo..)

  • Kičn (M, 02.06.2013 21:31) Reagovat

    To musí být nějakej virál. Jinak si fakt nedokážu představit, kde se bere taková podpora pro takovou ultimátní alternativu.

  • ... (kokotisko, 02.06.2013 21:47) Reagovat

    :-D

  • Kittchen (pjenkys, 03.06.2013 11:00) Reagovat

    Jenomže ten Kittchenův koncert byl fakt nářez... ;)

  • kittchen (luděk, 04.06.2013 20:32) Reagovat

    byl skvělej. naprosto rozumím recenzi. a u Lucie taky nepochybuju.

    ale stejně by mě zajímalo, jestli byl někdo na něm i Lucii. Já bych klidně zašel, ake ňák se ke mně nedostal lístek.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu