shop.musicserver.cz
BomBarďák - Písničky kluka BomBarďáka

Odrhovačky pro začínající školáky

Vydáno: 27.05.2013 08:50 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

"Když byl BomBarďák docela malý chlapec, neuspávala ho večer maminka. Kdepak. Neuspávala ho ani babička. Kdepak. Uspával ho tatínek. A tatínek, ten nade vše miloval bigbít." Pokud to u vás doma funguje stejně, budou vaše děti "Písničky kluka BomBarďáka" milovat.

8/10

BomBarďák - Písničky kluka BomBarďáka

Vydáno: 27.5.2013
Celkový čas: 37:57

Skladby: Ble ble ble, Delfín, Elektřina, Fotbal, Hadi, Haló, Chodidla, Já písnička 4, Jedu jedu, Mamince, Mrkev, Nanuk, Staré věci, Sysli, Uklízení, Ukolébavka, Zmrzlinář

Vydavatel: Indies Scope Records

Se třetím albem písniček točících se kolem BomBarďáka dochází k výrazné změně. BomBarďák přestává být pouhým průvodcem desky a deska přestává být kompilací skladeb muzikantů, kteří připravili svou tématickou písničku, věnovanou dětem (v minulosti to byli nejrůznější kapely a zpěváci od Tata Bojs přes Obří broskev po Květy). Kluk BomBarďák se stal inspirací pro dětské divadelní představení, které připravila trojice Jiří Jelínek, Michal Dalecký (oba divadlo DNO a geniální představení "Fagi") a Filip Nebřenský (Hm..., Kašpárek v rohlíku) a představila v premiéře loni na Colours Of Ostrava.

Spojení tohoto tria už dopředu znamenalo jistou míru úspěchu. Všichni se už dětskými tématy zabývali a šlo jim to skvěle. "Fagi" byla určená sice dospělým, ale velmi pěkně a bez zábran v ní dokázali glosovat život malé komiksové holčičky jejíma očima. Kašpárek v rohlíku v podstatě přinesl do dětské hudby to, co jí Dáda a Maxim Turbulenc vzali (přirozenost, narovnali vztah posluchač - interpret). A Hm... nahráli velmi povedenou dětskou desku "Klukoviny". A opravdu to zafungovalo výtečně.

O čem zpívá BomBarďák

"Ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ble, ty houby byly nejedlé. Přistupte blíže, děti a ženy, prodávám zmrzlinu a už jsem vytočený. Nikdo si ani zmrzlinu nekoupí, jsou blbý časy a to mě kornoutí. Fotbalisti jsou zvířata. Had není dobrá šála, škrtí u krku. Zaříkávač hadů, říká hadům dadů. Hadi ho však neslyší, neboť to jsou hluchýši."

"Písničky kluka BomBarďáka" přinášejí sedmnáct jednoduchých písniček, vlastně odrhovaček. Ty jsou postavené jednak na snadno zapamatovatelné chytlavé melodii, zároveň ale (a to hlavně) na vtipném příběhu. Textu, který právě navazuje na poetiku, kterou znáte z "Fagi". Ve výsledku to pak baví rodiče (protože Jelínkovy postřehy a hrátky s jazykem mají jiskru a vtip), ale i děti, pro něž jsou určené. A ten kdo zažil divadelní představení, ví, jak rychle se děti nechají strhnout a tancujou "Chodidla" nebo doporučujou další zvířata pro "Uklízení".

Ke strhnutí ale dochází rychle i s poslechem desky. Písničky jako "Uklízení", "Ukolébavka", "Chodidla", "Ble ble ble" nebo "Zmrzlinář" fungují na první dobrou, a když jsem se o albu bavil se svými kluky (7 a 4,5 let), reakce po jediném poslechu byla: "Líbí se nám to napůl. Ty rychlý písničky jsou moc hezký, ale ty pomalý nás moc nebaví.". Nicméně, s opakující se rotací desky začaly fungovat i ty a došlo k velmi slušné závislosti.

BomBarďák často řeší v písničkách ptákoviny, dívá se na věci ze světa dospělých dětským pohledem (třeba jízda tankem na monočlánky bez dálniční známky po dálnici), do toho ale chytře zamíchává i - řekl bych - výchovné momenty (ekologická vložka v "Elektřině", fotbalová bajka konstatuje, že "Fotbalisti jsou zvířata" a další). Vedle toho pak pánové napíšou i emocemi protkanou, citem naplněnou písničku "Mamince".

A tak, i když ve zkratce pořád platí, že "Písničky kluka BomBarďáka" jsou vesměs odrhovačky, jde o písničky mnoha poloh. A i když se s nimi primárně bavíte, i slza může ukápnout. Aktuálně jde o to nejlepší, co se v musicshopech posluchači chodícímu do první třídy (+ / - dva ročníky) nabízí. A na koncertě to funguje ještě o level lépe.

NÁZORY
  • Jdete s tim do prdele! (Hudba, 28.05.2013 00:32) Reagovat

    Jdete s tim do prdele!

  • ??? (karel, 28.05.2013 14:31) Reagovat

    A to se taková sračka opravdu dětem líbí?

    • Re: ??? (Honza Průša, 28.05.2013 15:33) Reagovat

      Předpokládám, Karle, že jsi desku slyšel alespoň jednou, abys jí mohl hodnotit.

      A na tvou otázku - ano, líbí. Nejen dětem.

      Jinak - fakt by mne to zajímalo, ale co psolouchají tvoje děti (máš-li už nějaké, nebo děti vyskytující se v tvém okolí)?

  • Můj syn (Wdz, 30.05.2013 00:18) Reagovat

    Tak třeba já mám šestiletého syna a úplně v pohodě v autě spolu posloucháme výběry Punk go pop, Issues, Asking alexandria, ale i djentové věci jako Periphery nebo české Modern day babylon. Tento víkend jsme jeli spolu na hory za doprovodu P.O.D. - Murdered love. Nikdy v životě si nestěžoval, právě naopak velmi často ze zadních sedadel slýchávám : "Tati, pusť to znovu" A to pak štve spíše mě, když mi řekne pošesté, že chce slyšet Black diamonds od Issues.....Ano, zkoušel jsem i Kašpárka v rohlíku - totální nezájem!!!!! Takže prosím neházet všechny děti do jednoho pytle!!!! Děkuji!

    • Re: Můj syn (Hanes, 02.08.2016 11:45) Reagovat

      Tvůj syn má v 6ti již dostatečně vyvinutou angličtinu, to mohu pouze závidět. Našim dětem (3+5) se Bombarďák líbí a mě ostatně taky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 19/2023 - od Jonas Brothers přes Lauren Daigle po Alison Goldfrapp (17.05.2023 16:30)
- Recenze: "Na okraji" zachycuje Vladimíra Mišíka a jeho Etc… v jazz-rockovém opojení (19.04.2022 19:30)
- Recenze: Nové CD BomBarďáka "Pátek" je dobré - dokonce se dá sníst (20.09.2021 00:00)
- Nové desky 25/2021 - od Jacka Savorettiho přes Gorgon City po Toto (29.06.2021 17:00)
- Naživo: Colour Meeting 2020 byl oázou klidu (27.07.2020 11:43)
- Recenze: Dospělým Hm... už nic "Nevadí" (09.12.2019 00:00)
- Nové desky 41/2019 - od Nicka Cavea přes Miku po Chinaski (08.10.2019 20:07)
- Naživo: Na koncertě Redlové a skupiny Hm... zazněly i písně od U2, Abby nebo Nedvědů (23.03.2018 11:16)
- Fotogalerie: Tata Bojs zavzpomínali na "Futuretro" ve vyprodaném Roxy (07.12.2017 13:36)
- Nové desky 40/2017 - od Liama Gallaghera přes A-ha po Tichou dohodu (09.10.2017 06:37)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu