Greg Haines s klavírem zavede posluchače na okraj ticha

24.05.2013 08:47 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Greg Haines
© facebook interpreta
Po lednové zastávce improvizační skupiny The Alvaret Ensemble se do Prahy znovu vrací anglický klavírista a skladatel Greg Haines pohybující se se svými kompozicemi na hranicích ambientu a moderní vážné hudby. V Berlíně usazený hudebník výrazně ovlivněný minimalismem se představí na večírku Music Infinity, kam doveze své aktuální album "Where We Were". Druhým hostem v Paláci Akropolis bude 30. května dvaadvacetiletý mnichovský klavírista Carlos Cipa, který stejně jako Haines patří pod ochranná křídla německého vydavatelství Denovali Records.

Berlín se v posledních letech stal epicentrem současné post-klasické hudby a ##Greg Haines#X#, který se v německém hlavním městě usadil v roce 2008, je toho dalším důkazem. V Británii narozený hudebník debutoval v roce 2006 na norském labelu Miasmah skvěle přijatým albem "Slumber Tides", jež propojovalo delikátní minimalismus Arvo Pärta s elektronickým ambientem. Skladba "Snow Airport" se dokonce dostala na kompilaci "Reflections On Classical Music", kde se Haines objevil po boku svých velkých vzorů Gavina Bryarse a Philipa Glasse.

Během následujících let si Haines vypracoval osobitý hudební rukopis, kterému dominují minimalistické klavírní melodie a vlny smyčců přelévající se přes sluchovody posluchačů. Album "Until The Point Of Hushed Support" obsahuje skladbu pro smyčcový kvartet, kostelní varhany, klavír, perkuse a elektroniku a na zvuku desky se podílel i Nils Frahm. Další významné postavy této scény, Peter Broderick a Dustin O’Halloran, pak vypomáhali s natáčením alba "Digressions" z loňského roku. Tři Hainesovy desky z let 2006 - 2012 se letos v květnu dočkají souhrnného vydání v sběratelském boxu péčí vydavatelství Denovali Records.

Hainesův talent září i v projektech moderního baletu, na nichž spolupracoval třeba s proslulými choreografy Meg Stuardovou či Davidem Dawsonem, pro jehož balet "DAY4" nahrál hudbu s Holandskou symfonií. Výraznou kapitolou v jeho kariéře jsou i aktivity spojené s improvizačním tělesem The Alvaret Ensemble, které sestavil v roce 2011 a s nímž se letos v lednu představil na koncertě v rámci Music Infinity. Zatím posledním Hainesovým hudebním počinem je album "We Were There", jehož vydání se chystá na letošní květen a na kterém smyčcové nástroje vyměnil za syntezátory a perkuse.

Do Paláce Akropolis ve čtvrtek 30. května dorazí i aktuální velký objev značky Denovali - teprve dvaadvacetiletý mnichovský klavírista Carlos Cipa, který vloni debutoval albem "The Monarch And The Viceroy". Nahrávka obsahující sólové klavírní skladby v duchu Erika Satieho či Claude Debussyho mu pomohla etablovat se na poli současné vážné hudby. Cipa studoval klavír od útlého dětství, v pubertě ale utekl k bicím a působil v jazzových, punkových či indierockových kapelách. Tato zkušenost s odlišnou hudební estetikou se v jeho klavírní hře také odráží a pomáhá mu rozvinout klasické vážnohudební postupy vlastním unikátním způsobem.

Předprodej lístků běží v sítích TICKETPRO, TICKETPORTAL a TICKETSTREAM a kavárně Paláce Akropolis. Ceny jsou následující: 200 Kč v kavárně Paláce Akropolis, 200 Kč + poplatky v předprodejních sítích a 250 Kč na místě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY