shop.musicserver.cz
Sóley, MeetFactory, Praha, 22.5.2013

Svět Sóley a její večer v Praha-ha

Vydáno: 27.05.2013 08:56 v sekci Naživo - Adam Hencze | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Obří obroučky brýlí, nevšední druhy oblečení, instagramová zašlost - za těmito na první pohled hipsterskými atributy bublá a přede hlasová jemnost, důslednost v aranžích, lyrická hravost. Sóley navštívila Čechy a s vděčností demonstrovala pro nemalou část diváctva dosud netušenou pocitovou hloubku s perfektním zvukem.

Live: Sóley

support: Never Sol
místo: MeetFactory, Praha
datum: 22. května 2013
Fotogalerie

Island je cool. Hipsterská vlna z odlehlého, tajemného ostrova dorazila do MeetFactory během uplynulých dní hned dvakrát. V pondělí se sálem smíchovského centra umění linul zvuk Sin Fanga a holčičího dua Pascal Pinon. Všechny vystupující pojilo jakési rodinné kouzlo, neboť spolu kdysi působili v uskupení Seabear, a to do doby, než se rozdělili do svých vlastních projektů. Sóley Stefánsdóttir se utrhla do sólových vod a jemnost jejích dvou alb mohli její fanoušci v Praze zažít na vlastní živou, husí kůži.

Sóley, MeetFactory, Praha, 22.5.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Pověstné hodnotící cigáro po vystoupení potvrzuje celkový dojem. Stejně jako v pondělí je po klubu slyšet hlasový šum o islandské angličtině, o její zvláštní, dětské roztomilosti a o lyrických tématech pramenící z jemné, drsné ostrovní přírody. Překvapivé? Jména z Islandu k nám začínají pronikat hlouběji, než se může na první pohled zdát. "Dyť znám hlavně ty Sigur Rós žejo, od Sóly si pamatuju asi dva, tři songy z toho jejího novýho alba". Téměř desetiminutové vytleskání severské umělkyně po ukončení přídavku mi všechny pochybnosti lehce odválo.

Večer byl načat českou dívčí dvojkou Never Sol, těsně po večerní hodině deváté. Prostor před pódiem byl spíše z půlky prázdný, než plný, piva ve vratných kelímcích ještě velká zásoba a fronta na Davida Černého mizející - tedy typická smíchovská slezina. Síla davu byla dělena do tlachajících dvojic, osamocených hipsterských skupinek a diváctva, jejíž část v prvních řadách dokonce seděla na "těch měkkejch krychlích z mítfektory". Ač se to mohlo zdát usměvné (zdálo), u českého předskakujícího umělce to ve finále příliš nevadilo. Anglicky zpívané songy se často slévaly do sebe a i když kombinace bicích perkusů a piána není úplně bez potenciálu, dojmy zůstaly spíše unylé. Jako pánské rozptýlení mohla zafungovat vizáž Sáry Vondráškové s jejím nesmyslně útlým pasem. Zvukař měl už od začátku celý večer s druhem a především počtem všech nástrojů poměrně snadnou práci, za kterou by zasloužil podtržené á.

Zarezonovala určitá podobnosti s pondělkem. Genderová i početní shoda otevřela možnost srovnání - Pascal Pinot měli ale pořád spíše plnohodnotné vystoupení, ve kterém dokázali slovní zručnost s perfektními dvojhlasy. Spousta diváků si jejich vystoupení užilo i více, než samotnou hlavní hvězdu, která nastoupila později v pondělí - s tímto tvrzením u středeční Never Sol silně pochybuji. Je to i trochu zklamání, protože i z předskokanské úlohy se dá těžit. Rozhodně trochu víc než poděkování za možnost performance a rychle do zákulisí. Ozvláštnění prozatím žádné.

Sóley, MeetFactory, Praha, 22.5.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Dvě hodiny do půlnoci se na jevišti zjevila Sóley, a to v celé své charismatické kráse a s dvěma spoluhráči k tomu (i když, jak se později ukázalo, zpěvačka by zvládla celý setlist vlastně úplně sama). Přes netradiční začátek s narozeninovou písní pro kytaristu se diváctvo skrz křišťálově jemné aranže přeneslo do sopečných krajin a chladných oceánů. Byla to navýsost slušná společnost - během hraní písní bylo povětšinou téměř hrobové ticho se zasněnými pohledy do očí topící se čarokrásky. Naopak, po doznění smyček, hlasových opakovačů a občasné kytary zvuk v sále zapraskal bouřlivým potleskem, stupňující se s každým dalším odehraným kouskem. Nejdivočejší úspěchy sklidila určitě "Pretty Face", "Dance", či procítěná, drásavá "Bad Dream". Slušnost davu s přibližujícím se koncem postupně klesala, ale i přes nějaké ty videa či fotky iPadem v přední řadě perfektně zkousnutelné.

Set uzavřela dokonale, netypicky odehraná "I'll Drown", ve které Sóley mistrně zneužila elektronické hlasové smyčky a postavila s nimi navrstvenou aranž, kterou s každým další "I'll Drown When I See You" vyplavovala tu vůbec nejsladší hudební chemii. Po nekompromisním aplausu se přišla rozloučit s piánovou "Blue Leaves", ze které mrazí i dva dny po koncertě. Technická úroveň, světlo, zvuk, kytarová clona, jemné perkusy - jednoduše, účinně promyšleno. Sóley by to sice pravděpodobně uhrála a uzpívala sama, to by mohl ale například Jónsi dělat taky - jak zábavné by to ale asi bylo. Dreampop taky znamená, že se ta čirá barva hlasu vkrádá do mírumilovných snů.

Sóley, MeetFactory, Praha, 22.5.2012
© Martin Chochola / musicserver.cz
Cítit ten zvláštní druh štěstí z uplynulého prožitku není každodenním chlebem a o to víc cennější je. Show, kde se skloubí všecky ty atributy, na které se v reportech běžně naráží, a k tomu ještě s tím něčím navíc. Vděčnost, upřímnost, komunikace s publikem za pomocí toho nejroztomilejšího druhu angličtiny, vyzařující skromnost. Tyhle hloubky a vrstvy jsou sice silně subjektivní, objektivně byl ale středeční večer vysoko u naprosté většiny.

A život je koneckonců každodenní boj s povrchností a většinou je tomu tak i v moderní muzice. Je umění odpoutat se v parodii, absurditě a v na první pohled primitivních druzích hudby. Vzít si z toho můžeš skutečnost, že těch povrchů je víc a že občas i pod nimi jsou další vrstvy. A že ne všechny jsou faleš. Jestli hledáš hloubku vytaženou z vařících jezer, lehkost lávového ptactva, dětskou hravost se slovy a načechrané melodie s hlasem severské bohyně, nepřestávej nacházet Sóley.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sigur Rós doprovázejí album "ÁTTA" filmovým experimentem "bez pravidel a hranic" (29.09.2023 18:26)
- Video: V zasněném videoklipu "Gold" od Sigur Rós spící muž vzpomíná na blízkou osobu (08.08.2023 09:46)
- Sigur Rós: "Při natáčení alba 'ÁTTA' nám svět připadal dost bezútěšný, ale možná ještě existuje naděje" (04.07.2023 11:49)
- Recenze: Sigur Rós nepřestávají být na albu "ÁTTA" emotivní (27.06.2023 08:00)
- Sigur Rós vydávají po deseti letech osmou řadovku "ÁTTA" (16.06.2023 14:33)
- Naživo: Sigur Rós oprášili "závorky" a dokázali, že jsou stále unikátní hudební jev (10.10.2022 20:05)
- Sigur Rós chystají reedici svého závorkového alba (08.10.2022 17:15)
- Pět důvodů, proč zažít Sigur Rós naživo (05.10.2022 17:41)
- Sigur Rós přijedou v říjnu do Prahy (10.03.2022 19:39)
- Nové desky 4/2022 - od MØ přes Jethro Tull po Sebastiána Yatru (02.02.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu