V GrandFinále si to rozdá Sabina se Štefanem

27.05.2013 00:11 - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

SuperStar se dopracovala před bránu GrandFinále. Za ní nakukovali s letními hity na rtech tři finalisté. Vstoupit bylo ovšem dovoleno jenom dvěma - pochopitelně. Ten, který zůstal trčet před, je Adam Kukačka. V posledních kolech se mu příliš nedařilo, ale v neděli zabojoval a byl nejlepší. Ani to nestačilo.

Live: SuperStar 2013

kolo: Finále - Top 3
téma: Letní hity
datum: 26. května 2013
Předchozí kolo

SuperStar 2013
© nova.cz
Hned na počátku si trojice střihla společně "Summer Nights" z filmu "Pomáda". Upřímně? Blbější písničku už jen těžko mohla produkce vymyslet. Navíc k tomu přidala ještě takový cirkus, který trojice zbylých finalistů jen těžko skousávala. Je proto z podivem, že ve výsledku, když člověk zavřel oči, to tak špatně neznělo. Tedy až na závěrečných pár společných tónů, kdy mrouskaly kočky v širokém dalekém okolí.

Rozstřel Top 3 otevřel Adam Kukačka se "Summer Of '69" Bryana Adamse a nutno uznat, že se mu tahle písnička povedla o mnoho lépe než "Everything I Do (I Do It For You)". Sice pořád ze začátku působil lehce vystrašeně, ale pak se celkem rozjel a konečně nám připomněl, proč je vlastně vůbec ve finále. Konečně jsem neměl pocit, že je unavený a že už vlastně chce pryč. Naopak.

SuperStar 2013 - Štefan Pčelár
© nova.cz
Když jsem slyšel, co Štefan Pčelár spustil, došlo mi, že chce produkce Štefana zlikvidovat hned od počátku. "Balada" Gusttava Limy je neskutečná úchylárna a kafemlejnek, tedy něco, z čeho se musel Štefan osypávat. Nakonec to ale nedopadlo tak katastrofálně. Štefan, ač měl problém tuhle písničku udýchat, ukázal novou, o něco uvolněnou podobu a člověk měl pocit, že se vlastně dobře bavil, což u něj není tak obvyklé. Takže vlastně docela pozitivní.

Naopak, v případě Sabiny Křovákové jsem se na její verzi "Summer Son" moc těšil, protože Texas patří mezi mé oblíbence. O to větší utrpení bylo vydržet, než ji celou dozpívá. Sabině nesedlo prakticky vůbec nic. Začínalo to neskutečnou nudou, pokračovalo otřesným frázováním, intonačními překopy a hlavně naprosto šílenou snahou udělat z téhle písničky melodicky úplně jinou věc. Souhlasím s porotou, že tohle byl nejhorší výkon v soutěži a možná i jeden z nejhorších v SuperStar vůbec, když teda nebudu uvažovat hvězdnou pěchotu.

SuperStar 2013 - Sabina Křováková
© nova.cz
Kuky se vrací - i tak by se dal parafrázovat stav po druhém vystoupení Adama Kukačky. V něm si střihnul "Lazy Song" Bruna Marse. Sice to nebylo zazpívané s takovou lehkostí a nadhledem jako v případě originále, možná mohl trošku lépe houkat v refrénu, ale to už bychom chtěli od Adama asi moc. Výsledek byl velmi dobrý, takový příjemný. I on ukázal ve svém projedvu něco nového.

Štefan Pčelár v druhém kole nafasoval klasiku Frankieho Valli "Can't Take My Eyes Off You" ve velmi klidně úpravě, jak ji zpíval James Arthur. Přiznám se, že jsem si musel na tuto verzi chvíli zvykat, ale když jsem si zvykl, docela se mi i v podání Itcha líbila. Byla to taková muzikantská podoba a Štefan v ní působil naprosto přirozeně a uvolněně. Stejně jako Adam i on měl v tu chvíli za sebou dva povedené výkony.

Ačkoli to zpočátku vypadalo, že chce produkce zlikvidovat Štefana, nakonec to bylo zamířeno na Sabinu Křovákovou. U Texas bych to teda neřekl, ale "California Girls" Katy Perry byla pro ni totální podpásovka. Když si odmyslím, že to byl totálně mimo styl Sabiny, pak jí nějaký chorý mozek vybral písničku, která je neuzpívatelná. Dopadlo to, jak to dopadnout muselo - další katastrofou. Tentokrát v tom byla ale Sabina opravdu nevinně, bylo vidět, že se moc snaží.

Po třetím kole to vypadalo, že Adamovi Kukačkovi šla tentokrát produkce na ruku. "Summer In The City" od The Lovin' Spoonful sice nedal jako Joe Cocker, na to mu chyběla síla v hlase a onen přirozený chraplák, nicméně ta energie a tah na branku byly nedostižné. Obzvlášť v samotném závěru, kdy bylo vidět, jak moc bojuje, jak moc chce dál a zkusil i nějaký progres. To by fakt rock'n'roll.

Nebudu chodit kolem horké kaše a napíšu to na rovinu. Stejně jako Honza Průša bytostně nenávidí Michala Davida, já tím samým způsobem nesnáším verzi "Somewhere Over The Rainbow" Israela "IZ" Kamakawiwo'ole, který tuhle nádhernou klasiku, čtenáři prominou, prostě pokurvil. V tu chvíli asi pochopíte, že se mi nemohla líbit ani ukulele verze Štefana Pčelára. Ani v tomhle případě za to ale nemohl on.

SuperStar 2013 - Adam Kukačka
© nova.cz
Sabina Křováková - Třetí vystoupení mělo být pro Sabinu Křovákovou napravení reputace za celé toto kolo. Bohužel se tak nestalo. Když pominu to, že nevím, co má "So What" Pink společného s létem, byl to spíš takový cirkus. Ve chvíli, kdy visela na šňůrkách, nějak se nepotkávala s kapelou, o dýchání ani nemluvě. Trošku se to vylepšilo, když jí sundali na pevnou zem, jenže jí nedali normální mikrofon, takže najednou měla obě ruce volné a připomínala běhající Pheobe z "Přátel". Na druhou stranu, ano...bylo to lepší než předchozí dvě vystoupení.

Ačkoli byla tenhle týden podle mě nejslabší Sabina Křováková a Adam Kukačka zazářil, stejně bych nejraději viděl ve GrandFinále duo Křováková-Pčelár. Adam, bohužel, na sobě začal pracovat až příliš pozdě. Porota na to měla ale jiný názor. Viděla by radši finále ve složení Adam - Sabina. Nakonec se ale diváci přidali na moji stranu, a tak za týden uvidíme česko - slovenský duel, kluk proti holce.

Jak to viděl Honza Průša

Letní hity jsou jednou z nejdmentnějších kategorií písniček. Přeslazené a upatlané písničky, "Lambady" a "Macareny". A podle toho vypadalo i dnešní kolo. Špatná písnička střídala ještě horší a největší favoritka nevěděla, jak se s tím vším popasovat.

Adam Kukačka si dnes s Bryanem Adamsem sedl. Povedlo se mu dostat do "Summer Of '69" drive a byl téměř k nepoznání. Písnička mu sedla a on z ní vytáhl maximum, co mohl.
I v druhé písničce Adam jakoby přilítl z Marsu. Pohyboval se a sázel na přirozenost, což se mu docela dařilo. A i když ve zpěvu byly rezervy, opět z "Lazy Song" vytěžil, co mohl a překvapivě začal být v této trojici favoritem, i když to tak minule vůbec nevypadalo.
Až závěrečná "Summer In The City" byla na něj příliš komplikovaná a i když se mu zase podařilo vrazit tam náboj a mělo to koule, byl to dnes jeho nejhorší výkon. Do Joea Cockera potřebuje Kuky ještě dorůst.

Štefan Pčelár nemohl svůj (příšerný) letní hit, který jsem nikdy předtím neslyšel a nikdy ho už slyšet nechci, udýchat. Vražedné tempo, při němž se ještě snažil zvládat taneční kreace mu úplně nesedlo a výsledkem byl hnusný letní kýč. Jenže co jiného s touhle písničkou udělat. Takže těžko hodnotit, tady fakt o nic nešlo.
V další písničce už o něco šlo. Štefan pěkně odzpíval sloky "Can't Take My Eyes Off You" a v refrénech jel na doraz, tam už moc jistý nebyl. Mockrát zazpíval líp a mockrát hůř. Takže rozumný průměr, ale pro top 3 nepatřičný.
A nakonec připomněl Eddieho Vedera, když hraje na své ukulele. Škoda jen, že nezpíval některou jeho písničku, protože mají velmi podobnou barvu hlasu. "Somewhere Over The Rainbow" byla místy famózní, když se vybarvil Štefanův plný hlas, ale jindy tam byly docela nepěkné intonační problémy, zejména zpočátku.

Sabina Křováková neměla svůj den. Se "Summer Son" se nepotkala a tak se s ní nemohla ani poprat. Výsledkem pak byla ztráta vlastní osobitosti a pokus o podprůměrný cover. Na to, že jsme v top 3, to bylo hodně slabé.
A pokračovalo to i v "California Girls", Sabina se opět nepotkala, tentokrát s Katy Perry. Takže jí ani tato skladba vůbec nesedla a zpěvačka se zase nechala převálcovat. Osobitost zmizela a opět jsem se nudil. Prostě s blbou písničkou bohužel ani Sabina nepohne.
Když do třetice spustila Sabina "So What", došlo mi, proč byly předchozí dvě písničky tak odbyté. Veškeré síly totiž zřejmě opřela do té Pinkovské taškařice, tedy do zpívání na laně. Kdyby bylo po mém, klidně bych si mohl tyhle blbosti odpustit. Na druhou stranu - já sám bych při podobné akrobacii nezazpíval nic a asi bych i blinkal.

I já bych hlasoval stejně jako diváci i jako Tomáš Parkan. Ale když to tak pak nakonec fakt dopadlo a Adam Kukačka vypadl, bylo mi to líto a přišlo mi to nefér. Dnešní večer patřil fakt jemu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY