shop.musicserver.cz
Top 10: Největší hity 30 Seconds To Mars

Top 10: Největší hity 30 Seconds To Mars

Vydáno: 26.06.2013 13:00 v sekci Publicistika - Martin Wipplinger | foto: facebook.com/thirtysecondstomars

Američtí 30 Seconds To Mars jsou headlinerem devatenáctého ročníku Rock For People. Jedna z největších kapel současnosti přijede se svým čtvrtým albem počtvrté do Česka a čeká se od ní monstrózní show podpořená efektní vizuální projekcí a známými hity. Ty největší z nich pro vás musicserver vybral a okomentoval.

30 Seconds To Mars Kerrang Awards
© kerrang.com
30 Seconds To Mars jsou kapelou čtrnáctiletými děvčaty milovanou, ostatními nenáviděnou nebo v lepším případě přehlíženou. Takový je stereotyp, který se formace bratří Jareda a Shannona Letových a Toma Miličeviče drží a jež je v mnoha případech záměrně utvářen médii. Věřte ale tomu, že základna fanoušků kapely má větší věkové i genderové rozpětí.

Přestože jsou 30 Seconds To Mars renesančním uměleckým souborem, je to především hudba, co je dělá atraktivními a díky čemu si za patnáct let působení získali takový věhlas. Vydali čtyři studiové nahrávky, tu poslední "Love, Lust, Faith + Dreams" letos v květnu, a na nich množství skvělých písní. Na deset těch podle autora úplně nejlepších se krátce před vystoupením skupiny na Rock For People podíváme blíže.

Během komentovaného průletu tím nejzajímavějším z diskografie zavzpomínáme třeba i na to, jak vypadala všechna tři dosavadní vystoupení kapely v České republice. Tak se bavte.


10. místo: Hurricane

Napsal: Jared Leto | Produkce: Mark "Flood" Ellis, 30 Seconds To Mars
Album: This Is War | Stopáž: 6:12 | Billboard: - | Jak zní naživo?

30 Seconds To Mars - Hurricane
Existují dvě podoby téhle písně, kterou Jared Leto napsal v roce 2007 v německém Berlíně. První se objevila na "This Is War", druhá, obohacená o featuring rappera Kanyeho Westa, byla kvůli možné právní rozepři mezi nahrávacími společnostmi z alba těsně před jeho vydáním stažena a nahrazena právě okleštěnou verzí. Ať už jste si oblíbili kteroukoli z nich, musíte cítit, že máte tu čest se zřejmě nejvelkolepějším dílem, které 30 Seconds To Mars složili. Zlověstný pocit a mrazení v zádech při Letově zvolání: "Where is your God?" ještě zintenzivňuje videoklip, který v médiích vyvolal kontroverze kvůli svému násilnému a místy až pornografickému obsahu. MTV jej dokonce ze svého vysílání úplně vyřadila a zařadila cenzurovanou verzi. To ale nic nezměnilo na tom, že "Hurricane" získal v roce 2011 cenu rockového časopisu Kerrang! za nejlepší singl.


9. místo: Capricorn (A Brand New Name)

Napsal: Jared Leto | Produkce: Bob Ezrin, Brian Virtue, 30 Seconds to Mars
Album: 30 Seconds To Mars | Stopáž: 3:52 | Billboard: 31. (Rock Songs) | Jak zní naživo?

30 Seconds To Mars - Capricon
Tímhle jedenáct let starým kouskem odstartovali 30 Seconds To Mars svou velkou kariéru. Většina posluchačů objevila pilotní singl k debutovému albu "30 Seconds To Mars" až zpětně, kdy skupina prorazila s "The Kill". Od té doby se spekuluje, co má skladba vlastně vyjadřovat a proč jí byl dán do názvu právě Capricorn (tedy Kozoroh). Možné vysvětlení je takové, že do ní její stvořitel Jared Leto promítl znamení, ve kterém se narodil. V žádném z interview to ale do dnešního dne nepotvrdil a o energickém rockovém songu, kde prim hrají hlasité kytary a má poměrně syrový zvuk, mluví spíš neurčitě: "Obecně řečeno, je to o touze po obnovení. Ale radši nechám na lidech, ať si vytvoří vlastní interpretaci a pátrají po významu téhle písně."


8. místo: Savior

Napsal: 30 Seconds To Mars | Produkce: Josh Abraham, 30 Seconds To Mars
Album: A Beautiful Lie | Stopáž: 3:21 | Billboard: - | Jak zní naživo?

30 Seconds To Mars - A Beautiful Lie
"Savior" jede od začátku do konce. Je naléhavý a agresivní a za doprovodu klavíru dopřeje jen krátký oddych. Skladba z kultovní nahrávky "A Beautiful Lie", která nikdy nebyla vybrána za singl, má potenciál velkého koncertního taháku, leč skupina s ní na vystoupeních pohříchu šetří. Jsem pro, aby tomu tak na Rock For People nebylo. "Don't save me, don't save me, cuz I don't care," se totiž bude pod pódiem řvát s chutí a z plných plic. Na to bych si vsadil. Takhle jasně mířený a přímočarý song už pravděpodobně od 30 Seconds To Mars nikdy neuslyšíte.


Praha - Mars třikrát tam a zpět

30 Seconds To Mars vystoupili v Česku třikrát. Pokaždé v Praze a pokaždé přijeli v jiné pozici.

V červnu 2007 v tehdejší Sazka Aréně byli hlavními hvězdami Linkin Park a 30 Seconds To Mars jim posloužili jako support. To ještě kapela zdaleka nedosahovala svého současného věhlasu, i když průlomové album "A Beautiful Lie" už bylo na světě a s ním i hity "The Kill", "From Yesterday" nebo "Attack". Reportáž najdete zde.

18. březen 2010 byl pro fanoušky velkým dnem. Formace z amerického Los Angeles chvíli předtím vydala nahrávku "This Is War" a odehrála v prostředí Incheba Arény první samostatný koncert. O show se staral především ten, od kterého se to nejvíc očekává. Jared Leto šplhal po pódiové konstrukci, ukázal bradavky a vystoupil oděný do české vlajky. Vstupenky byly tenkrát k sehnání za 645 Kč. Zkoukněte tehdejší report i fotogalerii.

Na Prague City Festival jeli 30 Seconds To Mars zase v trochu jiné pozici. Hlavním tahákem na neslavně proslulé akci, která svůj epitaf napsala hned po prvním ročníku, jenž se konal v červnu 2011, měli původně být Blink-182, po jejich odřeknutí se ale hlavní pozornost upřela na Letovic ansámbl. Indispozice mladšího z bratří udělala nakonec z vystoupení kapely frašku a přejeli ji jak The Hives, tak třeba i Flogging Molly. I z této akce pro vás máme report a fotogalerii.


7. místo: Kings And Queens

Napsal: Jared Leto | Produkce: Mark "Flood" Ellis, Steve Lillywhite, 30 Seconds To Mars
Album: This Is War | Stopáž: 5:47 | Billboard: 82. | Jak zní naživo?

30 Seconds To Mars - Kings And Queens
Důkaz místo slibů, že 30 Seconds To Mars jsou velice dobře připraveni vystupovat ve velkých arénách a dokážou publikum vtáhnout do dění nejen do detailu vypiplanou projekcí a vizuálními efekty. "Kings And Queens", která měla v prvotní fázi svého zrodu osmiminutovou stopáž, Jared Leto považuje za základní stavební kámen alba "This Is War". Skladbu někteří zámořští kritici přirovnávají k hitům U2, což je z velké části zásluha producenta Steva Lillywhita, který jí dal finální podobu. "Kvůli délce jsme ji museli trošku ořezat. Rozhodl jsem se změnit strukturu akordů bridge. Steve Lillywhite nám s tím pomohl, přestavěl ji tak, aby dávala smysl," pochvaluje si spolupráci s pětinásobným držitelem ceny Grammy autor písně, která ještě před svým dokončením procestovala půlku světa. První část vznikla v USA, zbytek byl napsán v Jihoafrické republice.


6. místo: Attack

Napsal: Jared Leto | Produkce: Josh Abraham, 30 Seconds To Mars
Album: A Beautiful Lie | Stopáž: 3:08 | Billboard: 22. (Alternative Songs) | Jak zní naživo?

30 Seconds To Mars - Attack
Pokud jste pilotním singlem nahrávky, která je v kariéře kalifornských rockerů považovaná za zlomovou, nemůžete prostě být špatný song. "Attack" je ukázkovým příkladem hudebního zrání formace. Umná kombinace příjemného klávesového vzorce, zkreslených kytar a řvoucího vokálu otevřela kapele dveře do světa. "Attack" se stal první písní nasazenou mimo Spojené státy a pomalu začal připravovat půdu pro ostatní klenoty, které "A Beautiful Lie" opustily později. Tohle je přesně doba, na kterou vzpomíná většina z těch, jimž úplně nesedla velikost pozdějších nahrávek a před monstrózní produkcí dávají radši přednost větší míře živelné přirozenosti. Má to hodně co do sebe.


5. místo: This Is War

Napsal: Jared Leto | Produkce: Mark "Flood" Ellis, 30 Seconds To Mars
Album: This Is War | Stopáž: 5:27 | Billboard: 72. | Jak zní naživo?

30 Seconds To Mars - This Is War
Píseň "This Is War" je jedním z nejzajímavějších momentů stejnojmenné desky a jejím jednoznačným identifikátorem. "Je stejně jako celé album o přežití," tvrdí Jared Leto. Jeho velkolepá, melodicky silná pohádka o válce a nevyhnutelnosti boje je nadsazenou paralelou osobních konfliktů, kterými si v životě prochází každý z nás. I když se to může zdát zvláštní, 30 Seconds To Mars mají ve Spojených státech pouze jediný zlatý singl - právě "This Is War" - kde si tak jako v mnoha dalších skladbách na albu zazpívá i fanouškovský sbor. Jakmile na koncertě zazní tradiční úvodník "This is a song about peace," můžete si být jisti, že válka právě začíná.


4. místo: City Of Angels

Napsal: Jared Leto | Produkce: Jared Leto, Steve Lillywhite
Album: Love Lust Faith + Dreams | Stopáž: 5:02 | Billboard: - | Jak zní naživo?

30 Seconds To Mars - Love Lust Faith + Dreams
Novou řadovou nahrávku "Love, Lust, Faith + Dreams" autor považuje za hudebně nejslabší sbírku 30STM vůbec. Do detailu zpracovaný koncept abstraktních témat tu bohužel vznikl na úkor plnokrevnosti jednotlivých písniček, a hity se proto neurodily. Tedy až na jeden. "City Of Angels" je blyštivá stadionová rozňuňávačka s mocným refrénem! Pro Jareda Leta velmi osobní skladba, která je samozřejmě o jeho osudovém Los Angeles, kde v roce 1992 započal svou hereckou kariéru. Ale takových "Měst Andělů" je přece na světě spousta. "Může to být o Paříži, Šanghaji, San Francisku, Palo Altu... O kterémkoli místě, kam se vydáte uplatnit se a uskutečnit své sny," řekl o písni Leto, jehož rodištěm je město Bossier City v Louisianě.


Jsou všude, dobyli Guinnessovku i vesmír

Možnosti tří muzikantů z města andělů jsou asi opravdu nadpozemské. Potkat se s nimi můžete takřka všude, třeba i v Guinessově knize rekordů nebo na Mezinárodní vesmírné stanici.

Světové turné na podporu alba "This Is War" nazvané "Into The Wild Tour" pojali 30 Seconds To Mars víc než velkolepě. Během téměř dvou let odehráli celkem 309 koncertů napříč všemi kontinenty (z nějakého důvodu se nedostalo jen na Antarktidu). Šňůra se tak na konci roku 2011 zapsala do Guinnessovy knihy rekordů jako "Nejdelší koncertní turné rockové kapely". Jared Leto tenhle milník okomentoval stroze: "Mysleli jsme si, že zdokumentovat celou akci pro další generace skrz Guinessovu knihu by mohla být zábava."

Po Zemi tak skupině zbývalo dobýt pouze prostor, ve kterém měla ambice pohybovat se od samého počátku - vesmír. Začátkem března letošního roku se jí to povedlo, když k Mezinárodní vesmírné stanici dorazil na zásobovací lodi Dragon výlisek singlu "Up In The Air". Teď už snad jen postavit na ISS stage, kde by 30 Seconds To Mars ve skafandrech zahráli. Ale to by asi Letovi nedělalo dobře na hlasivky.


3. místo: From Yesterday

Napsal: 30 Seconds To Mars | Produkce: Josh Abraham
Album: A Beautiful Lie | Stopáž: 4:08 | Billboard: 76. | Jak zní naživo?

30 Seconds To Mars - From Yesterday
Podobně jako o několik let později "Hurricane" i "From Yesterday" byl zvolen čtenáři Kerrangu! singlem roku. Vůbec první skladba, se kterou skupina zamířila na piedestal Billboardu (i když pouze v Alternative Songs Chart), je skvělá svým tlakem do refrénu a výraznými emocemi ve vokálu. Přestože mu může být vytčena určitá předvídatelnost, jde o jeden z největších hitů 30 Seconds To Mars, který navíc boduje snad nejvýpravnějším snímkem v pozoruhodné videografii skupiny. Sám režisér Jared Leto aka Bartholomew Cubbins věří, že se jedná o úplně první hudební klip natočený americkou kapelou na území Číny. Předlohou se mu stal Bertolucciho film "The Last Emperor" ("Poslední císař") z roku 1987.


2. místo: The Kill

Napsal: Jared Leto | Produkce: Josh Abraham, 30 Seconds To Mars
Album: A Beautiful Lie | Stopáž: 3:51 | Billboard: 65. | Jak zní naživo?

30 Seconds To Mars - The Kill
Byla to takřka Sofiina volba. I když zase o tolik tu nešlo. Rozsoudit, které ze dvou výjimečných dítek alba "A Beautiful Lie" usadit na stříbrnou příčku, přesto nebylo jednoduché. V kontextu celé patnáct let dlouhé kariéry 30 Seconds To Mars působí "The Kill" jako bod zlomu, jenž měl dalekosáhlý dopad na budoucí směřování a věhlas skupiny. Jared Leto dokázal sobě i všem okolo, že když herec začne dělat rockovou muziku, může ji dělat dobře. Další Kerrang! Award za nejlepší singl byla pro píseň vyprávějící o intrapersonálních problémech už skoro samozřejmostí. A asi není překvapením ani to, že právě "The Kill" je nejhranějším koncertním songem losangeleského tria.


1. místo: Closer To The Edge

Napsal: Jared Leto | Produkce: Mark "Flood" Ellis, Steve Lillywhite, 30 Seconds To Mars
Album: This Is War | Stopáž: 4:34 | Billboard: 99. | Jak zní naživo?

30 Seconds To Mars - Closer To The Edge
Jestliže "A Beautiful Lie" mělo dvojí zastoupení těsně pod vrcholem, pak nejvýš šplhá díky "Closer To The Edge" album "This Is War". Pomyslný souboj dvou hudebně nejpodařenějších sbírek tak zůstává nerozřešen - 4:4. Postarala se o to písnička, která během příprav desky dlouho ležela bez povšimnutí v ústraní jen jako instrumentální track. "Je moc zajímavá. Říkáme o ní, že je to náš pop song, ale pokud se do ní pořádně zaposloucháte, zjistíte, jakou rockovou krásu v sobě ukrývá. Zmate vás, a to se mi líbí," uvedl na adresu hitu hlavní kytarista Tomo Miličevič, který tu má na svědomí nejvíc sexy rockový part v rámci celé nahrávky. Jediný platinový singl 30 Seconds To Mars tak tentokrát nebere platinu, ale jen zlato.


Pokud vás zajímá, kolik z těchto hitů zahrají 30STM naživo na Rock For People, zjistíte to v úterý 2. července od 22:10 na Staropramen Stage.

NÁZORY
  • A co Beutiful Lie? (Karl, 26.06.2013 15:25) Reagovat

    Docela mi tady chybí tahle písnička. www.youtube.com/watch?v=4Kvd-uquuhI

    pokud tady jsou největší jejich hity tak by tady neměl rozhodně chybět

  • ? (ixs, 26.06.2013 15:42) Reagovat

    To je vtip? Closer to the Edge? Vážně? Bože...

    • Re: ? (Kouddy, 26.06.2013 15:47) Reagovat

      Jasne, ze Closer to the edge :)
      S top 3 se napriklad ja osobne plne ztotoznuju.

  • wtf (Svářeč, 26.06.2013 15:47) Reagovat

    Vybírat deset největších hitů u kapely, co má tři alba? To jako fakt?

    • Re: wtf (autor, 26.06.2013 15:54) Reagovat

      čtyři, Svářeči, čtyři

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- V květnu do Prahy přijedou Thirty Seconds to Mars (09.11.2023 15:02)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Recenze: Thirty Seconds to Mars s nahrávkou "It's the End..." nadále zůstávají ve svém stínu (05.10.2023 10:00)
- Video: blink-182 se v "One More Time" proměnili v bandu nostalgických kotlíkářů (04.10.2023 11:13)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- blink-182 v říjnu svůj comeback potvrdí deskou "One More Time..." (21.09.2023 10:33)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu