Elán s tichým koncertem rozburácel Znojmo

31.05.2013 17:04 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Nejpopulárnější kapela slovenské historie dorazila v rámci svého turné "Elán v divadle" také na jižní Moravu do Znojma. Ve městě okurek a dobrého hokeje se jim dostalo vřelého přivítání a oni se svým fanouškům odvděčili standardním způsobem - skvělým výkonem.

Live: Elán

místo: Hala TJ Znojmo
datum: 30. května 2013
setlist: Mám kým nemám, Smrtka, Neobzerajte sa pani Lótová, Mláďatá, Zaľúbil sa chlapec, Čakám Ťa, láska, Zlodej slnečníc, Ulica, Kráľovna bielych tenisiek, Bosorka, Osmy svetadiel, Vymyslená, Voda, Cigary idú do neba, Zabudnuté, Fero, Neviem byť sám, Nie sme zlí. Přídavky: Kde si, Čaba, neblázni

Elán, Znojmo, 30.5.2013
© Josef Bláha
Původní záměr pořadatelů byl uspořádat tuto akci v malebném místě Hradu Znojmo, ale jak se ukázalo, svatý Petr byl proti a seslal na celou naší zem, tak jako ostatně ve většině měsíce lásky, mnoho vody a chladné počasí. To by pravděpodobně nesvědčilo hlavně návštěvníkům (tento program je koncipován tak, že obecenstvo sedí), ale ani kapele a nástrojům. No, kapele. Na pódiu se totiž objevilo pouze železné jádro Elánu Ráž-Baláž-Patejdl.

V koncertním setlistu došlo jak na hity, tak na méně známé skladby, které krásně do tohoto programu zapadly. Písničky "Zabudnuté" či "Neobzerajte sa, paní Lótová" nejsou hity na první poslech, ale svými tklivými melodiemi večeru jednoznačně prospěly.

Elán, Znojmo, 30.5.2013
© Josef Bláha
Zvláštností koncertů na tomto turné je fakt, že si kapela zve své fanoušky přímo na pódium, tam jim nabídne něco dobrého k pití, posadí je do pohovky a v pohodě s nimi pohovoří. Ti si pak s nimi navíc zapějí "Vymyslenou". Nejinak tomu bylo i tentokrát a slečna Vendulka s mladým panem Milanem byli vítaným zpestřením koncertu. Ten posléze vrcholil tak, jak má. Hity "Nie sme zlí", "Neviem byť sám" či "Čaba, neblázni" vybídly už dávno poblázněné publikum k trojnásobné standing ovation a všichni se mohli s blaženým úsměvem na tváři odebrat do svých domovů.

Tento program dokázal, že i když je v komorním provedení, klidně může být pro masy. Hala TJ Znojmo se naplnila po okraj a lidé od druhé písničky tleskali, zpívali a křičeli tolik, že občas nebylo slyšet vlastního slova. Vloudily se i chybičky. V písni "Zabudnuté" Ján Baláž zahrál chybný akord, v "Neviem byť sám" chyboval i klavírista Vašo Patejdl, text popletl i Jožo Ráž. Tím se ale ukázalo, že jsou to lidé pouze z masa a kostí a celý dojem z koncertu to rozhodně nemohlo narušit, ba naopak.

Lídr Elánu Jožo Ráž čas od času postraší fanoušky slovy o konci kapely. Činy ale hovoří jinak. Elán totiž v současnosti paralelně koncertuje se dvěma projekty - Elán v divadle a The Best Of - a navíc se dle slov samotného lídra pustil do přípravy nového studiového alba, které "bylo právě zplozeno a narodí se za devět měsíců". Na nějaké adieu to tedy zatím nevypadá a zdá se, že je to jen dobře.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY